Comisia Europeana a lansat miercuri, 20 mai, primele doua strategii din Pactul Ecologic European, care vizeaza sectorul agroalimentar: Strategia „De la ferma la furculita” si Strategia pentru Biodiversitate. Ambele isi propun sa transforme agricultura in asa fel incat, pana in 2050, Europa sa devina primul continent neutru din punct de vedere climatic.
„In opinia mea, incepand de azi, 20 mai, ne lansam intr-o calatorie spre necunoscut. In agricultura provocarile vor fi, fara indoiala mari, cred ca si oportunitatile, la fel. De aceea, va depinde doar de noi cum vom alege sa ne protejam fermierii, interesele nationale si securitatea alimentara”, a declarat europarlamentarul Carmen Avram, gazda unui webinar privind adaptarea agriculturii romanesti la cele doua strategii europene.
In ceea ce priveste Strategia „De la ferma la furculita”, Comisia Europeana isi propune, printre altele:
De asemenea, si obiectivele Strategiei pentru Biodiversitate sunt ambitioase, Comisia Europeana dorind:
Cu toate acestea, Comisia Europeana nu a efectuat, nici pana la aceasta ora, un studiu de impact al celor doua strategii asupra sectorului agricol.
„Aceste doua strategii, in conditiile in care avem un buget mai mic pentru agricultura, avem mai putini bani, cu conditii mai multe pentru fermieri, inseamna pentru sistemul alimentar o dez-intensificare a agriculturii. Se schimba modul in care Uniunea Europeana priveste agricultura. Dar, atentie, fara sa existe o analiza de baza a economiei si a efectelor de piata a acestor strategii”, a declarat Florian Ciolacu, directorul Executiv al Clubului Fermierilor Romani.
Prezent la evenimentul online organizat de europarlamentarul Carmen Avram, Florian Ciolacu s-a aratat ingrijorat de o posibila criza alimentara: „Grabirea inutila catre masuri si tinte foarte specifice de productie agricola, inainte sa existe un acord privind strategiile generale pentru alimente, agricultura, utilizarea terenurilor rurale, va conduce la o situatie impredictibila privind siguranta alimentara.”
Mai grav, au apreciat specialistii prezenti la eveniment, anuntul Comisiei Europene vine intr-o perioada in care sectorul agricol romanesc se confrunta deja cu probleme cauzate de criza generata de pandemia COVID-19. Potrivit studiului „Impactul crizei COVID-19 si al secetei asupra fermelor de cultura mare din Romania”, realizat de compania AMAZAG, 42% dintre fermele mari incluse in cercetare au fost afectate de COVID-19 si aproape 60% vor suferi din cauza efectelor pandemiei in viitor.
„Un lucru care e important de notat e faptul ca agricultura e o industrie, industria asta trebuie sa mearga mai departe, trebuie sa fim competitivi si trebuie sa ne asiguram ca ne tragem cenusa la focul nostru, ca fermierii au tot ceea ce le este necesar”, a explicat Laurentiu Asimionesei, reprezentantul companiei AMAZAG.
Ingrijorarile au fost exprimate si de reprezentantii industriei produselor pentru protectia plantelor din Romania, vizati direct de obiectivele strategiei europene „De la ferma la furculita”. Potrivit acestora, pentru gasirea alternativelor la pesticidele sintetice e nevoie de ani de cercetare, asta in conditiile in care acest domeniu este al doilea cel mai restrictionat domeniu la nivel european, dupa cel farmaceutic.
„O companie, pentru a dezvolta un produs sintetic, are nevoie, azi, de 12 ani de cercetare, din momentul in care incepe cercetarea, pana in momentul in care pune in piata o molecula sintetica si de o investitie de peste 280 de milioane de dolari”, a precizat Vasile Iosif, presedintele Asociatiei Industriei de Protectia Plantelor din Romania (AIPROM).
Vasile Iosif a atras, totodata, atentia asupra faptului ca Romania se confrunta cu daunatori care nu exista in alte state membre ale Uniunii Europene si ca este nevoie de o derogare pentru tratamentul la samanta in 2021, altfel tara risca sa piarda productia de porumb si floarea-soarelui aferenta unei suprafete de 1 milion de hectare.
