Federatiile si asociatiile solicita indreptarea Legii Vanatorii

Modificarea Legii VanatoriiFederatia Nationala PRO AGRO condamna modificarile nedrepte aduse la Legea nr. 407/2006, sustine crescatori de ovine si bovine in demersurile care se impun in vederea redresarii situatiei si atrage atentia asupra repercursiunilor negative pentru cresterea animalelor pe care le are intrarea in vigoare a Legii nr. 149 din 2015 privind modificarea si completarea Legii Vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006.



Este vitala indreptarea constrangerilor care sunt impuse pe nedrept crescatorului de ovine/caprine si bovine din Romania si suspendarea masurilor de acordare a contraventiilor prevazute la art. 48.


Numarul animalelor carnivore mari a crescut si au devenit mai agresive punand in pericol viata ciobanilor si a animalelor iar pentru a asigura o echitate intre populatie, animalele domestice si animalele din fondul cinegetic sunt necesare o serie de masuri si modificari asupra continutului Legii 149/2015.

Crescatorii de animale nu tin cainii de placere ci pastreaza un numar de caini suficient in functie de marimea turmei care sa asigure protectia oilor, dar si a ciobanilor.

Pagubele produse de animalele din fondul cinegetic asupra culturilor vegetale, pomilor fructiferi si pasunilor trebuie despagubite de catre gestionarii fondului cinegetic pe raza caruia s-a produs dauna, inclusiv suportarea eventualelor penalitati impuse de A.P.I.A.

Solicitam introducerea in continutul legii 149/2015 a unui articol care sa prevada obligativitatea vanatorilor din fondurile cinegetice de a-si dimensiona incarcatura pe habitate conform prevederilor legale in vigoare si asigurarea hranei animalelor din habitat.

Consideram de bun simt ca pentru organizarea vanatorilor sa fie dat si acordul scris al proprietarului /concesionarului /arendatorului terenului pe raza caruia se desfasoara si introducerea acestei prevederi in continutul legii.

Precizam ca pentru remedierea situatiilor prezentate anterior am solicitat in scris sprijinul membrilor COMISIEI DE AGRICULTURA, SILVICULTURA, INDUSTRIE ALIMENTARA SI SERVICII SPECIFICE, COMISIEI PENTRU MEDIU SI ECHILIBRU ECOLOGIC, PRESEDINTIEI, GUVERNULUI, AVOCATULUI POPORULUI, MINISTERULUI AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE SI MINISTERULUI MEDIULUI, APELOR SI PADURILOR pentru implementarea in regim de urgenta a modificarilor care se impun pentru redresarea situatiei create pe nedrept.

Societatea civila din Romania s-a trezit si este nevoie de implicarea intr-un dialog institutionalizat, permanent a organizatiilor profesionale/interprofesionale reprezentative pentru toate actele normative care vizeaza membrii lor, dinainte de a ajunge in Comisiile de Dialog Social la nivelul ministerelor. Guvernul trebuie sa faca o monitorizare permanenta a cadrului legislativ si sa consulte atat toate autoritatile implicate cat si organizatiile reprezentative din domeniu.

Dorim ca autoritatile romane si angajatii din institutii sa lucreze in slujba producatorilor si sa inteleaga faptul ca SE IMPUNE o responsabilizare a acestora pentru a servi interesul comun al sectorului agroalimentar si al economiei nationale!

Federatia Nationala PRO AGRO

 

 

ACEBOP sustine initiativa crescatorilor de ovine si caprine

Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania sprijina initiativa crescatorilor de ovine si caprine de organizare a mitingului din 15 decembrie 2015 si isi anunta oficial participarea alaturi de colegii crescatori de rumegatoare.

Intrarea in vigoare a Legii nr. 149 din 2015 care modifica Legea Vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407 din anul 2006 prejudiciaza in mod abuziv crescatorii de rumegatoare din Romania, dreptul la asociere al vanatorilor si ingradeste dreptul la propietate.

In epoca dialogului social institutionalizat, asociatiile crescatorilor de animale nu au fost consultate cu ocazia modificarii unei legi dintr-un domeniu atat de sensibil!

Intr-o perioada acuta a existentei noastre, marcata de boli si restrictii comerciale, de preturi la carne mult sub cele ale altor state membre, de ajutoare nationale si comunitare intarziate, controale intarite si abuzive, falimentarea multor crescatori, ajungerea in imposibilitatea de plata a datoriilor catre banci si imposibilitatea sustinerii propriilor familii, suntem pusi in fata unei legi cu care nu suntem de acord si pe care nu o vom accepta.

ASOCIATIA CRESCATORILOR SI EXPORTATORILOR DE BOVINE, OVINE, PORCINE DIN ROMANIA solicita abrogarea Legii nr. 149 din 2015 si sustine crescatorii de animale in dorinta lor de dreptate, fara compromisuri.

A.C.E.B.O.P.

 

 

Deputatul Liviu Harbuz: Oierii au dreptate! Legea vanatorii trebuie modificata

Vicepresedintele Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice, domnul deputat Liviu Harbuz a declarat ca: “Oierii au dreptate! Legea vanatorii trebuie modificata si este responsabilitatea noastra, a parlamentarilor, sa reparam greseala legislativa!

Nu exista lege perfecta, ci lege perfectibila. Este scuza pe care am gasit-o pentru o nedreptate legislativa care, in aceasta perioada, incurca activitatea unora dintre cei mai importanti producatori agricoli din Romania, respectiv crescatorii de ovine. Foarte mult dezbatuta in comisii, chiar si cu participarea liderilor din agricultura, forma finala a unor modificari aduse in acest an la Legea vanatorii s-a dovedit ca trebuie reformulata.

Ceea ce parea o masura de protejare a faunei salbatice – prea mult exploatata in ultimul an, nu trebuie sa limiteze activitatea oierilor din Romania, motiv pentru care am propus in Comisia pentru agricultura din Camera Deputatilor ca saptamana viitoare, in cadrul sedintelor noastre saptamanale de lucru, la discutii sa fie invitati si liderii crescatorilor de ovine pentru a gasi impreuna o solutie de mijloc. Trebuie sa ajungem impreuna la o forma a legii care, in intregul sau, sa le permita acestor oameni sa faca agricultura fara a periclita in vreun fel fondul cinegetic al Romaniei, pe care ne dorim cu totii sa il protejam si sa il lasam mostenire copiilor si nepotilor nostri.

Vreau sa dau asigurari tuturor crescatorilor de animale din Romania, fermierilor in general, ca in Comisia pentru agricultura din Camera Deputatilor nu a existat nici un moment in care sa se propuna sau sa se voteze vreun amendament sau lege care sa puna voit piedica activitatii lor.

Consider in continuare ca dialogul este calea pentru a rezolva orice problema si respect dreptul si optiunea crescatorilor de ovine de a organiza saptamana viitoare o actiune de protest. Sper insa ca invitatia liderilor lor la discutii constructive in Parlamentul Romaniei sa fie o prioritate pentru acestia intrucat este singurul mod in care Legea vanatorii poate fi modificata asa cum isi doresc atat ei, cat si fermierii si cei care militeaza pentru protectia mediului, a florei si faunei Romaniei.”


Deputatul Liviu Harbuz

Vicepresedintele Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice

 

 

Noutati

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

15-05-2025 Stiri agricole

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

08-05-2025 Afaceri agricole

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

07-05-2025 Targuri si expozitii

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

03-05-2025 APIA

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>