Modificarea legislatiei privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente

exploatarea pajistilor permanenteIn sedinta Guvernului din data de 1 octombrie 2014 a fost aprobata o Ordonanta de urgenta pentru modificarea legislatiei privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente pentru a permite finalizarea controalelor pe teren in vederea efectuarii platilor pe suprafata si pentru a completa definitia „utilizatorului de pasuni si fanete” cu categoria crescatorilor de animale.

 

 

 

Astfel, prin Ordonanta de Urgenta se modifica Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991:

    • Se corecteaza o eroare materiala, in sensul ca se modifica anul de cerere 2014 cu anul de cerere 2015 in ceea ce priveste accesarea fondurilor europene aferente platilor pe suprafata, fapt care va permite finalizarea controalelor pe teren in vederea efectuarii platilor pe suprafata pentru beneficiarii care au depus cereri de plata.
    • Se completeaza definitia „utilizatorului de pasuni si fanete” cu categoria crescatorilor de animale, persoane juridice de drept public sau de drept privat, constituite conform prevederilor Codului civil, avand animale, proprii sau ale fermierilor membri, inscrise in Registrul National al Exploatatiilor.

 




In conditiile prezente concesionarea/inchirierea pajistilor aflate in proprietatea unitatilor administrative teritoriale se face prin licitatie publica organizata in conditiile legii, la care pot participa crescatorii de animale, persoane fizice sau juridice, a caror exploatatie se afla pe teritoriul romaniei. Marea majoritate a crescatorilor de animale care detin exploatatii mici si foarte mici nu pot participa la licitatie in nume propriu, motiv pentru care sunt organizati in forme de asociere pentru a exploata pajistile in mod eficient si a avea posibilitatea absorbtiei fondurilor europene aferente platilor pe suprafata.

Avand in vedere faptul ca intocmirea amenajamentelor pastorale se pot executa de catre specialisti numai pe baza unor date din teren care privesc tipul de vegetatie sau productia vegetala, este necesar sa fie modificata data de implementare a amenajamentului pastoral, tinand seama de data inceperii pasunatului, respectiv data de 01 mai 2015, data pana la care trebuie finalizate procedurile de achizitii publice pentru concesiune/inchiriere a pajistilor aflate in proprietate unitatii administrativ teritoriale.

Criteriile de eligibilitate in perioada martie 2014 – 09 iunie 2014, perioada de depunere a cererilor de catre beneficiarii platilor pe suprafata in sectorul vegetal 2014 nu mai corespund obligatiilor statuate de actuala forma a prezentei ordonante, care prevede anul 2014 ca an de referinta. Urgenta reglementarii este data de necesitatea finalizarii controalelor pe teren si administrative, in scopul inceperii platilor conform Regulamentului nr. 73/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu data de 16 octombrie 2014.

In ceea ce priveste concesionarea/inchirierea pajistilor aflate in proprietatea unitatilor administrative teritoriale prin licitatie organizata in conditiile legii, autoritatile publice sunt in situatia de a incheia contracte cu fiecare membru al asociatiei, fara a avea posibilitatea delimitarii bunului acordat, atat din cauza numarului de animale foarte mic pe solicitant, cat si imposibilitatii de a acorda prin licitatie publica pajistile tuturor membrilor colectivitatii locale.

Luand in considerare faptul ca asociatiile crescatorilor de animale, membrii ai colectivitatii locale, utilizeaza pajistile in comun, aplica acelasi amenajament pastoral, folosesc aceleasi utilitati, respecta unitar bunele conditii agricole si de mediu, este necesar ca si intocmirea contractelor de concesiune/inchiriere sa se faca cu asociatia, tinand cont de numarul de animale ale fiecarui fermier inscris in Registrul National a Exploatatilor si suprafata de teren care ii revine.

In vederea accesarii fondurilor europene este necesara o flexibilitate rezonabila de aplicare si de prevenire a riscului aparitiei unor disfunctionalitati la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura prin cresterea numarului de cereri depuse de catre fiecare membru al asociatiei.




Referitor la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2014, prezentul proiect:

