Modificarile legislative aduse de OMADR 234/2016 in depunerea cererii unice de plata 2016

Modificari legislative - cererea unica de plata 2016Prin OMADR 234/2016 au fost aduse o serie de modificari si completari OMADR 619/2015, noutati legislative cu impact asupra conditiilor de eligibilitate pentru accesarea schemelor de plati in perioada 2016-2020.

 

 

 

 

    • Sunt redefiniti anumiti termeni, de exemplu :
          • Culturile secundare se redefinesc ca si amestecuri de specii de culturi;
          • Se modifica definitia livezii traditionale utilizata extensiv, pentru acoperirea zonei de eligibilitate de la 100 pomi/ha (maxim pentru Pilonul 1) si 240 pomi/ha (maximum pentru agro-mediu).
    • Se simplifica documentele prin care fermierii fac dovada utilizarii terenului. Se solicita doar adeverinta emisa de primarie conform inscrisurilor din registrul agricol, aferente anului curent de cerere si, dupa caz, contractele de inchiriere/concesiune/arenda incheiate intre fermier si Unitarea Administrativ Teritoriala (UAT)/Agentia Domeniilor Statului (ADS).
    • Se elimina prevederea privind conformarea contractelor de arendare cu prevederile Codului Civil, deoarece acestea trebuie oricum respectate, in contextul in care acestea nu se mai depun la APIA, ca urmare a simplificarii documentatiei pe care o depun fermierii.
    • In contextul simplificarii, functionarul APIA verifica corespondenta suprafetelor utilizate inscrise in adeverinta emisa de primarie, cu suprafetele declarate in cerea unica de plata, iar anexa 1¹ se abroga.
    • A fost completata procedura pentru situatiile in care APIA constata ca terenul declarat face obiectul cererilor unice de plata a doi sau mai multi solicitanti, caz in care APIA, in termen de 30 de zile calendaristice, va notifica solicitantii, care au obligatia sa rezolve litigiul. Daca litigiul nu se rezolva in termen de 30 de zile calendaristice de la primirea notificarii, suprafata de teren supradeclarata nu este eligibila la plata in anul curent de cerere, cu exceptia cazurilor in care litigiul este solutionat in instanta judecatoreasca.
    • Pentru abordarea in articole diferite a fiecarei categorii de utilizatori de pajisti, art. 7 s-a defalcat in doua articole, respectiv art. 7 si art.7¹. De asemenea, a fost stabilit termenul de depunere a documentelor specifice de catre utilizatorii de pajisti apartinand formelor asociative de proprietari—15 octombrie.
    • Se declara neeligibile doar suprafetele declarate in cererile unice de plata pentru care nu se depun documentele care fac dovada utilizarii terenului pana la data limita de depunere a cererilor unice de plata, si nu intreaga cerere, deoarece in cererea unica de plata sunt incluse, dupa caz si animalele.
    • In cazul in care asociatiile crescatorilor de animale infiintate in temeiul OUG 26/2000 care au concesionat teren de la UAT sau ADS raman organizate astfel, deci nu si-au schimbat forma de organizare conform OUG 34/2015, beneficiarii platilor vor fi membrii acestora.
    • Utilizatorii de pajisti permanente, persoane fizice sau juridice de drept privat prezinta in contextul simplificarii doar adeverinta emisa de primarie, conform inscrisurilor din registrul agricol, precum si contractele dintre fermieri si UAT/ADS.
    • Cooperativele agricole prevazute la art. 6 lit. e) din Legea nr. 566/2004, precum si grupurile de producatori care desfasoara activitate agricola in calitate de fermier activ pe pajistile apartinand unitatilor administrativ-teritoriale, cu animalele pe care le detin, pot depune cererea de plata prin reprezentantul legal, in conformitate cu actul constitutiv si/sau statutul formei asociative.
    • Membrii cooperativelor agricole, nu pot depune in mod individual cereri unice de plata in cadrul schemelor de plati pentru suprafetele sau animalele solicitate la plata de catre forma asociativa.
    • Se completeaza lista suprafetelor neeligibile la plata, cu suprafetele cu amenajari piscicole, deoarece acestea sunt in teren neagricol.
    • Art. 11 a fost reformulat, pentru clarificarea modului de aplicare a tolerantei de masurare a parcelelor agricole controlate.
    • In sensul art. 8 alin. (1) lit. s) din ordonanta 3/2015, la depunerea cererii unice de plata, fermierul localizeaza parcela agricola prin identificarea corecta a amplasamentului si a conturului parcelei agricole in blocul fizic, pentru care se solicita plati.
    • In cursul controalelor efectuate de APIA, se aplica o toleranta tehnica de amplasare a parcelei agricole aferenta unei zone-tampon calculata in aplicatia electronica GIS.
