Stirile zilei de 12.07.2008

ardpaie.jpgTitlurile zilei:

Incendiu de miriste;

2008, an slab in pomicultura;

Un american, primar in Romania;

Se primesc mai usor bani prin FEADR;

Restructurari pentru camerelor agricole.







Incendiu de miriste

Paznicii muzeului din localitate Golesti au vazut flacari pe campul din apropierea cladirii si au dat alarma.

Pompierii au ajuns inainte ca focul sa intre in sat. Din cauza accesului dificil, au mers pe jos pana la campul aprins si au stins flacarile cu apa adusa in sticle si cu lopeţile. Se pare ca incendiul a izbucnit in jurul orei 1 noaptea. Pompierii spun ca, cel mai probabil, focul a fost pus intentionat, pentru a curata terenul de resturile de vegetatie.

Arderea miristilor si a resturilor vegetale fara acordul autoritatilor de mediu se sanctioneaza cu amenzi intre 3000 si 50000 RON. Incepand cu data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, fermierii romani trebuie sa respecte bunele conditii agricole si de mediu si in ceea ce priveste standardele pentru mentinerea continului optim de materie organica in sol, prin aplicarea unor practici agricole corespunzatoare privind arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul agricol. De asemenea, arderea miristilor si a resturilor vegetale este permisă numai cu acordul autorităţilor competente pentru protectia mediului.

Asemenea prevederi enuntate anterior se regasesc in Ordinul comun (nr.1381/20 decembrie 2006) al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale si Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor. Fara exagerare, prin arderea miristilor si a resturilor vegetale se degaja poluanti implicati in generarea afectului de sera care duce la modificari climatice tot mai evidente pe plan mondial.



2008, an slab in pomicultura

Productia de fructe autohtone este intr-o scadere continua. Anul acesta, s-au copt doar 10%-15% din potentialul de productie de visine, cirese, caise si prune timpurii. Asta si din cauza temperaturilor scazute din martie.

Romanii consuma foarte putine fructe si legume comparativ cu media Uniunii Europene, conform Eurostat. In tara noastra s-au consumat in medie intre 2005 si 2007 putin peste 40 de kilograme de fructe si legume proaspete pe an, adica aproximativ jumatate din media Uniunii.

"La ora actuala, Romania mai asigura din productia proprie circa 15% din necesarul de fructe. Marul si prunul merg destul de bine, dar in rest imbatrinirea livezilor, retrocedarile, care au facut ca multe unitati sa fie parasite, si-au pus amprenta. Sectorul este intr-un declin puternic si doar o strategie de plantare a aproximativ 1.000 de hectare de pomi pe an ar mai salva situatia", a declarat Aurel Tanase, directorul general al Interprofesionalei de Legume si Fructe din Romania, citat de ziare.com.

Productia de fructe a scazut de la 1,6 milioane de tone in 2005, la 1,5 milioane in 2006, iar in 2007 a ajuns la 1 milion de tone.

Punerea pe picioare a unei livezi este destul de costisitoare. Doar un hectar de pomi fructiferi costa de la 20.000-25.000 pana la 30.000-35.000 de euro (o livada intensiva cu irigatii prin picurare), costuri la care se pot adauga inca 10.000 de euro pentru plasa antigrindina si antipasari.

O alta problema este lipsa unei autoritati care sa vegheze la calitatea produselor puse pe piata.



Un american, primar in Romania

Un roman nascut in judetul Timis, dar realizat in Statele Unite ale Americii, s-a intors in satul natal pentru a fi primar. Samuel Lupulescu, "Sam"-dupa cum ii spun americanii, si-a lasat familia si afacerile in America si s-a intors, dupa aproape 20 de ani, in comuna natala Fardea, pentru a deveni primar.

Samuel Lupulescu are 40 de ani, e necasatorit si in ianuarie 1989 a ajuns in America unde si-a terminat studiile si si-a deschis o firma in Detroit. Desi afacerea ii merge foarte bine s-a intors acasa la Fardea. Cei care il cunosc pe Samuel de cand era copil sunt incantati ca a revenit acasa, ei spera sa faca din Fardea o localitate prospera.

Daca va realiza ceea ce si-a propus in acest mandat, Samuel Lupulescu nu exclude posibilitatea de a candida si pentru al doilea mandat de primar.



Se primesc mai usor bani din FEADR

Guvernul a modificat cadrul general de implementare a masurilor cofinantate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), in perioada 2007-2013, informeaza un comunicat de presa al Executivului, remis AMOS News.

Potrivit documentului de presa, astfel, se reglementeaza aplicarea in mod unitar a prevederilor sub-masurii 431.1 „Constructie parteneriate public-private” din cadrul anexei 4 LEADER la cadrul general de aplicare a procedurilor de evaluare, selectie, contractare, achizitii, plata, control si monitorizare aferente proiectelor cofinantate din FEADR prin PNDR.

De asemenea, se elimina restrictia de finantare pentru potentialii beneficiari inregistrati ca debitori in lista Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP). Restrictia de finantare va fi mentinuta doar in cazul beneficiarilor SAPARD/FEADR care nu au returnat sumele debitoare si penalitatile aferente, fata de reglementarea anterioara, care impunea restrictii de finantare acestei categorii pentru o perioada de un an de la achitarea debitelor.

Potrivit actului normativ, Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) este desemnata ca unic organism care va implementa si va efectua platile pentru masurile 211 "Sprijin pentru zona montana defavorizata", 212 "Sprijin pentru zone defavorizate - altele decat zona montana" si 214 "Plati de agromediu".

O alta modificare vizeaza eliberarea de catre Ordinul Arhitectilor din Romania a avizului privind respectarea criteriului de incadrare in specificul arhitectural local, aviz necesar proiectelor specifice masurilor 313 "Incurajarea activittilor turistice" si 322 "Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale"

Actul normativ a fost necesar pentru a veni in sprijinul beneficiarilor, precum si pentru operativitate si o mai buna absorbtie a fondurilor comunitare pana la adoptarea Deciziei finale de aprobare a PNDR de catre Comisia Europeana, se arata in documentul de presa.



Restructurari pentru infiintarea camerelor agricole

Patru departamente din subordinea Ministerului Agriculturii vor fi restructurate pentru infiintarea Camerelor Agricole din Romania, potrivit unui proiect de lege privind infiintarea Camerelor Agricole aflat in lucru la MADR.

Cei care activeaza in domeniile agriculturii si cele conexe vor fi reprezentanti in Camerele Agricole.   Astfel, din camerele agricole va putea face parte orice persoana fizica din spatiul rural, care deruleaza activitati cu specific agricol sau asimilat.

Finantarea Camerei Agricole, conform proiectului, va fi asigurata din alocari de la bugetul de stat pentru co-finantarea investitiilor si a salariilor personalului angajat, dar si din alocari din bugetele judetene sau din prestari de servicii, la care se adauga 2% din impozitul pe profit sau din impozitul pe terenul agricol si forestier.

Agentia Nationala de Consultanta Agricola (ANCA) cu oficiile judetene se vor restructura integral, iar directiile judetene pentru agricultura, unitatile fitosanitare judetene si ANARZ vor fi modificate partial.



Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>