Stirile zilei de 18.06.2008

californiaf.jpgTitlurile zilei:

  • Seceta va dura in California inca 500 de ani;
  • Padurarii pleaca din tara ca sa nu plateasca lemnul furat;
  • Pentru banii comunitari se vor asigura culturile agricole;
  • APDRP nu poate semna contractele cu beneficiarii de proiecte;
  • Uniunea Europeana importa cereale fara taxe.




Seceta va dura in California inca 500 de ani

In ultimii ani, California a fost lovita, an de an, de seceta. Localnicii spera intr-o schimbare, dar specialistii spun ca uscaciunea ar mai putea dura sute de ani.

Profesorii de la Universitatea din Nebraska au pus la punct un model computerizat pentru a stabili daca exista o legatura intre modificarile de temperatura de la suprafata oceanelor si perturbarea circulatiei atmosferice. Ei spun ca modificari minime ale temperaturii apelor oceanice produc blocarea curentilor de aer umed de deasupra Americii de Nord si ploile inceteaza, din lipsa norilor.

Cercetatorii cred ca un fenomen similar a mai avut loc intre anii 800 si 1250, cand nu a plouat timp de 450 de ani. Acum, conform simularilor pe computer, zona cea mai afectata va fi California, unde seceta ar putea sa mai dureze inca 500 de ani.




Padurarii pleaca din tara ca sa nu plateasca lemnul furat

Silvicultorii romani nu par sa mai fie interesati de meseria de padurar. Din 2006, peste 300 de specialisti in silvicultura au parasit sistemul, nemultumiti de faptul ca sunt obligati sa plateasca pagubele produse de hotii de lemn.

In anul 1990, Directia Silvica Bacau administra o suprafaţă de 275.000 de hectare de padure. In 2005 mai avea 200.000 de hectare, iar in 2008, doar 198.000 de hectare.

Multi dintre padurarii bacauani, care nu au pleacat din tara, s-au angajat in meserii de jandarm sau pompier, deoarece au si permis de port arama.




Pentru banii comunitari se vor asigura culturile agricole

Fermierii care-si vor finanta afacerile cu bani comunitari vor fi obligati sa-si asigure culturile. Reprezentantii companiilor de asigurari sustin ca, incepand de anul viitor, piata de profil va creste in medie cu 25%.

Cu toate ca seceta de anul trecut a decimat culturile fermierilor, iar cei neasigurati nu au primit despagubiri de la stat, lectia data de natura nu s-a dovedit suficient de dura. Pentru fermieri, a fost doar un an rau care a trecut, iar reprezentantii companiilor de asigurari spun ca aceasta mentalitate se reflecta in stagnarea pietei.

Piata de profil o sa creasca cu 20-25% dupa ce fermierii vor accesa fondurile de la Uniunea Europeană pentru dezvoltare rurala.

Fata de piata din Uniunea Europeana, asigurarile agricole de la noi sunt mult mai ieftine si mai rare. In Italia, este asigurata peste 90% din suprafaţa agricola, in timp ce la noi din 9 milioane de hectare sunt asigurate doar 1 milion. In Italia exista o traditie unde oamenii nici nu mai vin să semneze polita. Ei fac o polita multianuala pe 5-10 ani si la expirarea politei asiguratul are datoria sa transmita asiguratorului o nota prin care isi da acceptul ca reinnoieste polita si suma la care se reinnoieste.

Diferenta mare se inregistreaza si la tarife. Daca in Italia asigurarea nu se face la o valoare de sub 6% din valoarea sumei asigurate, in Spania la 7%, iar in Olanda trece de 9%, in Romania sunt societati care asigura si cu 0,8-0,9%. Media pietei este de 2,5%.

Generali a încheiat prime brute subscrie de 1,6 milioane de euro, din care a returnat fermie­rilor 84%. FATA Asigurari a incheiat contracte in valoare de 20,9 milioane de lei, iar despagurile s-au ridicat la 13,6 milioane de lei. Despagubiri de 20 milioane de lei a acordat si Allianz-Tiriac. Omniasig a încheiat polite de 1,33 milioane de euro si a acordat despăgubiri de 0,3 miloane de euro.




APDRP nu poate semna contractele cu beneficiarii de proiecte

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) nu poate semna contracte cu cei peste 340 de beneficiari ale caror proiecte depuse pentru accesarea fondurilor UE au fost aprobate pana in prezent, deoarece Romania nu a primit inca decizia oficiala din partea Comisiei Europene.

Prin urmare, desi o parte dintre proiectele depuse pentru accesarea fondurilor europene, in luna martie, au fost selectate pentru finantare, contractele nu se pot semna decat dupa publicarea decizie CE. Mai mult, Romania nu poate primi avansul de pana la 7 %, astfel incat banii cu ajutorul carora s-ar fi putut demara proiectele nu ajung la beneficiari.

"Nu putem semna contractele Si nici nu se poate primi avansul pana cand nu se publica decizia oficiala a Comisiei, iar Romania nu primeste aceasta decizie. Cel mai probabil, decizia privind aprobarea PNDR va intra in consiliul de ministri din data de 8 iulie", a declarat secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Cornelia Harabagiu. Aceasta a precizat ca Romania ar trebui sa primeasca, in prima etapa un avans de 3,5 %, si altul similar in etapa a doua.




Uniunea Europeana importa cereale fara taxe

Uniunea Europeana va continua sa importe cereale din state necomunitare la preturi fara taxe si in urmatorul an. Propunerea, care a fost facuta de comisarul european pentru agricultura, Mariann Fischer Boel, ca urmare a situatiei în continuare dificile de pe piata cerealelor si a preturilor ridicate, a fost insa respinsa de reprezentantii Romaniei si Frantei.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale  (MADR) a comunicat ca tara noastra s-a opus masurii, deoarece aceasta afecteaza piata nationala si pune presiune asupra preturilor. In plus, Romania a considerat ca aceasta masura se aplica inainte ca presupusele cauze sa-si faca efectul, pentru ca nu se cunoaste deocamdata nivelul productiei din acest an. „Romania si Franta au votat impotriva, sase state s-au abtinut, iar restul au votat favorabil. Pentru ca nu s-a intrunit majoritatea calificata, decizia a revenit Comisiei“, a declarat Daniel Velicu, consilier in Ministerul Agriculturii.

MADR sustine ca, prin pozitia geografica, suntem cei mai expusi la aducerea unor importuri din state terte ca Rusia, Ucraina, Republica Moldova, Kazahstan.



Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>