Stirile zilei de 26.06.2008

1nadlacfac.jpg

Titlurile zilei:

Fermierii care dau foc la paie sunt aspru amendati;

Deturnari de fonduri UE si in Cehia;

2 milioane de euro pentru apicultura;

Festivalul de arta culinara traditionala Nadlac;

Simpozion agroturistic in Caras Severin.









Fermierii care dau foc la paie sunt aspru amendati

Fermierii care vor da foc miristilor, stufului, tufarisurilor sau vegetatiei ierboase fara acordul Agentiei pentru Protectia Mediului vor fi amendati cu sume cuprinse intre 3.000 si 50.000 lei.

Potrivit unui comunicat al Garzii Nationale de Mediu, pentru persoanele fizice amenzile variaza intre 3.000 si 6.000 lei, iar pentru cele juridice intre 25.000 si 50.000 lei.

Reprezentantii GNM precizeaza ca au lansat acest avertisment avand in vedere apropierea sezonului de recoltare la paioase si faptul ca, in anii anteriori, s-au produs incendii pe mari suprafete agricole si forestiere.



Deturnari de fonduri UE si in Cehia

Comisia Europeana a cerut Cehiei sa restituie fonduri deturnate, iar Ministerul de Finante va trimite suma ceruta la Bruxelles pana pe 7 august.

In cadrul programului de ajutor comunitar oferit Cehiei pentru sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, au fost depistate deturnari ample de fonduri si au fost arestate opt persoane. Printre inculpati se numara si fostul viceministru al dezvoltarii regionale Petr Forman si consilierul sau Radim Spacek.



2 milioane de euro pentru apicultura

Eugen Zorici, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACAR) a declarat ca apicultorii romani vor beneficia de fonduri europene in valoare de aproximativ doua milioane de euro in perioada 2008-2010, fonduri acordate pentru doua masuri: achizitionarea medicamentelor pentru combaterea unor boli, varooza (sumele alocate fiind de aproximativ 690.000 euro) si pentru refacerea septelului apicol (cu sume alocate in valoare de 1.3 milioane euro).

Refacerea septelului apicol presupune achizitia de albine matca, roi la pachet, roi pe faguri si familii de albine.

Aceste fonduri se acorda crescatorilor de albine sau formelor asociative, grupurilor de producatori recunoscute, o singura data pe an, sumele cheltuite putind fi decontate integral, mai putin TVA.

Pentru a putea beneficia de sprijinul financiar, apicultorii trebuie sa realizeze un proiect si sa-l depuna la APIA cu toate cheltuielile efectuate.

Presedintele ACAR mentioneaza faptul ca sustinerea financiara a celor doua masuri vor duce la cresterea productiei de miere si a calitatii acesteia. Fondurile europene destinate apiculturii sint completate cu inca 13,4 milioane lei de la bugetul national.



Festivalul de arta culinara traditionala Nadlac

In zilele de 21 si 22 iunie, la Nadlac, (imaginea de sus), s-a "tinut" pentru a treia oara consecutiv "Festivalul artei culinare nadlacane".

Ca si in anii precedenti si de aceasta data sarbatoarea a fost organizata in piata din centrul orasului, unde bucatarii si-au instalat ceaunele de fiert tocana si unde vanzatorii de produse culinare locale si-au amenajat tarabele.

Pe langa gospodarii (dar, mai ales, gospodinele) nadlacani, la festival au participat si oaspeti din Nadlacul maghiar (Nagylak) si din orasul infratit Tothkomlos si, desigur, din localitatea slovaca Jelsava, de asemenea infratita cu orasul Nadlac din judetul Arad.

Pe scena s-a desfasurat un program artistic compus din dansurile si cantecele specifice etniilor care vietuiesc astazi in Nadlac, de la romani la slovaci si de la unguri la rromi.

In "topul" produselor culinare prezentate s-a aflat, asa dupa cum era de asteptat, salamul de Nadlac, cunoscut in toata tara si care acum este marca inregistrata la Oficiul de marci si inventii din Bucuresti.

Au fost prezentate, de asemenea, asa-numitele "produse de salas", iar gospodinele din Nadlac au oferit spre cumparare si alte produse preparate dupa retete vechi de sute de ani: haluske - galuste slovace (tautesti), colaci taranesti, diferite prajituri specifice.

Foarte mare succes a avut paprikasul condimentat cu boia foarte iute, preparata dupa metode traditionale, gatit la catlan (ceaun), intre cei care au pregatit acest fel de mancare traditionala aflandu-se si etnici slovaci din Ungaria, din Totkomlos si Nagylak.



Simpozion agroturistic in Caras Severin

Joi, 26 iunie a.c., in sala de conferinte a pensiunii agroturistice Gasthof Tirol din statiunea Crivaia, judetul Caras-Severin, are loc lucrarile simpozionului „Banatul Montan agroturistic”, organizat de Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Caras-Severin.

Participa proprietari de pensiuni agroturistice din Banatul Montan, reprezentanti ai ANTREC si ai OJAPDRP, reprezentanti ai unor banci comerciale, responsabili din institutiile de turism din judet, precum si persoane interesate sa acceseze programe europene pentru dezvoltarea turismului rural.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>