Stirile zilei de 12.04.2008

 

 

Titlurile zilei:

  • Nereguli comunitare in 11 state membre;
  • Conferinta privind finantarea si intocmirea proiectelor;
  • Marea Britanie reconsidera cultivarea de OMG;
  • Colaborare agroalimentara intre Slovenia si Romania;
  • Mieii din gospodarii pot fi sacrificati traditional;
  • Cooperare transfrontaliera in prevenirea inundatiilor..

 

 

 

 

 

Nereguli comunitare in 11 state membre

Nerespectarea regulilor comunitare in materie de cheltuieli agricole, conduce in prezent la recuperarea a nu mai putin de 83 milioane Euro, de catre Comisia Europeana din partea a 11 state membre.

Spania este tara care va returna cea mai mare parte a banilor comunitari, in cuantum de 54,9 milioane de Euro - sume imputate pentru plantarea neautorizata de vita de vie, urmata de Franta, care ramburseaza 11 milioane Euro pentru nerespectarea criteriilor de recunoastere privitoare la grupele de producatori din domeniul fructelor si legumelor.

Celelalte state sunt Cehia, Danemarca, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Austria, Portugalia. Verificarile Curtii de Conturi au avut in vedere perioada de dupa 2003.

 

 

Conferinta privind finantarea si intocmirea proiectelor

Managerii si coordonatorii de proiecte publice sau private pot afla informatii despre principalele programe de finantare structurala, dezvoltare rurala si credite complementara in cadrul celei de-a treia Conferinte Nationale PMVision din data de 14 mai, care se va desfasura la Centrul de Conferinte al Institutului Bancar Roman.

In cadrul evenimentului, participantii vor putea discuta cu mai multi creditori (banci si institutii financiare non-bancare) sau consultanti despre conditiile de pre-finantare a proiectelor proprii, despre scrierea cererilor de finantare sau despre serviciile de implementare a proiectelor.

Conferinta se adreseaza managerilor si coordonatorilor de proiecte din companii private (financiar-bancar, IT&C, dezvoltari imobiliare si constructii, agricultura si dezvoltare rurala, transporturi, farmaceutice, etc.), din institutii ale administratiei publice locale si centrale, din organizatii non-profit, dar si profesorilor, jurnalistilor si studentilor.

 Initiativa PMVision are ca scop promovarea si implementarea la nivel national a principiilor parteneriatului public-privat, a programelor de finantare europene si a instrumentelor complementare de creditare.

Mai multe detalii despre Conferinta Nationala PMVision 2008 puteti afla pe www.pmvision.ro

 

 

Marea Britanie reconsidera cultivarea de OMG

In timp ce Romania a renuntat la cultivarea organismelor modificate genetic,  desi UE nu i-a impus acest lucru, britanicii au decis reconsiderarea acestei alternative, ca solutie la cresterea excesiva a preturilor la alimente. Premierul  Gordon Brown a trimis o scrisoare omologului sau japonez, presedintele grupului celor mai bogate tari industrializate, propunand un plan international pentru rezolvarea crizei, care sa includa si reconsiderarea cultivarii de OMG. Aceeasi scrisoare a fost trimisa si secretarului general al ONU si reprezentantilor FMI si ai Bancii Mondiale.

Brown atrage atentia ca pana si in statele dezvoltate numarul celor care nu-si pot asigura hrana zilnica este in crestere. Inmultirea populatiei a dus la marirea cererii de grane, criza fiind agravata si de cresterea suprafetelor cultivate pentru biocarburanti.

 

 

Colaborare agroalimentara intre Slovenia si Romania

Romania si Slovenia vor colabora in domeniul agroalimentar. Anuntul a fost facut de Dacian Cilos, ministrul Agriculturii, in cadrul unei conferinte de presa prilejuita de vizita oficiala in Romania a Ministrului Agriculturii, Silviculturii si Alimentatiei din Republica Slovenia, Iztok Jarc.

La conferinta precedata de discutiile oficiale purtate cu omologul sau sloven, ministrul roman al Agriculturii a declarat ca ambele ministere vor colabora pentru a gasi modalitati de dezvolare a domeniului agroalimentar si ca se vor intensifica schimburile comerciale.

Potrivit ministrului roman, schimbul cu produse alimentare intre cele doua state va fi stimulat si prin intermediul targurilor si expozitiilor la care vor participa reprezentanţii ambelor state. Dacian Ciolos a precizat ca va fi pus accentul pe producţia de lapte.

In acelasi context, Iztok Jarc, ministrul agriculturii din Republica Slovenia a subliniat faptul ca Romania si Slovenia au colaborat si pana acum pentru "analiza de sanatate" a Politicii Agricole Comune, programul de dezvoltare rurala, axa de agromediu. Acesta a mai spus ca va continua colaborarea si in privinta organizarii agentiilor de plati.

 

 

Mieii din gospodarii pot fi sacrificati traditional

Mieii din gospodarii pot fi sacrificati traditional in perioada sarbatorilor de Paste daca sunt pentru consumul propriu, a declarat, la un post de televiziune, ministrul agriculturii, Dacian Ciolos.

"Omul care vrea sa-si taie un miel de Pasti la el in curte poate sa-l taie fara nici o problema, la fel cum a facut-o pana acum", a precizat Ciolos.

Acesta a mentionat ca Autoritatea Veterinara s-a pregatit si pentru sacrificarile mieilor destinati comercializarii.

 

Cooperare transfrontaliera in prevenirea inundatiilor

Consiliul Judetean Timis, in colaborare cu partenerii din Euroregiunea Dunare-Cris-Mures-Tisa, a initiat in vederea accesarii de fonduri europene, prin Programul Phare de Cooperare Transfrontaliera, atat cu Ungaria, cat si cu Serbia, proiecte in domeniul prevenirii si interventiei in caz de inundatii.

Proiectul isi propune sa creeze si sa operationalizeze, in judetul Timis, o structura institutionala si un sediu de coordonare-cooperare si suport logistic, la nivel transfrontalier si regional.

 

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>