Stirile zilei de 30.04.2008

Titlurile zilei:

  • Reforma in piata comuna viticola;
  • In Moldova sau efectuat cele mai multe plati directe;
  • Topul cladirilor verzi din SUA;
  • Carburant ecologic din trestia de zahar;
  • Peste 150 de lebede pe un lac din Vrancea;
  • In Banat se creste, superintensiv, cega..

 

 

 

 

 

 

Reforma in piata comuna viticola

Consilul de Ministrii al Uniunii Europene a adoptat in 29 aprilie 2008, reforma organizarii comune a pietei vitivinicole.

Reforma prevede o restructurare rapida a sectorului vitivinicol prin includerea unui sistem voluntar de destelenire pe o perioada de trei ani ca alternativa pentru producatorii care nu pot face fata concurentei si pentru a elimina de pe piata surplusurile si vinul necompetitiv. Se vor elimina progresiv subventiile pentru distilarea de criza si pentru distilarea alcoolului alimentar, iar sumele respective, repartizate in pachete financiare nationale, vor putea fi folosite pentru finantarea unor masuri precum promovarea vinurilor pe pietele tarilor terte, inovarea, restructurarea si modernizarea viilor si a cramelor. Reforma va asigura protectia mediului in regiunile viticole, va salvgarda politicile traditionale si incetatenite de promovare a calitatii si va simplifica normele de etichetare in avantajul producatorilor si al consumatorilor deopotriva. Sistemul foarte restrictiv de drepturi de plantare va fi de asemenea desfiintat la nivel european incepand cu 1 ianuarie 2016. Comisia Europeana va incepe acum procesul de adoptare a regulamentelor detaliate de aplicare pentru a permite reformei sa intre in vigoare la 1 august 2008.

 

 

In Moldova sau efectuat cele mai multe plati directe

Judetele Vaslui, Neamt si Botosani numara cei mai multi agricultori care au primit subventii de la UE.

Astfel, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a efectuat pana acum cele mai multe plati pe suprafata aferente anului 2007 in judetul Vaslui – pentru 23.000 de fermieri, in judetul Neamt – pentru 15.000 de fermieri si in judetul Botosani – pentru 14.000 de agricultori.

In aceste judete se sta mai bine cu controalele pe teren si s-au mobilizat mai bine cu autorizarea la plata. In plus, pentru ca s-a inceput cu fermierii mici, iar in aceste judete sunt multi agricultori, dar cu suprafete mici de teren, aici s-au efectuat mai multe plăţi.

 

 

Topul cladirilor verzi din SUA

Pe locul intai si cea mai “ver­de” cladire din SUA, ce va fi inaugurata in 2008 este Aldo Leo-pold Legacy Center din Ba­raboo, Wisconsin, proiectata de firma Kubala Washatko Architects. Clăadi­rea va fi noul sediu central al compa­niei Leed Platinum, va utiliza cu 70% mai putina energie. Ferestrele foarte mari care permit intrarea luminii si venti­latia pasiva contribuie la reducerea consumului de energie.

Biblioteca Cesar Chavez din Laveen, Arizona ocupa locul al doilea in acest top. Constructia va fi situata langa lacul artificial din desertul Arizonei si va fi înconjurata de cazemate de pamant care vor ajuta la mentinerea constanta a temperaturii si vor furniza energie termala. Apa de ploaie va fi colectata si utilizata pentru intretţi­nerea parcului bibliotecii.

Medalia de bronz revine cladirii South Lake Union Discovery Center din Seattle, Washington (imaginea de sus). Este o sala modulara de expozitii ce va fi ridicata in Seattle park si va “sta” pe niste bu­cati de dig, pentru a avea impact minim asupra biodiversitati din parc.

 

 

Carburant ecologic din trestia de zahar

O uzina din Sao Paulo (Brazilia) va fabrica un carburant diesel ecolo­gic obtinut pe baza  de trestie de zahar. Acest carburant poseda proprietati identice sau chiar mai bune decat dieselul derivat din petrol. Tehnologia utilizată permite producerea de diesel, benzină şi carburant pentru avioane. Este vorba de primul combustibil diesel reciclabil cu o reducere a emisiilor dieselului traditional mergand pana la 80.

Obiectivul este de a începe fabricarea pe scară industrială în 2010 şi de a atinge o producţie de 4 miliarde de litri în cinci  ani.

O societatea americana, speciali­zata in bioinginerie, a descoperit aceasta tehnologie din intamplare in timp ce lucra la un medicament impotriva malariei.

 

 

Peste 150 de lebede pe un lac din Vrancea

Peste 150 de lebede si-au gasit loc de popas la circa 30 de kilometri de Focsani, pe un „brat mort“ al raului Putna, de pe raza comunei Nanesti.

Zona pe care s-au mutat lebedele se afla in administrarea Agentiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi. Pentru a nu periclita habitatul monumentelor naturii, Agentia Judeteana pentru Protectia Mediului a decis sa tina balta sub observatie astfel incat lebedelor sa nu li se intample nimic rau.

Lebedele sunt declarate specie ocrotita de lege, iar cei care incearca sa le vaneze risca pedeapsa cu închisoarea.

 

 

In Banat se creste, superintensiv, cega

O echipa de cercetatori de la Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole a Banatului (USAMVBT) a demarat un proiect prin care le deschide banatenilor oportunitatea de a se lansa in acvacultura si de a castiga astfel bani frumosi.

Institutia a castigat, in 2006, un contract de cercetare in valoare de 1,3 milioane de lei. „Suntem pionieri in domeniu. Nu avem in tara o alta instalatie pentru crestere superintensiva“, a declarat profesorul universitar Marian Bura, coordonatorul proiectului.

Aceasta indeletnicire se va derula intr-o ferma de la Padurea Verde, unica in tara, aflata acum in curs de amenajare. In cele 34 de bazine, oferite de Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior, vor fi crescuti, de la inceputul lui 2009, un numar de 14.000 de puieti de sturioni, din cultura de cega, pentru ca e mai adaptabila la conditiile de captivitate.

Bazinele sturionilor sunt alimentate cu apa forata la adancime, care trece printr-un filtru special si este apoi adusa la o temperatură constantă, tot timpul anului, între 18 si 20 de grade Celsius.

Inca din primul an, carnea de cega va fi vanduta in supermarketurile din oras, iar peste trei ani, cand exemplarele vor ajunge la maturitate sexuala, se vor colecta si primele cantităţi de caviar.

 

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>