Stirile zilei de 30 mai 2008

1biotermek.jpgTitlurile zilei:

  • Produsul pleaca de la producator aproape gratis;
  • Proiecte se pot depune doar in iulie;
  • Preturile vor creste cu pana la 80% in deceniul urmator;
  • Sistem informational pentru piata agricola.











Produsul pleaca de la producator aproape gratis

Produsul care pleaca de la producatori aproape pe gratis ajunge sa fie cumparat de clientul final la un pret chiar de 30 de ori mai mare decat cel initial. “Suntem practic fortati de hipermarketuri si intermediarii acestora sa le vindem legumele la niste preturi de nimic. Spre exemplu, castravetii i-am dat cu 10 bani/kg, cand, pentru a trai la limita subzistentei, ar fi trebuit sa-i dam cu 1,5 lei/kg. Marile magazine ii vand cu 4 lei/kg. Aceeasi poveste este si la varza, pe care o dam cu 1 leu si este vanduta mai departe, de ei, cu 4 lei, sau ardeiul gras, pe care il iau de la noi cu 6 sau 7 lei si il vand mai departe cu 12 lei. La rosii la fel, de la noi pleaca la 4 lei/kg, iar de la ei, cu 6-8 lei/kg”, ne-a spus Mircea Croitoru, presedintele Asociatiei de Legumicultori Matca.

Daca fermierii incearca sa vanda in targ, nu au nici o sansa, pentru ca acolo sunt samsarii pietelor. Iar la pietele orasenesti li se cere 5% din valoarea marfii cu care au venit. “Reprezentantii pietelor au venit odata cu gardienii de acolo, mi-au numarat toate cutiile de rosii si au calculat acea taxa de 5% la un pret de 2 lei pe kilogram. Am incercat sa le explic ca eu nu vand cu atat, dar degeaba. Mi-au luat atunci vreo 3 milioane taxa”, ne-a mai spus Mircea Croitoru.

Proiecte se pot depune doar in iulie

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a decis sa nu mai primeasca, proiecte pentru modernizarea fermelor, respectiv pentru dezvoltarea satelor, in luna iunie, din cauza numarului mare de solicitari de pana acum.

Urmatoarea sesiune de depunere de proiecte pentru modernizarea fermelor si dezvoltarea satelor fiind in luna iulie.

SNIF se privatizeaza in august

Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare (SNIF) va fi privatizata pana in luna august, iar Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va urmari daca obiectivele ministerului sunt respectate in caietul de sarcini, a declarat, miercuri, secretarul de stat in MADR, Gheorghe Albu.

"Indiferent de metoda de privatizare, prin listare la bursa sau prin negociere directa, important este sa se tina cont de mentinerea obiectului de activitate, pentru ca obiectivul Ministerului Agriculturii este sa existe un prestator de servicii specializat in domeniul imbunatatirilor funciare. Prin urmare, nu metoda conteaza, ci este important sa existe transparenta si caietul de sarcini sa respecte obiectivul de mentinere a activitatii SNIF. Daca nu va exista transparenta, aceasta privatizare va fi un esec", a spus secretarul de stat in MADR, Gheorghe Albu.

Secretarul de stat a precizat ca metoda de privatizare stabilita de Consiliul de Administratie al Agentiei Domeniului Statului (ADS), respectiv prin negociere directa, va fi aprobata prin Hotarare de Guvern.

"Dupa ce metoda de privatizare va fi aprobata, va fi elaborat caietul de sarcini si vom urmari pana la capat daca obiectivele vor fi respesctate. Alaturi de mentinerea obiectului de activitate, intentionam sa impunem sa se respecte si integritatea patrimoniului. In principiu, privatizarea SNIF se va finaliza pana in luna august", a mentionat Albu.

Preturile vor creste cu pana la 80% in deceniul urmator

Preturile la alimente vor depasi, in deceniul urmator, nivelul mediu din ultimii zece ani si vor inregistra valori "fara precedent pentru aproape toate produsele agricole", indica un raport al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economică (OCDE ) si Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).

