Modificarile legislative aduse de OMADR 234/2016 in depunerea cererii unice de plata 2016

Modificari legislative - cererea unica de plata 2016Prin OMADR 234/2016 au fost aduse o serie de modificari si completari OMADR 619/2015, noutati legislative cu impact asupra conditiilor de eligibilitate pentru accesarea schemelor de plati in perioada 2016-2020.

 

 

 

 

    • Sunt redefiniti anumiti termeni, de exemplu :
          • Culturile secundare se redefinesc ca si amestecuri de specii de culturi;
          • Se modifica definitia livezii traditionale utilizata extensiv, pentru acoperirea zonei de eligibilitate de la 100 pomi/ha (maxim pentru Pilonul 1) si 240 pomi/ha (maximum pentru agro-mediu).
    • Se simplifica documentele prin care fermierii fac dovada utilizarii terenului. Se solicita doar adeverinta emisa de primarie conform inscrisurilor din registrul agricol, aferente anului curent de cerere si, dupa caz, contractele de inchiriere/concesiune/arenda incheiate intre fermier si Unitarea Administrativ Teritoriala (UAT)/Agentia Domeniilor Statului (ADS).
    • Se elimina prevederea privind conformarea contractelor de arendare cu prevederile Codului Civil, deoarece acestea trebuie oricum respectate, in contextul in care acestea nu se mai depun la APIA, ca urmare a simplificarii documentatiei pe care o depun fermierii.
    • In contextul simplificarii, functionarul APIA verifica corespondenta suprafetelor utilizate inscrise in adeverinta emisa de primarie, cu suprafetele declarate in cerea unica de plata, iar anexa 1¹ se abroga.
    • A fost completata procedura pentru situatiile in care APIA constata ca terenul declarat face obiectul cererilor unice de plata a doi sau mai multi solicitanti, caz in care APIA, in termen de 30 de zile calendaristice, va notifica solicitantii, care au obligatia sa rezolve litigiul. Daca litigiul nu se rezolva in termen de 30 de zile calendaristice de la primirea notificarii, suprafata de teren supradeclarata nu este eligibila la plata in anul curent de cerere, cu exceptia cazurilor in care litigiul este solutionat in instanta judecatoreasca.
    • Pentru abordarea in articole diferite a fiecarei categorii de utilizatori de pajisti, art. 7 s-a defalcat in doua articole, respectiv art. 7 si art.7¹. De asemenea, a fost stabilit termenul de depunere a documentelor specifice de catre utilizatorii de pajisti apartinand formelor asociative de proprietari—15 octombrie.
    • Se declara neeligibile doar suprafetele declarate in cererile unice de plata pentru care nu se depun documentele care fac dovada utilizarii terenului pana la data limita de depunere a cererilor unice de plata, si nu intreaga cerere, deoarece in cererea unica de plata sunt incluse, dupa caz si animalele.
    • In cazul in care asociatiile crescatorilor de animale infiintate in temeiul OUG 26/2000 care au concesionat teren de la UAT sau ADS raman organizate astfel, deci nu si-au schimbat forma de organizare conform OUG 34/2015, beneficiarii platilor vor fi membrii acestora.
    • Utilizatorii de pajisti permanente, persoane fizice sau juridice de drept privat prezinta in contextul simplificarii doar adeverinta emisa de primarie, conform inscrisurilor din registrul agricol, precum si contractele dintre fermieri si UAT/ADS.
    • Cooperativele agricole prevazute la art. 6 lit. e) din Legea nr. 566/2004, precum si grupurile de producatori care desfasoara activitate agricola in calitate de fermier activ pe pajistile apartinand unitatilor administrativ-teritoriale, cu animalele pe care le detin, pot depune cererea de plata prin reprezentantul legal, in conformitate cu actul constitutiv si/sau statutul formei asociative.
    • Membrii cooperativelor agricole, nu pot depune in mod individual cereri unice de plata in cadrul schemelor de plati pentru suprafetele sau animalele solicitate la plata de catre forma asociativa.
    • Se completeaza lista suprafetelor neeligibile la plata, cu suprafetele cu amenajari piscicole, deoarece acestea sunt in teren neagricol.
    • Art. 11 a fost reformulat, pentru clarificarea modului de aplicare a tolerantei de masurare a parcelelor agricole controlate.
    • In sensul art. 8 alin. (1) lit. s) din ordonanta 3/2015, la depunerea cererii unice de plata, fermierul localizeaza parcela agricola prin identificarea corecta a amplasamentului si a conturului parcelei agricole in blocul fizic, pentru care se solicita plati.
    • In cursul controalelor efectuate de APIA, se aplica o toleranta tehnica de amplasare a parcelei agricole aferenta unei zone-tampon calculata in aplicatia electronica GIS.
