Intrebari si raspunsuri: Noul regulament privind alimentele noi

Noul regulament UE privind alimentele noiAstazi s-a ajuns la un acord referitor la noul regulament privind alimentele noi. Scopul regulamentului este de a ameliora conditiile, astfel incat intreprinderile sa poata introduce mai usor pe piata UE alimente noi si inovatoare, continuand sa mentina un nivel ridicat al sigurantei alimentare pentru consumatorii europeni. Regulamentul le va oferi consumatorilor europeni avantajul de a putea alege dintr-o gama mai larga de alimente si, totodata, va oferi industriei agroalimentare a Europei un mediu mai favorabil pentru ca acesta sa poata profita de inovare, ceea ce, de asemenea, constituie un avantaj pentru cresterea economica si crearea de locuri de munca.

 

Ce sunt alimentele noi?

Alimentele noi sunt definite ca alimentele care nu au fost consumate intr-un grad suficient in UE inainte de luna mai a anului 1997 (cand a intrat in vigoare primul act legislativ privind alimentele noi). Poate fi vorba despre alimente nou dezvoltate, inovatoare sau despre alimente produse cu ajutorul unor noi tehnologii si procese de productie, precum si despre alimente consumate in mod traditional in afara UE. Lista alimentelor noi recent aprobate include uleiul din Buglossoides arvensis, proteinele din seminte de rapita si uleiul din seminte de coriandru.


Sunt autorizate in UE?

Intre 1997 si 2014 au fost depuse aproximativ 170 de cereri de autorizare pe tot teritoriul UE (7-10 cereri pe an). Pana acum, au fost autorizate pentru utilizare in jur de 90 de alimente noi.

Printre alimentele noi autorizate se numara produse consumate in mod traditional in tari din afara UE, precum semintele de chia (bogate in acizi grasi omega 3) si alimente produse cu ajutorul ultimelor inovatii tehnologice, precum produsele lactate tratate termic fermentate cu Bacteroides xylanisolvens (DSM 23964). Alte exemple includ „salatrimul”, o grasime cu putere calorica redusa, un ulei bogat in DHA si produs din microalge, un suc de fructe obtinut sub presiune mare (un exemplu de aliment rezultat in urma unor procese noi de productie).

Pentru lista completa a alimentelor noi autorizate, a se vedea aici.


De ce a revizuit Comisia legislatia privind alimentele noi?

Actualele norme dateaza de aproape 20 de ani. Intre timp, evolutiile tehnologice au fost importante, iar consultanta stiintifica a inregistrat progrese considerabile. Prin urmare, in scopul de a se reduce durata actuala a procedurii de autorizare (de trei ani si jumatate, in medie), a fost necesar sa se actualizeze normele UE. In 2008, Comisia a propus o revizuire anterioara, insa nu s-a putut ajunge la un acord intre Consiliu si Parlamentul European.


Care sunt principalele modificari?

Noul regulament creste eficienta procedurii de autorizare, permite introducerea mai rapida a unor alimente sigure si inovatoare pe piata si elimina barierele inutile din calea comertului, asigurand, totodata, un nivel ridicat de siguranta alimentara.

Regulamentul instituie un sistem de autorizare centralizat, datorita caruia se va crea mai multa certitudine pentru entitatile care solicita o autorizatie pentru alimente noi si se va simplifica si se va accelera procesul de autorizare.

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) va desfasura o evaluare stiintifica a riscurilor legate de aplicarea regulamentului privind alimentele noi, in timp ce Comisia va gestiona dosarele fiecarui solicitant si va inainta o propunere pentru autorizarea unui aliment nou despre care se constata ca este sigur.

Pentru a se facilita comertul cu alimente traditionale din tari din afara UE considerate alimente noi in UE, noul regulament introduce de asemenea o procedura mai adecvata de evaluare pentru alimente care sunt noi in UE. Daca se poate demonstra, pe baza datelor istorice, ca alimentele traditionale in discutie sunt sigure si daca statele membre ale UE sau EFSA nu exprima preocupari in materie de siguranta, se va permite introducerea pe piata a alimentelor traditionale respective pe baza unei notificari din partea operatorului din sectorul alimentar.

Noul regulament include si dispozitii referitoare la protectia datelor. Dovezile stiintifice recente si datele care fac obiectul unui drept de proprietate nu vor putea fi utilizate in sprijinul unei alte cereri pe o perioada de cinci ani dupa ce a fost autorizat alimentul nou.


Care sunt conditiile pentru autorizare?

Un aliment nou va fi autorizat pentru utilizare in UE numai daca nu prezinta riscuri pentru sanatatea publica, daca nu este dezavantajos pe plan nutritional atunci cand inlocuieste un aliment similar si daca nu induce in eroare consumatorul. Alimentele noi trebuie sa faca obiectul uneievaluari stiintifice anterioare autorizarii, pentru a li se putea garanta siguranta. In autorizare sunt prevazute conditiile pentru utilizarea lor, desemnarea lor ca aliment sau ingredient alimentar si cerintele de etichetare.


