Cresterea animalelor in custi ar putea fi eliminata treptat in Uniunea Europeana pana in 2027, spun deputatii europeni. In raspunsul lor la Initiativa cetatenilor europeni (ECI) “End the Cage Age”, deputatii europeni au cerut Comisiei UE sa vina cu propuneri legislative pentru interzicerea cresterii animalelor de ferma in custi in UE pana in 2027, dupa o perioada de tranzitie adecvata si dupa a fost efectuata o evaluare stiintifica solida a impactului. Rezolutia in acest scop a fost adoptata joi cu 558 de voturi pentru, 37 impotriva si 85 de abtineri.
Alternativele la cresterea animalelor in custi exista si sunt implementate cu succes in mai multe state membre, spun deputatii europeni. Aceste sisteme alternative ar trebui imbunatatite si incurajate in continuare la nivelul statelor membre, dar, pentru a asigura conditii de concurenta echitabile pentru fermierii din Uniunea Europeana, deputatii europeni au convenit ca este necesara implementarea unei legislatii in UE.
Incetarea treptata a utilizarii custilor ar trebui sa se bazeze pe o abordare 'specie cu specie' care sa tina seama de caracteristicile diferitelor animale si sa asigure ca toate au sisteme de adapostire care sa corespunda nevoilor lor specifice, spun deputatii europeni. Inainte de a se face modificari legislative, fermierilor si crescatorilor de animale li se va acorda o perioada de tranzitie suficient de lunga si un sprijin adecvat. Aceasta ar putea include servicii de consiliere si formare adecvate, stimulente si programe financiare pentru a evita fermierilor sa isi piarda avantajul competitiv si pentru a preveni mutarea productiei agricole din UE in locuri in care standardele de bunastare a animalelor sunt mai mici decat in UE.
Deputatii solicita, de asemenea, o politica alimentara mai cuprinzatoare pentru a sprijini trecerea la un sistem alimentar mai durabil, dar si pentru a preveni fermele mici si mijlocii sa renunte la productia de animale si sa opreasca concentrarea sa ulterioara in mainile catorva ferme mari.
Parlamentul European afirma ca o politica comerciala echitabila care asigura conditii de concurenta echitabile este o conditie prealabila pentru standarde europene mai inalte. Prin urmare, Comisia si statele membre ar trebui sa se concentreze mai mult pe punerea in aplicare a controalelor eficiente si a controalelor vamale pentru a se asigura ca produsele agroalimentare importate respecta standardele UE de bunastare a animalelor.
Deputatii europeni doresc ca toate produsele de origine animala importate in UE sa fie produse in deplina conformitate cu legislatia UE relevanta, inclusiv utilizarea sistemelor agricole fara custi. Ei insista ca acordurile comerciale existente ar trebui reevaluate pentru a se asigura ca sunt respectate aceleasi standarde de bunastare a animalelor si de calitate a produselor. De asemenea, solicita Comisiei sa promoveze bunastarea animalelor la nivel international.
Deputatii solicita, de asemenea, Comisiei sa vina cu o propunere de a interzice hranirea cruda si inutila a ratelor si a gastelor pentru productia de foie gras.
Parlamentul European
In urma cu 3 ani, organizatia F.R.E.E., preocupata de protectia si drepturile animalelor in Romania, a strans zeci de mii de semnaturi in Romania pentru initiativa End The Cage Age (Incheie Era Custilor), o initiativa cetateneasca europeana care cere liderilor UE sa interzica folosirea custilor in fermele de animale. Uniunea Europeana a facut astazi un pas mai aproape de o lume fara custi, Parlamentul European indemnand Comisia Europeana sa interzica utilizarea custilor in fermele de crestere a animalelor pana in anul 2027.
Parlamentul UE a adoptat o rezolutie cu privire la Initiativa Cetateneasca Europeana (ICE) „Incheie era custilor” cu o majoritate covarsitoare: 558 de deputati in Parlamentul European (deputati) pentru, 37 impotriva si 85 de abtineri. Rezolutia indeamna Comisia sa revizuiasca directiva invechita a UE privind animalele de ferma, pentru a elimina treptat sistemele cumplite cu baterii/custi din fermele europene. Acest lucru va schimba vietile a peste 300 de milioane de animale de ferma precum gainile, porcii si iepurii care sunt tinuti in custi inghesuite in fiecare an.
Parlamentul subliniaza, de asemenea, faptul ca toate produsele intrate pe piata UE - inclusiv cele importate - trebuie sa respecte viitoarele standarde cage-free (fara custi). In plus, rezolutia scoate in evidenta necesitatea de a oferi stimulente si programe financiare adecvate pentru a sprijini fermierii in tranzitia catre sisteme fara custi.
Alina Puiu, Specialist PR la Asociatia F.R.E.E. din Romania declara: „Asteptam un astfel de raspuns inca de cand am inceput sa strangem semnaturi alaturi de alte tari din UE, in anul 2019. Prin urmare, suntem incantati ca Parlamentul European a adoptat o pozitie ferma impotriva custilor si i-a ascultat pe cei 1,4 milioane de cetateni europeni care au semnat pentru aceasta initiativa. Acum, mingea este in curtea Comisiei. Ne asteptam sa vedem aceste cuvinte puse in practica si sa fie urmate de un plan ambitios ce va pune capat folosirii instrumentelor invechite de tortura pe care le numim custi.”
