Petre Daea: Prioritatile generale ale Presedintiei RO – COM AGRI

Petre Daea - Prioritatile generale ale Presedintiei RO  COM AGRIIn continuare va prezentam interventia ministrului Agriculturii, Petre Daea, in Comisia de Agricultura si Dezvoltare Rurala referitoare la prioritatile generale ale Presedintiei RO – COM AGRI:


Multumesc domnule presedinte, draga Adam!

Stimati membri ai Comitetului AGRI, doamnelor si domnilor europarlamentari, am deosebita placere si onoare de a ma afla astazi aici, in fata dvs., pentru a va prezenta prioritatile Presedintiei romane a Consiliului Uniunii Europene.

Cu aceasta ocazie, ingaduiti-mi sa va transmit salutul de respect al fermierilor romani, beneficiari ai Politicii Agricole Comune la care dumneavoastra ati contribuit si veti contribui determinant in perspectiva PAC 2021-2027.

Pentru Romania este un moment deosebit de important, fiind prima data cand exercita acest mandat, la exact 12 ani de la aderare.

Urmeaza pentru noi toti o perioada extrem de dinamica, marcata de o serie de evenimente importante pentru viitorul Uniunii, evenimente care se vor succeda rapid si vreau sa va asigur ca vom face tot ceea ce este necesar pentru a ne indeplini rolul de mediator impartial si pentru a contribui la avansarea proiectului european.

Summit-ul de la Sibiu din 9 mai 2019 va reprezenta un moment important in proiectia privind viitorul Uniunii mai puternice, mai unite, mai coezive si mai democratice. Evenimentul la nivel inalt va oferi oportunitatea sensibilizarii cetatenilor europeni asupra rezultatelor concrete ale deciziilor formulate la nivelul Uniunii Europene si reformelor necesare pentru a avansa si, in acelasi timp, a consolida proiectul european.

Dorim sa exercitam o presedintie orientata catre cetateni si in acest sens sa le facem cunoscuta acestora agenda europeana si rezultatele eforturilor noastre comune puse in slujba cetateanului. Romania va urmari ca, prin activitatea pe care o desfasoara la Presedintia Consiliului UE, sa obtina rezultate concrete si sa puna in valoare beneficiile pe care o Uniune puternica si coeziva le poate aduce fiecaruia in parte.

De asemenea, Presedintia romana va urmari ca politicile Uniunii sa se raporteze in permanenta la principiul coeziunii intre statele membre, regiuni si cetatenii.

Presedintia romana are in centrul activitatii sale ideea de coeziune ca valoare europeana comuna si prioritatile noastre se sprijina pe patru piloni: „Europa convergentei”, „Europa sigurantei”, „Europa, actor global” si „Europa valorilor comune”.

    1. In cadrul primului pilon obiectivul nostru general il reprezinta Europa convergentei si coeziunii in scopul unei dezvoltari durabile si echitabile pentru toti cetatenii si statele membre prin cresterea competitivitatii si reducerea decalajelor de dezvoltare, progres social, promovarea conectivitatii si a digitalizarii, stimularea antreprenoriatului si consolidarea politicii industriale.
    2. In cadrul celui de al doilea pilon obiectivul nostru general este reprezentat de Europa sigurantei prin consolidarea unei Europe sigure, printr-un plus de coeziune intre statele membre in fata noilor provocari de securitate ce ameninta siguranta cetatenilor si sprijinirea initiativelor de cooperare in domeniu.
    3. Referitor la cel de al treilea pilon, obiectivul general este reprezentat de Europa, actor global si consolidarea rolului global al Europei prin continuarea procesului de implementare a Strategiei Globale, asigurarea resurselor necesare la nivelul Uniunii, promovarea politicii de extindere, actiunea Uniunii in vecinatate si implementarea angajamentelor globale ale UE.
    4. In ce priveste cel de al patrulea pilon, obiectivul general il constituie stimularea solidaritatii si coeziunii Uniunii prin promovarea politicilor privind combaterea discriminarii, egalitatea de sanse si tratamentul egal pentru femei si barbati, precum si cresterea implicarii cetatenilor in dezbaterile europene.

 

Presedintia Romana va contribui la definirea principiilor urmatorului Cadru Financiar Multianual 2021-2027

Viitorul buget multianual va trebui sa ofere Uniunii resursele necesare pentru atingerea obiectivelor urmatorilor sapte ani.

Angajamentul Presedintiei noastre la Consiliul Uniunii Europene, atat la nivel politic, cat si tehnic, precum si cooperarea cu Consiliul European, Parlamentul European si Comisia Europeana sunt importante pentru rezultatul final al negocierilor cadrului financiar.

Stimularea unei convergente sporite la nivelul intregii Uniuni ramane un obiectiv prioritar, ca baza pentru avansarea tuturor politicilor europene.

