Antitrust: noi orientari CE privind vanzarea in comun de carne de vita, carne de manzat si culturi arabile

Noi reguli antitrust vanzare carne si culturi agricoleComisia Europeana adopta noi orientari antitrust privind vanzarea in comun de carne de vita, carne de manzat, ulei de masline si culturi arabile. Orientarile sunt menite sa sprijine agricultorii europeni prin clarificarea modului in care acestia pot, in anumite conditii, sa coopereze in scopul vanzarii in comun de ulei de masline, carne de vita si manzat si culturi arabile, in conformitate cu normele UE in materie de concurenta. Pietele europene pentru aceste trei produse reprezinta peste 80 de miliarde EUR anual.

 

 

Comisarul UE responsabil cu politica in domeniul concurentei, Margrethe Vestager, a declarat: Aceste orientari constituie un manual care explica agricultorilor cum sa se organizeze pentru a putea vinde in comun ulei de masline, carne de vita si manzat si culturi arabile, cu respectarea deplina a normelor UE in materie de concurenta. Obiectivul este de a se asigura faptul ca agricultorii europeni pot coopera intre ei pentru a ramane competitivi si pentru a beneficia de putere de negociere fata de cumparatori.

 

Phil Hogan, comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, a declarat: Orientarile vizeaza consolidarea pozitiei comune a agricultorilor in lantul de aprovizionare cu alimente prin stabilirea de norme clare si aplicabile. Acestea ii ajuta pe agricultori sa contracareze efectele concentrarii crescande in etapele de prelucrare si de vanzare cu amanuntul ale lantului. Acesta este un pas important in directia unor conditii practicabile de concurenta pe pietele agricole si a utilizarii depline a instrumentelor disponibile in cadrul noii PAC.

 

Noile orientari vor completa reforma politicii agricole comune (PAC) din 2013, care a introdus o serie de modificari la normele privind modul in care pot coopera agricultorii din UE. Reforma politicii agricole comune (PAC) vizeaza cresterea competitivitatii si a caracterului durabil al activitatii agricultorilor din UE si consolidarea puterii de negociere a acestora fata de cumparatori, mentinand, in acelasi timp, o abordare orientata catre piata.

 

Normele standard de concurenta ale UE interzic acordurile prin care se stabilesc preturile sau alte conditii comerciale sau se impart pietele, cu exceptia cazului in care acordurile permit imbunatatirea productiei sau a distributiei, asigurand in acelasi timp consumatorilor o parte echitabila din profitul rezultat (articolul 101 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene). Aceste norme standard in materie de concurenta se aplica sectorului agricol, sub rezerva anumitor derogari specifice, astfel cum sunt prevazute in Regulamentul privind organizarea comuna a pietelor (OCP) [Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 — denumit in continuare „Regulamentul OCP”).

 

Aceste orientari se refera la trei derogari legate de eficienta care permit producatorilor de ulei de masline, carne de vita si manzat si culturi arabile sa vanda si sa stabileasca in comun preturile, volumele si alte conditii prin intermediul organizatiilor recunoscute, daca indeplinesc anumite conditii (articolele 169, 170 si 171 din Regulamentul privind OCP). In special:

    • este necesar ca astfel de organizatii sa contribuie semnificativ la eficientizarea activitatii agricultorilor, punandu-le la dispozitie activitati de sprijin in afara celor de vanzari (de exemplu, depozitare, transport, distributie); precum si
    • volumele comercializate de o anumita organizatie nu trebuie sa depaseasca anumite praguri (20 % din piata relevanta pentru uleiul de masline si 15 % din piata nationala pentru carnea de vita si manzat si culturi arabile).

Noile orientari ii ajuta pe agricultori sa indeplineasca aceste cerinte. Ele vor sprijini, de asemenea, autoritatile de concurenta si autoritatile judiciare din statele membre la aplicarea noilor norme. In special, acestea:

    • ofera o definitie/indicatie clara asupra tipului de activitati care pot genera cresteri semnificative ale eficientei, necesare pentru a se beneficia de derogare si prezinta exemple specifice de situatii in care astfel de activitati pot genera o crestere semnificativa a eficientei;
    • ofera indrumari privind modalitatea de a calcula volumul comercializat de organizatiile de agricultori si modul in care se poate verifica daca acestea nu depasesc pragurile, tinand seama in special de variatiile naturale de-a lungul timpului;
    • explica modul in care pot fi luate in considerare circumstante exceptionale, de exemplu, o catastrofa naturala, atunci cand se calculeaza volumul comercializat de organizatiile de agricultori; precum si
    • clarifica situatiile in care autoritatile nationale de concurenta si Comisia pot aplica clauza de salvgardare prevazuta de Regulamentul OCP. Aceasta clauza de salvgardare permite autoritatilor in materie de concurenta sa decida, in imprejurari exceptionale, ca vanzarile in comun ale unei organizatii de agricultori fie ar trebui sa fie reevaluate, fie nu ar trebui sa aiba loc in cazul in care piata in ansamblu este afectata in mod negativ.