    • In cazul in care in urma tuturor controalelor se constata identificarea eronata, in afara tolerantei tehnice de amplasare a parcelelor agricole declarate de fermieri sau a unor parti din aceste parcele, nu se acorda plati pentru suprafetele identificate eronat.
    • Pentru simplificare, li se da posibilitatea fermierilor care detin parcele agricole cu o suprafata de pana la 0,1 ha nesolicitate la plata, sa nu le declare cu conditia ca respectivele parcele sa nu depaseasca un hectar.
    • Dupa efectuarea controalelor incrucisate preliminare, fermierii au dreptul sa modifice cererea unica de plata, fara penalizari, ducand astfel la cresterea calitatii cererilor depuse.
    • Rezultatele verificarilor preliminare incrucisate se notifica fermierului de catre APIA in termen de 26 de zile calendaristice de la data limita de depunere a cererii unice de plata.
    • In termen de maxim 35 de zile calendaristice dupa data limita a depunerii cererii unice de plata fermierul notificat de APIA, poate modifica cererea unica de plata in aplicatia IPA online, fara penalitati.
    • Se elimina obligativitatea ca incepand cu anul 2018, identificarea si delimitarea tuturor parcelelor agricole sa se faca obligatoriu pe baza datelor cadastrale,
    • A fost formulata mai clar obligativitatea ca la culturile infiintate, incepand cu anul de cerere 2016 fermierii sa utilizeze samanta certificata in conformitate cu legislatia in vigoare, pentru a beneficia de sprijin cuplat,
    • In cazul sprijinului cuplat la cultura de canepa pentru ulei si fibra, pentru a beneficia de sprijin cuplat, se elimina obligativitatea incheierii de contracte cu unitati de procesare autorizate,
    • In cazul sprijinului cuplat pentru orez, s-a reglementat si situatia in care fermierul are si calitatea de procesator, pentru care trebuie sa faca dovada procesarii productiei proprii prin documente contabile interne, si de asemenea s-a modificat cantitatea minima de samanta necesara la hectar, din anexa 4, avand in vedere ca exista soiuri la care norma de samanta la hectar este de 120 kg.
    • Ca urmare a eliminarii autorizarii unitatilor de procesare, in locul copiei dupa autorizatia procesatorului, se introduce ca dovada copia de pe certificatul de inregistrare si/sau certificatul constatator eliberat/e de Oficiul National al Registrului Comertului sau de o institutie similara din statele membre UE, din care sa rezulte activitatea de procesare a unitatii cu care a incheiat contractul.
    • In cazul ANTZ, la schema decuplata de productie la specia bovine in sectorul lapte, a fost eliminata conditia inregistrarii beneficiarilor in sistemul de administrare a cotelor de lapte la data solicitarii ajutorului, avand in vedere excluderea cotelor de lapte in noua politica agricola.
    • In cazul ANTZ, la schema decuplata de productie la specia bovine in sectorul lapte, pentru beneficiarii noi a fost introdusa conditia de a fi livrat si/sau vandut direct o cantitate de minimum 3 tone de lapte in perioada cuprinsa intre data inceperii depunerii cererii unice a anului anterior si ultima zi inainte de data inceperii depunerii cererii unice in anul in curs, conditie dovedita prin depunerea unor documente justificative.
    • Registrul individual al exploatatiei, este un document obligatoriu conform legislatiei sanitare veterinare, dar se elimina din Ordinul nr. 619/2015 cu modificarile si completarile ulterioare, avand in vedere ca Regulamentul (UE) nr. 1.307/2013 si OUG nr. 3/2015, prevad ca ANTZ sa se acorde in aceleasi conditii ale CNDP 2013.
    • In cazul ANTZ la schemele decuplate de productie la specia bovine in sectoarele lapte si carne, s-a eliminat conditia detinerii registrului individual al exploatatiei, avand in vedere ca indeplinirea acestei conditii nu poate fi verificata prin control administrativ, ceea ce conduce la simplificarea accesarii acestor scheme.
    • A fost definita perioada in care pot fi infiintate noile exploatatii, astfel incat sa fie eligibile pentru schemele decuplate de productie, specia bovine in sectoarele lapte si carne din cadrul ANTZ, in vederea evitarii modificarii anuale a ordinului si a informarii corecte a beneficiarilor.
    • Pentru anul de cerere 2016, exploatatiile noi sunt cele infiintate in perioada cuprinsa intre 1 aprilie 2015 si ultima zi inainte de data inceperii depunerii cererii unice in anul 2016 .
    • A fost simplificata procedura de completare a cererii de plata pentru solicitantii care au obtinut dreptul la prima in anii anteriori in cazul schemei decuplata de productie la specia bovine in sectorul carne.