Importanta Parlamentului European, ca reprezentant al cetatenilor, imi este foarte bine cunoscuta si prin prisma indelungatei mele experiente parlamentare – de 12 ani la nivel national, ca membru al Comisiei responsabile din Parlamentul Romaniei pentru politica agricola si in calitate de presedinte al acesteia timp de patru ani.

Va asigur, asadar, de intreaga mea disponibilitate de a coopera cu dumneavoastra intr-o maniera constructiva si eficienta pentru a putea avansa cat mai mult in baza progreselor inregistrate de presedintiile anterioare.

In acest spirit al angajarii si cooperarii mi-am pregatit si echipa.

Vreau sa ii multumesc si aici colegei mele, Elisabeth Koestinger si colaboratorilor sai, pentru toate eforturile depuse si pentru realizarile inregistrate.

Doresc de asemenea, sa te felicit, draga Adam, alaturi de echipa ta, pentru modul pragmatic si eficient in care s-au desfasurat negocierile pe dosarele legislative incheiate si nu numai.

Am speranta ca vom putea continua in acelasi mod pentru restul dosarelor pe care le avem in lucru.

Trebuie sa fim realisti si pragmatici, avand in vedere ca avem la dispozitie un interval de timp foarte scurt pentru a ajunge la un acord si pentru finalizarea tuturor procedurilor de adoptare a textelor legislative, inainte de alegerile europarlamentare. Timpul va fi adversarul nostru.

Va fi o mare provocare pentru toate institutiile, dar am convingerea ca vom reusi.

Contez pe o buna organizare si intelegere in structurile de lucru ale Consiliu.

Gestionarea negocierii pachetului legislativ al reformei Politicii Agricole Comune in contextul noului Cadru Financiar Multianual 2021-2027, reprezinta principala prioritate a Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene in domeniul agriculturii.

Ne propunem sa continuam discutiile privind procesul de modernizare si simplificare al Politicii agricole comune, tinand cont ca, pe intreg exercitiul de reforma, trebuie sa garantam respectarea deplina a prevederilor Tratatului de Functionare al Uniunii Europene.

Avand in vedere rolul major al Politicii agricole comune in cresterea coeziunii si competitivitatii Pietei Unice a UE, modernizarea si simplificarea pot contribui la cresterea eficientei acestei politici, la garantarea si pe viitor a unui nivel de trai echitabil pentru populatia rurala si agricola, la garantarea sigurantei alimentare, la asigurarea unor preturi rezonabile ale alimentelor pentru toti cetatenii, la cresterea productivitatii si competitivitatii agriculturii europene.

Trebuie desigur sa tinem cont de caracterul particular al activitatii agricole care rezulta din structura sociala a agriculturii, dar si de discrepantele structurale si naturale existente intre diferitele regiuni si state membre ale UE.

Pornind de la obiectivul adoptarii unei Politici agricole comune mai bine adaptata provocarilor si exigentelor viitorului, care sa raspunda in mod adecvat nevoilor si specificitatilor tuturor statelor membre, continuarea procesului de pregatire legislativa a urmatoarei perioade de programare reprezinta unul dintre obiectivele majore ale Presedintiei romane a Consiliului UE, in deplina corelare si complementaritate cu negocierile care vor fi desfasurate pentru Cadrul Financiar Multianual 2021-2027.

Presedintia Romaniei va urmari avansarea discutiilor si facilitarea unui consens cu privire la elementele cheie ale arhitecturii viitoarei PAC, in vederea obtinerii unei Abordari generale partiale cu privire la propunerile legislative din pachetul privind reforma PAC.

Presedintia Romaniei are in vedere organizarea unor dezbateri menite sa continue eforturile pentru identificarea de noi solutii de incurajare a productiei de plante proteice, in contextul obiectivului care vizeaza necesitatea asigurarii independentei UE pentru proteinele vegetale.

Avem totodata in vedere continuarea procesului de convergenta externa a platilor directe, de simplificare si de acordare a unei mai mari subsidiaritati statelor membre in vederea stabilirii unor strategii de dezvoltare cat mai bine adaptate la conditiile lor specifice.

In opinia mea, orice strategie pentru viitorul sectorului agro-alimentar european trebuie sa aiba ca obiectiv central reinnoirea generationala. In acest scop, resursele financiare ale UE trebuie cat mai bine utilizate, astfel incat sa incurajeze realmente schimbul de generatii pentru a evita continuarea procesului de abandonare a zonelor rurale de catre tineri si de imbatranire a agricultorilor, cu risc pentru perpetuarea acestei activitati esentiale pentru omenire.

Totodata, trebuie avuta in vedere si sprijinirea micilor fermieri, care mentin zonele rurale vii, mai ales cele montane, care sunt detinute mai ales de tineri fermieri, care pot contribui mai bine la procesul de convergenta a mediului rural european, pentru a-l revitaliza si face mai prosper.

