Federatiile si asociatiile solicita indreptarea Legii Vanatorii

Modificarea Legii VanatoriiFederatia Nationala PRO AGRO condamna modificarile nedrepte aduse la Legea nr. 407/2006, sustine crescatori de ovine si bovine in demersurile care se impun in vederea redresarii situatiei si atrage atentia asupra repercursiunilor negative pentru cresterea animalelor pe care le are intrarea in vigoare a Legii nr. 149 din 2015 privind modificarea si completarea Legii Vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006.



Este vitala indreptarea constrangerilor care sunt impuse pe nedrept crescatorului de ovine/caprine si bovine din Romania si suspendarea masurilor de acordare a contraventiilor prevazute la art. 48.


Numarul animalelor carnivore mari a crescut si au devenit mai agresive punand in pericol viata ciobanilor si a animalelor iar pentru a asigura o echitate intre populatie, animalele domestice si animalele din fondul cinegetic sunt necesare o serie de masuri si modificari asupra continutului Legii 149/2015.

Crescatorii de animale nu tin cainii de placere ci pastreaza un numar de caini suficient in functie de marimea turmei care sa asigure protectia oilor, dar si a ciobanilor.

Pagubele produse de animalele din fondul cinegetic asupra culturilor vegetale, pomilor fructiferi si pasunilor trebuie despagubite de catre gestionarii fondului cinegetic pe raza caruia s-a produs dauna, inclusiv suportarea eventualelor penalitati impuse de A.P.I.A.

Solicitam introducerea in continutul legii 149/2015 a unui articol care sa prevada obligativitatea vanatorilor din fondurile cinegetice de a-si dimensiona incarcatura pe habitate conform prevederilor legale in vigoare si asigurarea hranei animalelor din habitat.

Consideram de bun simt ca pentru organizarea vanatorilor sa fie dat si acordul scris al proprietarului /concesionarului /arendatorului terenului pe raza caruia se desfasoara si introducerea acestei prevederi in continutul legii.

Precizam ca pentru remedierea situatiilor prezentate anterior am solicitat in scris sprijinul membrilor COMISIEI DE AGRICULTURA, SILVICULTURA, INDUSTRIE ALIMENTARA SI SERVICII SPECIFICE, COMISIEI PENTRU MEDIU SI ECHILIBRU ECOLOGIC, PRESEDINTIEI, GUVERNULUI, AVOCATULUI POPORULUI, MINISTERULUI AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE SI MINISTERULUI MEDIULUI, APELOR SI PADURILOR pentru implementarea in regim de urgenta a modificarilor care se impun pentru redresarea situatiei create pe nedrept.

Societatea civila din Romania s-a trezit si este nevoie de implicarea intr-un dialog institutionalizat, permanent a organizatiilor profesionale/interprofesionale reprezentative pentru toate actele normative care vizeaza membrii lor, dinainte de a ajunge in Comisiile de Dialog Social la nivelul ministerelor. Guvernul trebuie sa faca o monitorizare permanenta a cadrului legislativ si sa consulte atat toate autoritatile implicate cat si organizatiile reprezentative din domeniu.

Dorim ca autoritatile romane si angajatii din institutii sa lucreze in slujba producatorilor si sa inteleaga faptul ca SE IMPUNE o responsabilizare a acestora pentru a servi interesul comun al sectorului agroalimentar si al economiei nationale!

Federatia Nationala PRO AGRO

 

 

ACEBOP sustine initiativa crescatorilor de ovine si caprine

Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania sprijina initiativa crescatorilor de ovine si caprine de organizare a mitingului din 15 decembrie 2015 si isi anunta oficial participarea alaturi de colegii crescatori de rumegatoare.

Intrarea in vigoare a Legii nr. 149 din 2015 care modifica Legea Vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407 din anul 2006 prejudiciaza in mod abuziv crescatorii de rumegatoare din Romania, dreptul la asociere al vanatorilor si ingradeste dreptul la propietate.

In epoca dialogului social institutionalizat, asociatiile crescatorilor de animale nu au fost consultate cu ocazia modificarii unei legi dintr-un domeniu atat de sensibil!

Intr-o perioada acuta a existentei noastre, marcata de boli si restrictii comerciale, de preturi la carne mult sub cele ale altor state membre, de ajutoare nationale si comunitare intarziate, controale intarite si abuzive, falimentarea multor crescatori, ajungerea in imposibilitatea de plata a datoriilor catre banci si imposibilitatea sustinerii propriilor familii, suntem pusi in fata unei legi cu care nu suntem de acord si pe care nu o vom accepta.

ASOCIATIA CRESCATORILOR SI EXPORTATORILOR DE BOVINE, OVINE, PORCINE DIN ROMANIA solicita abrogarea Legii nr. 149 din 2015 si sustine crescatorii de animale in dorinta lor de dreptate, fara compromisuri.

A.C.E.B.O.P.

 

 

Deputatul Liviu Harbuz: Oierii au dreptate! Legea vanatorii trebuie modificata

Vicepresedintele Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice, domnul deputat Liviu Harbuz a declarat ca: “Oierii au dreptate! Legea vanatorii trebuie modificata si este responsabilitatea noastra, a parlamentarilor, sa reparam greseala legislativa!

Nu exista lege perfecta, ci lege perfectibila. Este scuza pe care am gasit-o pentru o nedreptate legislativa care, in aceasta perioada, incurca activitatea unora dintre cei mai importanti producatori agricoli din Romania, respectiv crescatorii de ovine. Foarte mult dezbatuta in comisii, chiar si cu participarea liderilor din agricultura, forma finala a unor modificari aduse in acest an la Legea vanatorii s-a dovedit ca trebuie reformulata.

Ceea ce parea o masura de protejare a faunei salbatice – prea mult exploatata in ultimul an, nu trebuie sa limiteze activitatea oierilor din Romania, motiv pentru care am propus in Comisia pentru agricultura din Camera Deputatilor ca saptamana viitoare, in cadrul sedintelor noastre saptamanale de lucru, la discutii sa fie invitati si liderii crescatorilor de ovine pentru a gasi impreuna o solutie de mijloc. Trebuie sa ajungem impreuna la o forma a legii care, in intregul sau, sa le permita acestor oameni sa faca agricultura fara a periclita in vreun fel fondul cinegetic al Romaniei, pe care ne dorim cu totii sa il protejam si sa il lasam mostenire copiilor si nepotilor nostri.

Vreau sa dau asigurari tuturor crescatorilor de animale din Romania, fermierilor in general, ca in Comisia pentru agricultura din Camera Deputatilor nu a existat nici un moment in care sa se propuna sau sa se voteze vreun amendament sau lege care sa puna voit piedica activitatii lor.

Consider in continuare ca dialogul este calea pentru a rezolva orice problema si respect dreptul si optiunea crescatorilor de ovine de a organiza saptamana viitoare o actiune de protest. Sper insa ca invitatia liderilor lor la discutii constructive in Parlamentul Romaniei sa fie o prioritate pentru acestia intrucat este singurul mod in care Legea vanatorii poate fi modificata asa cum isi doresc atat ei, cat si fermierii si cei care militeaza pentru protectia mediului, a florei si faunei Romaniei.”


Deputatul Liviu Harbuz

Vicepresedintele Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice

 

 

Noutati

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

19-06-2025 Plati APIA

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

18-06-2025 APIA

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>