Romania sustine lanturile scurte de aprovizionare pentru asigurarea securitatii alimentare in UE

Interventia Ministrului Petre DAEA la Consiliul Informal al Ministrilor agriculturii 14-16 septembrie 2022Ministrul Petre Daea a participat in perioada 14-16 septembrie la reuniunea informala a Ministrilor Agriculturii din Uniunea Europeana, de la Praga, Republica Ceha. Discutiile din cadrul sesiunii plenare s-au axat pe tema: „Asigurarea securitatii alimentare - Rolul agriculturii si alimentelor UE in productia globala durabila de alimente”.

Dezbaterile ministrilor agriculturii in cadrul reuniunii informale a Consiliului UE s-au concentrat pe problemele actuale din domeniul securitatii alimentare, pe tendintele si solutiile viitoare care sa contribuie la reducerea foametei in lume.

Romania a militat pentru lanturile scurte de aprovizionare, ca elemente de baza pentru a facilita tranzitia catre sisteme alimentare mai durabile, ce pot contribui in mod semnificativ la consolidarea rezistentei tuturor actorilor sistemelor alimentare regionale si locale.

S-a evidentiat, de asemenea, importanta cercetarii si a inovarii in sprijinirea agriculturii in procesul de atenuare a efectelor schimbarilor climatice in vederea asigurarii unei dezvoltari agricole durabile. Totodata, a fost subliniata ideea care vizeaza elaborarea strategiilor privind schimbarile climatice in directia mentinerii unei agriculturi competitive si a utilizarii eficiente a apei, astfel incat comunitatile rurale sa poata cunoaste o modernizare corespunzatoare.

In acest context, tara noastra a semnalat necesitatea realizarii unei analize care sa asigure coerenta intre toate cerintele strategiilor lansate, care impun exigente de mediu si clima diferite.

S-a accentuat necesitatea ca fermierii sa beneficieze de stimulente financiare corespunzatoare, servicii de consiliere si informare specifica pentru fi atrasi sa aplice solutii eficiente pentru sechestrarea durabila a carbonului si reducerea emisiilor de carbon.

Consiliul Informal al Ministrilor agriculturii 14-16 septembrie 2022

 

In continuare va prezentam interventia Ministrului Petre DAEA la Consiliul Informal al Ministrilor Agriculturii:


„Asigurarea securitatii alimentare - Rolul agriculturii
si industriei alimentare UE in productia durabila globala de hrana ”
Praga, Republica Ceha, 16 septembrie 2022

 

Domnule Presedinte,
Domnule Comisar,
Stimati colegi,

Vreau sa te felicit, Zdeněk, de trei ori: pentru tema pe care ai supus-o dezbaterii, o tema consistenta si de perspectiva, pentru buna primire si pentru modul in care ai organizat aceasta reuniune a ministrilor dintr-un domeniu atat de important pentru Europa si nu numai.

Vreau sa il felicit in acelasi timp pe presedintele Comisiei AGRI, pe Norbert, pentru modul in care priveste starea agriculturii in acest moment. Imi exprim speranta ca in Parlamentul Europei, intr-un context al realitatii si al nevoilor zilnice, se vor plamadi deciziile politice din domeniul agriculturii.

Totodata, vreau sa il felicit pe Comisarul Janusz pentru modul in care a prezentat conduita in abordarea temelor de perspectiva in cadrul Comisiei Europene, o perspectiva care imi da speranta ca suntem pe un drum bun in contextul acesta extrem de dificil pe care il traversam cu totii.

Am ascultat cu mare atentie interventia celor care sunt acum in fata fermierilor, reprezentantilor COPA COGECA, CEJA. De asemenea, am ascultat si interventiile celor doi cercetatori de renume, ale caror prezentari ne-au dat posibilitatea sa ne gandim atent si sa luam masurile care se impun, in asa fel incat sa putem raspunde comandamentelor generale ale societatii si in mod deosebit asteptarilor pe care le au fermierii in perspectiva realizarii productiilor agricole.

Cu salutul cuvenit pentru cei trei ministri, care sunt acum in acest fagure politic si economic in cadrul intalnirii noastre, ingaduiti-mi sa dau raspuns intrebarilor pe care dumneavoastra le-ati formulat si pentru care v-am felicitat, avand in vedere consistenta lor.

Intrebarea 1: In ceea ce priveste provocarile actuale si viitoare (schimbari climatice, razboi, inflatie, etc.), cum sa ne coordonam mai bine in UE si la nivel mondial pentru a obtine mai multe sinergii si eficienta a tuturor actiunilor pentru a asigura securitatea alimentara globala?

