Stirile zile de 2.07.2008

olarit1.jpgTitlurile zilei:

Sesiune de proiecte in perioda 7-25 iulie;

A fost semnat codul de bune practici;

Fonduri europene incasate necuvenit;

Mecanismul de garantare a certificatelor de depozit;

Olarit cu fonduri UE.





Sesiune de proiecte in perioda 7-25 iulie

Agricultorii pot solicita, in perioada 7-25 iulie, finantari pentru proiecte de crestere a valorii adaugate in agricultura si pentru scheme de ajutor de stat pentru procesarea produselor agricole si forestiere, in cadrul sesiunii de depuneri, din iulie, a Programului National de Dezvoltare Rurala. Suma alocata in iulie pentru proiectele de crestere a valorii adaugate a produselor agricole si forestiere este de 33,39 milioane de euro.

In ceea ce priveste schemele de ajutor de stat, fondurile alocate sunt de 23,62 milioane de euro pentru procesarea produselor agricole si de 22 milioane de euro pentru prelucrarea produselor forestiere.

Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) a fost lansat in luna martie a acestui an. Prima transa a finantarii a fost virata Romaniei in luna mai si se ridica la circa 250 de milioane euro, reprezentand 3,5% din valoarea totala a sumei alocate pana in 2013. A doua transa, reprezentand tot 3,5%, va fi virata pana la finele anului.Sprijinul financiar pentru proiectele de crestere a valorii adaugate a produselor agricole si forestiere pentru intregul an este de 428,4 milioane de euro.Cei care vor sa beneficieze de bani trebuie sa depuna proiecte, pe baza specificatiilor din PNDR, la Agentia pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.



A fost semnat Codul de bune practici

Codul de bune practici pentru comertul cu produse agroalimentare a fost semnat la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) de reprezentantii hipermarketurilor, cei ai producatorilor din industria alimentara si reprezentanti ai Guvernului. Documentul semnat arata, printre altele, ca producatorii nu pot fi obligati sa contribuie la costurile de deschidere a unui nou magazin sau la cele legate de cresterea suprafetei de vanzare, amenajari si renovari. De asemenea, produsele vor avea un pret unic de lista, dar se va ajunge la preturi variate in functie de taxele impuse de supermarketuri. Ghidul va intra in vigoare dupa ce va primi si avizul Consiliului Concurentei.

Potrivit Ministerului Agriculturii, principalele elemente ale Codului sunt:

  • delistarea de catre comerciant a unui produs al furnizorului va trebui sa se realizeze prin notificare prealabila;
  • furnizorul nu poate fi obligat de catre comerciant sa contribuie la costurile de marketing ale magazinului, si invers;
  • furnizorul nu poate fi obligat de catre comerciant, in mod direct sau indirect, sa contribuie la costurile de deschidere a unui nou magazin sau la cele legate de cresterea suprafetei de vanzare;
  • comerciantului ii este interzis sa conditioneze furnizorul sa nu vanda si altor comercianti la un pret mai mic decat cel la care ii vinde lui;
  • furnizorului ii este interzis sa conditioneze comerciantul sa pastreze un anumit pret pe raft;
  • baza de calcul al discounturilor si contravaloarea serviciilor vor fi definite in termeni clari si agreate expres de ambele parti si cuprinse in contract;
  • partile nu se pot obliga reciproc, direct sau indirect, sa cumpere sau sa vanda bunuri si/sau serviciu de la/catre vreo parte terta.




Fonduri europene incasate necuvenit

Peste 120 de autoritati locale, firme, ONG-uri si institutii de invatamant beneficiare ale proiectelor din fonduri PHARE au returnat la bugetul de stat aproximativ 2,3 milioane de euro în ultimul an, din cauza nerespectarii contractelor.

Cea mai mare suma a venit din partea Consiliului Judetean Mehedinti, care a returnat 95.000 de euro.

Potrivit ministrului dezvoltarii, Laszlo Borbely, in urma altor 35 de sentinte definitive si irevocabile trimise spre executare, in conturile ministerului de resort urmeaza sa se intoarca alte circa 790.000 de euro. In prezent, pe rolul instantelor de judecata se afla inca 287 de procese pentru recuperarea fondurilor incasate necuvenit.

