Stirile zilei de 18.09.2008

tokaji3.jpg
Titlurile zilei

Se lanseaza masurile 312 si 313;

Norme de etichetare a bauturilor;

Credite prin Fermierul 2;

Mansard, orasul verde al viitorului;

Casele vii si aeroponica.











Se lanseaza masurile 312 si 313

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) lanseaza astazi prima sesiune de cereri de proiecte pentru Masurile 312 „Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi”si 313 „Incurajarea activitatilor turistice”, in vederea accesarii fondurilor europene pentru dezvoltare rurala, informeaza NewsIn.

Potrivit unui comunicat de presa trimis de MADR, sesiunea deschisa la Autoritatea de Management pentru PNDR, se va incheia pe 30 octombrie 2008.

Fondurile disponibile pentru „Sprijinul pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi” sunt de 98.857.420 de Euro, iar cele pentru „Incurajarea activitatilor turistice” se ridica la 108.844.555 de Euro.

Potrivit MADR, suma maxima nerambursabila care poate fi acordata pentru finantarea unui proiect in cadrul acestor masuri este de 200.000 Euro.

Depunerea proiectelor se va face la sediile Oficiilor Judetene de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, solicitantul urmand sa indeplineasca criteriile de conformitate si eligibilitate mentionate in Ghidul Solicitantului corespunzator fiecarei masuri.




Norme de etichetare bauturi

Ministerul Agriculturii propune norme de reglementare a bauturilor fermentate, altele decat berea si vinul, care prevad interzicerea folosirii, pe etichete, a reprezentarii grafice a strugurilor sau vitei-de-vie, precum si a unor cuvinte ca "podgorie", "crama" sau "chateau".

Astfel, etichetarea, publicitatea si prezentarea acestor bauturi nu trebuie sa cuprinda cuvinte, desene, elemente figurative identice ori similare cu cele utilizate pentru descrierea sau prezentarea unui vin, soi de struguri, a unui areal de productie, a unei categorii de calitate, a unei indicatii geografice sau denumiri de origine controlata care pot crea confuzii sau induce in eroare consumatorii.

Nu este permisă nici folosirea unor cuvinte sau parti de cuvinte utilizate in denumirea soiurilor de vin cum ar fi Sauvignon, Muscat, Ottonel, Feteasca, Regala, Alba, Blanc, Noir, Negru, Grasa, si altele asemenea.

Proiectul de ordin este in dezbatere publica.




Credite prin Fermierul 2

Fermierii care au proiecte pentru achizitii independente de masini, echipamente si utilaje agricole nu vor fi creditati prin programul Fermierul 2.

Programul Fermierul 2 este un program important al Ministerului Agriculturii, pana la urma tot acel program 'Fermierul', extins acum pana la sfarsitul anului 2009, prin care ministerul sustine investitiile in agricultura cu fonduri care au dobanzi acceptabile.

Pachetul legislativ, mult asteptat de fermieri, cuprinde Legea 231/2005 cu modificarile ulterioare, Legea 150, Legea creditului agricol si o hotarare de guvern care reglementeaza aspectele in mod particular.

Desi achizitiile de animale pentru prima populare nu sunt eligibile prin PNDR, Legea 231 modificata, care reglementeaza investitiile in agricultura, aduce ca noutate faptul ca fermierii pot obtine credite avantajoase si in acest scop, pentru care sunt alocate fonduri de peste 100 de milioane de lei.

Modalitatea de obtinere a creditelor trece prin cateva etape: dupa ce beneficiarii au depus proiectele la Agentia de Plati si Dezvoltare Rurala, pentru cele acceptate se vor cere credite unor institutii bancare selectate. Acestea, din fondurile puse la dispozitie de minister, pot oferi o suma de cofinantare pentru proiectul respectiv cu o dobanda de 6,5%.

Programul "Fermierul" - pentru finantarea masurilor din Planul National de Dezvoltare Rurala - si-a extins aplicabilitatea pana la finele anului 2009.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura




Mansard, orasul verde al viitorului

Capitala Emiratelor Arabe se implica in lupta pentru gasirea unor solutii viabile in combaterea crizei energetice si a incalzirii globale.

Abu Dhabi, cel mai bogat oras din lume, va construi Masdar, un oras unde masinile nu vor emite gaze cu efect de seră, iar deseurile vor fi valorificate suta la suta.

Pe o suprafata de 6 kmp, orasul Masdar va gazdui 50.000 de locuitori si 1.500 de firme si va primi, zilnic, 40.000 de navetisti.

La Masdar, sursele de energie vor fi regenerabile. Necesarul de apa va fi asigurat de o uzina de desalinizare a apei de mare alimentata de energia solara. Aproximativ 80 la suta din apa va fi reciclata, iar restul va fi utilizata la irigarea recoltelor.

In acest oraş "verde", se va circula doar cu vehicule alimentate de baterii solare, dotate cu sase locuri. Proiectul costa 22 miliarde de dolari, iar lucrarile, deja demarate, vor fi finalizate in 2016.




Casele vii si aeroponica

Un grup de cercetatori din Statele Unite si din Israel sustin ca pamantenii si-ar putea reface modul de viaţă doar schimbând arhitectura caselor.

Combinand arta de a creste copaci cu radacini aeriene si tehnica de a construi locuinte eficiente energetic se pot obtine case vii, care se hranesc cu resturile organice ale oamenilor care locuiesc in ele.

Secretul este folosirea ultimelor descoperiri din domeniul silviculturii, si anume aeroponica, metoda de a cultiva plante fara a avea la dispozitie un sol adecvat.

Suportul tehnic va fi oferit de cercetatorii de la Institutul din Massachusetts. Proiectul acestora prevede locuinte in forme circulare, propice impletirii radacinilor.

Fiecare casa va avea panouri solare si cate o minicentrală de producere si ardere a hidrogenului.

Sursa: www.adevarul.ro

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>