Bioeconomia, cercetarea si inovarea in agricultura se vor regasi printre subiectele de dezbatere de la nivelul Consiliului Uniunii Europene in primul semestru 2019.

Fara cercetare si inovare nu se vor putea atinge obiectivele de mediu si de atenuare a schimbarilor climatice.

Obiectivele privind dezvoltarea durabila a agriculturii europene, consolidarea capacitatii sale de reactie si adaptarea la noile provocari, tot mai complexe, impun un acces corespunzator, echilibrat la fondurile de cercetare, al tuturor statelor membre, indiferent de pozitionarea lor geografica.

Bioeconomiei ii revine un rol esential intr-o abordare politica integrata menita a creste sinergiile dintre diferitele politici si sectoare, cu integrarea rezultatelor cercetarii si schimbului de bune practici si idei pentru reducerea deseurilor si pierderilor de produse agro-alimentare pe intreg lantul, precum si conservarea resurselor naturale cu revalorizarea acestora.

Toate acestea trebuie introduse, explicitate si armonizate prin prevederi clare si riguroase din punct de vedere juridic in corpul regulamentelor puse in dezbatere pentru modificarea celor actuale - Regulamentele nr. 1305/2013 (dezvoltarea rurala), 1306/2013 (finantarea, gestionarea si monitorizarea PAC), 1307/2013 (plati directe) si 1308/2013 (organizarea comuna a pietei).

 

Regulamentul de modificare a Reg. (UE) nr. 1305/2013 si (UE) nr. 1307/2013 in ce priveste anumite norme privind platile directe si sprijinul pentru dezvoltare rurala pentru anii 2019 si 2020

Dupa cum stiti, acest regulament are un rol important in finantarea masurilor din pilonul I si pilonul II pentru cei doi ani mentionati, permitand statelor membre, printre altele:

    • sa transfere fonduri intre ambii piloni si in 2020;
    • sa aplice conditii mai generoase de eliminare treptata a platilor efectuate catre agricultorii din zonele cu constrangeri naturale (ANC);
    • sa utilizeze fondurile de asistenta tehnica si la finantarea elaborarii Planurilor Strategice.


Si pentru acest act legislativ important Presedintia romana a reusit in cadrul Comitetului Special pentru Agricultura sa obtina sustinerea unanima a statelor membre si a transmis scrisoarea de acord catre dl presedinte Sikerski. Speram ca finalizarea procedurilor necesare publicarii sa se finalizeze cat mai curand. 

 

Directiva privind combaterea practicilor comerciale neloiale

In ceea ce priveste aceasta directiva, acordul politic a fost atins la nivelul trialogului din decembrie 2018, in urma unor negocieri multiple desfasurate de Parlament, de Consiliu si de Comisie. Felicitari tuturor inca o data!

Presedintia romana se angajeaza sa ia masurile necesare pentru a pregati adoptarea finala a directivei inainte de incheierea mandatului actualului Parlament European. Si aici contez pe buna cooperarea cu Parlamentul European, pentru avansarea acestor masuri mai degraba procedurale, dar care vor permite publicarea acestei directive importante. Cred ca ati luat deja la cunostinta ca Presedintia romana a obtinut confirmarea acordului din ultimul trialog si a semnat scrisoarea catre dl. presedinte Sikerski, ceea ce creeaza premisele necesare finalizarii procedurilor cat mai rapid, asa cum ne-am propus.

Stiu ca directiva a constituit un dosar prioritar pentru Parlamentul European si sunt convins ca va aduce o diferenta reala pe piata, in special pentru fermieri dar si pentru alti operatori din lantul de aprovizionare cu alimente. Ei vor avea astfel un instrument functional pentru a se apara de abuzurile unilaterale ale unor operatori. Un lant echitabil de aprovizionare cu alimente poate contribui desigur la garantarea unui nivel de trai decent pentru fermierii europeni.

 

Regulamentul privind bauturile spirtoase

As dori sa reamintesc un alt dosar legislativ important, care a parcurs pasii necesari la nivel interinstitutional, respectiv Regulamentul pentru definirea, prezentarea si etichetarea bauturilor spirtoase, utilizarea denumirilor bauturilor spirtoase in prezentarea si pe eticheta altor produse alimentare si protectia indicatiilor geografice ale bauturilor spirtoase.

Presedintia romana va efectua demersurile necesare pentru adoptarea regulamentului inainte de incheierea mandatului actualului Parlament European si din nou contez mult pe buna cooperarea pentru finalizarea procedurilor necesare, care vor permite publicarea acestui regulament important.

Va asigur domnilor europarlamentari, de buna colaborare pentru a pune dispozitia fauritorilor de hrana din Uniunea Europeana, tuturor cetatenilor europeni, o Politica Agricola Comuna care sa satisfaca obiectivele pe care ni le-am propus si pentru care lucram impreuna.