    • completeaza definitia „utilizatorului de pasuni si fanete” cu categoria crescatorilor de animale, persoane juridice de drept public sau de drept privat, constituite conform prevederilor Codului civil, avand animale, proprii sau ale fermierilor membri, inscrise in RNE, avand in vedere ca, in prezent, sunt excluse formele de organizare ale crescatorilor de animale in asociatii, persoane juridice de drept privat fara scop patrimonial conform Ordonantei Guvernului nr.26/2000, care sunt majoritare la nivel national.
    • stabileste faptul ca in vederea accesarii fondurilor europene aferente platilor pe suprafata, persoanele fizice si juridice proprietari/utilizatori de pajisti au obligatia sa efectueze o cosire cel putin o data pe an sau sa asigure incarcatura minima de 0,3 UVM/ha, in oricare din zilele perioadei de pasunat, stabilite prin amenajamentul pastoral, incepand cu anul de cerere 2015, deoarece in Raportul comun suplimentar nr.4c-4/202/4c-27/47 din 22.04.2014 al Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice si al Comisiei pentru mediu si echilibru ecologic, la punctul 12 din textul propus de Comisii este prevazut „… incepand cu anul de cerere 2015.”, dar dintr-o eroare materiala, in cadrul sedintei de Plen a Camerei Deputatilor, in loc de 2015 s-a redactat 2014;
    • reglementeaza faptul ca in cazul in care proprietarii de animale membri ai colectivitatii locale sunt membri ai unei asociatii si exploateaza in comun o suprafata de pasune, contractul de inchiriere/concesionare sa se incheie cu asociatia, in baza unui centralizator care cuprinde acordul si datele de identificare ale membrilor asociatiei, numarul de animale/membru si suprafata de pajiste cuvenita/membru din total contractata.


Sursa: MADR



Noutati

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>

10.000 de clienți au descoperit gustul românesc la Piața de producători locali din Carrefour Târgu Mureș

17-04-2025 Targuri si expozitii

10.000 de clienți au descoperit gustul românesc la Piața de producători locali din Carrefour Târgu Mureș

Târgu Mureș, 15 aprilie – 10.000 de clienți au participat la Piața de producători locali „De aici, de aproape. Chiar din Mureș”, un proiect-pilot organizat de Grupul Agrointeligența, în parteneriat cu Carrefour România și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Evenimentul a avut loc între 11 și 13 aprilie, în incinta hipermarketului Carrefour Târgu Mureș. Mai multe>>

APIA primește Cereri de plată pentru Schema de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”

16-04-2025 APIA

APIA primește Cereri de plată pentru Schema de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 10 aprilie și până la data de 30 iunie inclusiv, beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027, pot depune Cereri de plată aferente anului 2025 pentru solicitarea sprijinului anului doi de cerere. Mai multe>>

APIA primește Cereri de plată pentru Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite”

15-04-2025 APIA

APIA primește Cereri de plată pentru Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite”

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 10 aprilie și până la data de 15 iulie inclusiv, beneficiarii care au depus cereri de sprijin pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite” în cadrul sesiunilor 1/2016, 2/2017, 3/2018, 4/2019, 5/2020 sau/și 6/2021 și care și-au asumat angajamente în baza schemei, pot depune cereri de plată aferente anului 2025. Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită autorităților abilitate o analiză a randamentului tehnic

10-04-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită autorităților abilitate o analiză a randamentului tehnic

Clubul Fermierilor Români solicită autorităților abilitate o analiză a randamentului tehnic, economic și social asupra fiecărui punct de lansare a rachetelor antigrindină. București, 08 aprilie 2025 – Schimbările climatice și riscurile crescute de calamitate pentru fermieri obligă la o abordare responsabilă în ceea ce privește ... Mai multe>>

APIA plătește 138,5 milioane lei pentru motorina aferentă trimestrului IV al anului 2024

09-04-2025 Plati APIA

APIA plătește 138,5 milioane lei pentru motorina aferentă trimestrului IV al anului 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură pentru perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2024 (trimestrul IV/2024), în conformitate cu prevederile HG nr. 1174/2014 și OMADR nr.1727/2015, cu modificările şi completările ulterioare. Mai multe>>

P0710, hibridul campion la irigat prin picurare

09-04-2025 Stiri agricole

P0710, hibridul campion la irigat prin picurare

În contextul schimbărilor climatice, a secetei și arșiței tot mai prezente, cultura porumbului devine tot mai solicitată. Există zone în care toată vara nu s-au înregistrat deloc precipitații, iar producții de peste 15 t/ha au putut fi obținute doar în condiții de irigat. Este și cazul societății Comcereal Vrancea, una dintre firmele ce alege hibrizi Pioneer în fiecare campanie agricolă, iar producția obținută cu hibridul P0710 a fost de 16.058 kg/ha. Mai multe>>

USAMV Cluj-Napoca la Agraria 2025

09-04-2025 Targuri si expozitii

USAMV Cluj-Napoca la Agraria 2025

USAMV Cluj-Napoca la Agraria 2025, ediție aniversară: standuri educaționale, consultanță, workshop-uri și demonstrații în domeniile agricole și zootehnice, festivitate de premiere și vânzare de vinuri din producția proprie.Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va fi prezentă și la ediția aniversară Agraria 2025, care marchează 30 de ani de la lansarea târgului, între 10-13 aprilie, la Jucu (jud. Cluj). Mai multe>>