Ferma de prune Aldesti;
Racia de prune de Aldesti;
Mnere de prune de Aldesti.
Ferma de prune Aldesti
Caravana Educationala Itineranta mereu in actiune. Un echipaj al caravanei format din Alda Adam si Malimare Gheorghe lectori, Pascu Stefan Director AJOFM partener in Caravana si Naaji Rami asistent ITC si foto au poposit pentru citeva ore in ferma pomicola din Aldesti proprietar fiind d-ul ing Faur Vasilie din Aldesti .
D-ul Faur in citeva cuvinte s-a prezentat; este inginer chimist dar a absolvit cursurile de Lucrator in cultura plantelor si Pomicultor organizate de OJCA Arad iar sotia este inginer agronom, s-au gindit in urma cu mai multi ani vazind ca livada fostului IAS Ineu se distruge de catre animalele satenilor din Aldesti ca ar fi bine sa se intereseze de soarta acestor suprafete de livada cine sunt proprietarii . Dupa mai multe interventii au reusit sa concesioneze o suprafata de 19,9 ha de prun din care anul acesta doar pe 15 ha avea recolta de prune, recolta care era de neasteptat nici chiar pentru el dar pentru altcineva care o vedea, pur si simplu se rupeau crengile cu recolta de care era foarte mindru.
Am fost interesati de tehnologie si ne-a spus ca a facut minimn de stropiri si din cauza banilor dar si prin faptul ca nu a semnalat boli sau daunatori in livada . Pe aceasta baza spunea dumnealui ca s-ar putea ca aceste fructe sa indeplineasca conditiile unor fructe ecologice. Urmeaza sa trimita probe pentru analiza si eventual sa treaca la perioada de conversie la agricultura ecologica conform legilor in vigoare .
Cit priveste desfacerea acestor produse am fost informati ca are contracte cu firme tip market din judetul nostru, din Timis si din Bihor la care zilnic distribuie circa 5.000 kg, transportul fiind facut de catre sotia sa si cei doi fii . Are probleme cu forta de munca care din pacate se gaseste foarte greu chiar in conditiile in care plateste destul de bine .
Ar fi incercat sa faca si export dar din cauza minei de lucru nu s-a putut angaja la asa ceva, dar spune el probabil ca ar fi cistigat mai mult ca si pe piata interna. Prunele care sunt coapte prea tare dar si cele crepate sunt folosite la borhot din care se gindeste sa faca „RACIE DE PRUNE’ si asta destul de cautata in zona . Se cuvine sa-i felicitam pentru munca depusa de la 5.00 dimineata si pina la 24.00 noaptea.
RACIA DE PRUNE DE ALDESTI
Produs traditional in curs de atestare si omologare
Caravana Educationala Itineranta mereu aproape de zona rurala. Un echipaj al caravanei format din Cociuba Nica manager proiect , Alda Adam, Faur Daniela si Malaimare Gheorghe lectori si Naaji Rami asistent ITC si foto , au fost invitati de d-ul Vicar Viorel proprietar de distilerie pentru alcool in localitatea BiRSA pentru a-l sprijini in atestarea si protejarea denumirii produsului „RACIE DE PRUNE DE ALDESTI”.
In timpul vizitei membrii Caravanei au fost informati si li s-a prezentat documentele pe care le are, si probabil ca va avea nevoie de ele pentru demersurile viitoare.
D-ul Vicar are Autorizatie de functionare eliberata de primaria Birsa, Licenta de fabricatie eliberata de Directia Agricola si Certificat de absolvire al cursului de Distilator rachiuri naturale. Cladirea in care se produce alcoolul dispune de doua cazane de fiert fructe si de distilat alcoolul, racitoare pentru racirea alcoolului magazia pentru produsele obtinule si un bazin in care se decanteaza borhotul ce rezulta de la distilate.
Pentru racirea alcoolilor foloseste apa din Canalul Morilor (imaginea de sus).
Cladirea se prezinta in conditii foarte bune este din caramida ian in interior este varuita cu var alb.
Avind in vedere ca in zona se produce alcool din prune sub denumirea de RACIE DE PRUNE DE ALDESTI , membrii caravanei au asigurat pe d-l Vicar ca il vor sprijini pentru atestarea si protejarea denumirii mai sus mentionate pentru faptul ca este un produs realizat in conditii bune si de calitate .
MNERE DE PRUNE DE ALDESTI
PRODUS TRADITIONAL IN CURS DE ATESTARE
Un echipaj al caravanei format din Cociuba Nica manager proiect, Malaes Ioan, Alda Adam si Groza Dana lectori si Naaji Rami cameraman si foto au poposit in satul Aldesti din Tara Zarandului cu scopul de a sprijini atestarea, omologarea si protejarea denumirii ca produs traditional al MNERII DE PRUNE.
Acest produs se prepara doar din prune si are o tehnologie specifica in zona. Pentru prepararea acestui produs se folosesc cazane din cupru numite in zona „ CALDARI” care au un sistem de amestec in acest cazan numit in zona „MESTECAU sau HUSTUCAU „ .
Dupa ce prunele au fost culese, se vor spala si se vor crepa in doua „POMNI” cum se spune de catre mai multe femei deoarece cazanul are capacitatea de aproximativ 90 litri si prune se folosesc aproximativ 100 kg din aceasta cauza este necesar de mai multe femei.
Sistemul traditional era sub forma de claca intre vecini azi la o familie iar in zilele urmatoare la alte familii.
Prunele crapate in doua si fara simburi se pun in aceste caldari unse in prealabil cu untura sau slanina „CLISA” pentru a nu se lipi de fundul caldarii. In continuare cu mestecaul sau hustucaul se amesteca continuu . Dupa aproximativ o ora de fierbere prunele se topesc rezultind „ MUSTUL” care este sub forma unui lichid si care este foarte cautat de copii mici pentru a-l pune pe piine.
Mnerea se fierbe ore in sir, timp in care femeile fac pe rind la mestecau, care trebuie sa se invirta tot timpul in mnere sa nu se prinda de fundul caldarii.
Daca prunele se spala dimineata de la ora 7.00 , mnerea a fost terminata in jurul orei 23.00. Femeile au spus ca mnerea este fiarta cind daca se taie cu o lingura de lemn in caldare in urma ei ramine un sant. De obicei mnerea se punea in vase de lut numite „ OALE” dar si in borcane din sticla. Produsul MNERE DE PRUNE DE ALDESTI urmeaza conform normelor in vigoare sa fie atestat ca produs traditional si sa fie scos pe piata sub aceasta denumire.
Pentru a se pastra mai mult timp acest produs nu are nevoie de conservanti pentru faptul ca s-a fiert mult si aceasta ii da rezistenta fata de diferiti germeni, nu se foloseste nici zaharul pentru complectare mnerea este dulce datorita prunelor.
Se cuvine sa multumim familiei Faur Vasilie din Aldesti care are o livada de toata frumusetea tot in Aldesti de la care au fost aduse prunele dar si familiei Alda Ioan si Georgeta in curtea carora s-a preparat acest produs atit de bun si gustos.
Lector Alda Adam
Foto Naaji Rami
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>