Stirile zilei din 07.03.2008





TITLURILE ZILEI:
  • Marii mancatori de fonduri nerambursabile;
  • Biocarburant numai de origine naturala;
  • 1000  euro pentru protejarea produsului traditional..

 

 

 

 

 

Marii mancatori de fonduri nerambursabile

    Ministerul Educatiei a fost unul dintre marii „mancai“ de fonduri Phare, ale Bancii Mondiale, si care traieste din reforma in reforma, fara niciun rezultat. Acum, va continua sa se infrupte din fondurile structurale, pe un cadru legislativ mult disputat si disfunctional.

    De fonduri se va bucura si Ministerul Muncii, alaturi de toate structurile sale ramase in aceeasi neclintire de pe vremea cand aveam pe piata muncii somaj de 9%. Agentia Nationalăa pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) are aceleasi strategii si politici, desi ne confruntam cu o criza fara precedent a fortei de munca.

    CNFPA acrediteaza formal, dupa un cod al ocupatiilor si standardelor ocupationale depasite, furnizorii care pregatesc oameni dupa cum ii taie capul.

    ANOFM are insa fonduri importante pentru pregatirea somerilor, fonduri care se duc, de ani de zile, catre pregatirea in aceleasi meserii.

    Lansarea primelor 16 linii de finantare pentru proiecte strategice se focalizeazăa pe sase axe prioritare cu tinte precise, care trebuie atinse pana in 2013. :

  • „Educatia si formarea profesionala in sprijinul cresterii economice si dezvoltarii societatii bazate pe cunoastere“ - 980,9 milioane euro.
  • „Corelarea invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii“ - 1.036 milioane euro.
  • „Cresterea adaptabilitatii lucratorilor si a intreprinderilor“ - 529,6 milioane euro.
  • „Modernizarea Serviciului Public de Ocupare“ - 207,8 milioane euro.
  • „Promovarea masurilor active de ocupare“ - 558,2 milioane euro.
  • „Promovarea incluziunii sociale“ - 667,9 milioane euro.

 

Biocarburant numai de origine naturala

    Locul pe care il ocupa biocarburantii in lupta pentru reducerea emisiilor poluante este din ce in ce mai contestat in sanul Uniunii Europene.

    Ministrii Mediului din cele 27 de state membre s-au intalnit la Bruxelles pentru a-si exprima intentia de a pune la punct un plan de reducere  cu 20% a emisiilor poluante pana in 2020.

    Riscul pe care il presupune utilizarea biocarburantilor, conform Uniunii Europene, este ca agricultorii se vor axa mai mult pe productia plantelor folosite in fabricarea biocarburantilor in detrimentul plantelor alimentare. Acest lucru va determina cresterea preturilor la alimente.

    Comisia Europeana a trasat criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca un carburant pentru a putea purta denumirea de "biocarburant": sa fie numai de origine naturala si sa permita reducerea cu 35% a emisiilor de CO2 fata de carburantii fosili.

 

1000  euro pentru protejarea produsului traditional

    In perioada urmatoare, Ministerul Agriculturii va infiinta Oficiul National  al Produselor Traditionale si Ecologice Romanesti, care le va acorda sprijinul necesar producatorilor romani care vor sa-si inregistreze marcile pe piata europeana. Astfel, produsele autohtone vor fi, recunoscute si protejate în statele UE. Institutia, care va avea sediul la Brasov, va fi finantata din bugetul de stat.

    Grupurile de producatori vor primi consultanta pentru elaborarea dosarelor de certificare a denumirilor traditionale ale branzei, salamurilor sau vinurilor.

    Proiectul de hotarare privind infiintarea oficiului se afla in procedura de avizare. La inceputul lunii februarie, Guvernul a adoptat o hotarare privind produsele traditionale garantate la nivel national si îin UE.   Protectia se realizeaza in functie de trei criterii, respectiv denumiri de origine, indicatii geografice sau caracteristici traditionale garantate.

    Ministerul Agriculturii va face atestarea si verificarea documentatiei pentru inregistrarea unei specialitati traditionale garantate si dobandirea protectiei. Costurile pentru certificare vor fi suportate de grupurile de producatori.

    Producatorii vor beneficia de asistenta tehnica atat pentru elaborarea dosarelor pentru protectia specialitatilor, cat si pentru promovarea proiectelor care vizeaza produsele autohtone.

    Periodic vor fi organizate seminarii, cursuri si activitati de formare si informare pentru grupuri de producatori sau procesatori, fermieri, asociatii profesionale. Totodata, producatorii care au acelasi tip de produs si-l comercializeaza sub aceeasi denumire vor fi îndrumati pentru promovarea bunurilor  pe piata comuna. 

    Pentru atestatul de protectie a unui produs, grupurile de producatori vor plati minimum 1.000 euro. La acestea se adauga si inspectia sanitara, pentru care producatorii vor mai cheltui cel putin 1.000 euro“.

Dosarul pentru certificarea produselor traditionale trebuie sa contina:

  • actul de asociere a producatorilor,
  • reteta produsului care trebuie sa aiba o vechime de cativa ani,
  • informatii legate de denumirea produsului,
  • o harta color a zonei,
  • actele financiare ale grupului de producatori si informatii despre acesta. 

           

Sursa:

www.pescurt.ro/agricultura

 

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>