Intrebari si raspunsuri: Noul regulament privind alimentele noi

Noul regulament UE privind alimentele noiAstazi s-a ajuns la un acord referitor la noul regulament privind alimentele noi. Scopul regulamentului este de a ameliora conditiile, astfel incat intreprinderile sa poata introduce mai usor pe piata UE alimente noi si inovatoare, continuand sa mentina un nivel ridicat al sigurantei alimentare pentru consumatorii europeni. Regulamentul le va oferi consumatorilor europeni avantajul de a putea alege dintr-o gama mai larga de alimente si, totodata, va oferi industriei agroalimentare a Europei un mediu mai favorabil pentru ca acesta sa poata profita de inovare, ceea ce, de asemenea, constituie un avantaj pentru cresterea economica si crearea de locuri de munca.

 

Ce sunt alimentele noi?

Alimentele noi sunt definite ca alimentele care nu au fost consumate intr-un grad suficient in UE inainte de luna mai a anului 1997 (cand a intrat in vigoare primul act legislativ privind alimentele noi). Poate fi vorba despre alimente nou dezvoltate, inovatoare sau despre alimente produse cu ajutorul unor noi tehnologii si procese de productie, precum si despre alimente consumate in mod traditional in afara UE. Lista alimentelor noi recent aprobate include uleiul din Buglossoides arvensis, proteinele din seminte de rapita si uleiul din seminte de coriandru.


Sunt autorizate in UE?

Intre 1997 si 2014 au fost depuse aproximativ 170 de cereri de autorizare pe tot teritoriul UE (7-10 cereri pe an). Pana acum, au fost autorizate pentru utilizare in jur de 90 de alimente noi.

Printre alimentele noi autorizate se numara produse consumate in mod traditional in tari din afara UE, precum semintele de chia (bogate in acizi grasi omega 3) si alimente produse cu ajutorul ultimelor inovatii tehnologice, precum produsele lactate tratate termic fermentate cu Bacteroides xylanisolvens (DSM 23964). Alte exemple includ „salatrimul”, o grasime cu putere calorica redusa, un ulei bogat in DHA si produs din microalge, un suc de fructe obtinut sub presiune mare (un exemplu de aliment rezultat in urma unor procese noi de productie).

Pentru lista completa a alimentelor noi autorizate, a se vedea aici.


De ce a revizuit Comisia legislatia privind alimentele noi?

Actualele norme dateaza de aproape 20 de ani. Intre timp, evolutiile tehnologice au fost importante, iar consultanta stiintifica a inregistrat progrese considerabile. Prin urmare, in scopul de a se reduce durata actuala a procedurii de autorizare (de trei ani si jumatate, in medie), a fost necesar sa se actualizeze normele UE. In 2008, Comisia a propus o revizuire anterioara, insa nu s-a putut ajunge la un acord intre Consiliu si Parlamentul European.


Care sunt principalele modificari?

Noul regulament creste eficienta procedurii de autorizare, permite introducerea mai rapida a unor alimente sigure si inovatoare pe piata si elimina barierele inutile din calea comertului, asigurand, totodata, un nivel ridicat de siguranta alimentara.

Regulamentul instituie un sistem de autorizare centralizat, datorita caruia se va crea mai multa certitudine pentru entitatile care solicita o autorizatie pentru alimente noi si se va simplifica si se va accelera procesul de autorizare.

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) va desfasura o evaluare stiintifica a riscurilor legate de aplicarea regulamentului privind alimentele noi, in timp ce Comisia va gestiona dosarele fiecarui solicitant si va inainta o propunere pentru autorizarea unui aliment nou despre care se constata ca este sigur.

Pentru a se facilita comertul cu alimente traditionale din tari din afara UE considerate alimente noi in UE, noul regulament introduce de asemenea o procedura mai adecvata de evaluare pentru alimente care sunt noi in UE. Daca se poate demonstra, pe baza datelor istorice, ca alimentele traditionale in discutie sunt sigure si daca statele membre ale UE sau EFSA nu exprima preocupari in materie de siguranta, se va permite introducerea pe piata a alimentelor traditionale respective pe baza unei notificari din partea operatorului din sectorul alimentar.

Noul regulament include si dispozitii referitoare la protectia datelor. Dovezile stiintifice recente si datele care fac obiectul unui drept de proprietate nu vor putea fi utilizate in sprijinul unei alte cereri pe o perioada de cinci ani dupa ce a fost autorizat alimentul nou.


Care sunt conditiile pentru autorizare?

Un aliment nou va fi autorizat pentru utilizare in UE numai daca nu prezinta riscuri pentru sanatatea publica, daca nu este dezavantajos pe plan nutritional atunci cand inlocuieste un aliment similar si daca nu induce in eroare consumatorul. Alimentele noi trebuie sa faca obiectul uneievaluari stiintifice anterioare autorizarii, pentru a li se putea garanta siguranta. In autorizare sunt prevazute conditiile pentru utilizarea lor, desemnarea lor ca aliment sau ingredient alimentar si cerintele de etichetare.


Alimentele noi trebuie etichetate?

