Stirile zilei de 23.06.2008

misisipii.jpgTitlurile zilei:

Inundatiile din SUA afecteza grav culturile agricole;

Industria polueaza apele din Romania;

Drumuri de mantuiala cu 2 milioane euro;

8 milioane lei pentru plata rentei viagere;

Fermele mici solutie pentru criza alimentara.






Inundatiile din SUA afecteza grav culturile agricole

Inundatiile care au devastat in ultimele trei saptamani Statele Unite ameninta sa scumpeasca si mai mult alimentele la nivel global. Fermierii americani din zona numita „centura de porumb a Americii” au înregistrat pierderi de peste 3 miliarde de dolari deoarece culturile sunt compromise. Criza va fi resimtita in intreaga lume, deoarece Statele Unite reprezintă principalul exportator de porumb al lumii.

Inundaţiile au inceput in Statele Unite la sfarsitul lunii mai. 24 de oameni au murit, iar pagubele se ridică la miliarde de dolari. Sunt cele mai devastatoare inundatii din ultimii 15 ani, spun americanii. Fluviul Mississippi si afluentii sai au rupt digurile si au inundat localitati intregi, dar si sute de hectare de teren agricol in Iowa, Illinois si Missouri (imaginea de sus).

Meteorologii din Statele Unite se asteapta ca apele sa se retrag pana saptamana viitoare, insa pentru recolte este mult prea tarziu. Nu va putea fi recuperat nimic.



Industria polueaza apele din Romania

Poluarea industriala si seceta din ultimii ani au dus la reducerea puritatii apelor de suprafata. Fenomenul s-ar putea mentine daca se continua poluarea.

Raportul Administratiei Nationale Apele Romane (ANAR) privind calitatea apelor in 2007 arata o degradare a apelor de suprafata din acest punct de vedere fata de anii precedenti. Astfel, in timp ce, in 2005, 29% din rauri se incadrau in categoria intai de calitate (foarte buna), in 2006 ponderea a scazut la 28,5%, pentru ca, in 2007, aceasta sa ajunga la 25%.

Un alt factor de poluare il reprezintă depozitarea necontrolata a deseurilor pe malul sau in albia raurilor.

Punctele critice sunt:

  • Bazinul Somes - Tisa, raul Lapus, din cauza exploatarilor miniere;
  • Bazinul Mures, pe Valea Sesei;
  • Bazinul Arges - Vedea, zona Glina;
  • Bazinul Oltului, Paraul Sarat, la izvoare, la confluenta cu Oltul si la Caracal, tot in zona de confluenta cu Oltul;
  • Bazinul Siret, Ramnicu Sarat, in amonte de confluenta cu raul Siret si pe Vasluet, in aval de Vaslui, la confluenta cu raul Barlad.



Drumuri de mantuiala cu 2 milioane euro;

Primariile din Popricani, Movileni si Vladeni au fost date in judecata pentru recuperarea a doua milioane de euro, contravaloarea a doua drumuri comunale "modernizate", dar care nu au rezistat nici doi ani.

Autoritatile locale din cele trei comune din Iasi au tocat doua milioane de euro, iar acum trebuie sa dea banii inapoi, scotindu-i din piatra seaca. Fondurile europene obtinute de trei comune s-au dus pe apa simbetei dupa ce lucrarile la doua drumuri comunale au fost facute de mintuiala.



8 milioane lei pentru plata rentei viagere

Bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a fost suplimentat cu 8 milioane lei din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, potrivit unei Hotarari adoptate in sedinta de astazi a Guvernului.

Fondurile sunt destinate platii rentei agricole acordate rentierilor, conform Legii 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei.

Renta viagera agricola reprezinta suma de bani platita rentierului agricol care instraineaza sau arendeaza terenurile aflate in proprietatea sa, avand siguranta unei surse viagere de venituri garantata de stat.

Cuantumul rentei viagere agricole reprezinta echivalentul in lei a 100 euro/an pentru fiecare hectar de teren agricol instrainat si echivalentul in lei a 50 euro/an pentru fiecare hectar arendat.



Fermele mici solutie pentru criza alimentara

Fermele mici reprezinta solutia la criza de hrana si schimbarile climatice, au concluzionat fermierii in aceasta saptamana in cadrul Congresului pentru Hrana Organica, informeaza Reuters.

Federatia Internationala pentru Agricultura Organica (IFOAM) a criticat summitul ONU pe tema crizei de hrana, pentru luarea in considerare, ca solutie, a organismelor modificate genetic si a fertilizatorilor, in loc sa promoveze solutii organice care ar putea rezolva criza la nivel mondial.

Banca Mondiala, intr-un raport dat publicitatii de curand, a aratat ca inca 100 milioane de oameni vor suferi de foame ca rezultat al cresterilor spectaculoase de preturi la hrana din ultimul an.

La summitul ONU din aceasta luna de la Roma, Banca Mondiala a anuntat ca va aloca 1,2 miliarde dolari pentru a ajuta la stoparea crizei.

"Cei 1,2 miliarde cu care Banca Mondiala spune ca va rezolva criza din Africa inseamna 1,2 miliarde pentru industria chimica", a declarat Vandana Shiva, fizician si unul dintre vorbitorii la Congres.

Ea a mai aratat ca fermele industriale se bazeaza pe plantarea unei singure recolte pe suprafete vaste si pe utilizarea masiva a fertilizatorilor, folosindu-se de 10 ori mai multa energie decat se produce.

Pe de alta parte, fermele organice pot contribui prin plantarea mai multor specii diferite de plante in acelasi timp, lucru care ajuta la retinerea solului si a apei, a mai aratat expertul.

Conform datelor IFOAM, o patrime din gazele cu efect de sera generate in lume provin de la fermele industriale. Proportia creste la 40% daca se ia in considerare transportul.



Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>