Ferma de prune Aldesti;
Racia de prune de Aldesti;
Mnere de prune de Aldesti.
Ferma de prune Aldesti
Caravana Educationala Itineranta mereu in actiune. Un echipaj al caravanei format din Alda Adam si Malimare Gheorghe lectori, Pascu Stefan Director AJOFM partener in Caravana si Naaji Rami asistent ITC si foto au poposit pentru citeva ore in ferma pomicola din Aldesti proprietar fiind d-ul ing Faur Vasilie din Aldesti .
D-ul Faur in citeva cuvinte s-a prezentat; este inginer chimist dar a absolvit cursurile de Lucrator in cultura plantelor si Pomicultor organizate de OJCA Arad iar sotia este inginer agronom, s-au gindit in urma cu mai multi ani vazind ca livada fostului IAS Ineu se distruge de catre animalele satenilor din Aldesti ca ar fi bine sa se intereseze de soarta acestor suprafete de livada cine sunt proprietarii . Dupa mai multe interventii au reusit sa concesioneze o suprafata de 19,9 ha de prun din care anul acesta doar pe 15 ha avea recolta de prune, recolta care era de neasteptat nici chiar pentru el dar pentru altcineva care o vedea, pur si simplu se rupeau crengile cu recolta de care era foarte mindru.
Am fost interesati de tehnologie si ne-a spus ca a facut minimn de stropiri si din cauza banilor dar si prin faptul ca nu a semnalat boli sau daunatori in livada . Pe aceasta baza spunea dumnealui ca s-ar putea ca aceste fructe sa indeplineasca conditiile unor fructe ecologice. Urmeaza sa trimita probe pentru analiza si eventual sa treaca la perioada de conversie la agricultura ecologica conform legilor in vigoare .
Cit priveste desfacerea acestor produse am fost informati ca are contracte cu firme tip market din judetul nostru, din Timis si din Bihor la care zilnic distribuie circa 5.000 kg, transportul fiind facut de catre sotia sa si cei doi fii . Are probleme cu forta de munca care din pacate se gaseste foarte greu chiar in conditiile in care plateste destul de bine .
Ar fi incercat sa faca si export dar din cauza minei de lucru nu s-a putut angaja la asa ceva, dar spune el probabil ca ar fi cistigat mai mult ca si pe piata interna. Prunele care sunt coapte prea tare dar si cele crepate sunt folosite la borhot din care se gindeste sa faca „RACIE DE PRUNE’ si asta destul de cautata in zona . Se cuvine sa-i felicitam pentru munca depusa de la 5.00 dimineata si pina la 24.00 noaptea.
RACIA DE PRUNE DE ALDESTI
Produs traditional in curs de atestare si omologare
Caravana Educationala Itineranta mereu aproape de zona rurala. Un echipaj al caravanei format din Cociuba Nica manager proiect , Alda Adam, Faur Daniela si Malaimare Gheorghe lectori si Naaji Rami asistent ITC si foto , au fost invitati de d-ul Vicar Viorel proprietar de distilerie pentru alcool in localitatea BiRSA pentru a-l sprijini in atestarea si protejarea denumirii produsului „RACIE DE PRUNE DE ALDESTI”.
In timpul vizitei membrii Caravanei au fost informati si li s-a prezentat documentele pe care le are, si probabil ca va avea nevoie de ele pentru demersurile viitoare.
D-ul Vicar are Autorizatie de functionare eliberata de primaria Birsa, Licenta de fabricatie eliberata de Directia Agricola si Certificat de absolvire al cursului de Distilator rachiuri naturale. Cladirea in care se produce alcoolul dispune de doua cazane de fiert fructe si de distilat alcoolul, racitoare pentru racirea alcoolului magazia pentru produsele obtinule si un bazin in care se decanteaza borhotul ce rezulta de la distilate.
Pentru racirea alcoolilor foloseste apa din Canalul Morilor (imaginea de sus).
Cladirea se prezinta in conditii foarte bune este din caramida ian in interior este varuita cu var alb.
Avind in vedere ca in zona se produce alcool din prune sub denumirea de RACIE DE PRUNE DE ALDESTI , membrii caravanei au asigurat pe d-l Vicar ca il vor sprijini pentru atestarea si protejarea denumirii mai sus mentionate pentru faptul ca este un produs realizat in conditii bune si de calitate .
MNERE DE PRUNE DE ALDESTI
PRODUS TRADITIONAL IN CURS DE ATESTARE
Un echipaj al caravanei format din Cociuba Nica manager proiect, Malaes Ioan, Alda Adam si Groza Dana lectori si Naaji Rami cameraman si foto au poposit in satul Aldesti din Tara Zarandului cu scopul de a sprijini atestarea, omologarea si protejarea denumirii ca produs traditional al MNERII DE PRUNE.
Acest produs se prepara doar din prune si are o tehnologie specifica in zona. Pentru prepararea acestui produs se folosesc cazane din cupru numite in zona „ CALDARI” care au un sistem de amestec in acest cazan numit in zona „MESTECAU sau HUSTUCAU „ .
Dupa ce prunele au fost culese, se vor spala si se vor crepa in doua „POMNI” cum se spune de catre mai multe femei deoarece cazanul are capacitatea de aproximativ 90 litri si prune se folosesc aproximativ 100 kg din aceasta cauza este necesar de mai multe femei.
Sistemul traditional era sub forma de claca intre vecini azi la o familie iar in zilele urmatoare la alte familii.
Prunele crapate in doua si fara simburi se pun in aceste caldari unse in prealabil cu untura sau slanina „CLISA” pentru a nu se lipi de fundul caldarii. In continuare cu mestecaul sau hustucaul se amesteca continuu . Dupa aproximativ o ora de fierbere prunele se topesc rezultind „ MUSTUL” care este sub forma unui lichid si care este foarte cautat de copii mici pentru a-l pune pe piine.
Mnerea se fierbe ore in sir, timp in care femeile fac pe rind la mestecau, care trebuie sa se invirta tot timpul in mnere sa nu se prinda de fundul caldarii.
Daca prunele se spala dimineata de la ora 7.00 , mnerea a fost terminata in jurul orei 23.00. Femeile au spus ca mnerea este fiarta cind daca se taie cu o lingura de lemn in caldare in urma ei ramine un sant. De obicei mnerea se punea in vase de lut numite „ OALE” dar si in borcane din sticla. Produsul MNERE DE PRUNE DE ALDESTI urmeaza conform normelor in vigoare sa fie atestat ca produs traditional si sa fie scos pe piata sub aceasta denumire.
Pentru a se pastra mai mult timp acest produs nu are nevoie de conservanti pentru faptul ca s-a fiert mult si aceasta ii da rezistenta fata de diferiti germeni, nu se foloseste nici zaharul pentru complectare mnerea este dulce datorita prunelor.
Se cuvine sa multumim familiei Faur Vasilie din Aldesti care are o livada de toata frumusetea tot in Aldesti de la care au fost aduse prunele dar si familiei Alda Ioan si Georgeta in curtea carora s-a preparat acest produs atit de bun si gustos.
Lector Alda Adam
Foto Naaji Rami
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>