Comisia propune un pachet important pentru modernizarea, simplificarea si consolidarea lantului agroalimentar in Europa prin adoptarea unui pachet de masuri destinat sa consolideze controlul aplicarii standardelor in materie de sanatate si de siguranta pentru intregul lant agroalimentar.
Pachetul de masuri ofera o abordare modernizata si simplificata cu privire la protectia sanatatii, precum si instrumente de control mai eficiente care sa asigure aplicarea eficace a normelor de functionare a lantului alimentar.
Se acorda o atentie deosebita impactului acestei legislatii asupra IMM-urilor si a microintreprinderilor, care sunt scutite de elementele cele mai costisitoare si mai impovaratoare ale legislatiei.
Pachetul de reforme adoptat pe 6 mai 2013 va reduce numarul actelor legislative la 5 (fata de cele aproape 70 de acte legislative cat constituie corpul legislativ actual) si, de asemenea, va simplifica formalitatile administrative din cadrul proceselor si al procedurilor pe care trebuie sa le parcurga fermierii, crescatorii de animale si operatorii din sectorul alimentar (producatori, prelucratori si distribuitori), pentru ca acestia sa isi poata desfasura mai usor activitatea.
Actualul sistem de taxe pentru finantarea implementarii eficace a acestor controale in cadrul unui sistem sustenabil de-a lungul intregului lant va fi extins la alte sectoare din cadrul lantului care nu sunt taxate in prezent. Microintreprinderile vor fi scutite de aceste taxe, dar nu si de controale, pentru a nu le fi afectata competitivitatea. Statele membre vor trebui, de asemenea, sa integreze pe deplin controalele antifrauda in planurile lor nationale de control si sa se asigure ca, in aceste cazuri, sanctiunile financiare sunt stabilite la niveluri cu adevarat disuasive.
Pachetul va introduce un singur act legislativ pentru reglementarea sanatatii animalelor in UE, bazat pe principiul ca „este mai usor sa previi decat sa vindeci”. Scopul sau este de a ameliora standardele si de a furniza un sistem comun care sa permita o mai buna detectare si un control mai eficient al bolilor si care sa solutioneze intr-un mod coordonat riscurile in materie de sanatate si de siguranta a alimentelor pentru oameni si animale.
Acest sistem imbunatatit, asociat cu norme mai performante in materie de identificare si de inregistrare, le va conferi celor care se ocupa cu protectia lantului nostru alimentar (de exemplu, fermierii si veterinarii) capacitatea de a interveni rapid pentru a limita raspandirea bolilor si a minimiza impactul acestora asupra septelului si asupra consumatorilor.
In plus, pachetul introduce categorizarea/prioritizarea bolilor care necesita interventie la nivelul UE si, ca atare, permite aplicarea unei abordari bazate mai mult pe riscuri si utilizarea adecvata a resurselor.
Pachetul prevede un nivel suficient de flexibilitate pentru a ajusta masurile de sanatate animala in functie de dimensiunile si de natura unitatilor (de exemplu, intreprinderi mici si mijlocii, exploatatii pentru activitati recreative etc.), precum si in functie de circumstantele locale, in special in ceea ce priveste cerintele de inregistrare si de aprobare aplicabile pentru unitati si pentru detinerea de animale sau produse.
Pentru a impiedica instalarea multor specii noi de daunatori in UE aparute ca urmare a globalizarii comertului si a schimbarilor climatice si pentru a proteja atat cultivatorii, cat si sectorul forestier, Comisia propune actualizarea actualului sistem fitosanitar. Astfel se va pune mai mult accentul pe comertul cu risc ridicat cu produse provenind din tarile terte si pe o mai buna trasabilitate a materialului vegetal pe piata interna.
Legislatia introduce, de asemenea, o mai buna supraveghere si eradicarea timpurie a epidemiilor de noi specii de daunatori, precum si compensatii financiare pentru cultivatorii afectati de asemenea daunatori de carantina.
Pachetul prevede norme mai simplificate si mai flexibile pentru comercializarea semintelor si a altor materiale pentru reproducerea plantelor, cu scopul de a asigura productivitatea, adaptabilitatea si diversitatea productiei vegetale si ale padurilor din Europa si de a facilita comertul cu acestea. Gama larga de materiale si cerintele de testare imbunatatite vor contribui la protejarea biodiversitatii si la o practica a selectiei vegetate orientate spre agricultura sustenabila.
Utilizarea semintelor in gradini private nu este reglementata prin legislatia UE, iar gradinarii privati pot continua sa cumpere orice material vegetal si sa isi vanda semintele in cantitati mici. In plus, se va clarifica faptul ca orice neprofesionist (de exemplu, gradinarii privati) poate face schimb de seminte cu alti gradinari privati, fara a intra sub incidenta normelor regulamentului propus.
Scopul legislatiei este de a introduce o alegere mai larga pentru utilizatori, incluzand astfel noi soiuri ameliorate si testate, materiale care nu respecta definitia soiului (materiale eterogene), soiuri traditionale si materiale de nisa.
Cu toate acestea, noile norme, in acord cu agenda Comisiei privind o mai buna reglementare, tin seama de tipul de materiale, de conditiile de productie si de dimensiunea intreprinderii in cauza. Astfel, in ceea ce priveste vechile soiuri traditionale si materialele eterogene, sunt prevazute doar norme de inregistrare mai putin stricte. Aceste categorii sunt scutite de testare si de alte cerinte ale legislatiei.
In plus, sarcina administrativa este redusa pentru microintreprinderi, care pot comercializa orice tip de material ca „material de nisa” fara inregistrare. Mai mult, microintreprinderile sunt, in general, scutite de taxe de inregistrare.
Celelalte institutii ale UE, inclusiv Parlamentul European si Consiliul, vor analiza pachetul de masuri al Comisiei si vor isi adopta pozitiile in timp util. In stadiul actual, se poate estima ca pachetul va intra in vigoare in 2016.
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>
23-06-2025 Stiri agricole
București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>
21-06-2025 Stiri agricole
20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>
20-06-2025 Marketing agroalimentar
Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>
19-06-2025 Siguranta alimentara
Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>
19-06-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>
18-06-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>
16-06-2025 APIA
Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice că la data de 13 iunie a.c. s-a încheiat Campania de primire a Cererilor de plată aferente anului 2025. Astfel, în perioada 03 martie – 13 iunie 2025, au fost depuse 708.012 cereri de plată pentru o suprafață de 9.875.710,11 milioane hectare. Mai multe>>
16-06-2025 Stiri agricole
Brandul românesc Artesana a fost distins cu titlul de „Artisan Dairy Innovator of the Year” în cadrul prestigioasei competiții internaționale Global Brand Awards 2025, organizată de Global Brands Magazine, cu sediul în Marea Britanie. Ceremonia de decernare a avut loc în seara zilei de 13 iunie, la The Grand Hyatt Dubai, și a reunit lideri ai industriei din întreaga lume. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>