In plus, Parlamentul UE a solicitat Comisiei sa „prezinte propuneri pentru a interzice hranirea fortata a ratelor si gastelor, un proces cumplit si inutil prin care trec acestea pentru productia de foie gras”. Deputatii au indemnat, de asemenea, Comisia, sa accelereze revizuirea legislatiei UE privind bunastarea animalelor, solicitand finalizarea acesteia pana in 2022 in loc de 2023, asa cum se planifica in prezent. Acest lucru poate asigura ca interdictia custilor in cresterea animalelor va fi introdusa in mandatul actualei Comisii, care va isi termina mandatul in 2024.
Comisia intentioneaza sa anunte raspunsul pentru initiativa „Incheie era custilor” in data de 30 iunie anul acesta, raspunsul asteptat fiind unul care sa conduca la o propunere pentru o noua legislatie. Propunerea ar necesita aprobarea Parlamentului European si a Consiliului UE.
Despre asociatia Freedom and Respect for Every Earthling (F.R.E.E.): Asociatia Freedom and Respect for Every Earthling (F.R.E.E.) are ca scop promovarea drepturilor animalelor si protectiei mediului in Romania, cat si a unei alimentatii sanatoase, care respecta animalele si natura. Organizatia a fost infiintata in anul 2017 si organizeaza frecvent evenimente de informare a publicului la nivel national, cu precadere in Iasi si Bucuresti. Mai multe informatii sunt disponibile pe website-ul organizatiei www.freeanimals.ro
Asociatia F.R.E.E.
Strasbourg, 10 iunie 2021: O initiativa cetateneasca pentru interzicerea cresterii animalelor de ferma in custi a fost discutata joi dimineata, in Plenul Parlamentului European. Eurodeputata Carmen Avram a salutat demersul, dar a atras atentia ca la noua era „Fara custi” nu trebuie sa ajungem lovind in crescatorii de animale. Acestia incepusera deja, inca din 2015, sa investeasca in aceasta tranzitie, dar termenul tinta pe care si-l doreste Parlamentul - 2027 - ar putea fi mult prea scurt pentru crescatorii romani de animale.
Pe de alta parte, avand in vedere competitia neloiala din partea unor state membre pe piata crescatorilor de pui, masura ar putea aduce o gura de aer proaspat pentru sectorul din Romania, care respecta cele mai inalte standarde din lume. Totodata, Carmen Avram a cerut ca, macar de aceasta data, Comisia Europeana sa vina cu un studiu de impact privind aplicarea reformei „Fara custi”, astfel incat crescatorii de animale sa stie la ce sa se astepte: „Initiativa cetateneasca «End the Cage Age» (Sfarsitul erei custilor) e o premiera in istoria Uniunii Europene, prin cei 1.5 milioane de semnatari preocupati nu doar de ce mananca, ci mai ales de modul in care hrana ajunge la ei. Aceasta initiativa e si un pas firesc in contextul Green Deal, in care bunastarea animalelor ocupa un loc prioritar pe agenda Parlamentului European si a Comisiei pentru Agricultura.
Prin eliminarea custilor, atunci cand se poate si numai pe baza dovezilor stiintifice, zootehnia europeana, care deja indeplineste cele mai inalte standarde din lume, face inca un pas spre o era guvernata de responsabilitate si respect fata de bunastarea animalelor.
Trebuie doar sa avem grija ca aceasta era sa nu fie decontata de fermier, care a mai facut recent investitii si care are nevoie, in continuare, de sprijin ca sa nu fie afectata competitivitatea sectorului si, cu atat mai putin, sa nu se puna presiune pe buzunarul consumatorului european. Iar rolul nostru este acela de a echipa corespunzator agricultorii europeni - aliatii nostri - pentru a livra asa cum ne-au obisnuit, la cele mai inalte standarde. Doar asa putem duce agricultura europeana la urmatorul nivel, fara sa afectam securitatea alimentara a Uniunii Europene si dreptul fundamental al cetatenilor la mancare proaspata, sanatoasa, care respecta bunastarea animalelor, dar si la preturi corecte si accesibile.
«End the Cage Age» nu trebuie sa devina un atac voit sau accidental la adresa zootehniei europene si la traditiile culinare ale batranului continent. De aceea, sper ca, macar de aceasta data, pe langa comunicarea sa, Comisia Europeana va pune pe masa si un studiu de impact, pentru a-i ajuta pe fermieri sa-si calibreze business-ul.”
Propunerea de rezolutie referitoare la initiativa cetateneasca intitulata „Sa punem capat erei custii” a fost initiata de Norbert Lins, presedintele Comisiei pentru Agricultura din Parlamentul European, in numele tuturor europarlamentarilor PPE. Primele norme UE de protectie a animalelor de ferma dateaza din anii ’70. Directiva privind protectia animalelor de crescatorie din 1998 a stabilit standarde generale de protectie a tuturor animalelor crescute pentru productia de alimente, lana, piele, blana sau alte scopuri - inclusiv pesti, reptile si amfibieni - si se bazeaza pe Conventia europeana pentru protectia animalelor de ferma din 1978. Dupa numeroase modificari, aparute de-a lungul timpului, in prezent, Comisia Europeana analizeaza revizuirea legislatiei europene in ceea ce priveste bunastarea animalelor.
Cabinet parlamentar Carmen Avram - Membra a Parlamentului European
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>