Stirile zilei din 07.03.2008





TITLURILE ZILEI:
  • Marii mancatori de fonduri nerambursabile;
  • Biocarburant numai de origine naturala;
  • 1000  euro pentru protejarea produsului traditional..

 

 

 

 

 

Marii mancatori de fonduri nerambursabile

    Ministerul Educatiei a fost unul dintre marii „mancai“ de fonduri Phare, ale Bancii Mondiale, si care traieste din reforma in reforma, fara niciun rezultat. Acum, va continua sa se infrupte din fondurile structurale, pe un cadru legislativ mult disputat si disfunctional.

    De fonduri se va bucura si Ministerul Muncii, alaturi de toate structurile sale ramase in aceeasi neclintire de pe vremea cand aveam pe piata muncii somaj de 9%. Agentia Nationalăa pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) are aceleasi strategii si politici, desi ne confruntam cu o criza fara precedent a fortei de munca.

    CNFPA acrediteaza formal, dupa un cod al ocupatiilor si standardelor ocupationale depasite, furnizorii care pregatesc oameni dupa cum ii taie capul.

    ANOFM are insa fonduri importante pentru pregatirea somerilor, fonduri care se duc, de ani de zile, catre pregatirea in aceleasi meserii.

    Lansarea primelor 16 linii de finantare pentru proiecte strategice se focalizeazăa pe sase axe prioritare cu tinte precise, care trebuie atinse pana in 2013. :

  • „Educatia si formarea profesionala in sprijinul cresterii economice si dezvoltarii societatii bazate pe cunoastere“ - 980,9 milioane euro.
  • „Corelarea invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii“ - 1.036 milioane euro.
  • „Cresterea adaptabilitatii lucratorilor si a intreprinderilor“ - 529,6 milioane euro.
  • „Modernizarea Serviciului Public de Ocupare“ - 207,8 milioane euro.
  • „Promovarea masurilor active de ocupare“ - 558,2 milioane euro.
  • „Promovarea incluziunii sociale“ - 667,9 milioane euro.

 

Biocarburant numai de origine naturala

    Locul pe care il ocupa biocarburantii in lupta pentru reducerea emisiilor poluante este din ce in ce mai contestat in sanul Uniunii Europene.

    Ministrii Mediului din cele 27 de state membre s-au intalnit la Bruxelles pentru a-si exprima intentia de a pune la punct un plan de reducere  cu 20% a emisiilor poluante pana in 2020.

    Riscul pe care il presupune utilizarea biocarburantilor, conform Uniunii Europene, este ca agricultorii se vor axa mai mult pe productia plantelor folosite in fabricarea biocarburantilor in detrimentul plantelor alimentare. Acest lucru va determina cresterea preturilor la alimente.

    Comisia Europeana a trasat criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca un carburant pentru a putea purta denumirea de "biocarburant": sa fie numai de origine naturala si sa permita reducerea cu 35% a emisiilor de CO2 fata de carburantii fosili.

 

1000  euro pentru protejarea produsului traditional

    In perioada urmatoare, Ministerul Agriculturii va infiinta Oficiul National  al Produselor Traditionale si Ecologice Romanesti, care le va acorda sprijinul necesar producatorilor romani care vor sa-si inregistreze marcile pe piata europeana. Astfel, produsele autohtone vor fi, recunoscute si protejate în statele UE. Institutia, care va avea sediul la Brasov, va fi finantata din bugetul de stat.

    Grupurile de producatori vor primi consultanta pentru elaborarea dosarelor de certificare a denumirilor traditionale ale branzei, salamurilor sau vinurilor.

    Proiectul de hotarare privind infiintarea oficiului se afla in procedura de avizare. La inceputul lunii februarie, Guvernul a adoptat o hotarare privind produsele traditionale garantate la nivel national si îin UE.   Protectia se realizeaza in functie de trei criterii, respectiv denumiri de origine, indicatii geografice sau caracteristici traditionale garantate.

    Ministerul Agriculturii va face atestarea si verificarea documentatiei pentru inregistrarea unei specialitati traditionale garantate si dobandirea protectiei. Costurile pentru certificare vor fi suportate de grupurile de producatori.

    Producatorii vor beneficia de asistenta tehnica atat pentru elaborarea dosarelor pentru protectia specialitatilor, cat si pentru promovarea proiectelor care vizeaza produsele autohtone.

    Periodic vor fi organizate seminarii, cursuri si activitati de formare si informare pentru grupuri de producatori sau procesatori, fermieri, asociatii profesionale. Totodata, producatorii care au acelasi tip de produs si-l comercializeaza sub aceeasi denumire vor fi îndrumati pentru promovarea bunurilor  pe piata comuna. 

    Pentru atestatul de protectie a unui produs, grupurile de producatori vor plati minimum 1.000 euro. La acestea se adauga si inspectia sanitara, pentru care producatorii vor mai cheltui cel putin 1.000 euro“.

Dosarul pentru certificarea produselor traditionale trebuie sa contina:

  • actul de asociere a producatorilor,
  • reteta produsului care trebuie sa aiba o vechime de cativa ani,
  • informatii legate de denumirea produsului,
  • o harta color a zonei,
  • actele financiare ale grupului de producatori si informatii despre acesta. 

           

Sursa:

www.pescurt.ro/agricultura

 

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>