    • In cazul in care in urma tuturor controalelor se constata identificarea eronata, in afara tolerantei tehnice de amplasare a parcelelor agricole declarate de fermieri sau a unor parti din aceste parcele, nu se acorda plati pentru suprafetele identificate eronat.
    • Pentru simplificare, li se da posibilitatea fermierilor care detin parcele agricole cu o suprafata de pana la 0,1 ha nesolicitate la plata, sa nu le declare cu conditia ca respectivele parcele sa nu depaseasca un hectar.
    • Dupa efectuarea controalelor incrucisate preliminare, fermierii au dreptul sa modifice cererea unica de plata, fara penalizari, ducand astfel la cresterea calitatii cererilor depuse.
    • Rezultatele verificarilor preliminare incrucisate se notifica fermierului de catre APIA in termen de 26 de zile calendaristice de la data limita de depunere a cererii unice de plata.
    • In termen de maxim 35 de zile calendaristice dupa data limita a depunerii cererii unice de plata fermierul notificat de APIA, poate modifica cererea unica de plata in aplicatia IPA online, fara penalitati.
    • Se elimina obligativitatea ca incepand cu anul 2018, identificarea si delimitarea tuturor parcelelor agricole sa se faca obligatoriu pe baza datelor cadastrale,
    • A fost formulata mai clar obligativitatea ca la culturile infiintate, incepand cu anul de cerere 2016 fermierii sa utilizeze samanta certificata in conformitate cu legislatia in vigoare, pentru a beneficia de sprijin cuplat,
    • In cazul sprijinului cuplat la cultura de canepa pentru ulei si fibra, pentru a beneficia de sprijin cuplat, se elimina obligativitatea incheierii de contracte cu unitati de procesare autorizate,
    • In cazul sprijinului cuplat pentru orez, s-a reglementat si situatia in care fermierul are si calitatea de procesator, pentru care trebuie sa faca dovada procesarii productiei proprii prin documente contabile interne, si de asemenea s-a modificat cantitatea minima de samanta necesara la hectar, din anexa 4, avand in vedere ca exista soiuri la care norma de samanta la hectar este de 120 kg.
    • Ca urmare a eliminarii autorizarii unitatilor de procesare, in locul copiei dupa autorizatia procesatorului, se introduce ca dovada copia de pe certificatul de inregistrare si/sau certificatul constatator eliberat/e de Oficiul National al Registrului Comertului sau de o institutie similara din statele membre UE, din care sa rezulte activitatea de procesare a unitatii cu care a incheiat contractul.
    • In cazul ANTZ, la schema decuplata de productie la specia bovine in sectorul lapte, a fost eliminata conditia inregistrarii beneficiarilor in sistemul de administrare a cotelor de lapte la data solicitarii ajutorului, avand in vedere excluderea cotelor de lapte in noua politica agricola.
    • In cazul ANTZ, la schema decuplata de productie la specia bovine in sectorul lapte, pentru beneficiarii noi a fost introdusa conditia de a fi livrat si/sau vandut direct o cantitate de minimum 3 tone de lapte in perioada cuprinsa intre data inceperii depunerii cererii unice a anului anterior si ultima zi inainte de data inceperii depunerii cererii unice in anul in curs, conditie dovedita prin depunerea unor documente justificative.
    • Registrul individual al exploatatiei, este un document obligatoriu conform legislatiei sanitare veterinare, dar se elimina din Ordinul nr. 619/2015 cu modificarile si completarile ulterioare, avand in vedere ca Regulamentul (UE) nr. 1.307/2013 si OUG nr. 3/2015, prevad ca ANTZ sa se acorde in aceleasi conditii ale CNDP 2013.
    • In cazul ANTZ la schemele decuplate de productie la specia bovine in sectoarele lapte si carne, s-a eliminat conditia detinerii registrului individual al exploatatiei, avand in vedere ca indeplinirea acestei conditii nu poate fi verificata prin control administrativ, ceea ce conduce la simplificarea accesarii acestor scheme.
    • A fost definita perioada in care pot fi infiintate noile exploatatii, astfel incat sa fie eligibile pentru schemele decuplate de productie, specia bovine in sectoarele lapte si carne din cadrul ANTZ, in vederea evitarii modificarii anuale a ordinului si a informarii corecte a beneficiarilor.
    • Pentru anul de cerere 2016, exploatatiile noi sunt cele infiintate in perioada cuprinsa intre 1 aprilie 2015 si ultima zi inainte de data inceperii depunerii cererii unice in anul 2016 .
    • A fost simplificata procedura de completare a cererii de plata pentru solicitantii care au obtinut dreptul la prima in anii anteriori in cazul schemei decuplata de productie la specia bovine in sectorul carne.