 

Orientarile vor fi publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene in zilele urmatoare.

Context

Intre ianuarie si mai 2015, Comisia a organizat o consultare publica privind proiectul de text al orientarilor. Pe langa aceasta, Parlamentul European si autoritatile de concurenta ale statelor membre au fost consultate. Toate raspunsurile la aceste consultari sunt disponibile aici.

 

Reformele succesive ale PAC au facut ca aceasta politica sa fie din ce in ce mai orientata catre piata. In prezent, producatorii agricoli europeni concureaza zilnic pe mai multe piete, unde se confrunta cu provocari specifice:

    • exigentele crescande ale consumatorilor pentru produse mai bune, care sa fie durabile si trasabile;
    • concurenta pe plan global cu importuri din afara Europei;
    • parteneri de afaceri care sunt adesea mai mari si mai puternici din punct de vedere financiar, fie ca este vorba de prelucratori, fabricanti sau comercianti cu amanuntul, deoarece cea mai mare parte a exploatatiilor agricole din Europa sunt de dimensiuni foarte mici.

 

Evaluarea impactului realizata de Comisie cu privire la cea mai recenta reforma a PAC a evidentiat nevoia de a se imbunatati functionarea lantului de aprovizionare cu alimente si de a se crea conditii propice pentru ca sectorul agricol sa devina mai competitiv si mai inovator. In special, aceasta presupune incurajarea cooperarii dintre agricultori prin intermediul organizatiilor de producatori si al asociatiilor de organizatii de producatori si, in acelasi timp, asigurarea concurentei in acest sector.

 

Intrebarile frecvente

1.  Care este scopul noilor orientari?

Articolul 101 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene interzice acordurile anticoncurentiale, cu exceptia cazului in care acordurile imbunatatesc productia sau distributia, asigurand totodata consumatorilor o parte echitabila din beneficiul obtinut. In concordanta cu reglementarile relevante si in masura in care ele prevad acest lucru, aceste norme se aplica sectorului agricol, sub rezerva unor derogari specifice.

 

Reforma politicii agricole comune (PAC) din 2013 a introdus astfel de derogari pentru vanzarea de ulei de masline, carne de vita, carne de manzat si culturi arabile. Regulamentul de instituire a unei organizari comune a pietelor produselor agricole (Regulamentul privind OCP) permite organizatiilor de producatori si asociatiilor de organizatii de producatori din aceste trei sectoare sa vanda in comun si sa stabileasca preturi, volume si alte conditii comerciale pentru aceste produse, daca acestea genereaza o crestere semnificativa a eficientei prin alte activitati comune (de exemplu, distributie, depozitare).

 

Noile orientari sunt menite sa ajute fermierii, organizatiile de producatori si asociatiile de organizatii de producatori sa evalueze daca indeplinesc conditiile pentru a beneficia de derogari. Acestea includ scheme care explica pas cu pas modul in care trebuie procedat.

 

Noile orientari ofera, de asemenea, exemple din viata reala in fiecare din sectoarele in cauza, ilustrand situatiile in care organizatiile de fermieri sunt sau nu sunt in conformitate cu normele.

 

Noile orientari ar trebui, de asemenea, sa garanteze ca derogarile sunt aplicate in mod consecvent in toate statele membre. Acestea vor servi drept referinta comuna pentru autoritatile nationale in materie de concurenta si instantele nationale.

 

2.  De ce noile orientari abordeaza trei sectoare in mod specific?

Noile orientari se concentreaza pe noile norme introduse de cea mai recenta reforma a PAC, care se axau in mod specific pe aceste trei sectoare.

 

3.  In ce conditii pot fermierii sa participe la activitati de vanzare in comun?

Fermierii pot sa participe la activitati de vanzare in comun in sectorul culturilor arabile, al animalelor vii pentru productia de carne de vita si carne de manzat sau al uleiului de masline, in cazul in care sunt indeplinite urmatoarele conditii:

  • Activitatile de vanzare in comun trebuie sa fie efectuate de catre organizatii de producatori sau asociatii de organizatii de producatori (denumite in continuare „organizatiile”) recunoscute in mod oficial de catre autoritatile nationale. In cazul fermierilor individuali care isi vand produsele in comun in afara organizatiilor respective, aceste activitati vor fi evaluate in conformitate cu normele standard ale UE in materie de agricultura si de concurenta.

  • Cantitatea comercializata in comun de catre organizatii nu poate depasi:

    • 15 % din piata nationala pentru carnea de vita, carnea de manzat si culturile arabile; sau

    • 20 % din piata relevanta pentru uleiul de masline

  • Organizatiile ar trebui sa desfasoare alte activitati decat vanzarea in comun, de exemplu depozitarea sau distributia, si

  • Aceste activitati suplimentare trebuie sa imbunatateasca in mod semnificativ competitivitatea fermierilor pe piata (si anume, sa genereze o crestere semnificativa a eficientei).