Studiul celor doua organizatii se inscrie in contextul ingrijorarilor privind securitatea alimentara si al revoltelor cauzate de foametea din Africa, Asia si Caraibe.OCDE/FAO.

Comparativ cu media perioadei 1998-2007, proiectiile de preturi pentru perioada 2008-2017 indica o crestere de 20% pentru carnea de vita si porc, de 30% pentru zaharul brun si alb si cresteri intre 40 si 60% pentru grau, porumb si lapte praf", indica documentul. Tot in aceeasi perioada, pretul la unt si oleaginoase este estimnat sa fie majorat cu mai mult de 60%, iar pretul  uleiurilor vegetale vor creste cu mai mult de 80%. 

In 2017, 40% din culturile de porumb ar putea fi destinate producerii de biocombustibili, indica studiul, iar "productia de etanol va cunoaste un progres rapid, ajungand la 125 de miliarde de litri in 2017, de doua ori mai mult decat in 2007".

Estimarile specialistilor sunt ca productia mondiala de orez va creste cu 10% in perioada 2008-2017, favorizata de recoltele mai mari din tarile Asiei de Sud si Sud-Est, se mai arata in document..

Potrivit studiului, castigatorii vor fi fermierii din tarile dezvoltate si in curs de dezvoltare. Perdantii sunt o mare parte a fermierilor din tarile in curs de dezvoltare care nu sunt conectati la piete si nu vor beneficia de avantajele situatiei. Acestora li se adauga persoanele sarace din zonele urbane ale tarilor in curs de dezvoltare, care sunt importatori neti ai produselor alimentare. Situatia lor se va agrava, estimeaza studiul OCDE/FAO.

Tarile mai putin dezvoltate - in special cele cu un puternic deficit alimentar - vor fi mai vulnerabile, iar aprovizionarea cu alimente va fi aleatorie din cauza faptului ca alimentele de baza sunt scumpe, iar preturile instabile, se arata in raport.

Sistem informational pentru piata agricola

Pentru a colecta, prelucra, intepreta si raporta informatii privind piata produselor agricole si alimentare, Guvernul a aprobat propunerea Ministerului Agriculturii de de infiintare a Sistemului Informational pentru Piata Produselor Agricolesi Alimentare (SIPPAA).

Potrivit unui comunicat de presa emis de Executiv, autoritatea publica centrala responsabila cu organizarea, implementarea si functionarea SIPPAA este Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Fondurile necesare pentru organizarea si functionarea Sistemului Informational pentru Piata Produselor Agricole si Alimentare se asigura anual din bugetul aprobat MAPDR.
Pentru stabilirea metodelor si tehnicilor de colectare, procesare si diseminare a datelor statistice care fac obiectul SIPPAA, Ministerul Agriculturii se consulta cu Institutul National de Statistica, in calitatea sa de coordonator al statisticii oficiale din Romania.

Colectarea si verificarea informatiilor primare privind piata produselor agricole si alimentare se realizeaza de catre Ministerul Agriculturii direct sau prin intermediul directiilor pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene si a municipiului Bucuresti.

Unitatile de raportare – operatorii economici, Comisia de clasificare a carcaselor de porcine, bovine si ovine, organizatiile profesionale, patronale si interprofesionale si alte autoritati, dupa caz – au obligatia de a raporta datele si informatiile care fac obiectul SIPPAA, la termenele si în forma solicitata.

MAPDR asigura confidentialitatea datelor si informatiilor individuale prin adoptarea de masuri administrative, organizatorice si tehnice de protejare, prevenire a accesului, difuzarii, instrainarii si distrugerii neautorizate a acestora.

Ministerul Agriculturii asigura transmiterea informatiilor de piata agricola si alimentara catre serviciile corespondente ale Directiei Generale pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din cadrul Comisiei Europene.

Sursa:www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>