    • A fost eliminata din adeverinta emisa de catre medicul veterinar de libera practica imputernicit mentiunea „actiunile prevazute sunt efectuate la zi”, avand in vedere, atat termenul de depunere a cererii unice de plata, cat si faptul ca aceste actiuni se desfasoara pe tot parcursul anului.
    • Au fost stabilite documentele specifice care insotesc cererea unica de plata pentru schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul lapte, in cazul beneficiarilor noi.
    • Se inscriu in Registrul Genealogic al Rasei, vacile de carne si/sau vacile metise cu rase de carne si/sau taurii de reproductie din rase de carne, iar tineretul mascul si/sau femel nu este obligatoriu sa fie inscris in Registrul genealogic al rasei, avand in vedere ca acesta este destinat sacrificarii in abatoare autorizate.
    • In cazul SCZ pentru viermii de matase, s-a reglementat situatia in care fermierul are si calitatea de procesator, pentru care trebuie sa faca dovada procesarii productiei proprii de gogosi crude de matase in unitatea proprie, prin documente contabile interne.
    • S-a reglementat posibilitatea transferului exploatatiei cu cod ANSVSA.
    • Pentru schema decuplata de productie, specia bovine, sector carne, s-a reglementat cedarea dreptului la prima obtinut in anii anteriori, pe baza unei declaratii notariale, cu conditia ca cesionarul sa detina o exploatatie cu cod ANSVSA, la data solicitarii.
    • S-a reglementat ca APIA sa efectueze control administrativ in Baza Nationala de Date a Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, precum si la fata locului, conform manualelor/ghidurilor de procedura elaborate si aprobate prin decizie a directorului general al APIA si avizate de catre directia de specialitate din MADR.
    • S-a completat categoria celor care elibereaza adeverinta care confirma inscrierea animalelor in Registrul genealogic al rasei, cu asociatia acreditata pentru infiintarea si mentinerea Registrul genealogic al rasei, respectiv vizarea de catre ANRZ.
    • Pentru simplificarea documentatiei care insoteste cererea unica de plata, s-a eliminat adeverinta prin care se recunoaste statutul de crescator de bovine/ovine/caprine al solicitantului, eliberata de catre o organizatie/asociatie a crescatorilor de bovine/ovine/caprine, in cazul ANTZ, schemele decuplate de productie, specia bovine, in sectoarele lapte si carne, precum si schema cuplata de productie, speciile ovine/caprine. Se considera ca daca solicitantul este inregistrat cu animale in baza nationala de date, RNE, si indeplineste conditiile de eligibilitate corespunzatoare schemei accesate, acesta este crescator de animale. Prin eliminarea adeverintei prin care se recunoaste statutul de crescator de bovine/ovine/caprine al solicitantului, s-a impus si eliminarea conditiilor care trebuiau indeplinite de organizatiile/asociatiile care eliberau adeverinta mentionata.
    • Animalele solicitate in cererea unica de plata pentru SCZ pot fi inlocuite cu alte animale, in cazul circumstantelor naturale, fara pierderea dreptului la plata sprijinului, in urmatoarele conditii:
          • animalele sa indeplineasca conditiile de eligibilitate pentru obtinerea sprijinului;
          • beneficiarul sa nu fi fost informat de APIA in privinta unei neconformitati din cererea unica de plata;
          • beneficiarul sa nu fi fost informat cu privire la intentia APIA de a efectua un control la fata locului ”
    • La articolul 86, alineatul (6) se modifica si completeaza in sensul introducerii amestecurilor de specii de culturi, urmare modificarii definitiei culturilor secundare si se reformuleaza textul pentru claritate.
    • Se introduc alte noi prevederi prin care se reglementeaza modul de desfiintare a culturilor secundare, incorporarea in sol fiind inlocuita cu distrugerea mecanica (prevazuta la punctul 56 din preambulul Regulamentului Delegat (UE) nr. 639/2014) pana la data limita de 31 martie. Pentru situatiile in care conditiile meteorologice nu permit desfiintarea culturii pana la data 31 martie, se prevede faptul ca aceasta se poate face pana la data de 30 aprilie, cu conditia notificarii prealabile a Centrului local/Centrului judetean al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura. Totodata, se introduce o prevedere noua prin care proportia dintre cele doua specii din cadrul unui amestec de specii de culturi sa fie stabilita de fermier, astfel incat ambele specii sa fie identificate la controlul pe teren care se efectueaza de APIA.