Provocarile actuale se suprapun peste cele reprezentate de tranzitia catre sisteme alimentare durabile si necesita eforturi sporite la nivelul UE, dar si la nivel mondial. Eforturile trebuie sa vizeze implicarea activa si responsabilizarea tuturor actorilor in toate etapele sistemului alimentar.

Obiectivele ambitioase stabilite de Pactul Verde european ar putea ajuta la transformarea agriculturii intr-un model mai durabil, dar trebuie sa avem mare grija sa nu punem in pericol securitatea alimentara si competitivitatea agriculturii din UE.

Din cauza cresterii preturilor la inputuri fermierii nostri sunt tot mai mult in imposibilitatea de a obtine profit. Daca nu luam la timp masuri serioase de sustinere la nivel european, ii putem pierde, iar fara ei nu exista hrana. Presiunea produselor din tari terte reprezinta o provocare enorma pentru competitivitatea produselor europene si trebuie ca aceste produse sa respecte aceleasi standarde inalte aplicate de fermierii nostri. In plus, delocalizarea productiei agricole europene va conduce la schimbari profunde privind mediul cu amprenta deosebita privind despaduririle.

Lanturile scurte de aprovizionare reprezinta o solutie pentru reducerea impactului de mediu si facilitarea tranzitiei catre sisteme alimentare durabile.

O alta mare provocare care necesita atentie o reprezinta cresterile de preturi la consumator, cu riscul ca anumite categorii sa nu-si mai poata asigura necesarul de hrana.

Desigur, solutii general valabile nu sunt usor de gasit, dar o abordare rationala ar fi sa tinem seama de diferentele dintre sectoarele agricole ale statelor membre si de solutiile diferite pe care acestea le pot aplica pentru a putea furniza alimente sanatoase la preturi accesibile.

Intrebarea 2: Actiunile discutate pentru dezvoltarea unor sisteme alimentare mai durabile sunt adesea axate pe dez-intensificare. Care ar putea fi contributia noilor tehnologii si a noilor tehnici de ameliorare pentru a ajunge la sisteme alimentare mai durabile?

Agricultorii europeni fac eforturi pentru a produce durabil indiferent de tipul de agricultura, iar dez-intensificarea trebuie abordata cu prudenta pentru a nu periclita securitatea alimentara prin masuri care sa duca la reducerea productiei si la cresterea exagerata a preturilor.

Cercetarea aplicata si inovarea sunt cu certitudine in masura sa sprijine tranzitia agriculturii catre un model de agricultura mai durabila, care sa permita atenuarea efectelor schimbarilor climatice.

Noile tehnici genomice pot permite gasirea unor raspunsuri adecvate la provocarile schimbarilor climatice globale si la atingerea obiectivelor Pactului verde european, prin obtinerea de noi soiuri de plante rezistente la deficitul de apa, la boli si daunatori si trecerea la un model durabil de agricultura intr-un timp mai scurt.

Tehnologiile genomice promovate si materializate in obtinerea de soiuri si hibrizi cu rezistenta la boli si daunatori ne pot scuti de masuri administrative de reducere a pesticidelor care sunt mai costisitoare, afectand randamentele de productie cu implicatii majore in securitatea alimentara.

Trebuie sa fim atenti si productivi in acest domeniu, reducerea pesticidelor prin interpretari statistice nefiind o solutie viabila. Solutia consta in alternative biologice care sa le devanseze pe cele administrative, de aceea, cadrul de reglementare a pesticidelor trebuie sa asigure libertatea fermierilor de a alege. Din acest punct de vedere, Romania se afla alaturi de toti cei care trebuie sa actioneze in echipaje comune, astfel incat sa dam raspuns problemelor cu care ne confruntam.

Cresterea gradului de constientizare a publicului si a consumatorilor cu privire la produsele obtinute prin noile tehnici de editare a genomului este importanta pentru introducerea pe piata a acestora.

Ar fi oportun ca tehnologiile genomice sa fie aprobate cat mai rapid la nivelul UE si sa beneficieze de alocare de fonduri pentru cercetarea in domeniu.

Va multumesc pentru atentie!

Ne dorim succes, sa luptam si sa muncim pentru a-l infaptui!

Consiliul Informal al Ministrilor agriculturii 14-16 septembrie 2022 - foto grup

MADR
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

 

Noutati

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>

Agro & Auto Expo

25-03-2025 Targuri si expozitii

Agro & Auto Expo

În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>