Stocurile publice de lapte praf utilizate de UE pentru sprijinirea fermierilor au fost epuizate

Piata produselor lactate - stocurile publice de lapte praf degresat sunt in prezent goaleLa cea mai recenta licitatie, cele 162 de tone ramase de lapte praf degresat dintr-un total initial de 380 000 de tone de stocuri publice au fost vandute, ceea ce a dus la golirea completa a stocurilor totale achizitionate si gestionate de catre Comisie. In urma crizei pietei de produse lactate, care a confruntat producatorii din UE cu preturi mai mici in perioada 2015-2016, Comisia Europeana a cumparat prin interventii publice, intre 2015 si 2017, un total de 380 000 de tone de lapte praf degresat. Obiectivul a fost stabilizarea pietei si sprijinirea veniturilor fermierilor.


La sfarsitul anului 2016, Comisia a lansat un proces bazat pe licitatii publice organizate o data pe luna si apoi de doua ori pe luna, in scopul vanzarii precaute a produselor inapoi pe piata fara a o perturba.

Comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan, a declarat: „Vanzarea ultimelor stocuri publice de lapte praf degresat au inchis astazi acest capitol. Eliminarea stocului, fara perturbarea pretului laptelui praf degresat, este rezultatul gestionarii cu rabdare si prudenta a intregului proces de catre Comisie incepand cu 2015. Actiunile Comisiei au avut ca rezultat preturi mai mari si o piata stabila. Inca o data, Comisia Europeana si-a demonstrat angajamentul, sprijinul si solidaritatea fata de agricultorii europeni in perioade de criza. Aceasta ilustreaza, de asemenea, necesitatea si eficienta instrumentelor politicii agricole comune. Instrumentele adecvate au actionat ca o plasa de siguranta intr-o perioada de perturbare semnificativa a pietei, iar desfasurarea corespunzatoare si la timp a acestora a contribuit la asigurarea viabilitatii a sute de mii de fermieri producatori de lactate.”

La doi ani si jumatate de la prima licitatie publica, stocurile publice sunt in prezent goale, iar pretul laptelui a crescut in mod semnificativ de la 26 de centi pe kg in vara anului 2016 la 34 de centi pe kg in mai 2019.

Toate detaliile procesului de licitatie sunt documentate online pe portalul Observatorului pietei laptelui. Vanzarea de astazi a celor 162 de tone a epuizat complet cele 380 000 de tone initiale de lapte praf degresat si toate cele 14 state membre care au stocat lapte praf degresat in numele Comisiei au reusit sa isi goleasca stocul.

Comisia Europeana

  

Noutati

Error: No articles to display