Stirile zilei de 14.07.2008

siutghiol.jpgTitlurile zilei:

Perdele forestiere in Dobrogea si Ilfov;

Promovarea principiilor ecologice;

Fluviu subteran in judetul Constanta;

InterAgro, 2,2 mld lei in 2008

Intermediarii pot cere 15-20 bani/kg de grau.





Perdele forestiere in Dobrogea si Ilfov

Potrivit unei hotarari de guvern aprobate in luna octombrie a anului trecut, investitia totala pentru infiintarea perdelelor forestiere de protectie a terenurilor agricole in cele trei judete, pentru combaterea secetei in urmatorii ani, este de 356 milioane lei, din care 282,5 milioane lei in judetul Constanta, 22,7 milioane lei, in Ilfov si 50,8 milioane lei, in Tulcea. Hotararea prevede si obligatia statului de a plati despagubiri totale estimate la 50,7 milioane lei (14,5 milioane euro) pentru proprietarii pe ale caror terenuri vor fi infiintate perdele forestiere, in principal persoane private. La Constanta, pentru cele 3.773,05 hectare care urmeaza sa fie impadurite, se estimeaza sa fie platite despagubiri de 37,7 milioane lei, pornind de la o valoare medie de 10.000 lei/hectar teren agricol. Hotararea de guvern mai prevede ca finantarea investitiei va fi asigurata de Ministerul Agriculturii, conform Legii 289/2002 privind perdelele forestiere de protectie, respectiv din Fondul de ameliorare a fondului funciar, alocatii de la bugetul de stat si bugetele locale, sume atrase prin programul SAPARD, credite externe rambursabile pe termen lung, sponsorizari de la firme si fundatii, Fondul special al drumurilor publice, contributia benevola a persoanelor fizice sau juridice interesate in executarea lucrarilor.




Promovarea principiilor ecologice

In cadrul unui proiect comun vizand promovarea principiilor ecologice in agricultura, Oficiul Judetean de Consultanta Agricola (OJCA) Cluj si Asociatia Bioagricultorilor din Romania - BIOTERRA au organizat doua seminarii, in localitatile Gilau si Belis, in zilele de 1 si, respectiv, 9 iulie 2008, informeaza Agentia Nationala de Consultanta Agricola.

La seminarii au participat 22 de persoane in comuna Gilau si 27 în Belis, marea lor majoritate fiind agricultori sau proprietari de gospodarii care doresc sa treaca la practicarea agroturismului si care se gandesc sa realizeze acest pas în consens cu regulile de productie ecologice.

Au fost prezentate materiale video privind istoricul si dezvoltarea agriculturii ecologice in lume si in Romania, reguli de productie ecologica pentru cultivarea plantelor si cresterea animalelor, procedura de inspectie si certificare, precum si  si posibilitatile de finantare a agriculturii ecologice si agroturismului. Lectori au fost: prof. univ. dr. Cornel Man – presedintele Asociatiei BIOTERRA, Albert Imre – director executiv al asociatiei, Ioan Merca - director executiv al OJCA Cluj, Silvia Hicea – consilier OJCA Cluj.
Proiectul, in valoare totala de 220.000 de euro, este finantat de Banca Mondiala în cadrul Programului MAKIS, se va derula pe parcursul a doi ani si vizeaza „Promovarea tehnologiilor de cultura cu impact redus asupra mediului si cu o eficienta economica sporita a productiilor obtinute”




Fluviu subteran in judetul Constanta

Constanta sta pe un fluviu subteran cu un debit comparabil cu al Dunarii. Agricultura constanteana ar putea beneficia de o resursa naturala extrem de valoroasa, ramasa si pana la acest moment neexploatata. Numai specialistii si foarte putini constanteni stiu ca pe sub cea mai mare parte a judetului trece un fluviu subteran cu un debit impresionant, comparabil cu cel al Dunarii. Aceasta resursa naturala extrem de pretioasa, mai ales in anii secetosi, a ramas inca neexploatata din cauza legislatiei de mediu extrem de neclare, care interzice exploatarea apelor subterane in scopuri agricole. Specialistii afirma ca denumirea stiintifica a fluviului subteran este: acvifer. Acviferul din Dobrogea se alimenteaza din doua surse: din Bulgaria (sursa principala) si din fluviul Dunarea (sursa secundara). In cadrul Directiei Apelor Dobrogea Litoral, exista mai multi specialisti care studiaza evolutia acviferului Jurasic - Superior – Barremian. Apa din acvifer se descarca, in mod natural, prin doua drenuri: Lacul Siutghiol (imaginea de sus) si in Balta Mangaliei”, a declarat Calin Costache, specialist de mediu.

Existenta acviferului nu este straina nici de specialistii din cadrul Regiei de Alimentare cu Apa a judetului Constanta (RAJA), care au subliniat faptul ca apa din subteran este potabila si de o calitate foarte buna.




InterAgro, 2,2 mld lei in 2008

InterAgro vizeaza afaceri de peste 2,2 mld. euro in 2008, in crestere cu 50%. In 2007, companiile din cadrul InterAgro au inregistrat o cifra de afaceri de 1,5 miliarde euro, peste estimarile initiale ale omului de afaceri Ioan Nicolae.

Principalul actionar al InterAgro a mai spus ca grupul construieste o fabrica de bioetanol pe baza de porumb, la Zimnicea, cu o capacitate de productie de 100.000 tone/an. Fabrica de bioetanol din Zimnicea va asigura un sfert din necesarul anual de consum la nivel national.

InterAgro SA este o companie privata cu capital mixt romano-britanic, infiintata in anul 1994, ce are ca principale domenii de activitate cultura cerealelor si a plantelor tehnice si comertul exterior, indeosebi exportul de ingrasaminte chimice pentru agricultura.

Domeniile de activitate ale firmelor din grupul InterAgro sunt structurate, in principal, pe 4 segmente: productie vegetala si animala, conditionare-depozite, industrie alimentara si ingrasaminte chimice.




Intermediarii pot cere 15-20 de bani/kg de grau

Cum productia se anunta extrem de buna, fermierii au fost deja asaltati de ofertele intermediarilor.

Drept urmare, Ministerul Agriculturii a decis sa nu mai faca publice informatii despre stadiul recoltelor si preturile estimative, cel putin pana cand piata se stabilizeaza.
Iancu Sapera, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Constanta, le recomanda fermierilor sa nu se grabeasca si sa isi vanda recoltele la preturi mici: „Ar fi bine sa isi depoziteze graul pentru urmatoarele doua-trei saptamani, pana cand fluctuatiile pietei inceteaza”.

Cei care se multumesc cu un pret mai mic de 40 bani/kilogram nu au decat sa isi vanda recoltele de acum. Graul cu livrare in noiembrie – martie poate ajunge si la 1 leu/kilogramul, chiar si 1,2 lei/kg, cum s-a inregistrat in 2007. Ramane de vazut daca fermierii se vor multumi cu preturile mici oferite de intermediari, care pot oferi si 15-20 bani pe kilogram.

La nivel mondial, pretul graului creste constant, ajungand la circa 250 euro/tona, in afara perioadei de recolta. Pe timp de vara, pretul mediu este de circa 450 lei/tona.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>