Titlurile zilei:
Formarea pretului de achizitii la alimente
Reprezentantii retailerilor si ai producatorilor din industria alimentara s-au intalnit la Ministerul Agriculturii pentru a definitiva problema infiintarii Codului de Bune Practici care va explica formarea pretului de achizitie si va interzice vanzarea produselor sub acest pret.
"In forma actuala, Codul de Bune Practici ce urmeaza a fi infiintat defineste clar ce inseamna pretul de achizitie si va interzice vanzarea produselor sub acest pret. In plus, codul va interzice practicarea anumitor taxe precum cele de deschidere sau renovare" a declarat presedintele Romalimenta, Sorin Minea.
Disputa dintre retaileri, procesatori si producatori a fost declansata la inceputul lunii martie, cand patronatele si sindicatele din industria alimentara au acuzat supermarketurile din Romania de abuzuri de putere exercitate asupra producatorilor nationali, prin impunerea unor conditii contractuale excesive.
In final, reprezentantii retelelor comerciale din Romania au considerat ca "printr-un dialog deschis" pot ajunge la o intelegere cu producatorii si procesatorii romani deoarece "au nevoie unii de altii", iar producatorii pe de alta parte declarasera ca "nu doresc ca supermarketurile sa fie amendate, ci doar sa se aseze la masa" pentru a discuta.
Peste 800 milioane lei in cercetare
In declaratia de presa sustinuta de catre primul-ministru Calin Popescu Tăriceanu, dupa vizitatea Societatii Oltchim Ramnicu Valcea si a santierului Centrului National de Cercetare pentru Hidrogen si Pile de Combustie (INCDTC) din Ramnicu Valcea se spunea ca bugetul destinat cercetarii a ajuns de la 120 milioane de euro in 2004, la peste 800 de milioane de euro in prezent.
"E un lucru care ma bucura foarte mult si insist pe dezvoltarea in continuare a acestui domeniu. Vreau sa intelegeti bine ca vreau sa pretuim impreuna, la romani, inteligenta si nu capacitatea de efort fizic pur şi simplu. Vreau ca Romania sa fie o tara europeana in toate privintele, care sa aiba capacitatea de a se angrena in activitati cu valoare adaugata mare." a mai spus primul ministru.
"Mi se pare ca este absolut firesc ca pe masura ce economia creste, salariile sa crească. Cei care isi imagineaza ca vor veni in Romania si vor gasi multa vreme o forta de muncă necalificata si ieftina se inseala." a incheiat domnul Tariceanu.
Conferinta privind Politica Agricola Comuna
Reprezentanta Comisiei Europene in Romania organizeaza conferinta "Analizarea eficientei reformei Politicii Agricole Comune" la Bucuresti.
Politica Agricola Comuna (PAC) este unul dintre elementele esentiale ale sistemului institutional al Uniunii Europene. Obiectivele sale sunt stabilite in articolul 39 al Tratatului de la Roma: cresterea productivitatii, garantarea unui nivel de viata echitabil populatiei din agricultura, stabilizarea pietelor, garantarea securitatii aprovizionarilor, asigurarea consumatorului cu provizii la preturi rationale. Acest articol recunoaste necesitatea de a tine cont de structura sociala a agriculturii si de inegalitatile structurale si naturale dintre diferite regiuni agrare, la fel ca si interesul in a efectua in mod gradual adaptarile oportune.
Politica agricola comuna s-a creat in anii ‘70, in momentul in care Europa era deficitara in majoritatea produselor alimentare. Aceasta politica a contribuit pozitiv la cresterea economica si a reusit sa garanteze aprovizionarea consumatorului european cu o gama ampla de produse alimentare calitative la preturi rationale. Pana la jumatatea decadei anilor ‘90, PAC a fost, la mare distanta, politica comunitara cea mai importanta, in special din punctul de vedere al bugetului.
Animalele au presimtit, mai devreme, cutremurul din China
Numarul de decese cauzate de devastatorul cutremur din China ar fi putut fi mult mai mic daca autoritatile tineau seama de avertismentele transmise de animale. Aceasta e ideea care circula printre milioane de chinezi indurerati de pierderea celor dragi.
Cu trei zile Inainte de seism, mii de broaste au invadat strazile din orasul Mianzhu, unde aveau sa moara mii de oameni. Localnicii au alertat autoritatile, speriati de acest „semn rau” care, potrivit credintelor populare, prevesteste un dezastru natural. Totusi, cu doua zile inainte de seism, un oficial local declara intr-un ziar ca nu e nimic anormal.
Apoi, in ziua cutremurului, zebrele (imaginea de sus) dintr-o gradina zoologica au inceput sa se izbeasca cu capul de tarcuri, elefantii erau agitati, iar leii si tigrii se plimbau la vremea cand, de regula, si-ar fi facut somnul de dupa-amiaza. In fine, cu cinci minute Inainte de cutremur, paunii din aceeasi gradina zoologica au inceput sa faca galagie.
S-a infiintat alianta "Alternativa Producatorilor"
Sindicatele si patronatele din agricultura si alimentatie s-au aliat pentru a realiza impreuna un program de dezvoltare a agriculturii, numit „Alternativa Producatorilor“.
Potrivit presedintelui federatiei sindicale Agrostar, Stefan Nicolae, “Alternativa Producatorilor” reprezinta un program pe termen scurt si mediu de dezvoltare a agriculturii Romaniei prin sustinerea producatorilor: “Obiectivul programului nostru este pentru inceput scoaterea agriculturii din criza si apoi mentinerea unei coerente a politicilor agricole, indiferent de partidele care vor guverna“, a declarat Nicolae.
Acesta a mai spus ca vor face tot posibilul ca programul sa fie asumat si de Guvern. Principalele masuri pe care le au in vedere producatorii sunt subventionarea motorinei, identificarea unor alternative la supermarketuri si crearea unor filiere de piata.
Fermierii pierd 30% din subventie, prin intarzierea platilor
Producatorii agricoli din Romania sustin ca diferenta de curs valutar si imprumuturile bancare pe care le suporta fermierii insumeaza circa 30% din totalul subventiei care li se cuvine.
"Am ajuns sa credem ca fondurile sunt intarziate intentionat", a spus Dragos Frumosu, reprezentantul sindicatelor din industria alimentara, citat de hotnews.ro.
''Daca luam ca exemplu o suma de 100.000 de euro pe care producatorul trebuie sa-i primeasca, principala pierdere se refera la diferenta de curs valutar. Subventiile sunt calculate la cursul de 3,34 lei. Fata de cursul de acum, se pierd circa 16.000 de euro. Pentru fermierii care au avut cererea de plata aprobata, au primit credit bancar in valoare de 70% din suma cuvenita. In exemplul nostru: 7.000 de lei. Daca adaugam dobanzile, de pana la 15%, si comisioanele bancilor, rezulta alti 10.000 de euro'', a explicat directorul executiv al Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli (FNPAR), Daniel Botanoiu.
In total sunt peste 30.000 de euro pe care fermierii ii pierd, adica o treime din totalul subventiei pe care urmeaza sa o primeasca.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>