CE: Un regulament nou privind productia ecologica si etichetarea produselor ecologice

un nou regulament agricultura ecologicaComisia Europeana a publicat ieri, 25 martie, o propunere pentru un regulament nou privind productia ecologica si etichetarea produselor ecologice. Preocuparile consumatorilor si ale producatorilor se afla la baza acestei noi propuneri, care vizeaza solutionarea neajunsurilor sistemului actual.

 

 

 

 


Piata produselor ecologice a UE a crescut de patru ori in ultimii 10 ani, iar normele trebuie actualizate si adaptate astfel incat sectorul sa se poata dezvolta in continuare si sa poata raspunde provocarilor viitoare.


Dacian Ciolos, comisarul pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, a declarat astazi: „Viitorul sectorului ecologic al UE depinde de calitatea si onestitatea produselor vandute cu logoul ecologic european. Comisia urmareste imbunatatirea cantitativa si calitativa a agriculturii ecologice a Uniunii Europene, prin consolidarea increderii consumatorilor in produsele ecologice si prin indepartarea obstacolelor din calea dezvoltarii agriculturii ecologice. Acest pachet este bun atat pentru consumatori, cat si pentru fermieri. Consumatorii vor avea garantii mai solide privind alimentele ecologice produse si vandute in UE, iar fermierii, producatorii si comerciantii cu amanuntul vor avea acces la o piata mai extinsa atat in Uniune, cat si in afara ei”.


Agricultura ecologica - O cantitate mai mare si o calitate mai buna

Propunerea se concentreaza asupra a trei obiective principale: mentinerea increderii consumatorilor, mentinerea increderii producatorilor si facilitarea trecerii fermierilor la agricultura ecologica. Obiectivul este ca agricultura ecologica sa ramana aproape de principiile si obiectivele sale, astfel incat sa raspunda cerintelor populatiei in ceea ce priveste mediul si calitatea. Comisia propune in special:

    • consolidarea si armonizarea normelor atat in Uniunea Europeana, cat si pentru produsele importate, prin eliminarea multora dintre exceptiile actuale in materie de productie si de controale;
    • consolidarea controalelor prin aplicarea lor in functie de riscuri;
    • facilitarea aderarii micilor fermieri la agricultura ecologica, prin introducerea posibilitatii ca acestia sa se inscrie intr-un sistem de certificare in grup;
    • o mai buna abordare a dimensiunii internationale a comertului cu produse ecologice, prin adaugarea unor noi dispozitii referitoare la exporturi;
    • simplificarea legislatiei in scopul reducerii costurilor administrative suportate de fermieri si al imbunatatirii transparentei.


Revolutia EcoPentru a ajuta fermierii, producatorii si comerciantii cu amanuntul din sectorul ecologic sa se adapteze la schimbarile de politica propuse si sa faca fata provocarilor viitorului, Comisia a aprobat, de asemenea, un Plan de actiune privind viitorul productiei ecologice in Europa. Planul prevede o mai buna informare a fermierilor in privinta initiativelor de politica ale UE din domeniul dezvoltarii rurale si din cel al agriculturii care vizeaza promovarea agriculturii ecologice, precum si consolidarea legaturilor dintre proiectele de cercetare si inovare si productia ecologica din UE si incurajarea consumului de alimente ecologice, de exemplu in scoli.

Propunerea, care va fi transmisa acum Parlamentului European si Consiliului, s-a bazat pe constatarile rezultate in urma unui amplu proces de consultare care a inceput in 2012 si care a inclus o serie de audieri cu experti din UE si internationali din domeniul productiei ecologice. O consultare publica desfasurata in 2013 s-a bucurat de un interes puternic din partea publicului (cu 45 000 de raspunsuri, majoritatea din partea „consumatorilor” mai degraba decat din partea „producatorilor”). Consultarea a evidentiat preocuparile publicului in ceea ce priveste aspectele de mediu si de calitate si a aratat ca este in mod clar nevoie de norme mai puternice si mai uniforme referitoare la productia ecologica, in intreaga UE.

Agricultura ecologica imbina bune practici de mediu, un nivel ridicat de biodiversitate, conservarea resurselor naturale si standarde de productie ridicate bazate pe substante si procese naturale. Agricultura ecologica aprovizioneaza o nisa de piata, raspunzand unei anumite cereri a consumatorilor si livrand in acelasi timp bunuri publice in ceea ce priveste protectia mediului, bunastarea animalelor si dezvoltarea rurala.


