Noi norme UE pentru protectia tuturor agricultorilor impotriva practicilor comerciale neloiale

Acordul privind practicile comerciale neloiale din cadrul lantului de aprovizionare cu alimente va proteja toti agricultorii din UEParlamentul European, Consiliul si Comisia au ajuns in data de 19 decembrie 2018 la un acord politic cu privire la un nou set de norme care vor asigura protectia tuturor agricultorilor din UE si a unei mari majoritati a intreprinderilor agroalimentare din UE impotriva practicilor contrare bunei-credinte si corectitudinii. Noua legislatie europeana va acoperi produsele agricole si alimentare comercializate in cadrul lantului de aprovizionare cu alimente, interzicand, pentru prima data, pana la 16 practici comerciale neloiale impuse unilateral de un partener in cadrul unei relatii comerciale.


Alte practici vor fi permise numai daca fac obiectul unui acord prealabil, clar si lipsit de ambiguitate intre partile implicate.

Acordul la care s-a ajuns astazi se va aplica tuturor celor implicati in lantul de aprovizionare cu alimente cu o cifra de afaceri de 350 de milioane EUR, cu niveluri diferentiate de protectie sub acest prag. Noile norme vor viza comerciantii cu amanuntul, operatorii din sectorul prelucrarii produselor alimentare, angrosistii, cooperativele sau organizatiile de producatori sau un singur producator care ar fi implicat in oricare dintre practicile comerciale neloiale identificate.

Practicile comerciale neloiale care trebuie interzise sunt: platile intarziate pentru produse si alimente perisabile; anularile cu preaviz scurt ale comenzilor; modificarile unilaterale si retroactive ale contractelor; obligarea furnizorului sa plateasca pentru produsele irosite si refuzarea contractelor scrise.

Alte practici vor fi permise numai daca fac obiectul unui acord prealabil, clar si lipsit de ambiguitate intre parti: faptul ca un cumparator returneaza unui furnizor produsele alimentare nevandute; faptul ca un cumparator impune unui furnizor o plata pentru garantarea sau mentinerea unui acord de furnizare pentru produse alimentare; faptul ca un furnizor plateste pentru promovarea, publicitatea sau campania de marketing a unui cumparator.

Punerea in aplicare a acestora nu va conduce la cresterea preturilor pentru consumatori. In cursul consultarii publice realizate de Comisie inainte de prezentarea propunerii, organizatiile de consumatori au incurajat reglementarea acestor practici, din cauza efectului lor negativ pe termen lung asupra consumatorilor.

Un element important al directivei este faptul ca statele membre pot introduce in legislatia lor nationala o sfera de aplicare mai mare, peste cele 350 de milioane EUR, sau pot lua masuri suplimentare, daca doresc acest lucru. Acordul include, de asemenea, o clauza de revizuire la 4 ani, ceea ce inseamna ca dispozitiile textului legislativ vor trebui sa fie evaluate si probabil revizuite in cursul urmatorului mandat parlamentar.

Statele membre vor desemna autoritatile responsabile de punerea in aplicare a noilor norme, care vor avea inclusiv capacitatea de a impune amenzi si de a initia anchete pe baza plangerilor. Pentru a raspunde preocuparilor legate de eventualele masuri de retorsiune, partile care depun o plangere pot solicita confidentialitatea. Comisia va institui un mecanism de coordonare intre autoritatile de punere in aplicare, pentru a permite schimbul de cele mai bune practici.

In cadrul reuniunii finale de negociere cu reprezentantii Parlamentului European si ai Consiliului, Phil Hogan, comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, a declarat: „Acordul de astazi deschide calea pentru o prima directiva care ofera o protectie semnificativa agricultorilor, precum si intreprinderilor mici si mijlocii. In prezent, acestia vor fi protejati impotriva tuturor marilor operatori care actioneaza in mod neloial si in afara normelor. As dori sa imi exprim aprecierea fata de toti negociatorii, a caror abordare constructiva si eforturi sustinute au asigurat astazi acordul politic. Sunt deosebit de multumit de faptul ca acordul a fost obtinut in termen de opt luni de la prezentarea propunerii de catre Comisie.”

In urma acestui acord, va avea loc un vot in cadrul Parlamentului European si al Consiliului pentru a aproba oficial textul. Odata adoptat integral, statele membre vor trebui sa transpuna noul text legislativ in legislatia lor nationala.

 

Principalele caracteristici ale directivei privind practicile comerciale neloiale din lantul de aprovizionare cu produse agricole si alimentare

Acordul privind practicile comerciale neloiale din cadrul lantului de aprovizionare cu alimente va proteja agricultorii din UE


Domeniul de aplicare – sub incidenta directivei vor intra, dupa transpunerea sa in legislatia nationala, anumite practici comerciale neloiale care au loc in legatura cu vanzarea de produse agricole si alimentare si, intr-un anumit grad, cu furnizarea de servicii in lantul agroalimentar. Vor fi protejate microintreprinderile, intreprinderile mici si mijlocii si intreprinderile de dimensiuni intermediare cu o cifra anuala de afaceri mai mica de 350 de milioane EUR. In scopul extinderii acestei protectii, in domeniul de aplicare al directivei vor intra atat cumparatorii cu sediul in UE, cat si cumparatorii cu sediul in tari terte.

Lista de practici comerciale neloiale – printre practicile comerciale neloiale care vor fi complet interzise se numara, de exemplu, platile intarziate in cazul marfurilor perisabile, anularea in ultimul moment a comenzilor, modificarile unilaterale si retroactive ale contractelor, folosirea abuziva a informatiilor confidentiale si represaliile indreptate impotriva furnizorului sau amenintarea acestuia cu represalii.

Alte practici vor fi permise numai daca fac obiectul unui acord prealabil clar si lipsit de ambiguitate intre parti; din acest tip de practici fac parte, de exemplu: situatia in care cumparatorul returneaza furnizorului produsele alimentare nevandute, situatia in care furnizorul plateste pentru promovarea sau marketingul produselor alimentare vandute de cumparator sau situatia in care furnizorul suporta costurile pentru stocarea, afisarea si listarea produselor agroalimentare.

Autoritatile de asigurare a conformitatii – statele membre vor trebui sa desemneze una sau mai mult autoritati publice care sa asigure respectarea noilor norme. Daca in aceeasi tara sunt prezente mai multe autoritati de asigurare a conformitatii, statul membru respectiv va trebui sa aleaga una singura dintre ele ca punct de contact. Autoritatile de asigurare a conformitatii vor avea capacitatea atat de a deschide investigatii – din proprie initiativa sau pe baza unei plangeri –, cat si de a impune amenzi.

Autoritatea competenta de asigurare a conformitatiifurnizorii vor avea capacitatea de a alege unde sa depuna plangerea: in propriul stat membru sau in statul membru in care cumparatorul a aplicat probabil o practica comerciala interzisa.

Mecanismul alternativ voluntar de solutionare a litigiilor – statele membre vor avea posibilitatea de a promova utilizarea voluntara a unor mecanisme alternative eficace si independente de solutionare a litigiilor, cum ar fi medierea.

Transpunerea – directiva se va transpune in dreptul intern al statelor membre in termen de douazeci si patru de luni de la intrarea sa in vigoare si se va aplica dupa alte sase luni.

Comisia Europeana / Consiliul Uniunii Europene

  

Noutati

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

19-06-2025 Plati APIA

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

18-06-2025 APIA

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>