    • A fost eliminata din adeverinta emisa de catre medicul veterinar de libera practica imputernicit mentiunea „actiunile prevazute sunt efectuate la zi”, avand in vedere, atat termenul de depunere a cererii unice de plata, cat si faptul ca aceste actiuni se desfasoara pe tot parcursul anului.
    • Au fost stabilite documentele specifice care insotesc cererea unica de plata pentru schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul lapte, in cazul beneficiarilor noi.
    • Se inscriu in Registrul Genealogic al Rasei, vacile de carne si/sau vacile metise cu rase de carne si/sau taurii de reproductie din rase de carne, iar tineretul mascul si/sau femel nu este obligatoriu sa fie inscris in Registrul genealogic al rasei, avand in vedere ca acesta este destinat sacrificarii in abatoare autorizate.
    • In cazul SCZ pentru viermii de matase, s-a reglementat situatia in care fermierul are si calitatea de procesator, pentru care trebuie sa faca dovada procesarii productiei proprii de gogosi crude de matase in unitatea proprie, prin documente contabile interne.
    • S-a reglementat posibilitatea transferului exploatatiei cu cod ANSVSA.
    • Pentru schema decuplata de productie, specia bovine, sector carne, s-a reglementat cedarea dreptului la prima obtinut in anii anteriori, pe baza unei declaratii notariale, cu conditia ca cesionarul sa detina o exploatatie cu cod ANSVSA, la data solicitarii.
    • S-a reglementat ca APIA sa efectueze control administrativ in Baza Nationala de Date a Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, precum si la fata locului, conform manualelor/ghidurilor de procedura elaborate si aprobate prin decizie a directorului general al APIA si avizate de catre directia de specialitate din MADR.
    • S-a completat categoria celor care elibereaza adeverinta care confirma inscrierea animalelor in Registrul genealogic al rasei, cu asociatia acreditata pentru infiintarea si mentinerea Registrul genealogic al rasei, respectiv vizarea de catre ANRZ.
    • Pentru simplificarea documentatiei care insoteste cererea unica de plata, s-a eliminat adeverinta prin care se recunoaste statutul de crescator de bovine/ovine/caprine al solicitantului, eliberata de catre o organizatie/asociatie a crescatorilor de bovine/ovine/caprine, in cazul ANTZ, schemele decuplate de productie, specia bovine, in sectoarele lapte si carne, precum si schema cuplata de productie, speciile ovine/caprine. Se considera ca daca solicitantul este inregistrat cu animale in baza nationala de date, RNE, si indeplineste conditiile de eligibilitate corespunzatoare schemei accesate, acesta este crescator de animale. Prin eliminarea adeverintei prin care se recunoaste statutul de crescator de bovine/ovine/caprine al solicitantului, s-a impus si eliminarea conditiilor care trebuiau indeplinite de organizatiile/asociatiile care eliberau adeverinta mentionata.
    • Animalele solicitate in cererea unica de plata pentru SCZ pot fi inlocuite cu alte animale, in cazul circumstantelor naturale, fara pierderea dreptului la plata sprijinului, in urmatoarele conditii:
          • animalele sa indeplineasca conditiile de eligibilitate pentru obtinerea sprijinului;
          • beneficiarul sa nu fi fost informat de APIA in privinta unei neconformitati din cererea unica de plata;
          • beneficiarul sa nu fi fost informat cu privire la intentia APIA de a efectua un control la fata locului ”
    • La articolul 86, alineatul (6) se modifica si completeaza in sensul introducerii amestecurilor de specii de culturi, urmare modificarii definitiei culturilor secundare si se reformuleaza textul pentru claritate.
    • Se introduc alte noi prevederi prin care se reglementeaza modul de desfiintare a culturilor secundare, incorporarea in sol fiind inlocuita cu distrugerea mecanica (prevazuta la punctul 56 din preambulul Regulamentului Delegat (UE) nr. 639/2014) pana la data limita de 31 martie. Pentru situatiile in care conditiile meteorologice nu permit desfiintarea culturii pana la data 31 martie, se prevede faptul ca aceasta se poate face pana la data de 30 aprilie, cu conditia notificarii prealabile a Centrului local/Centrului judetean al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura. Totodata, se introduce o prevedere noua prin care proportia dintre cele doua specii din cadrul unui amestec de specii de culturi sa fie stabilita de fermier, astfel incat ambele specii sa fie identificate la controlul pe teren care se efectueaza de APIA.
