Stadiul descentralizarii in domeniul administratiei agricole


Revista Eu.Ro.Com a organizat, la Hotel Continental, Arad, in datat de 22 -23 august 2008, Conferinta numarul 6 cu cu tema: „Stadiul descentralizarii in domeniul administratiei agricole” in parteneriat cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.




Incepand cu luna ianuarie a anului 2006,
revista „Eu.Ro.Com“ a avut initiativa de a organiza diverse seminarii, abordand un spectru larg de domenii, cum ar fi: agricultura, turismul, protectia mediului, sanatatea, economia si comertul, migratia fortei de munca, reusind sa realizeze un amplu proces de informare la nivelul factorilor interesaţi.

Concluziile si contributiile participantilor au fost utilizate de factorii responsabili la imbunatatirea legislatiei in domeniu.

Consecventa acestor initiative, revista Eu.Ro.Com a initiat aceast nou seminar, la Arad, in parteneriat cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Astfel, sa creeat un context favorabil, in care autoritatile din domeniu vor colabora, in vederea indeplinirii obiectivelor propuse, referitoare la descentralizarea administratiei agricole.

Obiectivul conferintei a fost acela de a prezenta strategiile de descentralizare si importanta acestora in gestionarea eficienta a administratiei agricole. La acest eveniment au fost invitati sa participe: Autoritatile judetene si locale, reprezentanti ai Consiliilor locale, Primari si Viceprimari, directorii ai Directiei Agricole pentru Dezvoltare Rurala, ai Oficiului Judetean de Consultanta Agricola, ai Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura, ai Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, reprezentanti ai fermierilor, ai grupurilor de producatori, etc.

Scopul principal al seminarului a fost acela de a realiza un context favorabil in care Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale dezbate stadiul actual al descentralizarii activitatilor din domeniul agricol si strategia ministerului pentru urmatorii ani, precum si evolutia formelor asociative din ultima perioada.

Sustinerea seminarului Eu. Ro.Com. “Rolul camerelor agricole in modernizarea agriculturii romanesti” vine in intampinarea institutiilor reprezentative la nivel national si sprijina obiectivele Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, si anume: stoparea declinului, redresarea treptata si asigurarea conditiilor pentru relansarea agriculturii, industriei alimentare si silviculturii, in concordanta cu potentialul natural, economic si uman de care dispune Romania, in scopul asigurarii securitatii alimentatiei populatiei, pentru crearea de disponibilitati destinate schimburilor economice internationale.

Acest eveniment face parte dintr-o serie de seminarii regionale, care vor dezbate, pe langa problema descentralizarii la nivel de politici ministeriale, si problemele specifice fiecarei zone geografice, oferind prilejul autoritatilor locale sa isi expuna opiniile in fata celor centrale, in scopul solutionarii si stabilirii unei strategii concrete si complete de rezolvare.


Scopul seminarului

Plecand de la o analiza curenta a sectorului agricol din Romania, organizatorii au constatat necesitatea accelerarii proceselor de restructurare si modernizare din spatiul rural, avand in vedere importanta economica si sociala a acestora pentru asigurarea unei dezvoltari economice integrate si durabile a spatiului rural.

Integrarea în Uniunea Europeana reprezinta o sansa pentru agricultura romaneasca, asadar institutiile implicate trebuie sa fie capabile sa genereze proiecte finantabile din bani europeni.

Infiintarea Camerelor Agricole ca structuri de organizare in agricultura Romaniei este un proiect menit sa faciliteze armonizarea politicilor agricole din Romania cu Politica Agricola Comuna a Uniunii Europene.

Camerele Agricole sunt structuri complexe care vor facilita in mod semnificativ activitatea producatorilor agricoli si vor umple golul existent, la acesta data, in comunitatile rurale.

Avand in vedere importanta acestei structuri descentralizate si rolul pe care il joaca toti cei implicati in acest sistem, este necesara diseminarea informatiei incepand de la institutiile administratiei centrale, consiliile judetene, finalizandu-se la nivelul consiliilor locale care trebuie sa fie capabile sa elaboreze si sa puna in practica programele de dezvoltare locala.

De asemenea camerele agricole vor asigura buna functionare a grupurilor de initiativa si actiune locala si implica fermierii in procesul decizional local si central. Astfel este necesar ca acest proces sa fie bine inteles de toti factorii implicati si in acelasi timp sa ofere sprijin acestui nou sistem infiintat.

Obiective propuse in cadrul seminarului au fost:

  • promovarea intereselor economico-sociale ale populatiei din mediul rural angajate in activitati agricole;
  • dezvoltarea agriculturii de tip familial prin modernizarea fermelor familiale;
  • reducerea disparitatilor dintre mediul urban si rural;
  • protectia mediului si gestiunea durabila a resurselor naturale;
  • dezvoltarea durabila si echilibrata a teritoriului.

In cadrul seminarului sau mai facut referiri la promovarea si dezvoltarea formelor asociative si evolutia formelor asociative in ultimii ani.

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>