Stirile zilei de 20.09.2008

11oi.jpgTitlurile zilei:

  • Proiecte de calitate slaba;
  • Tohani in top 5;
  • Fito-clinica pentru consultanta;
  • Bani pentru berbeci si tapi;
  • Adeverinte pentru motorina, pe 2008.






Proiecte de calitate slaba

Studiile de impact lipsesc, accesul la banii comunitari e dificil. Pe hartie, Romania este capabila sa absoarba cu usurinta fondurile comunitare alocate. In realitate, problema este calitatea si utilitatea proiectelor aprobate.

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) estimeaza ca valoarea neta a finantarilor europene atrase anul acesta va depasi 1,5 miliarde de euro. Pana la jumatatea lunii august, au fost lansate 85% din proiectele care primesc finantare comunitara, restul urmand sa fie lansate pana la finalul acestui an.

"In realitate sunt mai putini bani decat ar fi necesari pentru proiectele inaintate. De exemplu, trei proiecte mari pentru infrastructura aprobate inghit 50% din alocarea totala pana in 2013", afirma Dragos Paslaru, seful firmei GEA Consulting.

Din punctul sau de vedere, slaba calitate a proiectelor inaintate spre finantare genereaza mari probleme de administrare si prelungeste foarte mult, pana la minimum sase luni, termenele de evaluare. "Multimea de proiecte inaintate spre evaluare in vederea finantarii blocheaza practic implementarea, fara a mai lua in discutie daca sunt necesare sau nu. O alta anomalie este ca selectia proiectelor nu se face pe baza impactului proiectului, ci pe domeniul de activitate al solicitantului", mentioneaza Paslaru.




Tohani in top 5

Producatorul de vinuri Domeniile Tohani a inregistrat in acest an o crestere a vanzarilor de 40%, unul dintre cele mai mari ritmuri de crestere consemnate pe piata interna de profil, compania intrand in Top cinci firme din punctul de vedere al vanzarilor, potrivit reprezentantilor companiei.

"Daca anul trecut eram pe locul 8-9, acum am intrat in Top cinci producatori", a declarat Virgil Mandru, directorul general al firmei. El a precizat ca livrarile au fost sustinute, in special, de brandul Sange de Taur, lansat anul trecut, pentru care exista o cerere mare pe piata.




Fito-clinica pentru educatie si consultanta

Grupul Scolar Agroindustrial „Tamasi Aron” din localitatea Bors anunta lansarea oficiala a proiectului „FITO-CLINICA PENTRU EDUCATIE SI CONSULTANTA”, proiect derulat în parteneriat cu Universitatea din Oradea si Universitatea din Debrecen, finantat de Uniunea Europeana prin Programul România – Ungaria PHARE CBC 2006 / INTERREG III A.

Lansarea proiectului va avea loc marti, 23 septembrie, ora 14.00 în sala de sedinte a Inspectoratului Scolar Judetean Bihor.

Scopul proiectului este valorificarea resurselor umane si materiale concentrate în doua centre universitare mari (Universitatea Oradea - Facultatea de Protectia Mediului si Universitatea Debrecen - Centru de Stiinte Agricole) într-o noua forma de colaborare cu o institutie de învatamânt preuniversitar Grupul Scolar Agroindustrial „Tamasi Aron” din localitatea Bors.

Activitatile ce se vor derula pe parcursul acestui proiect sunt:

  • vizite de studiu pentru elevii si studentii institutiilor de învatamânt
  • elaborarea de programe curriculare
  • elaborarea de materiale didactice auxiliare, bilingve
  • realizarea laboratorului FITO-SANITAR
  • realizarea unei baze de date si a unei pagini web
  • organizarea de cursuri si oferirea unor servicii de consultanta pentru producatorii agricoli privind diagnoza si consultanta fitosanitara, agrochimica.

Proiectul se desfasoara pe o perioada de 12 luni.




Bani pentru berbeci si tapi

Crescatorii de animale vor primi de la buget pentru achizitionarea de berbeci si/sau tapi o suma reprezentind 60% din pretul de achizitie, dar maximum de 1.000 lei, potrivit unei hotarari de guvern. Fondurile totale alocate acestui program sunt de circa 25 de milioane de lei.

Beneficiarii sprijinului pot fi crescatorii de animale, membri ai unor asociatii de crescatori de ovine sau caprine, ale caror efective sunt inscrise in controlul oficial al productiei si care parcurg o forma de pregatire profesionala in domeniul cresterii animalelor, respectiv au studii superioare sau medii de profil, un curs de specializare de scurta durata sau, in cazul persoanelor juridice, au angajata o persoana care indeplineste aceste conditii.

Alte conditii prevazute pentru acordarea finantarii este ca solicitantii sa aiba in proprietate minimum 30 de femele ovine/caprine pentru fiecare tap/berbec achizitionat sau sa achizitioneze intre 2-25 berbeci/tapi. Asociatiile de crescatori de ovine sau caprine trebuie sa dispuna de cel putin un inginer zootehnist si sa achizitioneze intre 10-200 capete, in vederea utilizarii la insamintari artificiale sau monta dirijata.
Cererile pot fi depuse la directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala pana la data de 25 noiembrie 2008. Animalele achizitionate cu sprijinul financiar al statului vor fi folosite, cel putin trei ani, pentru reproductia dirijata in scopul ameliorarii genetice a efectivelor de ovine/caprine.




Adeverinte pentru motorina, pe 2008

Adeverintele pentru motorina cu pret redus eliberate fermierilor de Directiile pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, pentru lucrarile mecanizate sunt valabile pana la sfarsitul anului 2008, potrivit Hotararii de Guvern nr. 804/2008, publicata recent in monitorul oficial. Cele neutilizata pana la sfarsitul lui 2008 vor deveni nule si vor trebui returnate Directiei Agricole care le-a eliberat.

In hotarare se mai arata ca fermierii care lucreaza un teren agricol primesc sprijin suplimentar de la stat, pe langa plata la hectar, materializat prin reducerea accizei la motorina cu 0,65 lei/litru, respectiv 193,64 euro/1.000 litri, ajungand astfel la 0,27 lei/litru, respectiv 80,971 euro/1.000 litri. Cantitatea pentru care se acorda subventia este de 48 litri la fiecare hectar cultivat, cat se consuma in medie.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>