Stirile zile de 31.03.2008

 

Titlurile zilei:

  • Asociatiile de vanatoare si pescuit primesc despagubiri;
  • Satele periurbane pot primii fonduri din 2009;
  • Marii agricultorii critica interzicerea porumbului MON 810;
  • Graul din Africa si Asia distrus de ciuperca UG 99;
  • Impresionati de calitatea vinurilor de Husi si Iasi..

 

 

 

 

 

Asociatiile de vanatoare si pescuit primesc despagubiri

Gestionarii fondurilor de vanatoare care au suferit pagube in urma masurilor de combatere a gripei aviare ar putea beneficia de despagubiri. In urma unui proiect de hotarare de Guvern initiat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR se asigura fonduri destinate acordarii de despagubiri gestionarilor fondurilor de vanatoare care au suferit pagube ca urmare a aplicarii masurilor de combatere si eradicare a gripei aviare. Astfel, noua fonduri de vanatoare ar putea beneficia de despagubiri, respectiv: Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Bistrita Nasaud (66.556 lei ); AJVPS Buzau (50.627 lei); AJVPS Braila (316.379 lei); AJVPS Caras Severin (36.424 lei); AJVPS Calarasi (8.689 lei); AVPS Caprioara Ramnicului (382 lei); AJVPS Ialomita (193.133 lei); AJVPS Tulcea (18.421) lei; AJVPS Vâlcea (90.662 lei).

(Gardianul)

 

Satele periurbane pot primii fonduri din 2009

Ministerul Agirculturii sustine ca pentru satele apartinatoare de orase vor fi disponibile fonduri pe alte axe, in timp ce primarii spun ca acesti bani vor fi putini.

 “Desi satele apartinatoare oraselor nu sunt eligibile prin axa 3, acestea pot beneficia de sprijin prin intermediul axei Leader din cadrul PNDR, în conditiile în care vor face parte din aria de acoperire a unui Grup de Actiune Locala sau prin alte programe cu finantare comunitara sau nationala”, au aratat reprezentantii Ministerului Agriculturii. Aceste grupuri de actiunile locala vor putea fi constituite prin parteneriate public-private. De asemenea, grupurile trebuie sa isi desfasoare activitatea in mediu teritoriu rural, cu o populatie cuprinsa între 10.000-100.000 locuitori si densitatea de maximum 150 de locuitori/km patrat.

Ministerul Agriculturii a mai precizat ca “eventuala includere a satelor apartinatoare presupune fie delimitarea prin harti a acestora de orasele care apartin, fie prin adoptarea definitiei spatiului rural conform metodologiei Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), fiind suprafata in care densitatea este mai mica de 150 de locuitori pe km patrat”.

(Gardianul)

 

Marii agricultorii critica interzicerea porumbului MON 810

Fermieri, oameni de stiinta, dar si responsabili politici au criticat dur intentia ministrului mediului, Attila Korodi, de a interzice cultivarea porumbului modificat genetic MON 810, in Romania, desi forurile europene permit acest lucru. Agricultorii sustin ca reprezentantul UDMR face jocul Ungariei, mentinand tara noastra dependenta de importuri si falimentând micii fermieri. Expertii il acuza de amatorism si ignorarea interesului national, amintind ca este imoral sa interzici cultivarea, dar sa aprobi importul de cereale modificate genetic. O mare parte din carnea importata din UE este, de asemenea, produsa cu furaje modificate genetic.

Deputatul Valeriu Tabara, cercetator la Statiunea Agricola de la Lovrin, judetul Timis, spunea intr-o emisiune radio ca sunt mai poluante culturile traditional deoarece necesita pesticide si fertilizatori cu impact asupra mediului.

De fapt, aceasta pare a fi si miza disputei: în Ungaria nu sunt probleme legate de seceta, in vreme ce in Campia Romana, mai ales dupa distrugerea sistemelor de irigatii, culturile sufera din cauza lipsei de apa. Romania ar putea impaca si capra, si varza, cultivand pe scara larga cereale modificate genetic in sud, cu productivitati ridicate, in vreme ce in Transilvania si Bucovina s-ar putea realiza produse ecologice, mai scumpe.

(Gardianul)

 

Graul din Africa si Asia distrus de ciuperca UG 99

Oamenii de stiinta s-au intalnit, zilele trecute, in Siria pentru a stabili masurile urgente care se impun în vederea stoparii evolutiei ciuperci Ug 99. Acestia au stabilit sa ca pe terenurile unde apare ciuperca sa nu se mai cultive grau.

Ciuperca Ug99 a fost identificata pentru prima data in Uganda, in urma cu noua ani. De atunci, ea a migrat in Kenya, in 2001, in Etiopia, in 2003, iar anul trecut prezenta ei a fost confirmata si în Yemen. Cercetatorii presupun ca vanturile ar fi putut imprastia aceasta ciuperca si in Egipt, Turcia si Siria, precum si in zona estică a Iranului, unul dintre statele mari cultivatoare de grâu.

„Este foarte greu să convingi pe cineva să doneze bani pentru actiuni de prevenire, atat timp cat oamenii nu sunt direct afectati, adica nu simt lipsa painii. Dar nu va mai dura mult, iar acest lucru se va intampla atunci cand ciuperca va ataca suficiente culturi de grau incat sa determine o crestere a pretului", avertizeaza oamenii de stiinta citati de New Scientist.

(Adevarul)

 

 

Impresionati de calitatea vinurilor de Husi si Iasi

Europarlamentarul polonez Bogdan Golik, membru in comisia pentru agricultura si dezvoltare rurala, alaturi de doi afaceristi din Germania si Franta au vizitat societatile de productie viticola din Iasi si Husi. Acestia au spus ca au ramas impresionati de calitatea vinurilor insa vor putea spune abia peste doua luni daca vor investi la Iasi si Husi.

Produsele podgoriei Husi se bucura de o pretuire tot mai larga in randul consumatorilor, fapt confirmat de cele peste 100 de trofee-medalii si diplome de onoare obtinute la concursuri de vin - judetene, zonale si nationale. Cele mai multe medalii au obtinut, cum era si firesc - vinurile de Busuioaca de Bohotin, Feteasca Regala, Feteasca Alba, Muscat Ottonel, Feteasca Neagra si nu in ultimul rand distilatele de tip cognac si sampania de Husi.

(www.pescurt.ro/agricultura)

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>