Comisia Europeana a publicat primul raport privind aplicarea normelor in materie de concurenta in sectorul agricol. Raportul arata ca activitatea autoritatilor europene de concurenta ii poate ajuta pe fermieri sa obtina conditii mai bune atunci cand isi vand produsele marilor cumparatori sau cooperativelor.
Margrethe Vestager, comisarul responsabil cu politica in domeniul concurentei, a declarat: „Raportul ofera informatii esentiale referitoare la activitatea valoroasa pe care autoritatile europene de concurenta o desfasoara in acest sector, in special in ceea ce priveste protejarea fermierilor impotriva comportamentelor anticoncurentiale si asigurarea faptului ca fermierii si consumatorii pot sa beneficieze de o piata interna pe deplin deschisa.Vom continua sa colaboram cu autoritatile nationale de concurenta”.
Phil Hogan, comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, a declarat: „In contextul unei politici orientate catre piata, este foarte important sa se consolideze pozitia fermierilor in cadrul lantului de aprovizionare cu produse alimentare. Acest raport evidentiaza modul in care legislatia din domeniul agricol si dreptul concurentei merg mana in mana in vederea obtinerii unor rezultate mai echitabile si mai eficiente, atat pentru producatori, cat si pentru consumatori. Sa nu uitam ca fermierii au un statut special in ceea ce priveste dreptul concurentei. Organizatiile de producatori recunoscute ii pot ajuta sa isi consolideze pozitia in cadrul lantului de aprovizionare cu produse alimentare”.
Normele UE in materie de concurenta care interzic acordurile privind stabilirea preturilor sau alte conditii de comercializare, precum si acordurile privind impartirea pietelor se aplica productiei si comercializarii de produse agricole. Totusi, Regulamentul privind organizarea comuna a pietelor („Regulamentul privind OCP”) prevede derogari de la aplicarea acestor norme, care afecteaza toate sau unele dintre sectoarele agricole ori se refera la situatii specifice.
Raportul publicat de Comisie este primul care se axeaza in mod specific pe aplicarea normelor UE in materie de concurenta in sectorul agricol.
Pe baza informatiilor obtinute in urma raportului, Comisia va continua dialogul cu partile interesate din sectorul agricol, precum si cu statele membre, Parlamentul European si Consiliu, cu privire la viitoarele optiuni in materie de politica referitoare la aplicarea normelor de concurenta in sectorul agricol. De asemenea, Comisia isi va intensifica activitatea de monitorizare a pietei, in special in ceea ce priveste acordurile colective care segmenteaza piata interna.
1. Efectuarea de investigatii in sector
Autoritatile europene de concurenta au efectuat 178 de investigatii in sectorul agricol. Mai mult de o treime dintre aceste investigatii i-au vizat pe prelucratorii de produse agricole, fermierii constituind cel mai numeros grup de reclamanti.
Aproape jumatate din toate cazurile de incalcare a normelor in materie de concurenta identificate in urma investigatiilor au vizat acorduri privind preturile. In cele mai multe cazuri, aceste acorduri s-au incheiat intre prelucratori concurenti pentru a stabili pretul cu ridicata (de exemplu, pentru zahar si faina) sau intre prelucratori si comerciantii cu amanuntul pentru a stabili pretul de vanzare cu amanuntul (de exemplu, pentru produse lactate, carne sau ulei de floarea-soarelui). Alte incalcari au avut ca obiect acorduri privind productia, schimbul de informatii sau impartirea pietelor.
Raportul a constatat ca activitatea de asigurare a respectarii legislatiei desfasurata de autoritatile europene de concurenta a adus beneficii fermierilor, care au obtinut oferte mai avantajoase pentru produsele lor. In special, raportul identifica mai multe cazuri in care autoritatile europene de concurenta au pus capat unor practici la care recurgeau mari cumparatori pentru a plati preturi mai mici fermierilor si au sanctionat practicile respective. In plus, activitatea autoritatilor europene de concurenta a contribuit si la imbunatatirea conditiilor de care beneficiaza fermierii in relatia cu cooperativele.
2. Protectia pietei interne
Una dintre principalele constatari ale raportului este ca unele state membre au incercat uneori sa restrictioneze importurile de anumite produse agricole din alte state membre. Mai multe autoritati europene de concurenta au investigat o serie de acorduri colective, in baza carora, de exemplu, fermierii dintr-un anumit stat membru au incercat sa-i impiedice pe fermierii din alte state membre sa isi vanda produsele, si au pus capat respectivelor acorduri.
Aceste actiuni ale autoritatilor de concurenta au generat beneficii atat pentru consumatorii din statele membre in care importurile ar fi putut fi restrictionate, cat si pentru fermierii din toate celelalte state membre care ar fi fost afectati de incercarea de a impiedica vanzarile transfrontaliere.
3. Furnizarea de orientari si monitorizare
Autoritatile europene de concurenta au furnizat orientari fermierilor, altor operatori si guvernelor privind modul de interpretare si aplicare a dreptului concurentei in acest sector, de exemplu referitor la initiativele in materie de durabilitate ale fermierilor sau la publicarea preturilor de catre organizatiile sectoriale. De asemenea, autoritatile europene de concurenta au monitorizat in mod proactiv situatia din acest sector si au efectuat anchete sectoriale in ceea ce priveste functionarea lantului de aprovizionare, acordandu-se o atentie speciala unor aspecte cum ar fi transmiterea preturilor in cadrul lantului si echilibrul puterii de negociere intre fermieri si alte verigi ale lantului.
Organizatiile de producatori recunoscute si organizatiile interprofesionale recunoscute pot sa contribuie la consolidarea pozitiei fermierilor si la eficientizarea lantului de aprovizionare cu produse alimentare.
Recunoasterea organizatiilor de producatori de catre autoritatile nationale este utilizata la scara larga in sectorul fructelor si legumelor, unde aproape 50 % din productie este comercializata de organizatiile de producatori, dar si in sectoarele laptelui, carnii, uleiului de masline si cerealelor. In plus, in UE exista 128 de organizatii interprofesionale recunoscute, situate in principal in Franta si Spania.
Raportul confirma faptul ca instrumentele sectoriale specifice care sunt disponibile in industria agricola sunt utilizate in beneficiul fermierilor si al sectorului in general:
Comisia Europeana
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
25-03-2025 Targuri si expozitii
În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>