Alimentelor noi li se aplica cerintele generale in materie de etichetare prevazute in Regulamentul (UE) nr. 1169/2011. Se pot aplica si cerinte suplimentare specifice pentru etichetarea alimentelor noi, in scopul unei informari corespunzatoare a consumatorului, si anume: etichete de avertizare conform carora alimentele noi nu sunt recomandate anumitor grupuri vulnerabile. Eticheta trebuie sa mentioneze denumirea alimentului si, daca este cazul, sa specifice conditiile de utilizare. Orice mentiune nutritionala si de sanatate trebuie sa fie compatibila cu Regulamentul (CE) nr. 1924/2006 privind mentiunile nutritionale si de sanatate (a se vedea MEMO/06/200).


Ce sunt nanomaterialele si care sunt conditiile pentru folosirea lor in alimente?

Nanomaterialele sunt materiale fabricate la scara atomilor si moleculelor. Noul regulament precizeaza ca pentru nanomaterialele fabricate definite in noile acte legislative este necesara o autorizatie pentru alimente noi inainte ca aceste materiale sa poata fi folosite in produse alimentare. Siguranta lor va fi evaluata de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara. Solicitantii trebuie sa demonstreze de asemenea ca au fost utilizate metode de testare de ultima generatie pentru testarea nanomaterialelor pentru care se solicita o autorizatie.


Noul regulament vizeaza si insectele?

Consumul insectelor este deja foarte raspandit in lume. In UE, insectele se incadreaza in definitia alimentelor noi ca ingrediente alimentare separate de animale. Si partile insectelor (de exemplu picioarele, aripile, capul etc.) se incadreaza in aceasta definitie.

Noile dispozitii legislative clarifica faptul ca, daca oamenii nu le-au consumat intr-un grad semnificativ inainte de 15 mai 1997 (data-limita pentru regulament), animalele intregi, precum insectele intregi, intra si ele in definitia alimentelor noi.


Exista cereri in asteptare si vor fi ele afectate de noile norme?

In ultimii ani, s-au depus anual aproximativ 7-10 cereri de autorizatii pentru alimente noi in toata Uniunea Europeana. Exista mai multe cereri, precum cele vizand florotaninii de Ecklonia cava, xilo-oligozaharidele si extractul uscat sub forma pulverizabila din Terminalia ferdinandianaEXELL, aflate in prezent in proces de evaluare de catre statele membre. Aceste cereri, care nu vor fi finalizate in momentul in care se va aplica noul regulament, vor intra sub incidenta acestuia, ceea ce inseamna ca Comisia va prelua sarcina finalizarii acestor solicitari.


Statele membre pot aproba sau interzice alimente noi independent de UE?

Nu. Regulamentul privind alimentele noi stabileste masuri armonizate pentru autorizarea acestui tip de alimente, ceea ce inseamna ca, odata aprobat pentru comercializare in UE, un produs alimentar poate fi vandut in orice stat membru al UE. Un stat membru poate insa suspenda sau restrictiona provizoriu comercializarea si utilizarea oricarui aliment nou daca crede ca acesta constituie un pericol pentru sanatate in conformitate cu clauzele de salvgardare din Regulamentul de stabilire a principiilor si a cerintelor generale ale legislatiei alimentare. Autoritatile statului membru trebuie sa informeze Comisia, care deruleaza apoi o investigatie cu privire la masurile de protectie ale respectivului stat membru al UE. Daca se constata ca alimentul constituie un risc pentru consumatori, Comisia poate suspenda imediat autorizatia de comercializare a acestuia in UE.


Noul regulament va afecta inovarea in sectorul alimentar?

Noul regulament urmareste simplificarea, accelerarea si eficientizarea procedurii de autorizare a alimentelor noi, astfel incat alimentele inovatoare care sunt sigure pentru consum sa poata fi introduse mai repede pe piata. In plus, dispozitiile privind protectia datelor vor contribui la protejarea intereselor societatilor care fabrica produse noi si inovatoare si ar trebui sa contribuie la incurajarea inovarii in sectorul alimentar.


Ce urmeaza?

Dupa acordul de astazi, noul regulament trebuie adoptat oficial de Parlamentul European si de Consiliu inainte de a fi publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.


Cand se vor aplica noile norme?

Noile norme se vor aplica dupa doi ani de la data intrarii in vigoare a noului regulament (in jur de sfarsitul anului 2017).

Foto ©Belga_Agefotostock
 


Comisia Europeana

 

 

Noutati

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

19-06-2025 Plati APIA

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

18-06-2025 APIA

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>

Finalizarea Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025

16-06-2025 APIA

Finalizarea Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice că la data de 13 iunie a.c. s-a încheiat Campania de primire a Cererilor de plată aferente anului 2025. Astfel, în perioada 03 martie  – 13 iunie 2025, au fost depuse 708.012 cereri de plată pentru o suprafață de 9.875.710,11 milioane hectare. Mai multe>>

Artesana desemnată „Artisan Dairy Innovator of the Year” la Global Brand Awards 2025

16-06-2025 Stiri agricole

Artesana desemnată „Artisan Dairy Innovator of the Year” la Global Brand Awards 2025

Brandul românesc Artesana a fost distins cu titlul de „Artisan Dairy Innovator of the Year” în cadrul prestigioasei competiții internaționale Global Brand Awards 2025, organizată de Global Brands Magazine, cu sediul în Marea Britanie. Ceremonia de decernare a avut loc în seara zilei de 13 iunie, la The Grand Hyatt Dubai, și a reunit lideri ai industriei din întreaga lume. Mai multe>>