Politica agricola dupa 2013: mai ecologica, mai echitabila, mai competitiva

        Deputatii europeni doresc sa mentina bugetul agriculturii UE neschimbat pana in 2020, astfel incat agricultorii vor avea stimulente pentru a asigura securitatea aprovizionarii cu produse alimentare, protectia mediului, de a crea noi locuri de munca si pentru a asigura un sector agricol competitiv din UE.



Inaintea propunerii Comisiei privind viitorul Politicii Agricole Comune, Parlamentul European isi traseaza pozitia sa pe termen lung pentru perioada bugetara care ruleaza in 2014 - 2020.

"Acesta este un semnal clar pentru Comisarul Ciolos ca noua directie pentru PAC post-2013 este cea pe care Parlamentul o stabileste, iar Comisia va trebui sa prezinte propuneri legislative in consecinta", a declarat Albert Dess (EPP, DE), care a elaborat rezolutia de astazi destinata Comisiei pentru Agricultura.

Paolo De Castro (Committee chair - S&D, IT) a declarat: "Votul de astazi este rezultatul unui proces de lucru indelungat, care, ca de obicei, a implicat toate grupurile politice si are in prezent stabilite principiile de baza care sa reglementeze noua PAC", in special criterii obiective pentru plati (inclusiv ocuparea fortei de munca), un nou element "verde", o mai mare flexibilitate pentru statele membre si o linie bugetara dedicata in cazul crizelor de pe piata.

O Politica Agricola Comuna mai "Verde"

Platile directe catre agricultori ar trebui sa fie mai direct legate de "masuri de ecologizare" (emisii reduse de carbon, consumul redus de energie). Un sistem de stimulente la nivelul intregii UE, 100% finantate de UE, ar trebui sa fie infiintate pentru a sprijini agricultorii care se orienteaza pentru metodele de productie durabile.

Membrii Parlamentului European cred ca politica UE in agricultura trebuie sa obtina legitimitate noua in ochii cetatenilor europeni prin furnizarea de aprovizionare sigura de produse alimentare de inalta calitate, contribuind in acelasi timp la protectia mediului si a energiei regenerabile. Acesta trebuie sa fie finantata in mod adecvat pentru a raspunde provocarilor noi si pentru a oferi agricultorilor un stimulent in plus pentru utilizarea tehnicilor moderne, ecologice.

Distribuirea echitabila a fondurilor UE

Comisia pentru Agricultura vrea ca ajutoarele sa fie echitabil distribuite intre statele membre si intre diferitele categorii de agricultori. Prin aceasta se propune inlocuirea treptata a criteriilor de sprijin istorice, care au dus la disparitati, cu noi criterii, obiective.

De exemplu, noile state membre ale UE primesc in prezent mai putin sprijin financiar pentru fiecare agricultor decat statele mai vechi. In viitor, spun deputatii europeni, fiecare stat membru UE ar trebui sa primeasca un procent minim de plati, derivat din media UE.

Comisia de Agricultura a salutat, de asemenea, introducerea unui plafon privind platile directe pentru fiecare agricultor si a propus ca marimea, forta de munca si gradul de protectie a mediului din fiecare exploatatie sa fie luate in considerare pe deplin.

Pentru a evita utilizarea abuziva a banilor publici, membrii Parlamentului European propun, de asemenea, ca platile directe sa fie rezervate pentru "agricultorii activi", adica cei care folosesc terenul pentru productie. Acesta va pune, in schimb, presiune pe Comisia pentru Agricultura sa ofere o definitie clara a "agricultorului activ", care ar trebui sa excluda cu siguranta cazurile in care costurile administrative de a face o plata sunt mai mari decat plata in sine.

Stabilitate: speculatiile, gestionarea crizelor si puterea de negociere a agricultorilor

Lupta impotriva speculatiilor cu produse agricole este esentiala, pentru a putea reduce volatilitatea extrema a preturilor si sa garanteze o mai mare stabilitate pentru agricultori in interiorul si in afara UE. Comitetul propune un sistem de notificare global pentru protectia stocurilor agricole destinate pentru securitatea alimentara si sprijina propunerile facute de Franta la G20 cu privire la aceasta chestiune.

In orice caz, viitoarea PAC ar trebui sa includa instrumente de gestionare a ofertei, fara costuri suplimentare pentru bugetul UE, pentru a preveni supra-productia, spun oficialii europeni. Cu toate acestea, in cazul in care apare o criza, fie din cauza fluctuatiilor de pret sau a altor factori, un buget special de finantare UE ar trebui sa fie rapid pus la dispozitie pentru a asigura o reactie rapida.

Membrii Parlamentului European cred ca noua legislatie este necesara pentru a imbunatati puterea de negociere a organizatiilor de producatorilor din cadrul lantului de aprovizionare cu alimente, cu o mai mare transparenta a preturilor si o reducere substantiala a practicilor comerciale neloiale, toate acestea pentru a opri tendinta de scaderea a veniturilor pentru agricultori.

Piata laptelui si a produselor lactate

Pentru a garanta securitatea aprovizionarii cu lapte, deputatii europeni solicita Comisiei sa monitorizeze piata laptelui si de a folosi instrumente si politici adecvate pentru lapte si produsele lactate, chiar si dupa 2015. Sistem actual de cote va fi desfiintat in 2014.

Urmatorii pasi

Rezolutia semnata (23.06.2011) a fost adoptata cu 40 de voturi pentru, 1 impotriva si 4 abtineri, si va fi supusa la vot de catre Parlament European in cadrul sesiunii plenare de la Bruxelles 22/23 iunie. Rezolutia este raspunsul la documentul de consultare a Comisiei. Comisia va prezenta proiectul sau de pachet legislativ in toamna, dupa care Parlamentul va avea putere deplina de co-decizie cu Consiliul cu privire la continutul final al legislatiei.

 

 Sursa: Europa.eu



Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>