Stirile zilei de 14.07.2008

siutghiol.jpgTitlurile zilei:

Perdele forestiere in Dobrogea si Ilfov;

Promovarea principiilor ecologice;

Fluviu subteran in judetul Constanta;

InterAgro, 2,2 mld lei in 2008

Intermediarii pot cere 15-20 bani/kg de grau.





Perdele forestiere in Dobrogea si Ilfov

Potrivit unei hotarari de guvern aprobate in luna octombrie a anului trecut, investitia totala pentru infiintarea perdelelor forestiere de protectie a terenurilor agricole in cele trei judete, pentru combaterea secetei in urmatorii ani, este de 356 milioane lei, din care 282,5 milioane lei in judetul Constanta, 22,7 milioane lei, in Ilfov si 50,8 milioane lei, in Tulcea. Hotararea prevede si obligatia statului de a plati despagubiri totale estimate la 50,7 milioane lei (14,5 milioane euro) pentru proprietarii pe ale caror terenuri vor fi infiintate perdele forestiere, in principal persoane private. La Constanta, pentru cele 3.773,05 hectare care urmeaza sa fie impadurite, se estimeaza sa fie platite despagubiri de 37,7 milioane lei, pornind de la o valoare medie de 10.000 lei/hectar teren agricol. Hotararea de guvern mai prevede ca finantarea investitiei va fi asigurata de Ministerul Agriculturii, conform Legii 289/2002 privind perdelele forestiere de protectie, respectiv din Fondul de ameliorare a fondului funciar, alocatii de la bugetul de stat si bugetele locale, sume atrase prin programul SAPARD, credite externe rambursabile pe termen lung, sponsorizari de la firme si fundatii, Fondul special al drumurilor publice, contributia benevola a persoanelor fizice sau juridice interesate in executarea lucrarilor.




Promovarea principiilor ecologice

In cadrul unui proiect comun vizand promovarea principiilor ecologice in agricultura, Oficiul Judetean de Consultanta Agricola (OJCA) Cluj si Asociatia Bioagricultorilor din Romania - BIOTERRA au organizat doua seminarii, in localitatile Gilau si Belis, in zilele de 1 si, respectiv, 9 iulie 2008, informeaza Agentia Nationala de Consultanta Agricola.

La seminarii au participat 22 de persoane in comuna Gilau si 27 în Belis, marea lor majoritate fiind agricultori sau proprietari de gospodarii care doresc sa treaca la practicarea agroturismului si care se gandesc sa realizeze acest pas în consens cu regulile de productie ecologice.

Au fost prezentate materiale video privind istoricul si dezvoltarea agriculturii ecologice in lume si in Romania, reguli de productie ecologica pentru cultivarea plantelor si cresterea animalelor, procedura de inspectie si certificare, precum si  si posibilitatile de finantare a agriculturii ecologice si agroturismului. Lectori au fost: prof. univ. dr. Cornel Man – presedintele Asociatiei BIOTERRA, Albert Imre – director executiv al asociatiei, Ioan Merca - director executiv al OJCA Cluj, Silvia Hicea – consilier OJCA Cluj.
Proiectul, in valoare totala de 220.000 de euro, este finantat de Banca Mondiala în cadrul Programului MAKIS, se va derula pe parcursul a doi ani si vizeaza „Promovarea tehnologiilor de cultura cu impact redus asupra mediului si cu o eficienta economica sporita a productiilor obtinute”




Fluviu subteran in judetul Constanta

Constanta sta pe un fluviu subteran cu un debit comparabil cu al Dunarii. Agricultura constanteana ar putea beneficia de o resursa naturala extrem de valoroasa, ramasa si pana la acest moment neexploatata. Numai specialistii si foarte putini constanteni stiu ca pe sub cea mai mare parte a judetului trece un fluviu subteran cu un debit impresionant, comparabil cu cel al Dunarii. Aceasta resursa naturala extrem de pretioasa, mai ales in anii secetosi, a ramas inca neexploatata din cauza legislatiei de mediu extrem de neclare, care interzice exploatarea apelor subterane in scopuri agricole. Specialistii afirma ca denumirea stiintifica a fluviului subteran este: acvifer. Acviferul din Dobrogea se alimenteaza din doua surse: din Bulgaria (sursa principala) si din fluviul Dunarea (sursa secundara). In cadrul Directiei Apelor Dobrogea Litoral, exista mai multi specialisti care studiaza evolutia acviferului Jurasic - Superior – Barremian. Apa din acvifer se descarca, in mod natural, prin doua drenuri: Lacul Siutghiol (imaginea de sus) si in Balta Mangaliei”, a declarat Calin Costache, specialist de mediu.

Existenta acviferului nu este straina nici de specialistii din cadrul Regiei de Alimentare cu Apa a judetului Constanta (RAJA), care au subliniat faptul ca apa din subteran este potabila si de o calitate foarte buna.




InterAgro, 2,2 mld lei in 2008

InterAgro vizeaza afaceri de peste 2,2 mld. euro in 2008, in crestere cu 50%. In 2007, companiile din cadrul InterAgro au inregistrat o cifra de afaceri de 1,5 miliarde euro, peste estimarile initiale ale omului de afaceri Ioan Nicolae.

Principalul actionar al InterAgro a mai spus ca grupul construieste o fabrica de bioetanol pe baza de porumb, la Zimnicea, cu o capacitate de productie de 100.000 tone/an. Fabrica de bioetanol din Zimnicea va asigura un sfert din necesarul anual de consum la nivel national.

InterAgro SA este o companie privata cu capital mixt romano-britanic, infiintata in anul 1994, ce are ca principale domenii de activitate cultura cerealelor si a plantelor tehnice si comertul exterior, indeosebi exportul de ingrasaminte chimice pentru agricultura.

Domeniile de activitate ale firmelor din grupul InterAgro sunt structurate, in principal, pe 4 segmente: productie vegetala si animala, conditionare-depozite, industrie alimentara si ingrasaminte chimice.




Intermediarii pot cere 15-20 de bani/kg de grau

Cum productia se anunta extrem de buna, fermierii au fost deja asaltati de ofertele intermediarilor.

Drept urmare, Ministerul Agriculturii a decis sa nu mai faca publice informatii despre stadiul recoltelor si preturile estimative, cel putin pana cand piata se stabilizeaza.
Iancu Sapera, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Constanta, le recomanda fermierilor sa nu se grabeasca si sa isi vanda recoltele la preturi mici: „Ar fi bine sa isi depoziteze graul pentru urmatoarele doua-trei saptamani, pana cand fluctuatiile pietei inceteaza”.

Cei care se multumesc cu un pret mai mic de 40 bani/kilogram nu au decat sa isi vanda recoltele de acum. Graul cu livrare in noiembrie – martie poate ajunge si la 1 leu/kilogramul, chiar si 1,2 lei/kg, cum s-a inregistrat in 2007. Ramane de vazut daca fermierii se vor multumi cu preturile mici oferite de intermediari, care pot oferi si 15-20 bani pe kilogram.

La nivel mondial, pretul graului creste constant, ajungand la circa 250 euro/tona, in afara perioadei de recolta. Pe timp de vara, pretul mediu este de circa 450 lei/tona.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>