    • In vederea flexibilizarii conditiilor de accesare a platii pentru inverzire, se da posibilitatea fermierilor sa modifice utilizarea parcelelor agricole in ceea ce priveste zonele acoperite de strat vegetal prin schimbarea amplasamentului parcelei agricole sau schimbarea amestecului de specii de culturi pentru strat vegetal, fara sa modifice procentul zonelor acoperite de strat vegetal declarat, cu obligativitatea notificarii APIA pana la data de 15 octombrie. Daca APIA a informat fermierul cu privire la eventualele neconformitati din cererea unica de plata sau intentia de a efectua un control pe teren, sau daca in cadrul controlului pe teren se constata neconformitati, modificarile solicitate de fermier nu sunt acceptate pentru parcelele agricole la care se refera neconformitatea.
    • La articolul 96 alineatul (1) litera a) se precizeaza ca pentru angajamentele in desfasure pe masura 214 din PNDR 2007-2013 alocarea financiara este din programarea PNDR 2014-2020 conform regulilor de tranzitie la noul Program, deoarece doar pana la 31 decembrie 2015 s-au putut efectua plati pentru M 214 din programarea anterioara, 2007-2013. De aemenea, in urma aprobarii celei de-a II-a versiuni a PNDR 2014-2020 se completeaza lista pachetelor si variantelor aplicabile incepand cu anul 2016.
    • La articolul 96 alineatul (4) se modifica, cu precizarea ca pachetul nu poate fi accesat la nivel de parcela.
    • La articolul 98 alineatul (2) se elimina deoarece in 2016 nu mai sunt necesare detalierile referitoare la demarcarea celor doua tipuri de plati, asa cum se impunea in 2015, cand era primul an in care nu se mai acorda ajutorul specific pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica, acordat in baza art. 68 alin. 1 litera a) punctul (ii) din Regulamentul CE nr. 73/2009, din FEGA.
    • La articolul 98 alineatul (3) se abroga intrucat s-a exclus particularizarea prevederii pentru campania 2015.
    • Articolul 105 se modifica, prin introducerea unor referiri suplimentare la documentul justificativ privind detinerea competentelor necesare implementarii angajamentelor aferente masurilor 10 si 11, stabilindu-se termenul de 10 octombrie pentru depunerea acestuia la APIA si conditiile in care se prezinta, in corelare cu prevederile din PNDR 2014-2020.
    • Sintagmele “prima plata”, a doua plata” si a treia plata”, din fisele masurilor M10 si M11 s-au definit ca prima plata dintr-unul din anii de angajament (primul an, al II-lea an, al III-lea an), efectuata catre beneficiar in anul de cerere respectiv (plata in avans sau plata regulara)”.
    • Se introduce un nou articol, prin care se prevede faptul ca fermierii care nu au fost in masura sa respecte criteriile de eligibilitate sau alte obligatii din cauza unui caz de forta majora sau a unor circumstante exceptionale, pentru a beneficia de platile prevazute la art. 1 alin. (2) si (3) din ordonanta, notifica in scris APIA in termenul stabilit la art. 31, alineatul (1) din ordonanta, printr-o instiintare al carui model este prevazut in anexa 12 la ordin.
    • Se introduce un nou articol, in care se prevede faptul ca datele din documentele contabile interne pe care fermierul/unitatea de procesare le depune la APIA, trebuie sa fie inregistrate in contabilitatea proprie conform prevederilor legale in vigoare.
    • Se modifica Anexa nr.1 (adeverinta emisa de UAT) prin
          • punerea in concordanta cu inscrisurile din Registrul agricol 2015-2019, aferente anului de cerere.
          • eliminarea Cap XV, pentru simplificare. Ca urmare, s-a introdus mentiunea ca la suprafata in arenda sa se inscrie suprafata rezultata din insumarea suprafetelor prevazute in contractele de arenda incheiate inaintea depunerii cererii unice de plata, care sunt valabile cel putin pana la data de 1 decembrie a anului de cerere.
          • introducerea mentiunii ca eliberarea adeverintei sa nu fie conditionata de plata impozitelor si taxelor locale.
    • Anexele, 2, 4, 7 si 9 se modifica si se inlocuiesc cu Anexele nr. 2, 3, 4 si 5 la prezentul Ordin 234/2015
    • Se introduce o noua anexa, Anexa nr. 6, privind instiintarea cu privire la cazurile de forta majora.
    • In tot cuprinsul actului normativ, se elimina sintagmele: «si salcam (Robinia pseudoacacia)» , «Salcam (Robinia pseudoacacia) », «Salcamul (Robinia pseudoacacia) - 8 ani», si « si salcam».
    • Prevederile de la punctele 1, 3-15 si 17-60 din proiectul de Ordin se aplica pentru cererile unice de plata care se depun incepand cu anul 2016.
    • OMADR 234/2016 abroga OMADR nr. 246/2008;
    • Masurile de sprijin prevazute in Ordinul 246/2008 aflate in derulare la data intrarii in vigoare a prezentului ordin se finalizeaza potrivit prevederilor legale in vigoare la data initierii acestora.

 

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>