Stirile zilei de 4.07.2008

1slibertatii.jpgTitlurile zilei:

Americanii serbeaza Ziua Independentei;

Cod rosu pentru animale;

95% dintre fermieri, au primit banii pe 2007;

Vom avea 20% agricultura ecologica;

Cereri de subventie pentru 6,5 milioane de oi;







Americanii serbeaza Ziua Independentei

Americanii serbeaza astazi Ziua Independentei. La 4 iulie 1776, Congresul Continental proclama independenta celor 13 colonii britanice din Lumea Noua.

Declaratia a constituit actul de nastere al noii natiuni care a devenit, in timp, un simbol al libertatii pentru intreaga lume. In iunie 1776 a fost format un comitet sa alcatuiasca o declaratie de independenta, comisie condusa de Thomas Jefferson. Pe 4 Iulie a avut loc votul. Din 13 state, 9 au votat în favoarea Declaratiei, Pennsylvania si Carolina de sud au votat împotriva, Delaware si New York s-au abtinut. Trecand peste semnificatia istorica, pentru americani ziua de 4 iulie este una dedicata petrecerii, cu picnicuri, parade si spectacole de artificii.



Cod rosu si pentru animale

Cand mercurul din termometre trece de 35 de grade, nu numai oamenii au nevoie de protectie impotriva razelor solare si temperaturilor ridicate, ci si animalele.

Se recomanda crescatorilor de animale ca, in situatiile de avertizare Cod Galben sau Cod Rosu, sa tina animalele in spatii protejate de actiunea directa a rezelor solare si care sa fie ventilate adecvat, natural sau artificial.

In plus, fermierii nu au voie sa-si transporte animalele in scop comercial, sa le miste in timpul pasunatului sau sa le supuna tractiunilor, in perioadele de canicula, in intervalul orar 11-19.

Patrupedelor trebuie sa li se asigure apa potabila si la o temperatura adecvata, iar cantitatea de hrana sa fie mai mica decat cea normala. Mai mult, animalele trebuie udate la intervale regulate, pentru a le fi redusa temperatura corporala.

Si controlul sanitar-veterinar se va face in afara orelor 11-19, astfel incat sa se evite generarea stresului suplimentar la animale.



95% dintre fermieri au primit subventia pe 2007

Agentia de Plati si Interventii in Agricultura a anuntat ca au fost platiti, pana la 30 iunie, 95% dintre fermierii care au depus cerere pentru platile directe la hectar aferente anului 2007. Din procentul de 5% care nu au primit banii, circa jumatate, adica 62.000 de fermieri, au fost exclusi oficial din cauza supradeclararilor sau a inscrierii unor suprafete sub limita legala de 1 hectar.

Informatiile transmise de APIA arata ca au fost efectuate, pana la data de 30 iunie, plati din fonduri europene si de la bugetul national in valoare de aproximativ 622.046.570 euro, pentru 95% dintre fermierii care au depus cereri de sprijin in anul 2007.

Astfel, din numarul total 1.241.402 fermieri, 1.117.860 de fermieri au primit sumele aferente platilor unice pe suprafata si celor nationale directe complementare. Diferenta: circa 123.500 de fermieri care nu au primit platile.



20% din agricultura Romaniei va fi ecologica

Suprafata agricola din Romania cultivata in sistem ecologic ar putea depasi 20% pana in 2015, in conditiile in care Ministerul Agriculturii va subventiona agricultura bio, a declarat presedintele Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica-Bio Romania, Marian Cioceanu.

“In acest moment, agricultura ecologica reprezinta doar 1% din suprafata totala de aproximativ noua milioane de hectare din Romania. In Romania aceast tip de agricultura poate exploda, insa numai in conditiile in care se vor acorda si la noi subventii asa cum se intampla in toate tarile Uniunii”, a spus Cioceanu.

Potrivit presedintelui Bio Romania, asociatia solicita Ministerului Agriculturii “subventionarea unui procent din plata taxei de certificare catre un organism de inspectie si certificare pentru toata suprafata aflata in agricultura ecologica, precum si realizarea unei metode de calcul (UVM) care sa ajute si crescatorii de animale”. De asemenea, Bio Romania cere alocarea de resurse financiare care sa acopere toata suprafata fermei in cazul reintroducerii sub-masurii de Agricultura Ecologica si sustinerea alocarii sprijinului pentru costurile de tranzitie (Conform art. 39(4).

Potrivit reprezentantilor Bio Romania, in 2008 va fi un record de productie a ecologica. “Spre exemplu, la grau si mazare vor fi recolte de 4 tone la hectar, la orz 5 tone, iar la soia orz, 5 tone la hectar”, sustin reprezentantii asociatiei. Acestia au adaugat ca in acest moment peste 95% din productie merge la export. Din acest motiv, in hypermarketurile din Romania ajung produse bio importate, care au preturi duble fata de cele obtinute din agricultura clasica.

Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica-Bio Romania s-a infiintat joi, la Sibiu, si din ea fac parte mai multe asociatii locale si regionale de profil.



Cereri de subventie pentru 6,5 milioane de oi si capre

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a perfectat, in data de 13 mai 2008, un acord de delegare cu Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (ANARZ), conform caruia personalul din unitatile teritoriale ale acestei agentii preia activitatea de control in teren pentru platile nationale complementare din sectorul zootehnic la speciile femele ovine si femele caprine. Acordul a fost încheiat pentru anii 2008/2009. APIA a primit, pana la sfarsitul lunii iunie, termenul limita, aproximativ 39.000 cereri pentru platile nationale directe complementare pentru un efectiv de 6.5 milioane de capete de ovine si caprine. Potrivit reprezentantilor APIA, s-a inregistrat o crestere cu 3.637 de cereri, respectiv 1.596.040 capete, fata de campania din 2007.

In prezent, se desfasoara etapa de introducere a cererilor de sprijin in aplicatia electronica ce contine informatii preluate si din documentele aferente.

APIA precizeaza ca in anul 2007, controlul pe teren s-a efectuat pe un esantion de 10% din numarul de cereri depuse, anul acesta va fi efectuat pentru 40%, iar in anul 2009 pentru 50 % din diferenta ramasa din cereri.



Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>