Observatii la „Ghidul solicitantului”

 

 

 Mari diferente intre ORDIN nr 684 din 9 august 2007 privind recunoasterea organizatiilor de producatori si  Regulamentul CE NR 1432/2003

 





 

 

Definitii:

a) producatororice persoana fizica sau juridica, membra a unui grup de producatori recunoscut preliminar sau a unei organizatii de producatori recunoscute care isi valorifica productia prin intermediul acestora, conform art.2 alin.(a) din Regulamentul Comisiei nr.1432/2003.

Art.2 alin. (a) din REG. (CE) nr. 1432/2003: „producator”: orice persoana fizica sau juridica, membra a unei organizatii de producatori, care isi aduce productia la organizatia de producatori in vederea comercializarii, in conditiile prevazute de Regulamentul (CE) nr. 2200/96;


Intrebare:

-De ce in Ordinul 684/2007 apar in plus termenii: „grup de producatori recunoscut preliminar” si „organizatii de producatori recunoscute”?

- Cu ce ajuta pe agricultorii romani in procesul de asociere aceste „inovatii” ?

- Dar persoanele care detin terenuri agricole (in proprietate sau in arenda), le cultiva, obtin produse agricole (legume si fructe de ex.) si pe care le valorifics ei insisi pe piata, in mod individual, daca nu sunt producatori, atunci ce sunt acestia? Infractori?

- Aceeasi intrebare este valabila si pentru persoanele care lucreaza pamantul in forme asociate dar nu sunt „recunoscuti nici macar preliminar” ca grup sau organizatie de producatori. Si acestia sunt tot delicventi?

b) grup de producatori recunoscut preliminar – orice persoana juridica constituita din producatori agricoli, persoane fizice si/sau juridice,…

- Cine si ce sunt la origine acesti „producatori agricoli” care pot constitui persoane juridice si care dupa obtinerea calitatii de „grup de producatori recunoscut preliminar” sau „organizatie de producatori recunoscuta” de MADR dobandesc conform definitiei de la lit. a) calitatea de „producator” ?

- Ce relatie juridica sau ce raport calitativ exista intre calitatea de „producator agricol” de la lit. c) si d) si cea de „producator” de la lit. a) ?

- Nu era mai simplu daca la lit. a) se spunea doar ca in cuprinsul acestui Ordin, producatorii agricoli, persoane fizice sau juridice, vor fi numiti: „producatori”?

In Occident, unde TOTI detinatorii de trenuri agricole sunt inregistrati ca platitori de TVA in calitate de „intreprinzatori agricoli” nu pot aparea confuzii in utilizarea termenilor. Incercarea de a defini agricultorii din Romania ca „fermieri” a creat o mare confuzie.

Poate nu ar fi rau sa se ia ca model art. 2135 din Codul Civil italian:


Decreto Legislativo 228 del 18-05-2001

ART.1 (INTREPRINZATOR AGRICOL)

1. Articolul 2135 din codul civil este inlocuit cu urmatorul:

„Este intreprinzator agricol cine exercita una din urmatoarele activitati: cultivarea fondului, silvicultura, cresterea animalelor si activitati conexe.

Prin cultivarea fondului, prin silvicultură si prin cresterea animalelor se inteleg activitatile indreptate catre ingrijirea si dezvoltarea unui ciclu biologic sau a unei faze necesare ciclului insusi, cu caracter vegetal sau animal, care utilizeaza sau pot utiliza fondul, padurea sau apele dulci, salmastre sau marine.

Se inteleg totusi conexe activitatile, exercitate de acelasi intreprinzator agricol, indreptate catre manipularea, conservarea, prelucrarea, comercializarea si valorificarea care au ca obiect produse obtinute in mod preponderent din cultivarea fondului sau padurii sau din cresterea animalelor, ca si activitatile indreptate catre furnizarea de bunuri sau servicii prin utilizarea preponderenta de utilaje sau resurse ale intreprinderii implicate in mod normal in activitatea agricola exercitata, fiind cuprinse aici activitatile de valorificare a teritoriului si a patrimoniului rural si forestier, cat si primire si gazduire asa cum sunt definite de lege.”

