Zilele portilor deschise – Saptamana europeana a regiunilor si oraselor

Saptamana europeana a regiunilor si oraselorRegiunile si orasele Europei iau startul spre 2020 si spre investitiile in cresterea economica. A 11-a editie a manifestarii „ZILELE PORTILOR DESCHISE – Saptamana europeana a regiunilor si oraselor” se va desfasura in perioada 7-10 octombrie, la Bruxelles. Evenimentul, care va dura 4 zile, este cel mai mare de acest fel si va reuni factori de decizie, politicieni si experti pentru a dezbate problemele esentiale cu care se confrunta in prezent politica regionala a UE.

 

 

El survine intr-un moment in care reformele fundamentale ale politicii sunt finalizate, iar planificarea programelor pentru perioada 2014-2020 a ajuns intr-o faza decisiva. Organizat sub patronajul dlui Johannes Hahn, comisarul UE pentru politica regionala, si al dlui Ramón Luis Valcárcel, presedintele Comitetului Regiunilor, evenimentul va fi deschis de catre dl José Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene. Sesiunea de deschidere va include o dezbatere privind rolul central al politicii regionale a UE in stimularea redresarii si a cresterii economice in Europa.

Inaintea evenimentului, comisarul Hahn a declarat: „Editia din acest an a ZILELOR PORTILOR DESCHISE este platforma de lansare a modului in care vom investi si vom planifica fondurile noastre in urmatorii sapte ani. ZILELE PORTILOR DESCHISE 2013 survine intr-un moment decisiv pentru politica regionala a UE. Negocierile privind reforma acestei politici se afla intr-o etapa finala, iar regiunile colaboreaza indeaproape cu serviciile Comisiei pentru a pregati terenul si pentru a-si prezenta strategiile pentru urmatoarea generatie de programe. Noua noastra politica reformata ofera regiunilor o oportunitate reala de a investi in viitoarea crestere economica si in prosperitate. Aceasta inseamna stabilirea unor prioritati de investitii, dar, in acelasi timp, si valorificarea mai buna a punctelor forte individuale ale oraselor si regiunilor noastre. Astept cu nerabdare dezbaterea noastra cu privire la modul in care politica regionala poate contribui la transformarea oraselor si regiunilor noastre, crescandu-le competitivitatea, generand crestere economica si creand locuri de munca.”

Dl Valcárcel, presedintele Comitetului Regiunilor, a adaugat: „Politica de coeziune, in varianta reformata, este in curs de a fi lansata, fiind menita sa ofere, cat mai rapid posibil, instrumente eficiente pentru a sustine redresarea economica si cresterea ocuparii fortei de munca. Regiunile si autoritatile locale se angajeaza intr-o cursa contra timp pentru a asigura ca planurile de investitii pentru perioada 2014-2020 vor incepe sa fie puse in aplicare pe parcursul anului urmator. Comitetul Regiunilor isi manifesta angajamentul deplin pentru a ajuta regiunile sa castige aceasta cursa, sustinand, in acelasi timp, proiectele si strategiile de cea mai inalta calitate. Din aceasta perspectiva, ZILELE PORTILOR DESCHISE 2013 vor reprezenta o oportunitate decisiva pentru actorii-cheie ai politicii regionale de a se familiariza cu noile instrumente si reglementari, precum si de a-si impartasi cele mai bune idei pentru a realiza crestere economica in regiunile noastre.”

In acest an, ZILELE PORTILOR DESCHISE se desfasoara sub sloganul „Regiunile si orasele Europei iau startul spre 2020”, organizandu-se 100 de ateliere de lucru concentrate pe urmatoarele teme:

    • Gestionarea schimbarii 2014-2020: metode inovatoare de indeplinire a prioritatilor de investitii viitoare (de exemplu, investitii teritoriale integrate, planuri de actiune comune, probleme de guvernanta, instrumente financiare etc.).
    • Sinergii si cooperare: intre diferite politici ale UE, nationale si regionale si combinarea unor surse de finantare diferite. Vor fi examinate diferite metode de cooperare, cum ar fi strategiile macroregionale sau cele vizand administratiile nationale, regionale si municipale, precum si institutiile specializate.
    • Provocari si solutii: sunt evaluate provocarile comune cu care se confrunta zonele urbane si regionale ale Europei, propunandu-se solutii practice, de exemplu: accesul IMM-urilor la credite si la pietele mondiale, somajul in randul tinerilor, provocarile demografice, gestionarea deseurilor, a apei si a riscurilor naturale, congestionarea traficului, poluarea sau consumul mare de energie.


Punctele principale ale programului

    • Presedintele Valcárcel si comisarul Hahn vor sustine o conferinta de presa in 7 octombrie, la orele 13:30, la sediul Comitetului Regiunilor.
    • 19 finalisti concurand in patru categorii pentru Premiile RegioStars 2014 vor fi prezentati, in cadrul unui atelier de lucru care va dura o zi intreaga, in cladirea Charlemagne din Bruxelles.
    • Prezentarea „Calitatea vietii in orasele europene” – Principalele constatari ale sondarii opiniei a 41 000 de cetateni din 79 de orase ofera o perspectiva asupra vietii urbane: marti, 8 octombrie, 16:30 – 17:15, in cladirea Berlaymont, sala Schuman.
    • Expozitia in aer liber intitulata „100 EUrban solutions”, inaugurata de catre comisarul Hahn si de dl Rudi Vervoort, primul ministru al regiunii Bruxelles-Capitala, marti, 8 octombrie, la ora 17:00, in piata Jean Rey din Bruxelles si cateva evenimente de stabilire de contacte, care se vor desfasura in seara zilei de 8 octombrie, in 12 locatii de-a lungul traseului expozitiei.
    • Castigatorii editiei din 2014 a concursului de fotografie „Europa in regiunea mea”, proveniti din Grecia, Ungaria si Malta, vor fi prezentati, impreuna cu premiile lor, de catre comisarul Hahn in ziua de miercuri, 9 octombrie, la ora 11:15, in cladirea Charlemagne.


Ca noutate a ZILELOR PORTILOR DESCHISE din acest an, va fi organizata o Lectie magistrala pentru 77 de doctoranzi si cercetatori aflati la inceputul carierei, in domeniul politicii regionale si urbane.


Pe langa seminariile de la Bruxelles, pana in decembrie 2013, se vor desfasura peste 300 de evenimente sub egida „Europa in regiunea mea/orasul meu”.


Comisia Europeana

 

 

Noutati

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

19-06-2025 Plati APIA

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

18-06-2025 APIA

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>