Stirile zilei de 19.07.2008

interagro.jpg
Titlurile zilei:

Cubanezii primesc pamant de la stat;

Sindicatele agricole vor protesta din nou;

6000 de kg/ha la grau si orz;

Derogare la aplicare penalitatilor;

Cazuri tot mai multe de braconaj.












Cubanezii primesc pamant de la stat

Potrivit decretului, care a fost deja publicat, cubanezii vor putea primi pana la 40 de hectare din terenul nefolosit de stat. Pamantul va ramane in proprietatea statului, iar concesiunile vor fi facute pe o perioada de 10 ani pentru persoane individuale si de 25 de ani pentru cooperative si companii.

Concesionarii vor plati o taxa al carei cuantum nu a fost inca stabilit. Statisticile guvernului arata ca mai mult de jumatate din terenul arabil din Cuba este nefolosit.

De la venirea la putere, Raul Castro a eliminat o serie de restrictii pentru cubanezii de rand, cum ar fi achizitionarea de calculatoare si produse electronice, si a incurajat dezvoltarea sectorului privat.




Sindicatele agricole vor protesta din nou

Reducerea insuficienta a accizei la motorina din agricultura ar putea scoate in strada mai multi membri ai Agrostar si ai Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din România (FNPAR). Acestia anunta proteste si blocarea mai multor drumuri nationale din tara dupa ce guvernul a refuzat sa scada acciza la motorina cu 50%, asa cum solicitau reprezentantii patronatelor.

Membrii Agrostar si cei ai Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Româania (FNPAR) vor protesta in capitala si in tara, incepand din data de 7 august, pe motiv ca reducerea accizelor la motorina agricola nu este suficient de mare. “Vom declansa protestele cu utilaje agricole pe 7 august, incepand cu Bucurestiul si continuand cu orasele de resedinta unde avem organizatii sindicale. Pe aceasta cale vom bloca si anumite drumuri nationale“, a declarat Stefan Nicolae, presedintele Federatiei Agrostar. Cererile care au fost facute pana acum la Ministerul Agriculturii de catre patronate solicitau o scadere a acestor accize cu pana la 50%, aceasta insemnand ca pentru un litru de motorina, agricultorii ar fi dorit sa plateasca doar 2 lei. “Trebuie sa luam modelul fermierilor din Uniunea Europeana si vom protesta pentru ca altfel nu ne ia nimeni în seama. Asa nu se poate face agricultura. Daca în UE motorina pentru agricultura nu depaseste 1,7-1,8 lei, noi platim 4,6-4,8 lei, iar reducerea accizei, recent anuntata, nu va ajuta cu nimic agricultorii. La fel se intampla si cu subventia la hectar, la noi este de circa 90 euro pe hectar, iar în celelalte state este între 200 si 300 de euro, sau chiar mai mult. Si noi suntem membri UE si poate vom primi ajutor de la Parlamentul European, astfel incat subventia la hectar sa fie si in România de 150-200 de euro“, a declarat ieri presedintele FNPAR, Viorel Matei, citat de NewsIn. Acciza pentru motorina din agricultura a fost redusa cu 65 de bani pe litru pentru o cantitate de 48 de litri la hectar, a anuntat ministrul agriculturii, Dacian Ciolos.




6000 de kg/ha la grau si orz

Pentru marii producatori, recolta din 2008 va fi cea mai buna din ultimii 15 ani. "In ceea ce priveste recoltarea cerealelor, putem spune ce este unul dintre cei mai productivi ani, din ultimii 15. Pana acum, avem recolte de 6.200 kg/hectar de orz, 5.800 kg/hectar de grau si 3.000 kg/hectar de rapita. Perspectiva pietei de cereale din Romania este promitatoare si nu are cum sa scada", a declarat Ioan Niculae, presedintele Interagro.

"Afacerea cu cereale a Interagro este insa asezata pe o suprafata mare de teren arabil, de aproximativ 50.000 de hectare, 100% cultivabile", a spus Niculae.




Se solicitata derogare la aplicare penalitatilor

Romania a solicitat Comisiei Europene o derogare la aplicarea penalitatilor financiare prevazute pentru intarzieri la plata subventiilor pe hectar din fonduri UE, iar o decizie ar putea fi luata dupa auditul din toamna al CE.

"Este o solicitare la Comisie, avand in vedere conditiile specifice, cum ar fi numarul mare de supradeclarari, si faptul ca este primul an in care implementam acest sistem, sa nu ni se aplice penalitatile pentru plata in iulie (termenul-limita de finalizare a platilor este 30 iunie).

Comisia nu va lua o decizie acum, ci dupa misiunea din octombrie, cand va evalua felul in care au fost facute platile, cum functioneaza sistemul si s-ar putea chiar sa avem o decizie favorabila", a declarat directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Dan Gherghelas.




Cazuri tot mai multe de braconaj

Cazurile de braconaj in apele de pe teritoriul Doljului s-au inmultit intr-un mod alarmant, potrivit autoritatilor. Azi-dimineata, alte doua grupuri de braconieri, au fost prinsi in flagrant in zona bazinelor piscicole 1 si 2 Dunareni, din localitatea Carna, transmite corespondentul AMOS News.

Primul grup, format din 4 persoane, a fost prins in flagrant de jandarmii Gruparii de Jandarmi Mobile Craiova, pescuind in bazinul piscicol 2 Dunareni cu ajutorul unei plase monofilament cu lungimea de 120 m. Asupra acestora jandarmii au găsit cantitatea de 50 kg peşte din specia fitofag.

Alti doi cetateni, din localitatea Carna, au fost prinsi in flagrant pescuind in bazinul piscicol 1 Dunareni cu ajutorul unei plase monofilament avand lungimea de 100 m. Asupra acestora a fost gasita cantitatea de 30 kg de peste din specia caras.

Braconierilor le-au fost întocmite acte premergatoare inceperii urmaririi penale pentru savarsirea infractiunii de pescuit cu unelte neautorizate.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>