Contraventiile si sanctiunile din domeniul valorificarii legumelor si fructelor

Contraventii si sanctiuni in comertul cu legume si fructeIn continuare, va prezentam obligatiile pe care comerciantii de legume - fructe le au conform legislatiei romane in vigoare, precum si contraventiile si sanctiuni stabilite pentru acestea.

 

 

 

 

 

Contraventii si sanctiuni stabilite prin Legea 145/2014

Constituie contraventii urmatoarele fapte si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:

    • utilizarea carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol cu nerespectarea prevederilor art. 10, cu amenda de la 200 lei la 1.000 lei, pentru persoane fizice;
          • Art. 10 (1) Regimul de utilizare a filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol este urmatorul:
                • a) primul exemplar se inmaneaza cumparatorului;
                • b) al doilea exemplar se pastreaza de vanzator;
                • c) al treilea exemplar se pastreaza la carnet.
          • (2) Carnetele utilizate, continand al treilea exemplar al filelor, se restituie la primariile care au emis carnetul, in termen de 15 zile lucratoare de la data utilizarii ultimei file a acestora.
          • (3) Prevederile alin. (1) se aplica pentru orice fel de vanzare de produse agricole, in orice cantitate si structura sortimentala, indiferent de calitatea cumparatorului, respectiv persoana fizica sau persoana juridica, cu exceptia exercitarii actului de comert cu amanuntul in piete agroalimentare, targuri si piete ambulante, pentru care se aplica prevederile art. 15.
    • transportul produselor achizitionate de la producatori agricoli, cu nerespectarea prevederilor art. 11 alin. (1), cu amenda de la 200 lei la 1.000 lei, pentru persoane fizice, si cu amenda de la 6.000 lei la 10.000 lei si confiscarea cantitatilor de produse din sectorul agricol transportate, pentru persoane juridice;
          • Art. 11 (1) Pe durata transportului produselor achizitionate de la producatori agricoli pe baza carnetului de comercializare, cumparatorul trebuie sa detina fila din carnet care justifica provenienta marfii, cu exceptia achizitiei acestor produse din piete agroalimentare, targuri si piete ambulante.
    • transportul de produse agricole efectuat de catre producatorii agricoli persoane fizice de la locul de detinere la local de comercializare, cu nerespectarea prevederilor art. 11 alin. (2), cu amenda de la 3.000 lei la 4.000 lei;
          • Art. 11 (2) In cazul transportului de produse agricole efectuat de catre producatorii agricoli persoane fizice de la locul de detinere la locul de comercializare, acestia completeaza o fila din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, corespunzator cantitatilor transportate de producatorul agricol si structurii sortimentelor transportate.
    • organizarea de spatii de vanzare in cadrul structurilor de vanzare cu amanuntul din zonele publice, cu nerespectarea de catre administratorii pietelor a prevederilor art. 13 alin. (1) si (2), cu amenda de la 12.000 lei la 37.500 lei;
          • Art. 13 (1) In cadrul structurilor de comercializare cu ridicata sau cu amanuntul este obligatorie organizarea de spatii de vanzare distincte, care sunt rezervate in exclusivitate producatorilor agricoli persoane fizice detinatoare ale unui atestat de producator si ale unui carnet de comercializare pentru valorificarea produselor din sectorul agricol obtinute din gospodaria/ferma proprie.
          • (2) Procentul de alocare a spatiilor de vanzare prevazute la alin. (1) este de minimum 40% din totalul spatiilor de vanzare existente.
    • neafisarea etichetei de produs, prevazute la art. 14 alin. (3), cu amenda de la 100 lei la 300 lei;
          • Art. 14 (3) Producatorii agricoli au obligatia afisarii la locul de vanzare a etichetei de produs, care contine informatii cu privire la denumirea produsului, localitatea de origine, data obtinerii produsului si pretul de vanzare.
    • desfasurarea activitatilor de valorificare a produselor agricole proprii si de exercitare a comertului cu aceste produse de catre persoanele fizice care nu detin un atestat de producator valabil, respectiv un carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol valabil, si care nu sunt produse in ferma proprie, cu amenda de la 15.000 lei la 22.500 lei;
    • eliberarea de catre primar a atestatului de producator si/sau a carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol, cu incalcarea dispozitiilor prezentei legi, cu amenda de la 15.000 lei la 22.500 lei;
    • vanzarea unor produse agricole, altele decat cele din productie proprie, in baza carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol eliberat potrivit prevederilor prezentei legi, cu amenda de la 7.500 lei la 15.000 lei.

