Stirile zilei de 12.04.2008

 

 

Titlurile zilei:

  • Nereguli comunitare in 11 state membre;
  • Conferinta privind finantarea si intocmirea proiectelor;
  • Marea Britanie reconsidera cultivarea de OMG;
  • Colaborare agroalimentara intre Slovenia si Romania;
  • Mieii din gospodarii pot fi sacrificati traditional;
  • Cooperare transfrontaliera in prevenirea inundatiilor..

 

 

 

 

 

Nereguli comunitare in 11 state membre

Nerespectarea regulilor comunitare in materie de cheltuieli agricole, conduce in prezent la recuperarea a nu mai putin de 83 milioane Euro, de catre Comisia Europeana din partea a 11 state membre.

Spania este tara care va returna cea mai mare parte a banilor comunitari, in cuantum de 54,9 milioane de Euro - sume imputate pentru plantarea neautorizata de vita de vie, urmata de Franta, care ramburseaza 11 milioane Euro pentru nerespectarea criteriilor de recunoastere privitoare la grupele de producatori din domeniul fructelor si legumelor.

Celelalte state sunt Cehia, Danemarca, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Austria, Portugalia. Verificarile Curtii de Conturi au avut in vedere perioada de dupa 2003.

 

 

Conferinta privind finantarea si intocmirea proiectelor

Managerii si coordonatorii de proiecte publice sau private pot afla informatii despre principalele programe de finantare structurala, dezvoltare rurala si credite complementara in cadrul celei de-a treia Conferinte Nationale PMVision din data de 14 mai, care se va desfasura la Centrul de Conferinte al Institutului Bancar Roman.

In cadrul evenimentului, participantii vor putea discuta cu mai multi creditori (banci si institutii financiare non-bancare) sau consultanti despre conditiile de pre-finantare a proiectelor proprii, despre scrierea cererilor de finantare sau despre serviciile de implementare a proiectelor.

Conferinta se adreseaza managerilor si coordonatorilor de proiecte din companii private (financiar-bancar, IT&C, dezvoltari imobiliare si constructii, agricultura si dezvoltare rurala, transporturi, farmaceutice, etc.), din institutii ale administratiei publice locale si centrale, din organizatii non-profit, dar si profesorilor, jurnalistilor si studentilor.

 Initiativa PMVision are ca scop promovarea si implementarea la nivel national a principiilor parteneriatului public-privat, a programelor de finantare europene si a instrumentelor complementare de creditare.

Mai multe detalii despre Conferinta Nationala PMVision 2008 puteti afla pe www.pmvision.ro

 

 

Marea Britanie reconsidera cultivarea de OMG

In timp ce Romania a renuntat la cultivarea organismelor modificate genetic,  desi UE nu i-a impus acest lucru, britanicii au decis reconsiderarea acestei alternative, ca solutie la cresterea excesiva a preturilor la alimente. Premierul  Gordon Brown a trimis o scrisoare omologului sau japonez, presedintele grupului celor mai bogate tari industrializate, propunand un plan international pentru rezolvarea crizei, care sa includa si reconsiderarea cultivarii de OMG. Aceeasi scrisoare a fost trimisa si secretarului general al ONU si reprezentantilor FMI si ai Bancii Mondiale.

Brown atrage atentia ca pana si in statele dezvoltate numarul celor care nu-si pot asigura hrana zilnica este in crestere. Inmultirea populatiei a dus la marirea cererii de grane, criza fiind agravata si de cresterea suprafetelor cultivate pentru biocarburanti.

 

 

Colaborare agroalimentara intre Slovenia si Romania

Romania si Slovenia vor colabora in domeniul agroalimentar. Anuntul a fost facut de Dacian Cilos, ministrul Agriculturii, in cadrul unei conferinte de presa prilejuita de vizita oficiala in Romania a Ministrului Agriculturii, Silviculturii si Alimentatiei din Republica Slovenia, Iztok Jarc.

La conferinta precedata de discutiile oficiale purtate cu omologul sau sloven, ministrul roman al Agriculturii a declarat ca ambele ministere vor colabora pentru a gasi modalitati de dezvolare a domeniului agroalimentar si ca se vor intensifica schimburile comerciale.

Potrivit ministrului roman, schimbul cu produse alimentare intre cele doua state va fi stimulat si prin intermediul targurilor si expozitiilor la care vor participa reprezentanţii ambelor state. Dacian Ciolos a precizat ca va fi pus accentul pe producţia de lapte.

In acelasi context, Iztok Jarc, ministrul agriculturii din Republica Slovenia a subliniat faptul ca Romania si Slovenia au colaborat si pana acum pentru "analiza de sanatate" a Politicii Agricole Comune, programul de dezvoltare rurala, axa de agromediu. Acesta a mai spus ca va continua colaborarea si in privinta organizarii agentiilor de plati.

 

 

Mieii din gospodarii pot fi sacrificati traditional

Mieii din gospodarii pot fi sacrificati traditional in perioada sarbatorilor de Paste daca sunt pentru consumul propriu, a declarat, la un post de televiziune, ministrul agriculturii, Dacian Ciolos.

"Omul care vrea sa-si taie un miel de Pasti la el in curte poate sa-l taie fara nici o problema, la fel cum a facut-o pana acum", a precizat Ciolos.

Acesta a mentionat ca Autoritatea Veterinara s-a pregatit si pentru sacrificarile mieilor destinati comercializarii.

 

Cooperare transfrontaliera in prevenirea inundatiilor

Consiliul Judetean Timis, in colaborare cu partenerii din Euroregiunea Dunare-Cris-Mures-Tisa, a initiat in vederea accesarii de fonduri europene, prin Programul Phare de Cooperare Transfrontaliera, atat cu Ungaria, cat si cu Serbia, proiecte in domeniul prevenirii si interventiei in caz de inundatii.

Proiectul isi propune sa creeze si sa operationalizeze, in judetul Timis, o structura institutionala si un sediu de coordonare-cooperare si suport logistic, la nivel transfrontalier si regional.

 

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>