Politica agricola dupa 2013: mai ecologica, mai echitabila, mai competitiva

        Deputatii europeni doresc sa mentina bugetul agriculturii UE neschimbat pana in 2020, astfel incat agricultorii vor avea stimulente pentru a asigura securitatea aprovizionarii cu produse alimentare, protectia mediului, de a crea noi locuri de munca si pentru a asigura un sector agricol competitiv din UE.



Inaintea propunerii Comisiei privind viitorul Politicii Agricole Comune, Parlamentul European isi traseaza pozitia sa pe termen lung pentru perioada bugetara care ruleaza in 2014 - 2020.

"Acesta este un semnal clar pentru Comisarul Ciolos ca noua directie pentru PAC post-2013 este cea pe care Parlamentul o stabileste, iar Comisia va trebui sa prezinte propuneri legislative in consecinta", a declarat Albert Dess (EPP, DE), care a elaborat rezolutia de astazi destinata Comisiei pentru Agricultura.

Paolo De Castro (Committee chair - S&D, IT) a declarat: "Votul de astazi este rezultatul unui proces de lucru indelungat, care, ca de obicei, a implicat toate grupurile politice si are in prezent stabilite principiile de baza care sa reglementeze noua PAC", in special criterii obiective pentru plati (inclusiv ocuparea fortei de munca), un nou element "verde", o mai mare flexibilitate pentru statele membre si o linie bugetara dedicata in cazul crizelor de pe piata.

O Politica Agricola Comuna mai "Verde"

Platile directe catre agricultori ar trebui sa fie mai direct legate de "masuri de ecologizare" (emisii reduse de carbon, consumul redus de energie). Un sistem de stimulente la nivelul intregii UE, 100% finantate de UE, ar trebui sa fie infiintate pentru a sprijini agricultorii care se orienteaza pentru metodele de productie durabile.

Membrii Parlamentului European cred ca politica UE in agricultura trebuie sa obtina legitimitate noua in ochii cetatenilor europeni prin furnizarea de aprovizionare sigura de produse alimentare de inalta calitate, contribuind in acelasi timp la protectia mediului si a energiei regenerabile. Acesta trebuie sa fie finantata in mod adecvat pentru a raspunde provocarilor noi si pentru a oferi agricultorilor un stimulent in plus pentru utilizarea tehnicilor moderne, ecologice.

Distribuirea echitabila a fondurilor UE

Comisia pentru Agricultura vrea ca ajutoarele sa fie echitabil distribuite intre statele membre si intre diferitele categorii de agricultori. Prin aceasta se propune inlocuirea treptata a criteriilor de sprijin istorice, care au dus la disparitati, cu noi criterii, obiective.

De exemplu, noile state membre ale UE primesc in prezent mai putin sprijin financiar pentru fiecare agricultor decat statele mai vechi. In viitor, spun deputatii europeni, fiecare stat membru UE ar trebui sa primeasca un procent minim de plati, derivat din media UE.

Comisia de Agricultura a salutat, de asemenea, introducerea unui plafon privind platile directe pentru fiecare agricultor si a propus ca marimea, forta de munca si gradul de protectie a mediului din fiecare exploatatie sa fie luate in considerare pe deplin.

Pentru a evita utilizarea abuziva a banilor publici, membrii Parlamentului European propun, de asemenea, ca platile directe sa fie rezervate pentru "agricultorii activi", adica cei care folosesc terenul pentru productie. Acesta va pune, in schimb, presiune pe Comisia pentru Agricultura sa ofere o definitie clara a "agricultorului activ", care ar trebui sa excluda cu siguranta cazurile in care costurile administrative de a face o plata sunt mai mari decat plata in sine.

Stabilitate: speculatiile, gestionarea crizelor si puterea de negociere a agricultorilor

Lupta impotriva speculatiilor cu produse agricole este esentiala, pentru a putea reduce volatilitatea extrema a preturilor si sa garanteze o mai mare stabilitate pentru agricultori in interiorul si in afara UE. Comitetul propune un sistem de notificare global pentru protectia stocurilor agricole destinate pentru securitatea alimentara si sprijina propunerile facute de Franta la G20 cu privire la aceasta chestiune.

In orice caz, viitoarea PAC ar trebui sa includa instrumente de gestionare a ofertei, fara costuri suplimentare pentru bugetul UE, pentru a preveni supra-productia, spun oficialii europeni. Cu toate acestea, in cazul in care apare o criza, fie din cauza fluctuatiilor de pret sau a altor factori, un buget special de finantare UE ar trebui sa fie rapid pus la dispozitie pentru a asigura o reactie rapida.

Membrii Parlamentului European cred ca noua legislatie este necesara pentru a imbunatati puterea de negociere a organizatiilor de producatorilor din cadrul lantului de aprovizionare cu alimente, cu o mai mare transparenta a preturilor si o reducere substantiala a practicilor comerciale neloiale, toate acestea pentru a opri tendinta de scaderea a veniturilor pentru agricultori.

Piata laptelui si a produselor lactate

Pentru a garanta securitatea aprovizionarii cu lapte, deputatii europeni solicita Comisiei sa monitorizeze piata laptelui si de a folosi instrumente si politici adecvate pentru lapte si produsele lactate, chiar si dupa 2015. Sistem actual de cote va fi desfiintat in 2014.

Urmatorii pasi

Rezolutia semnata (23.06.2011) a fost adoptata cu 40 de voturi pentru, 1 impotriva si 4 abtineri, si va fi supusa la vot de catre Parlament European in cadrul sesiunii plenare de la Bruxelles 22/23 iunie. Rezolutia este raspunsul la documentul de consultare a Comisiei. Comisia va prezenta proiectul sau de pachet legislativ in toamna, dupa care Parlamentul va avea putere deplina de co-decizie cu Consiliul cu privire la continutul final al legislatiei.

 

 Sursa: Europa.eu



Noutati

AgriPlanta Show 23-25 Mai 2025

21-05-2025 Targuri si expozitii

AgriPlanta Show 23-25 Mai 2025

Fii parte din evoluția care definește agricultura de mâine!AgriPlanta Show este mai mult decât un eveniment - este o experiență!Imaginează-ți un eveniment dinamic, în câmp, la scenă deschisă, un concept inedit pentru agricultura românească, în care mașinile agricole sunt prezentate într-o nouă abordare, tehnologia și inovațiile sunt la un pas distanță, iar culturile și solul sunt în centrul atenției, toate fiind puse în valoare prin demonstrații live coordonate de experți. Mai multe>>

FieldBee pornește la drum: Reperele turneului european 2025

21-05-2025 Stiri agricole

FieldBee pornește la drum: Reperele turneului european 2025

●  FieldBee aduce inovația pe teren ●  Demonstrații practice ale soluțiilor de agricultură de precizie ●  Conectare cu fermieri, parteneri și profesioniști din agricultură la evenimente cheie Mai multe>>

În atenția tuturor fermierilor din România, cultivatori de cereale păioase

20-05-2025 Stiri agricole

În atenția tuturor fermierilor din România,  cultivatori de cereale păioase

Viitorul produsului unic TRINITY, erbicid cu aplicare de toamnă, cu trei substanțe active, cea mai lungă perioadă de protecție și spectru complet de buruieni combătute. Mai multe>>

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

15-05-2025 Stiri agricole

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

08-05-2025 Afaceri agricole

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

07-05-2025 Targuri si expozitii

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

03-05-2025 APIA

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>