Comisia Europeana a publicat primul raport privind aplicarea normelor in materie de concurenta in sectorul agricol. Raportul arata ca activitatea autoritatilor europene de concurenta ii poate ajuta pe fermieri sa obtina conditii mai bune atunci cand isi vand produsele marilor cumparatori sau cooperativelor.
Margrethe Vestager, comisarul responsabil cu politica in domeniul concurentei, a declarat: „Raportul ofera informatii esentiale referitoare la activitatea valoroasa pe care autoritatile europene de concurenta o desfasoara in acest sector, in special in ceea ce priveste protejarea fermierilor impotriva comportamentelor anticoncurentiale si asigurarea faptului ca fermierii si consumatorii pot sa beneficieze de o piata interna pe deplin deschisa.Vom continua sa colaboram cu autoritatile nationale de concurenta”.
Phil Hogan, comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, a declarat: „In contextul unei politici orientate catre piata, este foarte important sa se consolideze pozitia fermierilor in cadrul lantului de aprovizionare cu produse alimentare. Acest raport evidentiaza modul in care legislatia din domeniul agricol si dreptul concurentei merg mana in mana in vederea obtinerii unor rezultate mai echitabile si mai eficiente, atat pentru producatori, cat si pentru consumatori. Sa nu uitam ca fermierii au un statut special in ceea ce priveste dreptul concurentei. Organizatiile de producatori recunoscute ii pot ajuta sa isi consolideze pozitia in cadrul lantului de aprovizionare cu produse alimentare”.
Normele UE in materie de concurenta care interzic acordurile privind stabilirea preturilor sau alte conditii de comercializare, precum si acordurile privind impartirea pietelor se aplica productiei si comercializarii de produse agricole. Totusi, Regulamentul privind organizarea comuna a pietelor („Regulamentul privind OCP”) prevede derogari de la aplicarea acestor norme, care afecteaza toate sau unele dintre sectoarele agricole ori se refera la situatii specifice.
Raportul publicat de Comisie este primul care se axeaza in mod specific pe aplicarea normelor UE in materie de concurenta in sectorul agricol.
Pe baza informatiilor obtinute in urma raportului, Comisia va continua dialogul cu partile interesate din sectorul agricol, precum si cu statele membre, Parlamentul European si Consiliu, cu privire la viitoarele optiuni in materie de politica referitoare la aplicarea normelor de concurenta in sectorul agricol. De asemenea, Comisia isi va intensifica activitatea de monitorizare a pietei, in special in ceea ce priveste acordurile colective care segmenteaza piata interna.
1. Efectuarea de investigatii in sector
Autoritatile europene de concurenta au efectuat 178 de investigatii in sectorul agricol. Mai mult de o treime dintre aceste investigatii i-au vizat pe prelucratorii de produse agricole, fermierii constituind cel mai numeros grup de reclamanti.
Aproape jumatate din toate cazurile de incalcare a normelor in materie de concurenta identificate in urma investigatiilor au vizat acorduri privind preturile. In cele mai multe cazuri, aceste acorduri s-au incheiat intre prelucratori concurenti pentru a stabili pretul cu ridicata (de exemplu, pentru zahar si faina) sau intre prelucratori si comerciantii cu amanuntul pentru a stabili pretul de vanzare cu amanuntul (de exemplu, pentru produse lactate, carne sau ulei de floarea-soarelui). Alte incalcari au avut ca obiect acorduri privind productia, schimbul de informatii sau impartirea pietelor.
Raportul a constatat ca activitatea de asigurare a respectarii legislatiei desfasurata de autoritatile europene de concurenta a adus beneficii fermierilor, care au obtinut oferte mai avantajoase pentru produsele lor. In special, raportul identifica mai multe cazuri in care autoritatile europene de concurenta au pus capat unor practici la care recurgeau mari cumparatori pentru a plati preturi mai mici fermierilor si au sanctionat practicile respective. In plus, activitatea autoritatilor europene de concurenta a contribuit si la imbunatatirea conditiilor de care beneficiaza fermierii in relatia cu cooperativele.
2. Protectia pietei interne
Una dintre principalele constatari ale raportului este ca unele state membre au incercat uneori sa restrictioneze importurile de anumite produse agricole din alte state membre. Mai multe autoritati europene de concurenta au investigat o serie de acorduri colective, in baza carora, de exemplu, fermierii dintr-un anumit stat membru au incercat sa-i impiedice pe fermierii din alte state membre sa isi vanda produsele, si au pus capat respectivelor acorduri.
Aceste actiuni ale autoritatilor de concurenta au generat beneficii atat pentru consumatorii din statele membre in care importurile ar fi putut fi restrictionate, cat si pentru fermierii din toate celelalte state membre care ar fi fost afectati de incercarea de a impiedica vanzarile transfrontaliere.
3. Furnizarea de orientari si monitorizare
Autoritatile europene de concurenta au furnizat orientari fermierilor, altor operatori si guvernelor privind modul de interpretare si aplicare a dreptului concurentei in acest sector, de exemplu referitor la initiativele in materie de durabilitate ale fermierilor sau la publicarea preturilor de catre organizatiile sectoriale. De asemenea, autoritatile europene de concurenta au monitorizat in mod proactiv situatia din acest sector si au efectuat anchete sectoriale in ceea ce priveste functionarea lantului de aprovizionare, acordandu-se o atentie speciala unor aspecte cum ar fi transmiterea preturilor in cadrul lantului si echilibrul puterii de negociere intre fermieri si alte verigi ale lantului.
Organizatiile de producatori recunoscute si organizatiile interprofesionale recunoscute pot sa contribuie la consolidarea pozitiei fermierilor si la eficientizarea lantului de aprovizionare cu produse alimentare.
Recunoasterea organizatiilor de producatori de catre autoritatile nationale este utilizata la scara larga in sectorul fructelor si legumelor, unde aproape 50 % din productie este comercializata de organizatiile de producatori, dar si in sectoarele laptelui, carnii, uleiului de masline si cerealelor. In plus, in UE exista 128 de organizatii interprofesionale recunoscute, situate in principal in Franta si Spania.
Raportul confirma faptul ca instrumentele sectoriale specifice care sunt disponibile in industria agricola sunt utilizate in beneficiul fermierilor si al sectorului in general:
Comisia Europeana
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>
23-06-2025 Stiri agricole
București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>
21-06-2025 Stiri agricole
20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>
20-06-2025 Marketing agroalimentar
Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>
19-06-2025 Siguranta alimentara
Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>
19-06-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>
18-06-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>