    • In vederea flexibilizarii conditiilor de accesare a platii pentru inverzire, se da posibilitatea fermierilor sa modifice utilizarea parcelelor agricole in ceea ce priveste zonele acoperite de strat vegetal prin schimbarea amplasamentului parcelei agricole sau schimbarea amestecului de specii de culturi pentru strat vegetal, fara sa modifice procentul zonelor acoperite de strat vegetal declarat, cu obligativitatea notificarii APIA pana la data de 15 octombrie. Daca APIA a informat fermierul cu privire la eventualele neconformitati din cererea unica de plata sau intentia de a efectua un control pe teren, sau daca in cadrul controlului pe teren se constata neconformitati, modificarile solicitate de fermier nu sunt acceptate pentru parcelele agricole la care se refera neconformitatea.
    • La articolul 96 alineatul (1) litera a) se precizeaza ca pentru angajamentele in desfasure pe masura 214 din PNDR 2007-2013 alocarea financiara este din programarea PNDR 2014-2020 conform regulilor de tranzitie la noul Program, deoarece doar pana la 31 decembrie 2015 s-au putut efectua plati pentru M 214 din programarea anterioara, 2007-2013. De aemenea, in urma aprobarii celei de-a II-a versiuni a PNDR 2014-2020 se completeaza lista pachetelor si variantelor aplicabile incepand cu anul 2016.
    • La articolul 96 alineatul (4) se modifica, cu precizarea ca pachetul nu poate fi accesat la nivel de parcela.
    • La articolul 98 alineatul (2) se elimina deoarece in 2016 nu mai sunt necesare detalierile referitoare la demarcarea celor doua tipuri de plati, asa cum se impunea in 2015, cand era primul an in care nu se mai acorda ajutorul specific pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica, acordat in baza art. 68 alin. 1 litera a) punctul (ii) din Regulamentul CE nr. 73/2009, din FEGA.
    • La articolul 98 alineatul (3) se abroga intrucat s-a exclus particularizarea prevederii pentru campania 2015.
    • Articolul 105 se modifica, prin introducerea unor referiri suplimentare la documentul justificativ privind detinerea competentelor necesare implementarii angajamentelor aferente masurilor 10 si 11, stabilindu-se termenul de 10 octombrie pentru depunerea acestuia la APIA si conditiile in care se prezinta, in corelare cu prevederile din PNDR 2014-2020.
    • Sintagmele “prima plata”, a doua plata” si a treia plata”, din fisele masurilor M10 si M11 s-au definit ca prima plata dintr-unul din anii de angajament (primul an, al II-lea an, al III-lea an), efectuata catre beneficiar in anul de cerere respectiv (plata in avans sau plata regulara)”.
    • Se introduce un nou articol, prin care se prevede faptul ca fermierii care nu au fost in masura sa respecte criteriile de eligibilitate sau alte obligatii din cauza unui caz de forta majora sau a unor circumstante exceptionale, pentru a beneficia de platile prevazute la art. 1 alin. (2) si (3) din ordonanta, notifica in scris APIA in termenul stabilit la art. 31, alineatul (1) din ordonanta, printr-o instiintare al carui model este prevazut in anexa 12 la ordin.
    • Se introduce un nou articol, in care se prevede faptul ca datele din documentele contabile interne pe care fermierul/unitatea de procesare le depune la APIA, trebuie sa fie inregistrate in contabilitatea proprie conform prevederilor legale in vigoare.
    • Se modifica Anexa nr.1 (adeverinta emisa de UAT) prin
          • punerea in concordanta cu inscrisurile din Registrul agricol 2015-2019, aferente anului de cerere.
          • eliminarea Cap XV, pentru simplificare. Ca urmare, s-a introdus mentiunea ca la suprafata in arenda sa se inscrie suprafata rezultata din insumarea suprafetelor prevazute in contractele de arenda incheiate inaintea depunerii cererii unice de plata, care sunt valabile cel putin pana la data de 1 decembrie a anului de cerere.
          • introducerea mentiunii ca eliberarea adeverintei sa nu fie conditionata de plata impozitelor si taxelor locale.
    • Anexele, 2, 4, 7 si 9 se modifica si se inlocuiesc cu Anexele nr. 2, 3, 4 si 5 la prezentul Ordin 234/2015
    • Se introduce o noua anexa, Anexa nr. 6, privind instiintarea cu privire la cazurile de forta majora.
    • In tot cuprinsul actului normativ, se elimina sintagmele: «si salcam (Robinia pseudoacacia)» , «Salcam (Robinia pseudoacacia) », «Salcamul (Robinia pseudoacacia) - 8 ani», si « si salcam».
    • Prevederile de la punctele 1, 3-15 si 17-60 din proiectul de Ordin se aplica pentru cererile unice de plata care se depun incepand cu anul 2016.
    • OMADR 234/2016 abroga OMADR nr. 246/2008;
    • Masurile de sprijin prevazute in Ordinul 246/2008 aflate in derulare la data intrarii in vigoare a prezentului ordin se finalizeaza potrivit prevederilor legale in vigoare la data initierii acestora.

 

Noutati

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>

Agro & Auto Expo

25-03-2025 Targuri si expozitii

Agro & Auto Expo

În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>