Stirile zilei de 25.08.2008

1campagne.jpgTitlurile zilei:

Subventii conditionate de protectia mediului;

Gospodarie mistuita de flacari;

Proiecte pentru fermele mici;

Ciupercile nu ingrasa;

Investitia in educatiei.





Subventii conditionate de protectia mediului

Ministrul german al Mediului propune ca subventiile Uniunii Europene pentru agricultura sa fie conditionate de folosirea unor tehnici agricole care sa protejeze mediul natural. „Subvenţiile nu ar trebui acordate decat pentru ceea ce are un efect pozitiv asupra naturii si climei”, afirma ministrul intr-un document confidential obtinut de revista Der Spiegel.

El se pronunta si pentru scaderea TVA asupra bunurilor de consum care respecta mediul natural. Colegul sau de la ministerul Agriculturii a declarat ca nu este la curent cu propunerile, dar ca ele nu ar avea efecte prea mari deoarece fermierii sunt oricum sanctionati daca nu protejeaza natura.




Gospodarie mistuita de flacari

O gospodarie hunedoreana a fost mistuita de flacari. Focul a izbucnit sambata seara intr-un hambar plin cu fan, foarte probabil din cauza caniculei.

O combina agricola, aflata in interior, a fost distrusa de flacari. Pana la sosirea pompierilor, proprietarii au privit neputinciosi cum flacarile se extind. Nu au putut sa intervina, pentru ca, in urma secetei, mai toate fantanile din localitate au ramas fara apa.

Ajutati de cativa localnici au reusit totusi sa salveze un tractor, o semanatoare si un utilaj de irigatie, care erau amenintate de foc.




Proiecte pentru fermele mici

Incepand cu lunile septembrie si octombrie, prin Programul National de Dezvoltare Rurala, vor fii implementate doua masuri care se adreseaza exclusiv  gospodariilor (fermelor) de semi-subzistenta.

Principalul document de consultat de cei interesati este ,,Ghidul solicitantului”  ,prezentat in ,,varianta de lucru”,in care sunt reliefate regulile de pregatire, intocmire si depunere a proiectelor precum si criteriile de selectie De aceasta masura pot beneficia persoanele fizice in varsta de pana la 62 de ani,care au o exploatatie agricola inregistrata in Registrul agricol, are o dimensiune economica echivalenta cu 3-8  unitati de dimensiune economica (UDE) si comercializeaza o parte din productie.

Pentru a putea primi bani, o ferma de semi-subzistenta trebuie sa intocmeasca un plan de afaceri care va fi verificat dupa trei ani. Dupa aceasta perioada trebuie sa demonstreze ca activitatea a crescut cu minim 20% iar dimensiunea economica cu trei unitati UDE. Daca aceste conditii nu sunt indeplinite beneficiarul  nu va returna banii prmiti dar nu va mai fii finantat in urmatorii doi ani. Valoarea sprijinului nerambursabil este de 1500 de euro/ferma. Verificarea cererilor de finantare se va face de specialistii Departamentelor de Dezvoltare Rurala din cadrul DADR-urilor judetene.




Ciupercile nu ingrasa

Daca am inlocui ciupercile cu carnea, am reduce aportul caloric zilnic cu peste 400 de calorii, iar aceasta ar putea fi solutia in lupta cu obezitatea, sustin nutritionistii Universitatii John Hopkins intr-un studiu publicat recent in revista Appetite.

"Participantii la studiu au acceptat cu usurinta inlocuirea carnii cu ciupercile si nu au incercat sa compenseze aportul caloric mai scazut consumind o cantitate mai mare de alimente in ziua respectiva. Inlocuirea unui aliment cu un altul care are un aport caloric mai mic s-a dovedit mult mai eficienta decit aplicarea unor restrictii alimentare drastice", precizeaza dr Lawrence Cheskin, coordonatorul studiului. Apetitul si senzatia de satietate ramin neschimbate, indiferent daca mincam ciuperci sau carne.

Ciupercile au un gust apropiat de cel al carnii si sint foarte hranitoare, dar, spre deosebire de carne, se digera foarte usor fiindca sint bogate in fibre alimentare, nu au colesterol, iar continutul de calorii este foarte mic: 20 de calorii/100 g, fata de 177 de calorii/100 g carne de pui sau de 340 de calorii/100 g carne grasa de porc.

Un alt avantaj al inlocuirii preparatelor din carne cu cele pe baza de ciuperci este aportul scazut de grasimi. Potrivit aceluiasi studiu, mancand ciuperci in loc de carne reducem cu 30 de grame zilnic cantitatea de grasimi din alimentatie.




Investitia in educatiei

O dezvoltare a societatii impotriva naturii este costisitoare, riscanta si periculoasa. Asa suna semnalul de alarma pe care l-au tras participantii la conferinta "Which Forces Are Driving Europe?" - "Ce forte pun in miscare Europa?", organizata, la sfarsitul saptamanii trecute, de Asociatia Romana pentru Clubul de la Roma.

Scumpirea petrolului, lipsa unor resurse energetice proprii si imbatranirea populatiei reprezinta suficiente motive pentru Europa sa adopte calea dezvoltarii sustenabile, in cooperare cu restul continentelor, au precizat reprezentantii romani si internationali ai Clubului de la Roma. Mottoul conferintei a fost: "Padurile au precedat civilizatia, desertul este ceea ce urmeaza"

In cadrul conferintei, a fost dezbatut si un document important pentru Romania - Strategia Nationala pentru Dezvoltare Durabila, document care doreste sa obtina avizul Clubului de la Roma la nivel european. De ce? "In mod special pentru simplul fapt ca Romania consuma de 5 ori mai mult decat produce si aproape 70% din alimentele pe care le consuma sunt din import", a precizat Calin Georgescu, secretarul general al Asociatiei Romane pentru Clubul de la Roma.

"Prin urmare este bine de stiut ca acest lucru, impreuna cu o balanta demografica in scadere (Romania a pierdut in ultimii 18 ani aproape 1,7 milioane de locuitori, la care se adauga cei peste 2 milioane de romani care lucreaza in afara tarii), duc la o concluzie: saltul calitatii umane. Investitia in educatie si formarea profesionala pentru a gasi solutii la toate aceste lucruri este esentiala, nu atat pentru noi ca tara, cat si pentru intreaga Europa", a subliniat Georgescu.

"Romania inca nu are o viziune pe termen lung. Traim doar clipa, nestiind ce ne rezerva viitorul", a mai semnalat Georgescu, insistand asupra faptului ca lipsesc unele studii prospective in acest sens. "Bugetele, la randul lor, sunt anuale. Trebuie sa gandim bugete multianuale si trebuie sa gandim, in special, investitiile pentru educatie si formare profesionala. 'Cum arata scoala azi arata maine tara', spunea Spiru Haret. Daca nu tinem cont de acest lucru este inutil sa facem tot felul de concepte si documente, care sunt bazate pe cei care trebuie sa le implementeze si care nu sunt pregatiti sa faca asa ceva, pentru ca nu au cunostintele necesare", a conchis Georgescu.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>