Stirile zilei de 20.06.2008

1rmures.jpgTitlurile zilei:

Targul International de Bunuri de Consum 18-22 iunie;
Proteste fata de cresterea preturilor la carburanti;
Fermele mici din Romania vor avea o sansa reala;
Bruxelles va incuraja cresterea productiei agricole in UE;
"Peisajul nascut din ape".





Targul International de Bunuri de Consum 18-22 iunie

Mobilier de sufragerie, lucrat manual, in valoare de 120 milioane lei vechi, bomboniera de 1500 de euro, fotolii speciale pentru masaj la 3000 de euro sau ceva gastronomic, cum este o branza de vaci veche de doi ani, sunt doar cateva dintre produsele speciale puse la dispozitia bucurestenilor la Targul International de Bunuri de Consum (TIBC), gazduit de Romexpo in perioada 18-22 iunie.

Intreg mapamondul s-a reunit in aceasta saptamana in centrul Bucurestiului, la Romexpo, pentru a-si promova produsele traditionale. Bucurestenii care vor vizita zilele acestea TIBC vor face cunostinta cu tarile din Europa, Asia, Africa sau America de Sud printr-un simplu tur al standurilor. Comerciantii promit si ei ca vor satisface toate gusturile, acordand vizitatorilor posibilitatea de a alege intre o varietate de produse, de la accesorii artizanale si vestimentatie, la preturi accesibile, si pana la mobilier si mancare de lux.



Proteste fata de cresterea preturilor la carburanti

Protestele fata de cresterea preturilor la carburanti si a inflatiei care afecteaza economia s-au extins in intreaga lume, generand temeri legate de instabilitate politica si regres economic, informeaza Reuters. Fermierii spanioli au organizat un mars de protest, camionagii israelieni au blocat traficul, studentii Nepal au aruncat cu pietre in masini, camionagii, taximetristii, pescarii si fermierii cer reducerea taxelor la carburanti.

Spania, Franta, Statele Unite ale Americii, Grecia, Orientul Apropiat, Republica Chineza, Thailanda sau Nepal sunt numai cateva dintre punctele nevralgice unde cresterea accentuata a preturilor la carburanti a dus la proteste uneori chiar violente.



Fermele mici din Romania vor avea o sansa reala

Eurodeputatul social-democrat Catalin Nechifor considera ca adoptarea de catre plenul Parlamentului European a raportului privind politica de coeziune pentru integrarea comunitatilor vulnerabile va ajuta Romania in lupta impotriva saraciei in zonele rurale.

„Consider ca adoptarea acestui raport va conferi Romaniei un sprijin substantial in lupta contra saraciei in zonele rurale, acolo unde traiesc 10 milioane de persoane si unde fenomenele de excludere sociala si teritoriala pun in pericol insasi existenta satului romanesc, precum si securitatea si siguranta alimentara”, afirma Nechifor. El estimeaza ca, punand accentul pe „fermele mici, de subzistenta si familiile de agricultori care detin suprafete reduse de teren, agricultura romaneasca va avea o sansa reala” care ii va permite sa contribuie mai mult la Produsul Intern Brut. „Solicit pe aceasta cale Guvernului Romaniei sa facă demersurile necesare pentru ca acest raport sa fie implementat, pentru a salva ceea ce mai poate fi salvat in domeniul agriculturii, acolo unde integrarea europeana nu ne-a adus nimic bun pana in prezent”, adauga eurodeputatul social-democrat.



Bruxelles va incuraja cresterea productiei agricole in UE

Nu cu mult timp In urma, fermierii primeau bani pentru a nu-si cultiva terenurile. Aceasta practica urmeaza a fi schimbata, dupa cum informează oficialii europeni.

Astfel, Bruxelles-ul intentioneaza sa incurajeze cresterea productiei agricole in Uniunea Europeana. Actualul sistem de subventii a fost conceput in contextul in care supraproductia reprezenta un motiv de ingrijorare in Uniunea Europeana.

Luna trecuta, UE a suspendat reglementarile care-i obligau pe fermierii europeni sa pastreze necultivate 10% din terenurile pe care le au in posesie, operand modificari si la cotele care limitau cantitatea maxima de lapte pe care fiecare tara membra avea voie s-o produca.

Oficialii europeni precizeaza ca statele membre trebuie sa ajunga la un consens pentru a reduce subventiile individuale si pentru a gasi o solutie de ieftinire a alimentelor.

Franta, care urmeaza sa preia presedintia Uniunii luna viitoare s-a pronuntat pentru revizuirea politicilor agricole actuale. Paris-ul doreste stimularea productiei agricole in Uniune prin plata unei sume fixe acordata fermierilor pentru fiecare tona de cereale produsa.

Londra in schimb s-a pronuntat pentru o reducere treptat a subventiilor si pentru oferirea unei sume de bani proprietarilor de pamant pentru fiecare hectar.



"Peisajul nascut din ape"

In urma unui parteneriat realizat intre Parcului Natural Lunca Muresului (imaginea de sus), subunitate a Directiei Silvice Arad, si Consiliul Judetean Bekes (Ungaria) a fost finalizat obiectivul proiectului derulat in cadrul programului INTERREG IIIA / Phare CBC dintre Romania si Ungaria.

Obiectivul era realizarea unui album foto si a unui CD cu poze care sa scoata in evidenta valorile naturale din zona de campie a judetului Arad si cele din Judetul Bekes. In urma contributiei a 26 de fotografi, din care 7 din Arad si Timisoara a fost tiparit acest album foto în 2.700 exemplare.

Albumul cu numele „Peisajul nascut din ape”, insumeaza peste 200 de pagini intr-un format A4. El va fi distribuit gratuit, printre altele, tuturor primariilor din zona de cele doua judete de catre Consiliile Judetene din Arad si Bekes. In el sunt abordate teme referitoare la geneza peisajului, la reglementarile in ceea ce priveste protectia mediului in cele doua tari, la fauna si flora din zona de campie si turismul aferent. „Cu toate ca valorile naturale sunt mult mai numeroase in zona de deal a Judetului Arad, albumul subliniaza ca aceste valori nu sunt limitate doar acolo, ci ele pot fi la fel de numeroase si intr-o zona de campie“, se arata intr-un comunicat al Parcului Natural Lunca Muresului.



Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>