 

Contraventii si sanctiuni stabilite prin Legea 348/2003

Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei urmatoarele fapte:

    • nerespectarea prevederilor art. 23 privind obligativitatea consemnarii in documentele fiscale si/sau in avizele de expeditie emise de producator ori comerciant a calitatii si conformitatii cu standardele de comercializare, reglementate in legislatia comunitara, in cazul comercializarii fructelor proaspete destinate consumului uman, precum si a destinatiei industriale, in cazul celor destinate prelucrarii industriale;
    • nerespectarea prevederilor art. 22 alin. (1) privind analiza continutului de reziduuri, contaminanti si alte substante, precum si a celor privind evidenta tratamentelor si a substantelor utilizate;
    • nerespectarea prevederilor art. 25 privind folosirea neautorizata a denumirii de origine geografica sau de produs traditional.

Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.500 lei obstructionarea inspectorilor I.S.C.T.P.V.L.F. in exercitarea atributiilor lor privind controlul respectarii reglementarilor in vigoare de catre importatorii, exportatorii, comerciantii, producatorii, depozitele si responsabilii centrelor de expediere sau de oricare alta persoana implicata in producerea sau comercializarea fructelor.

 

Contraventii si sanctiuni stabilite prin Legea 312/2003

Constituie contraventii urmatoarele fapte si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:

    • nerespectarea prevederilor art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1), art. 11 si art. 13, cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei;
          • Art. 9 (1) Legumele, pepenii si ciupercile cultivate, destinate comercializarii in vederea consumului uman in stare proaspata, se clasifica in conformitate cu standardele de comercializare, care au caracter obligatoriu in toate etapele comercializarii pe filiera de produs.
          • Art. 10 (1) Legumele proaspete, pepenii si ciupercile destinate consumului uman se comercializeaza in spatii special amenajate, insotite de facturi pe care se inscriu de catre emitent calitatea si conformitatea cu standardele de comercializare.
          • Art. 11 Micii producatori, persoane fizice, care comercializeaza in conditiile legii legume in pietele stradale sau traditionale se excepteaza de la prevederile art. 10 alin. (2), care prevede ca " Facturile pot fi emise de catre comerciant sau de producator, in cazul in care acesta face livrarea directa catre beneficiar", avand obligatia dovedirii calitatii de producator si a prezentarii produselor in conditii de calitate si igiena.
          • Art. 13 (1) Producatorii agricoli care cultiva legume, pepeni si ciuperci au obligatia de a practica metode de cultivare sanatoase, astfel incat sa asigure siguranta alimentara a consumatorilor, sa respecte normele de mediu, in scopul de a proteja apa si solul si de a tine evidenta tratamentelor fitosanitare si a produselor chimice utilizate in procesul de productie.
          • Art. 13 (2) Controlul privind respectarea tehnologiilor de productie pentru legume, pepeni si ciuperci de cultura se exercita de personalul de specialitate din cadrul Inspectiei de Stat pentru Controlul Tehnic in Producerea si Valorificarea Legumelor si Fructelor, ale carei organizare si functionare se aproba prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale.
    • nerespectarea prevederilor art. 12 alin. (1), cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei;
          • Art 12 (1) Se interzice comercializarea legumelor, pepenilor si a ciupercilor cultivate in stare proaspata sau procesata, destinate consumului uman, care contin reziduuri de pesticide si metale grele, azotati, azotiti sau alte produse, care depasesc nivelurile maxime admise stabilite de legislatia in vigoare.
    • refuzul producatorilor agricoli, precum si al comerciantilor de a se supune controlului exercitat de organele abilitate ale statului, cu amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei.

 

Legislatia in vigoare referitoare la constatarea si sanctionarea contraventiilor

    • Legea nr. 145 din 21 octombrie 2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agrícol, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
    • Legea nr. 312 din 8 iulie 2003 privind producerea si valorificarea legumelor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
    • Legea nr. 348 din 10 iulie 2003 a pomiculturii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
    • Ordonanta Guvernului nr. 2 din 12 iulie 2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002 cu modificarile si completarile ulterioare.
    • Legii 270/2017 a prevenirii.
    • HG. 33/2018 privind stabilirea contraventiilor care intra sub incidenta Legii 270/2017.

 

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>