Beneficiarii acestor proiecte nu au returnat intreaga suma accesata, ci doar banii pe care i-au primit nerespectand prevederile contractuale. Astfel, companiile si autoritatile locale au fost nevoite sa renunte la o parte din fondurile accesate, din cauze precum utilizarea banilor in alte scopuri decat cel prevazut in contract, neindeplinirea obiectivelor din punct de vedere tehnic si financiar, nerespectarea procedurilor de achizitie sau existenta unui conflict de interese. De asemenea, o instanta a decis returnarea banilor care nu au fost cheltuiti integral conform planului si a celor cheltuiti in afara perioadei de implementare. Lipsa certificatelor de origine pentru bunurile cumparate si achizitionarea unor produse neprevazute in cererea de finantare au lovit si ele in bugetele beneficiarilor.




Mecanismul de garantare a certificatelor de depozit

La sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in prezenta ministrului Dacian Ciolos, a avut loc o intalnire intre reprezentantii MADR si cei ai producatorilor de cereale, procesatorilor din morarit si panificatie si ai depozitarilor in vederea stabilirii conditiilor de punere in aplicare a mecanismelor de garantare a certificatelor de depozit.

Discutiile au vizat infiintarea si organizarea Fondului de garantare pentru certificatele de depozit, precum si principiile de functionare si de alegere a organelor de conducere ale acestuia.

Sistemul certificatelor de depozit permite ca, imediat dupa recoltare, productia obtinuta sa fie depozitata si pastrata in conditii optime, urmand ca detinatorii sa poata tranzactiona certificatele pe piata. Totodata, producatorii pot folosi certificatele de depozit drept garantie in vederea contractarii de credite bancare agricole. 

Discutiile de astazi stau la baza elaborarii unui proiect de Hotarare de Guvern privind aprobarea Statului Fondului de garantare pentru certificate de depozit.




Olarit cu fonduri UE

Un mestesug vechi de 2000 de ani se dovedeste si astazi o afacere de succes. Vasele din lut realizate de familia Vitos din Miercurea Ciuc se vand bine atat in Romania, cat si in Europa si Statele Unite.

Intreprinzatorii si-au deschis o fabrica de olarit cu 18 ani in urma. Cererea mare de vase din ceramica pentru treburile casnice este determinata si de consumul mare de alimente ecologice. Acestea trebuie preparate si pastrate in conditii "bio". E vorba de o idee romana, veche de 2.000 de ani, pentru fabricarea vaselor din lut, la care s-a adaugat argila romaneasca, cea care permite oalelor sa reziste la foc. La toate acestea au fost adaugati banii europeni, printr-un program PHARE accesat in urma cu opt ani, si uite-asa a rasarit in centrul tarii fabrica de vase din pamant a sotilor Veronika si Laszlo Vitos. Vasele se ard in 20 de cuptoare, din care 11 pentru ceramica neagra si restul pentru cea rosie. Cea rosie este obtinuta in urma arderii normale in cuptor. Dar vasele pot avea si culoarea neagra, obtinuta prin arderea fara oxigen, tot in cuptor.

Doua reguli se cer a fi respectate de gospodine. Prima e ca vasul trebuie tinut in apa timp de o jumatate de ora inainte de a pune mancarea in el si de a-l baga la cuptor. Apa confera elasticitate lutului. Altfel, e pericol ca oala uscata, in contact cu focul, sa se crape. A doua regula e legata de foc. Oala nu trebuie pusa direct pe flacara, ci pe o tabla din metal. Daca nu se face asa, exista acelasi risc al fisurarii vasului din lut.

Exista de ani buni, in Occident, un curent legat de modul de a manca sanatos. Asta nu inseamna doar alimente naturiste, ci si vase din materiale naturale, precum lemnul sau lutul, in care sa fie preparate si pastrate alimentele. Fara ulei sau alte grasimi, mancarea fierbe in vasul de pamant doar in suc propriu. Inventia romana consta tocmai in formula de obtinere a lutului. Peretii vasului sunt porosi, absorbind lichidele, iar de aici pana la formarea aburului nu mai e decat un pas. Mancarea e gatita in acest mediu inchis, capacul avand rolul sau in etansarea vasului. Calitatea lutului romanesc a facut un succes deosebit din formula romana de obtinere a oalelor si tocmai de aici vine si gustul deosebit al ciorbelor sau sosurilor, fripturilor ori sarmalelor.


Sursa:www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>