2. Se considera intreprinzatori agricoli cooperativele de intreprinzatori agricoli si consortiile lor cand utilizeaza pentru desfasurarea activitatilor prevazute in art. 2135 din codul civil, asa cum este substituit de aliniatul 1 din prezentul articol, preponderent produse ale asociatilor si furnizeaza preponderent asociatilor bunuri si servicii indreptate catre ingrijirea si dezvoltarea ciclului biologic.

N.B. Articolul 2135 Codul civil italian, inainte de modificare. Intreprinzător agricol

„Este intreprinzator agricol cine exercita o activitate indreptata catre cultivarea fondului, silvicultura, cresterea de animale si activitati conexe. Se considera conexe activitatile indreptate catre prelucrarea si instrainarea produselor agricole, cand intra in exercitiul normal al agriculturii.”


CONCLUZIE:

In tarile in care pentru agricultori exista doar termenii juridici de „intreprinzatori agricoli”, individuali sau asociati, utilizarea termenului „producator” nu provoaca nici o confuzie.


Explicatii la ordinul nr 684

pag. 8, in chenar, „Atentie!”, randul 5, 6 si 7: „…..sub rezerva acceptarii unei perioade de tranzitie de pana la 31 decembrie 2007, timp in care sunt obligati sa depuna toata documentatia necesara recunoasterii preliminare…”

Va rugam sa ne explicati pe intelesul nostru această fraza. Se repeta situatiile anterioare cand Ordinele si Ordonantele ajungeau la cunostinta celor multi si prosti prea tarziu? Aceste Ordine si Ordonante fiind date de fapt in favoarea „grupurilor de initiati”? Ca la ruleta? Messieurs et mesdames les jeux sont fait; rien non va plus!”? Noi, ca tarani ce suntem, doar intrebam!

pag. 9, „c. indeplinirea anumitor criterii interne de organizare si functionare; si a verificarii componentei unui dosar pentru recunoastere preliminara.”

Va rugam sa ne spuneti CINE verifica „componenţa unui dosar pentru recunoastere preliminara”? Un organism public gen MADR, APIA…ai caror functionari sunt platiti din banul public sau o firma privata de consultanta, „agreata de MAPDR”, desigur, contra cost, fiind firma privata? Punem aceasta intrebare deoarece aceste firme de consultanta „agreate”, prin „competenta” si rapacitatea de care au dat dovada, au lasat pe drumuri multi agricultori care au incercat sa acceseze fonduri SAPARD pentru dezvoltarea propriei activitati agricole.

pag. 15 Aici, cu siguranta, este vorba de o greseala grosolana; din neatentie ori premeditata. Nu se vede ca ar exista vreo legatura intre GP (grup de producatori) si PJ (persoana juridica) ce ar trebui sa comercializeze produsele grupului de producatori. Va rugam sa ne explicati anomalia; ori se are in vedere o singura retea de comercializare a produselor legume-fructe, fara concurenta din partea producatorilor directi, adica monopolul unui singur grup? Gen ROMCEREAL? Si acest grup fixeaza pretul de achizitie de la producatori, foarte mic si pretul de desfacere (vanzare) catre consumatori, foarte mare!

In realitate, organizatia de producatori care isi valorifica propriile produse, se constituie si functioneaza conform Regulamentul CE NR 1432/2003. In Ordinul 684/2007 intalnim aceeasi „smecherie romaneasca”, menita sa blocheze accesul pe piata al producatorilor directi si favorizarea grupurilor de interese.

pag.16 „.Care solicita recunoasterea ca organizatie de producatori inainte de momentul finalizarii punerii in practica a planului de recunoastere…”