Rezumatul noii propuneri UE pentru o alimentatie si o agricultura ecologica

In ultimii 10 de ani, piata produselor ecologice din UE a crescut de patru ori. Produsele ecologice comercializate in UE sunt din ce in ce mai variate, inclusiv produsele transformate si importurile din tarile terte. Este nevoie de schimbari in politica UE pentru:

  • a pastra increderea consumatorilor, prin:
  • consolidarea normelor de productie, astfel incat acestea sa raspunda preocuparilor cetatenilor
  • intarirea si imbunatatirea sistemului de control.

Intrucat piata ecologica se bazeaza pe increderea consumatorilor, frauda poate avea un puternic efect negativ.

  • a mentine increderea producatorilor in sistem, aplicand aceleasi norme de productie peste tot in UE, garantand astfel
  • o concurenta echitabila pentru producatorii de produse ecologice
  • aplicarea uniforma a unor standarde inalte.
  • a elimina obstacolele care apar in calea dezvoltarii agriculturii ecologice in UE, printre care:
  • legislatia complexa, neclara
  • obstacolele de ordin tehnic si structural care impiedica trecerea la un mod de productie ecologic sau mentinerea metodelor ecologice
  • costurile de certificare ridicate
  • povara administrativa.


CINE VA BENEFICIA DE PE URMA SCHIMBARILOR SI IN CE MOD?

      • Consumatorii europeni vor avea garantii mai bune in ceea ce priveste produsele ecologice fabricate si/sau vandute in UE.
      • Agricultorii, producatorii si comerciantii cu amanuntul din Europa vor avea acces la o piata mai mare, atat in interiorul, cat si in afara UE. Le va fi mai usor sa se alature sistemului de agricultura ecologica al UE.


DE CE TREBUIE LUATE MASURI DE CATRE UE?

      • Comisia Europeana a aprobat:
          • o propunere de act legislativ care consolideaza normele de productie si controalele privind produsele ecologice comercializate in UE
          • un plan de actiune privind viitorul productiei ecologice in Europa, pentru a-i ajuta pe agricultorii, pe producatorii si pe comerciantii cu amanuntul din domeniu sa se adapteze la noua politica si pentru a face fata provocarilor viitoare. • Este mai simplu sa existe un singur set de norme la nivelul UE privind productia, monitorizarea si controalele. Producatorii din UE pot comercializa produse care poarta sigla UE pentru agricultura ecologica, pe tot cuprinsul Uniunii Europene.
      • Aceleasi norme se aplica si produselor ecologice de import.


CE SCHIMBARI SE VOR PRODUCE?

      • Normele de productie vor fi clarificate, prin:
          • eliminarea mai multor derogari si exceptii
          • aplicarea unei dispozitii care prevede interdictia de a practica agricultura ecologica si nonecologica in cadrul aceleasi exploatatii agricole.

In mare parte, ingrasamintele utilizate in productia si prelucrarea ecologica vor fi organice.

      • Cele mai bune practici de mediu vor fi, de asemenea, aplicate de catre producatorii de produse ecologice, altii decat agricultorii, si de catre comerciantii si vanzatorii cu amanuntul din sector.
      • Sistemul de control va fi imbunatatit prin:
          • utilizarea mai eficienta a resurselor, pentru a viza activitatile cele mai expuse riscului
          • aplicarea de controale in randul comerciantilor cu amanuntul
          • introducerea de masuri care trebuie luate in cazul in care se constata prezenta unei substante neautorizate in produsele ecologice.
      • Va fi creat un sistem de certificare in grup pentru a-i sprijini pe micii agricultori din UE sa adere la sistemul de productie ecologic.
      • Exporturile de produse ecologice din UE vor fi extinse si vor fi consolidate relatiile cu tarile din afara Uniunii.
      • Vor fi disponibile mai multe informatii referitoare la dezvoltarea regionala si la initiativele politice menite sa incurajeze agricultura organica, vor fi consolidate legaturile dintre proiectele din domeniul cercetarii si inovarii si productia ecologica si va fi incurajat consumul de alimente ecologice (de exemplu, in scoli sau in mediile care implica incheierea de contracte guvernamentale).


CAND VA INTRA IN VIGOARE PROPUNEREA?

In 2017. Producatorii de produse ecologice vor dispune de suficient timp pentru a se adapta la noile norme.


Informatii suplimentare:

Vizualizati aici >>> Planul de actiune pentru viitorul productiei ecologice in Uniunea Europeana

 

 

Noutati

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

15-05-2025 Stiri agricole

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

08-05-2025 Afaceri agricole

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

07-05-2025 Targuri si expozitii

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

03-05-2025 APIA

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>