Stirile zilei de 9.08.2008

brocoli.jpg

Titlurile zilei:

Italienii cumparara orezarii in Romania;

Focar de antrax in Stanilesti, Vaslui;

Raul Jiu este otrativ de branconieri;

Broccoli protejeaza vasele de sange;

Apocalipsa imobiliara... doar la televizor;









Italienii cumparara orezarii in Romania

Triplarea pretului la orez si scaderea exporturilor marilor producatori din Asia i-a determinat pe fermierii italieni sa se extinda catre est si sa cumpere, in special, fostele parcele de orez ale lui Ceausescu, abandonate dupa caderea comunismului.

Angelo Dario Scotti, seful companiei italiene Riso Scotti, cel mai mare producator de orez din Europa si prima firma vest-europeana de profil care s-a extins in Romania, spune ca productia din Romania se va realiza la costuri mai mici decat in Italia si Spania, tari afectate de accesul mai dificil la resurse de apa.

Firma italiana Riso Scotti a investit zeci de milioane de euro incepand din 2003 in cumpararea unor parcele de teren dispersate, in suprafata totala de 7.000 hectare in Romania si deschiderea unei fabrici de procesare a orezului la Vladeni.

Oficialii companiei din peninsula spuna ca tinta lor de achizitie in Romania este de pana la 10.000 de hectare in total pana anul viitor. O parte din aceste terenuri va fi vanduta altor fermieri italieni si francezi, pe care reprezentantii Riso Scotti incearca sa-i convinga sa vina in Romania.

Mai multi fermieri italieni si spanioli au inceput sa exploateze parcele mici langa Dunare, in vestul tarii si in est, langa Braila, iar orezul lor este procesat la Vladeni.

Romania ar putea produce 40.000 de tone de orez anul acesta, iar suprafata terenurilor cultivate cu orez ar putea creste de la 40.000 la 50.000 de hectare, in urmatorii cinci ani, estimeaza reprezentantii Riso Scotti. In urmatorii cinci ani, Romania ar putea exporta mai mult de 100.000 tone de orez anual, reducand astfel cu 10% importurile Uniunii Europene, preconizeaza italienii de la Riso Scotti.



Focar de antrax in Stanilesti, judetul Vaslui

Alerta la Vaslui, dupa ce Directia Sanitar-Veterinara (DSV) a confirmat un focar de antrax in localitatea Stanilesti, in valea Prutului, unde au fost descoperite doua vaci moarte.

Pentru a preintampina raspandirea bolii, vor fi vaccinate peste 20.000 de animale din zona. „Am inceput deja sa vaccinam toate animalele receptive la aceasta boala: bovine, oi, capre şi cabaline. Vaccinarile se vor efectua atat la Stanilesti, cat si in comuna invecinata, Lunca Banului", a declarat Decebal Sararu, directorul DSV Vaslui.

De asemenea, sapte persoane care au intrat in contact cu animalele moarte sunt supravegheate de autoritati.



Raul Jiu este otrativ de branconieri

Apele raului Jiu sunt otravite in mod constant de braconieri, sub ochii angajatilor de la Ocolul Silvic si a rangerilor din Parcul National Retezat, transmite corespondentul AMOS News.

Mergeam linistit pe firul apei si deodata am vazut cum pluteau pestii morti. Si nu erau unul, doi, ci zeci de pastravi. Cum poti sa faci asa ceva? Mi se pare absurd. Unde sunt paznicii? Unde sunt cei de la Ocolul Silvic sau care pazesc Parcul National Retezat? Nu erau pe nicaieri. Probabil ca nu ii intereseaza daca se intampla ceva rau. Ei trebuie sa isi primeasca banii si atat”, a declarat Petru I., din Uricani.

Totodata, un alt uricanean este sigur ca toate neregulile nu sunt facute fara cunostinta celor de la Ocolul Silvic sau a rangerilor Parcului. „Eu cred că braconierii lucreaza mana in mana, altfel nu imi explic de ce se intampla asa ceva. Sau poate chiar aia care trebuie sa aiba grija sa nu se pescuiasca ilegal sau sa se impuste capre sau cerbi fac lucrul asta. Zvonuri sunt multe, ca ar fi si unii care au functii si se joaca de-a vanatorii prin paduri. Dar va dati seama ca nimeni nu poate proba lucrurile astea, fiindca cine sta dupa ei prin munti?”, a declarat si Emilian S., un alt localnic.



Broccoli protejeaza vasele de sange

Specialistii au descoperit in aceasta leguma un compus, numit sulforafan, care protejeaza si vasele de sange.

Consumul de broccoli reduce din efectele unor boli grave cum ar fi: diabetul zaharat, cancerul de prostata sau atacurile vasculare cerebrale.

O echipa de cercetatori englezi de la Universitatea din Warwick, citati de BBC NEWS, considera ca broccoli este o leguma ce nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia de zi cu zi.

Acestia au descoperit in leguma un compus, numit sulforafan care incurajeaza productia de enzime ce protejeaza vasele de sange. Studiile anterioare aratau ca un consum sistematic de broccoli reduce riscul de infarct si de accident vascular cerebral. Persoanele care sufera de diabet zaharat au de pana la cinci ori mai multe sanse de a dezvolta boli cardiovasculare, afectiuni ce apar ca urmare a afectarii vaselor de sange.



Apocalipsa imobiliara... doar la televizor

Dupa criza imobiliara anuntata in presa si indelung propavaduita de adevaratii guru ai afacerilor autohtone a venit si vremea catastrofei, a prabusirii totale. Care este adevarul?

Piata imobiliara va avea in 2008 o crestere mai temperata fata de anul trecut, ca urmare a modificarilor dobanzii de catre BNR si a deprecierii monedei nationale in raport cu euro, care limiteaza creditarea. Asta spun evaluatorii, bazandu-se pe analize ale cifrelor si pe obiectivitatea informatiilor din mediul de afaceri.

Piata imobiliara are o evolutie ciclica, acest sector cunoscand o crestere accentuata in ultimii 6-7 ani, si prin temperarea finantarilor obtinute de persoanele fizice prin credite bancare, ca urmare a modificarii ratei dobanzii de referinta si a deprecierii monedei nationale fata de euro.

In prezent, trecem, practic, peste un prag de normalizare a pietei imobiliare, dupa o perioada de tranzactii speculative. Dupa ce vom traversa aceasta perioada de asteptare vor mai face bani din imobiliare doar cei care vor sti sa joace profesionist.

Orice tranzactie se va baza pe o analiza atenta a pietei, iar investitorii de duminica se vor intoarce la ocupatiile care i-au consacrat. Care cu goarna, care cu naiul...

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>