Alimentele noi trebuie etichetate?

Alimentelor noi li se aplica cerintele generale in materie de etichetare prevazute in Regulamentul (UE) nr. 1169/2011. Se pot aplica si cerinte suplimentare specifice pentru etichetarea alimentelor noi, in scopul unei informari corespunzatoare a consumatorului, si anume: etichete de avertizare conform carora alimentele noi nu sunt recomandate anumitor grupuri vulnerabile. Eticheta trebuie sa mentioneze denumirea alimentului si, daca este cazul, sa specifice conditiile de utilizare. Orice mentiune nutritionala si de sanatate trebuie sa fie compatibila cu Regulamentul (CE) nr. 1924/2006 privind mentiunile nutritionale si de sanatate (a se vedea MEMO/06/200).


Ce sunt nanomaterialele si care sunt conditiile pentru folosirea lor in alimente?

Nanomaterialele sunt materiale fabricate la scara atomilor si moleculelor. Noul regulament precizeaza ca pentru nanomaterialele fabricate definite in noile acte legislative este necesara o autorizatie pentru alimente noi inainte ca aceste materiale sa poata fi folosite in produse alimentare. Siguranta lor va fi evaluata de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara. Solicitantii trebuie sa demonstreze de asemenea ca au fost utilizate metode de testare de ultima generatie pentru testarea nanomaterialelor pentru care se solicita o autorizatie.


Noul regulament vizeaza si insectele?

Consumul insectelor este deja foarte raspandit in lume. In UE, insectele se incadreaza in definitia alimentelor noi ca ingrediente alimentare separate de animale. Si partile insectelor (de exemplu picioarele, aripile, capul etc.) se incadreaza in aceasta definitie.

Noile dispozitii legislative clarifica faptul ca, daca oamenii nu le-au consumat intr-un grad semnificativ inainte de 15 mai 1997 (data-limita pentru regulament), animalele intregi, precum insectele intregi, intra si ele in definitia alimentelor noi.


Exista cereri in asteptare si vor fi ele afectate de noile norme?

In ultimii ani, s-au depus anual aproximativ 7-10 cereri de autorizatii pentru alimente noi in toata Uniunea Europeana. Exista mai multe cereri, precum cele vizand florotaninii de Ecklonia cava, xilo-oligozaharidele si extractul uscat sub forma pulverizabila din Terminalia ferdinandianaEXELL, aflate in prezent in proces de evaluare de catre statele membre. Aceste cereri, care nu vor fi finalizate in momentul in care se va aplica noul regulament, vor intra sub incidenta acestuia, ceea ce inseamna ca Comisia va prelua sarcina finalizarii acestor solicitari.


Statele membre pot aproba sau interzice alimente noi independent de UE?

Nu. Regulamentul privind alimentele noi stabileste masuri armonizate pentru autorizarea acestui tip de alimente, ceea ce inseamna ca, odata aprobat pentru comercializare in UE, un produs alimentar poate fi vandut in orice stat membru al UE. Un stat membru poate insa suspenda sau restrictiona provizoriu comercializarea si utilizarea oricarui aliment nou daca crede ca acesta constituie un pericol pentru sanatate in conformitate cu clauzele de salvgardare din Regulamentul de stabilire a principiilor si a cerintelor generale ale legislatiei alimentare. Autoritatile statului membru trebuie sa informeze Comisia, care deruleaza apoi o investigatie cu privire la masurile de protectie ale respectivului stat membru al UE. Daca se constata ca alimentul constituie un risc pentru consumatori, Comisia poate suspenda imediat autorizatia de comercializare a acestuia in UE.


Noul regulament va afecta inovarea in sectorul alimentar?

Noul regulament urmareste simplificarea, accelerarea si eficientizarea procedurii de autorizare a alimentelor noi, astfel incat alimentele inovatoare care sunt sigure pentru consum sa poata fi introduse mai repede pe piata. In plus, dispozitiile privind protectia datelor vor contribui la protejarea intereselor societatilor care fabrica produse noi si inovatoare si ar trebui sa contribuie la incurajarea inovarii in sectorul alimentar.


Ce urmeaza?

Dupa acordul de astazi, noul regulament trebuie adoptat oficial de Parlamentul European si de Consiliu inainte de a fi publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.


Cand se vor aplica noile norme?

Noile norme se vor aplica dupa doi ani de la data intrarii in vigoare a noului regulament (in jur de sfarsitul anului 2017).

Foto ©Belga_Agefotostock
 


Comisia Europeana

 

 

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>