 

Sanatatea si bunastarea animalelor

Sanatatea animalelor ramane unul din dezideratele majore pentru buna functionare si dezvoltare a sectorului de crestere a animalelor, care are o contributie importanta la cresterea economica a statelor membre si a Uniunii Europene, in ansamblul sau. De aceea, Presedintia romana va continua discutiile privind bolile majore, cu contagiozitate ridicata si caracter transfrontalier.

Pesta porcina africana este una dintre aceste boli, cu care UE se confrunta din 2014, care continua sa se raspandeasca si pentru care trebuie sa gaseasca solutii eficiente pentru a limita consecintele economice si sociale generate de prezenta acestei boli intr-un teritoriu. Presedintia romana va continua sa faciliteze discutiile privind pesta porcina africana atat in Consiliu cat si cu ocazia conferintei ministeriale pe care o va organiza la Bucuresti, dedicata acestei boli precum si altor boli transfrontaliere ale animalelor.

La nivel tehnic, Presedintia romana va facilita dezbaterile privind o abordare unitara pentru consolidarea capacitatii de prevenire a UE, aplicata de toate statele membre in mod armonizat. Accentul nostru se va pune pe biosecuritate ca un concept general de prevenire a bolilor si protectie a sanatatii animalelor.

Un alt subiect important pe care Presedintia doreste sa il abordeze se refera la progresele inregistrate in implementarea planului de actiune al Uniunii Europene privind Combaterea Rezistentei Antimicrobiene (AMR) in contextul unei abordari unitare a sanatatii ”One health approach”.

Romania va identifica pasii viitori pentru a face UE o regiune de bune practici in combaterea AMR. In acest context se va organiza la Bucuresti o conferinta ministeriala.

Bunastarea animalelor va ramane si ea in atentia noastra pe durata exercitarii presedintiei Consiliului UE. In acest sens, vom analiza recomandarile din raportul Curtii de Conturi Europene pe tema ”Bunastarea animalelor in UE: reducerea decalajului dintre obiective ambitioase si punerea in practica”, publicat in 14 noiembrie 2018 si vom facilita adoptarea concluziilor Consiliului cu privire la acesta.

Exportul de animale vii va continua sa existe ca o sursa de venit importanta pentru fermierii din UE iar Presedintia romana va continua dezbaterile pentru a se identifica solutiile si bunele practici cu scopul asigurarii bunastarii animalelor pe timpul transportului maritim. Un seminar pe acest subiect va fi organizat la Bucuresti, in marja reuniunii informale a sefilor serviciilor veterinare din luna iunie.

 

Silvicultura

Silvicultura reprezinta un alt domeniu foarte important pentru Romania.

    • Accentul pus la nivel european si international pe adaptarea la schimbarile climatice si pe managementul durabil al padurilor, dar si avantajul unei experiente tehnice indelungate in domeniul padurilor in Romania, ne-a determinat sa stabilim managementul durabil al padurilor cu o prioritate pentru Presedintia Romaniei, tema principala pentru domeniul forestier fiind ”Adaptarea sectorului forestier la schimbarile climatice si ale societatii si stoparea degradarii terenurilor”.
    • In prezent, sectorul forestier la nivelul Uniunii Europene este reglementat de mai multe politici si instrumente sectoriale, fara a avea o politica forestiera comuna la nivel UE. Romania considera ca este esentiala intarirea rolului padurilor si a sectorului forestier la nivelul Uniunii Europene, mai ales in cadrul abordarilor trans-sectoriale. Implementarea actualei Strategii Forestiere Europene pentru perioada 2018-2020, cat si viitoarea Strategie Forestiera dupa 2020, trebuie sa asigure sinergia tuturor abordarilor sectoriale si sa integreze celelalte politici sectoriale cu impact asupra padurilor.
    • Promovarea unui Acord juridic cu caracter obligatoriu privind padurile din Europa (LBA) va avea o contributie importanta la indeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabila asociate din cadrul Agendei 2030. Atat presedintia bulgara, cat si cea austriaca au depus eforturi pentru a inregistra progrese in continuarea negocierilor privind obtinerea acestui acord in cadrul procesului FOREST EUROPE. Presedintia romana va actiona pentru a avansa negocierile pe acest dosar astfel incat sa fie promovat un standard comun de gestionare durabila a padurilor la nivel european.
    • Contextul international actual necesita actiuni comune ale Uniunii Europene si a statelor sale membre, iar finalizarea unei pozitii pentru cea de a 14-a sesiune a Forumului Natiunilor Unite pentru Paduri (UNFF14) din luna mai 2019 este fundamentala.


Va multumesc pentru atentie si va stau la dispozitie pentru a raspunde la intrebarile dumneavoastra.

Petre Daea

 

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>