Stirile zilei de 30.04.2008

Titlurile zilei:

  • Reforma in piata comuna viticola;
  • In Moldova sau efectuat cele mai multe plati directe;
  • Topul cladirilor verzi din SUA;
  • Carburant ecologic din trestia de zahar;
  • Peste 150 de lebede pe un lac din Vrancea;
  • In Banat se creste, superintensiv, cega..

 

 

 

 

 

 

Reforma in piata comuna viticola

Consilul de Ministrii al Uniunii Europene a adoptat in 29 aprilie 2008, reforma organizarii comune a pietei vitivinicole.

Reforma prevede o restructurare rapida a sectorului vitivinicol prin includerea unui sistem voluntar de destelenire pe o perioada de trei ani ca alternativa pentru producatorii care nu pot face fata concurentei si pentru a elimina de pe piata surplusurile si vinul necompetitiv. Se vor elimina progresiv subventiile pentru distilarea de criza si pentru distilarea alcoolului alimentar, iar sumele respective, repartizate in pachete financiare nationale, vor putea fi folosite pentru finantarea unor masuri precum promovarea vinurilor pe pietele tarilor terte, inovarea, restructurarea si modernizarea viilor si a cramelor. Reforma va asigura protectia mediului in regiunile viticole, va salvgarda politicile traditionale si incetatenite de promovare a calitatii si va simplifica normele de etichetare in avantajul producatorilor si al consumatorilor deopotriva. Sistemul foarte restrictiv de drepturi de plantare va fi de asemenea desfiintat la nivel european incepand cu 1 ianuarie 2016. Comisia Europeana va incepe acum procesul de adoptare a regulamentelor detaliate de aplicare pentru a permite reformei sa intre in vigoare la 1 august 2008.

 

 

In Moldova sau efectuat cele mai multe plati directe

Judetele Vaslui, Neamt si Botosani numara cei mai multi agricultori care au primit subventii de la UE.

Astfel, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a efectuat pana acum cele mai multe plati pe suprafata aferente anului 2007 in judetul Vaslui – pentru 23.000 de fermieri, in judetul Neamt – pentru 15.000 de fermieri si in judetul Botosani – pentru 14.000 de agricultori.

In aceste judete se sta mai bine cu controalele pe teren si s-au mobilizat mai bine cu autorizarea la plata. In plus, pentru ca s-a inceput cu fermierii mici, iar in aceste judete sunt multi agricultori, dar cu suprafete mici de teren, aici s-au efectuat mai multe plăţi.

 

 

Topul cladirilor verzi din SUA

Pe locul intai si cea mai “ver­de” cladire din SUA, ce va fi inaugurata in 2008 este Aldo Leo-pold Legacy Center din Ba­raboo, Wisconsin, proiectata de firma Kubala Washatko Architects. Clăadi­rea va fi noul sediu central al compa­niei Leed Platinum, va utiliza cu 70% mai putina energie. Ferestrele foarte mari care permit intrarea luminii si venti­latia pasiva contribuie la reducerea consumului de energie.

Biblioteca Cesar Chavez din Laveen, Arizona ocupa locul al doilea in acest top. Constructia va fi situata langa lacul artificial din desertul Arizonei si va fi înconjurata de cazemate de pamant care vor ajuta la mentinerea constanta a temperaturii si vor furniza energie termala. Apa de ploaie va fi colectata si utilizata pentru intretţi­nerea parcului bibliotecii.

Medalia de bronz revine cladirii South Lake Union Discovery Center din Seattle, Washington (imaginea de sus). Este o sala modulara de expozitii ce va fi ridicata in Seattle park si va “sta” pe niste bu­cati de dig, pentru a avea impact minim asupra biodiversitati din parc.

 

 

Carburant ecologic din trestia de zahar

O uzina din Sao Paulo (Brazilia) va fabrica un carburant diesel ecolo­gic obtinut pe baza  de trestie de zahar. Acest carburant poseda proprietati identice sau chiar mai bune decat dieselul derivat din petrol. Tehnologia utilizată permite producerea de diesel, benzină şi carburant pentru avioane. Este vorba de primul combustibil diesel reciclabil cu o reducere a emisiilor dieselului traditional mergand pana la 80.

Obiectivul este de a începe fabricarea pe scară industrială în 2010 şi de a atinge o producţie de 4 miliarde de litri în cinci  ani.

O societatea americana, speciali­zata in bioinginerie, a descoperit aceasta tehnologie din intamplare in timp ce lucra la un medicament impotriva malariei.

 

 

Peste 150 de lebede pe un lac din Vrancea

Peste 150 de lebede si-au gasit loc de popas la circa 30 de kilometri de Focsani, pe un „brat mort“ al raului Putna, de pe raza comunei Nanesti.

Zona pe care s-au mutat lebedele se afla in administrarea Agentiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi. Pentru a nu periclita habitatul monumentelor naturii, Agentia Judeteana pentru Protectia Mediului a decis sa tina balta sub observatie astfel incat lebedelor sa nu li se intample nimic rau.

Lebedele sunt declarate specie ocrotita de lege, iar cei care incearca sa le vaneze risca pedeapsa cu închisoarea.

 

 

In Banat se creste, superintensiv, cega

O echipa de cercetatori de la Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole a Banatului (USAMVBT) a demarat un proiect prin care le deschide banatenilor oportunitatea de a se lansa in acvacultura si de a castiga astfel bani frumosi.

Institutia a castigat, in 2006, un contract de cercetare in valoare de 1,3 milioane de lei. „Suntem pionieri in domeniu. Nu avem in tara o alta instalatie pentru crestere superintensiva“, a declarat profesorul universitar Marian Bura, coordonatorul proiectului.

Aceasta indeletnicire se va derula intr-o ferma de la Padurea Verde, unica in tara, aflata acum in curs de amenajare. In cele 34 de bazine, oferite de Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior, vor fi crescuti, de la inceputul lui 2009, un numar de 14.000 de puieti de sturioni, din cultura de cega, pentru ca e mai adaptabila la conditiile de captivitate.

Bazinele sturionilor sunt alimentate cu apa forata la adancime, care trece printr-un filtru special si este apoi adusa la o temperatură constantă, tot timpul anului, între 18 si 20 de grade Celsius.

Inca din primul an, carnea de cega va fi vanduta in supermarketurile din oras, iar peste trei ani, cand exemplarele vor ajunge la maturitate sexuala, se vor colecta si primele cantităţi de caviar.

 

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>