SI CARE ESTE MOMENTUL FINALIZARII? IN CARE AN SI IN CARE LUNA? Nu va suparati, dar daca asociatia mea, nu a produs legume si fructe in secolul al 18-lea dar VREA sa produca INCEPAND DIN 2009, NU MAI ESTE RECUNOSCUTA CA SI ORGANIZATIE DE PRODUCATORI pentru ca s-a finalizat punerea in practica a planului de recunoastere? Dumneavoastra, cei din MADR, chiar doriti o rascoala? „Clientul nostru, stăpânul nostru”. Daca asta doriti, asta veti avea!

pag.19 „9. situatie centralizata privind activitatile fara caracter agricol si cele care urmaresc obtinerea de venituri din furnizarea de servicii;

Va rugam sa ne spuneti, in care articol al Codului Civil roman este explicitat CE iNSEAMNa ACTIVITATE CU CARACTER AGRICOL, pentru ca si noi taranii sa putem declara activitatile fara caracter agricol, in cunostinta de cauza.

De asemenea, va rugam sa ne spuneti la ce servicii faceti referire; daca este vorba de programe de televiziune transmise prin satelit ori transport de persoane/marfuri pe calea aerului, de exemplu sau arat, discuit, semanat, recoltat, transportat, depozitat, prelucrat si comercializat produse agricole? Catre proprii membri sau catre terti?

Pag. 20 pct.10 „situatie privind rezultatele financiare (contul de profit si pierdere pentru ultimul exercitiu contabil);”

Avand in vedere ca organizatiile de producatori pot fi infiintate de persoane fizice si/sau juridice, ce bilant contabil pot prezenta persoanele fizice avand in vedere ca din 2001 s-a desfiintat contul contabil 108 care dadea posibilitatea tinerii evidentei contabile si persoanelor care desfasoara o activitate in mod individual?

In realitate agricultorii individuali cultivatori directi, functioneaza in zona neagra a economiei, cu consecinte negative pentru bugetul national si dezastruoasa pentru acestia: lipsa dreptului la pensie, lipsa asigurarilor medicale in caz de boli si accidente profesionale, imposibilitatea accesarii imprumuturilor bancare in scop de investitii.

pag.20 „pentru finantarea retragerii de pe piata a surplusului de productie si pentru finantarea prelucrarii citricilor;”

La acest punct, intr-adevar nu avem nici un fel de observatii de facut. O mare problema pentru agricultorii romani, se stie de catre toata lumea, era excedentul de citrice. Nu mai stiau bietii oameni ce sa mai faca! Curtile si gradinile lor erau pline de portocale, lamai, mandarine, grepfruit…si alte citrice. Dar daca UE finanteaza prelucrarea acestora…putem spune ca intr-adevar am scapat de orice grija. (Nu va suparati, dar numai asa…pentru curiozitatea noastra…nazdravanul care a scris acest punct din Ordin, stie macar in ce continent se afla Romania si pe ce paralela? Ca a fost platit consistent pentru „consultanta” nu punem la indoiala. Obrazul subtire cu cheltuiala se tine! Mai ales cand platesc cei multi si mai ales prosti.)

Sau nu cumva, excesul de productie de citrice din Spania, Italia, Grecia, produse care ar trebui distruse in tarile de origine pentru ca depasesc plafonul de productie aprobat de UE, sunt transferate in Romania, „in scopuri sociale sau caritabile”, prelucrate si subventionate din banii destinati (1,6 miliarde euro) si platiti de Romania la UE (1,4 miliarde euro anual) pentru a sustine productia autohtona de tomate, ardei, varza si castraveti? Adica, sunt finantati in tarile de origine pentru ca le-au retras de pe piata si inca odata in Romania pentru ca le-au prelucrat; pe banii nostri? Noi, ca tarani prosti ce ne aflam, doar intrebam. Si tare ne Indoim ca vom primi vreodata raspuns la o asemenea intrebare oricati ministri se vor mai perinda pe la acel asa-zis minister al agriculturii.


Publicat de Sindicatul Agricultorilor CULTIVATORII DIRECTI DIN ROMANIA

 cultivatoriidirectidinromania.blogspot.com

 

Noutati

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>

Agro & Auto Expo

25-03-2025 Targuri si expozitii

Agro & Auto Expo

În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>