 

Noile orientari ofera explicatii privind modalitatea de masurare a volumelor comercializate, care nu trebuie sa depaseasca limitele stabilite.

 

Noile orientari ofera, de asemenea, pentru fiecare dintre cele trei sectoare, exemple clare de activitati care pot genera cresteri semnificative ale eficientei si descriu o serie de situatii in care sunt generate aceste cresteri ale eficientei.

 

De exemplu, orientarile explica modul in care producatorii de ulei de masline ar putea sa isi prelucreze in comun maslinele, pentru a imparti costurile de investitii ridicate pe care le presupune infiintarea unei fabrici de ulei de masline. Un alt exemplu ar fi modul in care producatorii de carne de vita si de carne de manzat ar putea sa isi promoveze produsele in comun atunci cand urmaresc crearea unui produs specific. Ambele exemple fac obiectul conditiilor stabilite in noile orientari, astfel cum se descrie mai sus la intrebarea 3.

 

4.  Cum poate contribui acest lucru la consolidarea pozitiei fermierilor in practica?

In primul rand, in cazul in care fermierii vand in comun volume reprezentand pana la 15 % din productia nationala pentru carnea de vita si carnea de manzat si culturile arabile si 20 % din piata relevanta pentru uleiul de masline, ei vor reprezenta un procent din cerere egal cu cel reprezentat de cei mai importanti cumparatori de pe piata. Prin urmare, isi vor spori in mod semnificativ puterea de negociere si vor obtine un echilibru mai bun fata de cumparatorii lor, in raport cu rezultatele pe care le-ar putea obtine daca vand in mod individual.

 

In al doilea rand, desfasurand in comun activitati de sprijin prin intermediul unei organizatii, fermierii pot avea acces la factori de productie mai ieftini (de exemplu, prin achizitionarea in comun de hrana pentru animale sau ingrasaminte), isi pot reduce costurile de transport sau de distributie sau pot asigura o aprovizionare mai flexibila sau mai fiabila (de exemplu, prin depozitare si/sau distributie). In sfarsit, ei isi pot reduce costurile si isi pot imbunatati ofertele, ceea ce inseamna ca vor fi mai competitivi pe piata.

 

5.  Vanzarea in comun necesita o autorizare prealabila?

Nu. Fermierii sau organizatiile acestora trebuie sa verifice ei insisi/ele insele daca activitatea de vanzare in comun indeplineste conditiile enumerate mai sus. Cu toate acestea, atunci cand isi incep activitatile de vanzare in comun, organizatiile trebuie sa notifice fara intarziere autoritatea competenta desemnata de statul lor membru. Lista autoritatilor nationale competente este disponibila la adresa: http://ec.europa.eu/agriculture/producer-interbranch-organisations/index_en.htm

 

6.  Care este rolul autoritatilor din domeniul concurentei?

Autoritatilor din domeniul concurentei le revine rolul de a monitoriza pietele in vederea mentinerii unor conditii de concurenta echitabile pentru toti concurentii. Autoritatile din domeniul concurentei au dreptul sa solicite oricarei entitati care exercita o activitate economica - inclusiv fermierilor - sa furnizeze informatii pentru a verifica faptul ca normele in materie de concurenta sunt respectate. In cazul in care o organizatie primeste o astfel de solicitare si ar dori sa beneficieze de derogarile specifice privind activitatile de vanzare in comun, aceasta trebuie sa demonstreze ca sunt indeplinite conditiile mentionate la intrebarea 3 de mai sus.

 

In situatii exceptionale si in anumite conditii limitate, explicate in orientari, autoritatile din domeniul concurentei pot decide ca un anumit acord de comercializare in comun al unei organizatii nu ar trebui pus in aplicare sau ar trebui ajustat.

 

7.  Cum corespund orientarile cu alte initiative ale Comisiei pentru consolidarea cooperarii fermierilor?

Obiectivul orientarilor este de a facilita aplicarea in practica a noilor norme prevazute in Regulamentul privind OCP. Prin urmare, scopul lor este acela de a ajuta fermierii sa participe la activitati de vanzare in comun in anumite conditii si sa isi consolideze pozitia in lantul de aprovizionare cu produse alimentare.

 

Comisia va continua sa analizeze functionarea lantului de aprovizionare cu produse alimentare si pozitia pe care o detin fermierii in cadrul acestuia. Comisia se afla intr-un proces de instituire a unui Grup operativ privind pietele agricole, care va oferi consiliere externa si expertiza privind functionarea pietelor agricole si pozitia fermierilor in cadrul lantului de aprovizionare cu produse alimentare si, de asemenea, va formula recomandari si va propune posibile initiative de politica in acest domeniu, dupa luarea in considerare a unor provocari globale pentru agricultura durabila.


Comisia Europeana

 

 

Noutati

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>

Agro & Auto Expo

25-03-2025 Targuri si expozitii

Agro & Auto Expo

În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>