Acordul economic si comercial cuprinzator dintre UE si Canada (CETA) a fost semnat astazi de catre presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico si prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau.
Acordul va aduce beneficii micilor si marilor exportatori, firmelor europene si canadiene si angajatilor acestora, si nu in ultimul rand consumatorilor. El va elimina aproape toate taxele vamale de import (99 %), ceea ce le va permite exportatorilor europeni de produse industriale si agricole sa economiseasca peste 500 de milioane EUR pe an. CETA este cel mai avansat si mai progresist acord comercial incheiat vreodata de UE, un acord istoric, care va servi drept model pentru acordurile ulterioare. Capitolele sale dedicate dezvoltarii durabile, fortei de munca si mediului sunt cele mai ambitioase convenite vreodata in cadrul unui acord comercial bilateral. CETA va stimula schimburile comerciale si activitatile economice si, in plus, va promova si proteja valori comune.
Iata ce a declarat comisarul european pentru comert, Cecilia Malmström, cu aceasta ocazie: „Daca vrem sa valorificam beneficiile globalizarii si sa-i minimizam dezavantajele, aceasta este calea: acorduri comerciale moderne si progresiste, care ne promoveaza valorile si stabilesc noi standarde pentru comertul mondial. Prin acordul cu Canada, cream o punte cu unul dintre aliatii nostri cei mai apropiati si, in acelasi timp, o oportunitate pentru exportatorii si antreprenorii europeni si implicit pentru salariatii lor. Stim din experienta ca mecanismele comertului functioneaza pur si simplu. Daca eliminam costurile inutile si formalitatile administrative care se suprapun, companiile vor incerca sa cucereasca noi piete si vor angaja mai mult personal.”
CETA va pune capat restrictiilor care impiedicau firmele europene sa participe la proceduri de achizitii publice in Canada, atat la nivel federal, cat si in provinciile, regiunile si orasele sale. Acordul va deschide si piata serviciilor, ceea ce inseamna ca profesionistii europeni (ingineri, contabili, arhitecti etc.) vor putea sa lucreze mai usor in Canada. Tot datorita CETA, Canada va recunoaste statutul special al indicatiilor geografice ale UE, urmand sa protejeze peste 140 de produse europene precum Prosciutto di Parma si Schwarzwälder Schinken. In cazul multor produse, obstacolele administrative se vor reduce, deoarece testarea nu se va mai face de ambele parti ale Atlanticului – o veste buna in special pentru intreprinderile mai mici.
CETA va crea noi oportunitati pentru agricultori si producatorii de alimente si va proteja pe deplin domeniile sensibile pentru UE. Deschiderea UE fata de intrarea pe piata europeana a anumitor produse canadiene va fi limitata si calibrata. In acelasi timp, piata din Canada se va deschide pentru anumite produse foarte importante pentru exportul european, cum ar fi branzeturile, vinul si bauturile spirtoase, fructele si legumele, produsele transformate si indicatiile geografice.
Acordul va imbunatati accesul european la serviciile maritime din Canada si va proteja produsele agricole europene unice – asa-numitele indicatii geografice.
Cei 500 de milioane de consumatori din UE vor avea de castigat, la randul, lor, de pe urma acestui acord. Aceasta pentru ca vor avea acces la o mai mare varietate de produse si servicii care nu fac insa rabat de la actualele standarde de calitate, intrucat doar cele care respecta pe deplin toate reglementarile UE vor putea intra pe piata UE. CETA nu va schimba modul in care UE reglementeaza siguranta alimentara, inclusiv normele privind organismele modificate genetic sau cele de interzicere a carnii de vita tratate cu hormoni.
Forma actuala a mecanismului de solutionare a litigiilor dintre investitori si stat (investor-state dispute settlement – ISDS), prevazuta in numeroase acorduri comerciale bilaterale negociate de catre guvernele statelor membre, a fost inlocuita cu un nou sistem jurisdictional imbunatatit in materie de investitii (Investment Court System – ICS). Noul mecanism va fi unul public, care nu se bazeaza pe instante ad hoc. Drept rezultat, in cazurile rare in care investitorii sunt discriminati, ei vor putea beneficia de protectie, dar intr-o maniera care nu pune sub semnul intrebarii dreptul statelor de a reglementa in interesul public.
Noua instanta pentru solutionarea litigiilor in materie de investitii va fi transparenta, iar judecatorii vor fi numiti de UE si Canada. Comisia s-a angajat sa perfectioneze si sa finalizeze aceasta reforma a mecanismului de solutionare a litigiilor in materie de investitii, iar discutiile din ultimele saptamani si zile au definit si mai bine acest angajament.
Statele membre isi vor putea organiza in continuare serviciile publice precum educatia si asistenta medicala dupa cum doresc. Aceasta chestiune si o serie de alte aspecte au fost clarificate in cadrul unui Instrument comun de interpretare care va avea forta juridica. Instrumentul explica fara echivoc aspectele asupra carora Canada si Uniunea Europeana au convenit in cadrul anumitor articole din CETA.
Dupa semnare, CETA poate intra provizoriu in vigoare doar cu acordul Parlamentului European. Aplicarea cu titlu provizoriu, odata aprobata de statele membre (in cadrul Consiliului) si de Parlamentul European, le va permite consumatorilor si intreprinderilor europene sa beneficieze cat mai rapid de avantajele acordului.
Intrucat sistemul jurisdictional in materie de investitii (ICS) este un element nou in acordurile comerciale, iar dezbaterea publica pe aceasta tema nu s-a incheiat in multe dintre tari, statele membre au decis (si Comisia le sprijina decizia) ca acesta sa nu fie implementat in cadrul aplicarii cu titlu provizoriu a CETA, ci doar dupa ce toate statele membre isi incheie procedurile nationale de ratificare.
Intre timp, Comisia si Canada vor pune la punct anumiti parametri ai noului sistem, cum ar fi selectia judecatorilor, accesul intreprinderilor mai mici la ICS si caile de atac.
Exista dovezi clare care arata ca acordurile de liber schimb stimuleaza cresterea economica si ocuparea fortei de munca in Europa. De exemplu, de la intrarea in vigoare, in 2011, a acordului comercial intre UE si Coreea de Sud, exporturile UE catre Coreea de Sud au crescut cu peste 55 % (in cazul anumitor produse agricole chiar cu 70 %), iar vanzarile pe piata coreeana a masinilor produse in UE s-au triplat. Acordul cu Coreea a fost aplicat cu titlu provizoriu pe durata procesului de ratificare.
In medie, fiecare noua transa de exporturi de 1 miliard EUR sprijina inca 15 000 de locuri de munca in UE. In Europa, 31 de milioane de locuri de munca depind de exporturi.
Mai multe informatii despre CETA - Acordul Economic si Comercial dintre UE si Canada (Context, intrebari si raspunsuri, continut, beneficii si marturii ale exportatorilor), puteti afla pe pagina oficiala a Comisiei Europene: http://ec.europa.eu/trade/policy/in-focus/ceta/
Comisia Europeana
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>