Federatia Nationala PRO AGRO condamna modificarile nedrepte aduse la Legea nr. 407/2006, sustine crescatori de ovine si bovine in demersurile care se impun in vederea redresarii situatiei si atrage atentia asupra repercursiunilor negative pentru cresterea animalelor pe care le are intrarea in vigoare a Legii nr. 149 din 2015 privind modificarea si completarea Legii Vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006.
Este vitala indreptarea constrangerilor care sunt impuse pe nedrept crescatorului de ovine/caprine si bovine din Romania si suspendarea masurilor de acordare a contraventiilor prevazute la art. 48.
Numarul animalelor carnivore mari a crescut si au devenit mai agresive punand in pericol viata ciobanilor si a animalelor iar pentru a asigura o echitate intre populatie, animalele domestice si animalele din fondul cinegetic sunt necesare o serie de masuri si modificari asupra continutului Legii 149/2015.
Crescatorii de animale nu tin cainii de placere ci pastreaza un numar de caini suficient in functie de marimea turmei care sa asigure protectia oilor, dar si a ciobanilor.
Pagubele produse de animalele din fondul cinegetic asupra culturilor vegetale, pomilor fructiferi si pasunilor trebuie despagubite de catre gestionarii fondului cinegetic pe raza caruia s-a produs dauna, inclusiv suportarea eventualelor penalitati impuse de A.P.I.A.
Solicitam introducerea in continutul legii 149/2015 a unui articol care sa prevada obligativitatea vanatorilor din fondurile cinegetice de a-si dimensiona incarcatura pe habitate conform prevederilor legale in vigoare si asigurarea hranei animalelor din habitat.
Consideram de bun simt ca pentru organizarea vanatorilor sa fie dat si acordul scris al proprietarului /concesionarului /arendatorului terenului pe raza caruia se desfasoara si introducerea acestei prevederi in continutul legii.
Precizam ca pentru remedierea situatiilor prezentate anterior am solicitat in scris sprijinul membrilor COMISIEI DE AGRICULTURA, SILVICULTURA, INDUSTRIE ALIMENTARA SI SERVICII SPECIFICE, COMISIEI PENTRU MEDIU SI ECHILIBRU ECOLOGIC, PRESEDINTIEI, GUVERNULUI, AVOCATULUI POPORULUI, MINISTERULUI AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE SI MINISTERULUI MEDIULUI, APELOR SI PADURILOR pentru implementarea in regim de urgenta a modificarilor care se impun pentru redresarea situatiei create pe nedrept.
Societatea civila din Romania s-a trezit si este nevoie de implicarea intr-un dialog institutionalizat, permanent a organizatiilor profesionale/interprofesionale reprezentative pentru toate actele normative care vizeaza membrii lor, dinainte de a ajunge in Comisiile de Dialog Social la nivelul ministerelor. Guvernul trebuie sa faca o monitorizare permanenta a cadrului legislativ si sa consulte atat toate autoritatile implicate cat si organizatiile reprezentative din domeniu.
Dorim ca autoritatile romane si angajatii din institutii sa lucreze in slujba producatorilor si sa inteleaga faptul ca SE IMPUNE o responsabilizare a acestora pentru a servi interesul comun al sectorului agroalimentar si al economiei nationale!
Federatia Nationala PRO AGRO
Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania sprijina initiativa crescatorilor de ovine si caprine de organizare a mitingului din 15 decembrie 2015 si isi anunta oficial participarea alaturi de colegii crescatori de rumegatoare.
Intrarea in vigoare a Legii nr. 149 din 2015 care modifica Legea Vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407 din anul 2006 prejudiciaza in mod abuziv crescatorii de rumegatoare din Romania, dreptul la asociere al vanatorilor si ingradeste dreptul la propietate.
In epoca dialogului social institutionalizat, asociatiile crescatorilor de animale nu au fost consultate cu ocazia modificarii unei legi dintr-un domeniu atat de sensibil!
Intr-o perioada acuta a existentei noastre, marcata de boli si restrictii comerciale, de preturi la carne mult sub cele ale altor state membre, de ajutoare nationale si comunitare intarziate, controale intarite si abuzive, falimentarea multor crescatori, ajungerea in imposibilitatea de plata a datoriilor catre banci si imposibilitatea sustinerii propriilor familii, suntem pusi in fata unei legi cu care nu suntem de acord si pe care nu o vom accepta.
ASOCIATIA CRESCATORILOR SI EXPORTATORILOR DE BOVINE, OVINE, PORCINE DIN ROMANIA solicita abrogarea Legii nr. 149 din 2015 si sustine crescatorii de animale in dorinta lor de dreptate, fara compromisuri.
A.C.E.B.O.P.
Vicepresedintele Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice, domnul deputat Liviu Harbuz a declarat ca: “Oierii au dreptate! Legea vanatorii trebuie modificata si este responsabilitatea noastra, a parlamentarilor, sa reparam greseala legislativa!
Nu exista lege perfecta, ci lege perfectibila. Este scuza pe care am gasit-o pentru o nedreptate legislativa care, in aceasta perioada, incurca activitatea unora dintre cei mai importanti producatori agricoli din Romania, respectiv crescatorii de ovine. Foarte mult dezbatuta in comisii, chiar si cu participarea liderilor din agricultura, forma finala a unor modificari aduse in acest an la Legea vanatorii s-a dovedit ca trebuie reformulata.
Ceea ce parea o masura de protejare a faunei salbatice – prea mult exploatata in ultimul an, nu trebuie sa limiteze activitatea oierilor din Romania, motiv pentru care am propus in Comisia pentru agricultura din Camera Deputatilor ca saptamana viitoare, in cadrul sedintelor noastre saptamanale de lucru, la discutii sa fie invitati si liderii crescatorilor de ovine pentru a gasi impreuna o solutie de mijloc. Trebuie sa ajungem impreuna la o forma a legii care, in intregul sau, sa le permita acestor oameni sa faca agricultura fara a periclita in vreun fel fondul cinegetic al Romaniei, pe care ne dorim cu totii sa il protejam si sa il lasam mostenire copiilor si nepotilor nostri.
Vreau sa dau asigurari tuturor crescatorilor de animale din Romania, fermierilor in general, ca in Comisia pentru agricultura din Camera Deputatilor nu a existat nici un moment in care sa se propuna sau sa se voteze vreun amendament sau lege care sa puna voit piedica activitatii lor.
Consider in continuare ca dialogul este calea pentru a rezolva orice problema si respect dreptul si optiunea crescatorilor de ovine de a organiza saptamana viitoare o actiune de protest. Sper insa ca invitatia liderilor lor la discutii constructive in Parlamentul Romaniei sa fie o prioritate pentru acestia intrucat este singurul mod in care Legea vanatorii poate fi modificata asa cum isi doresc atat ei, cat si fermierii si cei care militeaza pentru protectia mediului, a florei si faunei Romaniei.”
Deputatul Liviu Harbuz
Vicepresedintele Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>