Parlamentul European, Consiliul si Comisia au ajuns in data de 19 decembrie 2018 la un acord politic cu privire la un nou set de norme care vor asigura protectia tuturor agricultorilor din UE si a unei mari majoritati a intreprinderilor agroalimentare din UE impotriva practicilor contrare bunei-credinte si corectitudinii. Noua legislatie europeana va acoperi produsele agricole si alimentare comercializate in cadrul lantului de aprovizionare cu alimente, interzicand, pentru prima data, pana la 16 practici comerciale neloiale impuse unilateral de un partener in cadrul unei relatii comerciale.
Alte practici vor fi permise numai daca fac obiectul unui acord prealabil, clar si lipsit de ambiguitate intre partile implicate.
Acordul la care s-a ajuns astazi se va aplica tuturor celor implicati in lantul de aprovizionare cu alimente cu o cifra de afaceri de 350 de milioane EUR, cu niveluri diferentiate de protectie sub acest prag. Noile norme vor viza comerciantii cu amanuntul, operatorii din sectorul prelucrarii produselor alimentare, angrosistii, cooperativele sau organizatiile de producatori sau un singur producator care ar fi implicat in oricare dintre practicile comerciale neloiale identificate.
Practicile comerciale neloiale care trebuie interzise sunt: platile intarziate pentru produse si alimente perisabile; anularile cu preaviz scurt ale comenzilor; modificarile unilaterale si retroactive ale contractelor; obligarea furnizorului sa plateasca pentru produsele irosite si refuzarea contractelor scrise.
Alte practici vor fi permise numai daca fac obiectul unui acord prealabil, clar si lipsit de ambiguitate intre parti: faptul ca un cumparator returneaza unui furnizor produsele alimentare nevandute; faptul ca un cumparator impune unui furnizor o plata pentru garantarea sau mentinerea unui acord de furnizare pentru produse alimentare; faptul ca un furnizor plateste pentru promovarea, publicitatea sau campania de marketing a unui cumparator.
Punerea in aplicare a acestora nu va conduce la cresterea preturilor pentru consumatori. In cursul consultarii publice realizate de Comisie inainte de prezentarea propunerii, organizatiile de consumatori au incurajat reglementarea acestor practici, din cauza efectului lor negativ pe termen lung asupra consumatorilor.
Un element important al directivei este faptul ca statele membre pot introduce in legislatia lor nationala o sfera de aplicare mai mare, peste cele 350 de milioane EUR, sau pot lua masuri suplimentare, daca doresc acest lucru. Acordul include, de asemenea, o clauza de revizuire la 4 ani, ceea ce inseamna ca dispozitiile textului legislativ vor trebui sa fie evaluate si probabil revizuite in cursul urmatorului mandat parlamentar.
Statele membre vor desemna autoritatile responsabile de punerea in aplicare a noilor norme, care vor avea inclusiv capacitatea de a impune amenzi si de a initia anchete pe baza plangerilor. Pentru a raspunde preocuparilor legate de eventualele masuri de retorsiune, partile care depun o plangere pot solicita confidentialitatea. Comisia va institui un mecanism de coordonare intre autoritatile de punere in aplicare, pentru a permite schimbul de cele mai bune practici.
In cadrul reuniunii finale de negociere cu reprezentantii Parlamentului European si ai Consiliului, Phil Hogan, comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, a declarat: „Acordul de astazi deschide calea pentru o prima directiva care ofera o protectie semnificativa agricultorilor, precum si intreprinderilor mici si mijlocii. In prezent, acestia vor fi protejati impotriva tuturor marilor operatori care actioneaza in mod neloial si in afara normelor. As dori sa imi exprim aprecierea fata de toti negociatorii, a caror abordare constructiva si eforturi sustinute au asigurat astazi acordul politic. Sunt deosebit de multumit de faptul ca acordul a fost obtinut in termen de opt luni de la prezentarea propunerii de catre Comisie.”
In urma acestui acord, va avea loc un vot in cadrul Parlamentului European si al Consiliului pentru a aproba oficial textul. Odata adoptat integral, statele membre vor trebui sa transpuna noul text legislativ in legislatia lor nationala.
Domeniul de aplicare – sub incidenta directivei vor intra, dupa transpunerea sa in legislatia nationala, anumite practici comerciale neloiale care au loc in legatura cu vanzarea de produse agricole si alimentare si, intr-un anumit grad, cu furnizarea de servicii in lantul agroalimentar. Vor fi protejate microintreprinderile, intreprinderile mici si mijlocii si intreprinderile de dimensiuni intermediare cu o cifra anuala de afaceri mai mica de 350 de milioane EUR. In scopul extinderii acestei protectii, in domeniul de aplicare al directivei vor intra atat cumparatorii cu sediul in UE, cat si cumparatorii cu sediul in tari terte.
Lista de practici comerciale neloiale – printre practicile comerciale neloiale care vor fi complet interzise se numara, de exemplu, platile intarziate in cazul marfurilor perisabile, anularea in ultimul moment a comenzilor, modificarile unilaterale si retroactive ale contractelor, folosirea abuziva a informatiilor confidentiale si represaliile indreptate impotriva furnizorului sau amenintarea acestuia cu represalii.
Alte practici vor fi permise numai daca fac obiectul unui acord prealabil clar si lipsit de ambiguitate intre parti; din acest tip de practici fac parte, de exemplu: situatia in care cumparatorul returneaza furnizorului produsele alimentare nevandute, situatia in care furnizorul plateste pentru promovarea sau marketingul produselor alimentare vandute de cumparator sau situatia in care furnizorul suporta costurile pentru stocarea, afisarea si listarea produselor agroalimentare.
Autoritatile de asigurare a conformitatii – statele membre vor trebui sa desemneze una sau mai mult autoritati publice care sa asigure respectarea noilor norme. Daca in aceeasi tara sunt prezente mai multe autoritati de asigurare a conformitatii, statul membru respectiv va trebui sa aleaga una singura dintre ele ca punct de contact. Autoritatile de asigurare a conformitatii vor avea capacitatea atat de a deschide investigatii – din proprie initiativa sau pe baza unei plangeri –, cat si de a impune amenzi.
Autoritatea competenta de asigurare a conformitatii – furnizorii vor avea capacitatea de a alege unde sa depuna plangerea: in propriul stat membru sau in statul membru in care cumparatorul a aplicat probabil o practica comerciala interzisa.
Mecanismul alternativ voluntar de solutionare a litigiilor – statele membre vor avea posibilitatea de a promova utilizarea voluntara a unor mecanisme alternative eficace si independente de solutionare a litigiilor, cum ar fi medierea.
Transpunerea – directiva se va transpune in dreptul intern al statelor membre in termen de douazeci si patru de luni de la intrarea sa in vigoare si se va aplica dupa alte sase luni.
Comisia Europeana / Consiliul Uniunii Europene
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
25-03-2025 Targuri si expozitii
În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>