Semnarea acordului comercial CETA stabileste standarde ridicate pentru comertul mondial

Semnarea acordului comercial CETA - oportunitati pentru agricultori si producatorii de alimenteAcordul economic si comercial cuprinzator dintre UE si Canada (CETA) a fost semnat astazi de catre presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico si prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau.

Acordul va aduce beneficii micilor si marilor exportatori, firmelor europene si canadiene si angajatilor acestora, si nu in ultimul rand consumatorilor. El va elimina aproape toate taxele vamale de import (99 %), ceea ce le va permite exportatorilor europeni de produse industriale si agricole sa economiseasca peste 500 de milioane EUR pe an. CETA este cel mai avansat si mai progresist acord comercial incheiat vreodata de UE, un acord istoric, care va servi drept model pentru acordurile ulterioare. Capitolele sale dedicate dezvoltarii durabile, fortei de munca si mediului sunt cele mai ambitioase convenite vreodata in cadrul unui acord comercial bilateral. CETA va stimula schimburile comerciale si activitatile economice si, in plus, va promova si proteja valori comune.

Iata ce a declarat comisarul european pentru comert, Cecilia Malmström, cu aceasta ocazie: „Daca vrem sa valorificam beneficiile globalizarii si sa-i minimizam dezavantajele, aceasta este calea: acorduri comerciale moderne si progresiste, care ne promoveaza valorile si stabilesc noi standarde pentru comertul mondial. Prin acordul cu Canada, cream o punte cu unul dintre aliatii nostri cei mai apropiati si, in acelasi timp, o oportunitate pentru exportatorii si antreprenorii europeni si implicit pentru salariatii lor. Stim din experienta ca mecanismele comertului functioneaza pur si simplu. Daca eliminam costurile inutile si formalitatile administrative care se suprapun, companiile vor incerca sa cucereasca noi piete si vor angaja mai mult personal.”

CETA va pune capat restrictiilor care impiedicau firmele europene sa participe la proceduri de achizitii publice in Canada, atat la nivel federal, cat si in provinciile, regiunile si orasele sale. Acordul va deschide si piata serviciilor, ceea ce inseamna ca profesionistii europeni (ingineri, contabili, arhitecti etc.) vor putea sa lucreze mai usor in Canada. Tot datorita CETA, Canada va recunoaste statutul special al indicatiilor geografice ale UE, urmand sa protejeze peste 140 de produse europene precum Prosciutto di Parma si Schwarzwälder Schinken. In cazul multor produse, obstacolele administrative se vor reduce, deoarece testarea nu se va mai face de ambele parti ale Atlanticului – o veste buna in special pentru intreprinderile mai mici.

 

Ce prevede CETA?

CETA va crea noi oportunitati pentru agricultori si producatorii de alimente si va proteja pe deplin domeniile sensibile pentru UE. Deschiderea UE fata de intrarea pe piata europeana a anumitor produse canadiene va fi limitata si calibrata. In acelasi timp, piata din Canada se va deschide pentru anumite produse foarte importante pentru exportul european, cum ar fi branzeturile, vinul si bauturile spirtoase, fructele si legumele, produsele transformate si indicatiile geografice.

Acordul va imbunatati accesul european la serviciile maritime din Canada si va proteja produsele agricole europene uniceasa-numitele indicatii geografice.

Cei 500 de milioane de consumatori din UE vor avea de castigat, la randul, lor, de pe urma acestui acord. Aceasta pentru ca vor avea acces la o mai mare varietate de produse si servicii care nu fac insa rabat de la actualele standarde de calitate, intrucat doar cele care respecta pe deplin toate reglementarile UE vor putea intra pe piata UE. CETA nu va schimba modul in care UE reglementeaza siguranta alimentara, inclusiv normele privind organismele modificate genetic sau cele de interzicere a carnii de vita tratate cu hormoni.

Forma actuala a mecanismului de solutionare a litigiilor dintre investitori si stat (investor-state dispute settlement – ISDS), prevazuta in numeroase acorduri comerciale bilaterale negociate de catre guvernele statelor membre, a fost inlocuita cu un nou sistem jurisdictional imbunatatit in materie de investitii (Investment Court System – ICS). Noul mecanism va fi unul public, care nu se bazeaza pe instante ad hoc. Drept rezultat, in cazurile rare in care investitorii sunt discriminati, ei vor putea beneficia de protectie, dar intr-o maniera care nu pune sub semnul intrebarii dreptul statelor de a reglementa in interesul public.

Noua instanta pentru solutionarea litigiilor in materie de investitii va fi transparenta, iar judecatorii vor fi numiti de UE si Canada. Comisia s-a angajat sa perfectioneze si sa finalizeze aceasta reforma a mecanismului de solutionare a litigiilor in materie de investitii, iar discutiile din ultimele saptamani si zile au definit si mai bine acest angajament.

Statele membre isi vor putea organiza in continuare serviciile publice precum educatia si asistenta medicala dupa cum doresc. Aceasta chestiune si o serie de alte aspecte au fost clarificate in cadrul unui Instrument comun de interpretare care va avea forta juridica. Instrumentul explica fara echivoc aspectele asupra carora Canada si Uniunea Europeana au convenit in cadrul anumitor articole din CETA.

 

Context si etape viitoare

Dupa semnare, CETA poate intra provizoriu in vigoare doar cu acordul Parlamentului European. Aplicarea cu titlu provizoriu, odata aprobata de statele membre (in cadrul Consiliului) si de Parlamentul European, le va permite consumatorilor si intreprinderilor europene sa beneficieze cat mai rapid de avantajele acordului.

Intrucat sistemul jurisdictional in materie de investitii (ICS) este un element nou in acordurile comerciale, iar dezbaterea publica pe aceasta tema nu s-a incheiat in multe dintre tari, statele membre au decis (si Comisia le sprijina decizia) ca acesta sa nu fie implementat in cadrul aplicarii cu titlu provizoriu a CETA, ci doar dupa ce toate statele membre isi incheie procedurile nationale de ratificare.

Intre timp, Comisia si Canada vor pune la punct anumiti parametri ai noului sistem, cum ar fi selectia judecatorilor, accesul intreprinderilor mai mici la ICS si caile de atac.

Exista dovezi clare care arata ca acordurile de liber schimb stimuleaza cresterea economica si ocuparea fortei de munca in Europa. De exemplu, de la intrarea in vigoare, in 2011, a acordului comercial intre UE si Coreea de Sud, exporturile UE catre Coreea de Sud au crescut cu peste 55 % (in cazul anumitor produse agricole chiar cu 70 %), iar vanzarile pe piata coreeana a masinilor produse in UE s-au triplat. Acordul cu Coreea a fost aplicat cu titlu provizoriu pe durata procesului de ratificare.

In medie, fiecare noua transa de exporturi de 1 miliard EUR sprijina inca 15 000 de locuri de munca in UE. In Europa, 31 de milioane de locuri de munca depind de exporturi.

Mai multe informatii despre CETA - Acordul Economic si Comercial dintre UE si Canada (Context, intrebari si raspunsuri, continut, beneficii si marturii ale exportatorilor), puteti afla pe pagina oficiala a Comisiei Europene: http://ec.europa.eu/trade/policy/in-focus/ceta/ 

Comisia Europeana

  

 

Noutati

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>

Agro & Auto Expo

25-03-2025 Targuri si expozitii

Agro & Auto Expo

În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>