„Romania consuma aproximativ 700 de grame de substanta activa de produs fitosanitar pe hectar, vecinii nostri din Ungaria consuma 1,2 kg de substanta activa pe hectar, iar media UE e peste 2 kg de substanta activa pe hectar. Cred ca deciziile trebuie adoptate numai in urma unei intelegeri a specificului fiecarei tari. AIPROM isi doreste ca UE sa tina cont de progresele stiintifice in domeniu si sa nu solicite industriei de protectia plantelor produsele si tehnologiile care vor fi disponibile abia peste 20-30 de ani. Asa cum oamenii au nevoie de medicamente si plantele au nevoie de «medicamentele» lor, de pesticide”, a concluzionat Vasile Iosif.
De departe, insa, cei mai afectati de prevederile Strategiei pentru Biodiversitate si cele ale Strategiei „De la ferma la furculita” sunt fermierii romani. Pe langa ingrijorarile in ceea ce priveste viitorul afacerii lor, isi pun problema modului in care vor reusi sa asigure o cantitate si mai mare de hrana, pentru o populatie aflata in crestere, la standarde mult mai dure, dar la preturile din prezent.
„Cred ca Europa se pregateste sa-si hraneasca doar elitele si uita de poporul european, care va fi lipsit de o hrana ieftina si de calitate, care exista azi in magazinele din Europa”, este de parere Nicolae Sitaru, fermier si presedintele Asociatiei Producatorilor de Porumb din Romania (APPR).
Riscul ca hrana europeana sa devina din ce in ce mai scumpa, ca urmare a implementarii Strategiei „De la ferma la furculita”, este semnalat si de COPA-COGECA, cea mai mare organizatie europeana de fermieri si cooperative agricole. Specialistii lor avertizeaza ca, aceasta revolutie „verde”, propusa de Pactul Ecologic European, risca sa mareasca procentul celor care traiesc la limita saraciei. In 2017, potrivit datelor oficiale, la nivelul Uniunii Europene peste 110 milioane de oameni, adica 22,4% din cetatenii europeni, traiau in conditii grele.
Exista, totusi, si vesti bune. Acestea vin dinspre micul producator local si lantul scurt de aprovizionare. Criza provocata de pandemia de Coronavirus a demonstrat rezilienta acestui sector, incurajat la nivel european prin Strategia „De la ferma la furculita”. Acest lucru ar putea reprezenta o oportunitate pentru Romania, o dovedesc rezultatele studiului „Achizitia de legume proaspete direct de la producatori locali in perioada crizei COVID-19 in Romania”, realizat de Asociatia Rural Development Research Platform, Iasi (RDRP).
„In ceea ce priveste comportamentul consumatorilor romani, cu achizitii de legume proaspete direct de la producatori locali, daca inainte de 16 martie, 25% apelau la acest tip de achizitie, dupa 16 martie, procentul acestora a crescut la 39%”, e explicat Sebastian Bruma, cercetator stiintific in cadrul Academiei Romane, Filiala Iasi si presedintele Asociatiei Rural Development Research Platform, Iasi (RDRP).
O alta oportunitate este prevazuta de propunerea Comisiei Europene privind Strategia pentru Biodiversitate, potrivit careia, pana in 2030, suprafata cultivata in regim organic trebuie sa atinga 25% din suprafata arabila a uniunii. Expertii considera insa ca, daca Romania doreste sa fie performanta in agricultura organica, e nevoie de o mai buna informare la nivel national asupra prevederilor conversiei, precum si de o simplificare a legislatiei nationale.
„Pentru ca un produs sa fie certificat ecologic sunt necesari intre 2 si 3 ani de conversie, sau, cum spunem noi, de „detoxifiere” a terenului, pana cand acesta ar putea produce produse conform regulamentului european. Problema de la noi e cea a informarii, desi predau de cativa ani legislatie si fac si inspectii pe teren, fermierii nostri au probleme cu accesarea informatiilor. Chiar si pentru cei care aplica si pornesc aceasta certificare, conditiile sunt greoaie. Birocratia de la noi, din pacate, trebuie sa recunosc, e greoaie, de asemenea”, atentioneaza Aurelia Grecu, expert ecolog autorizat in domeniul protectiei mediului si padurilor, lector in cadrul unuia dintre putinele cursuri de conversie spre agricultura organica in Romania.
Totodata, fermierii care realizeaza produse ecologice in Romania nu au o platforma asigurata de Ministerul Agriculturii, unde sa poata fi gasiti de consumatori, a adaugat Aurelia Grecu.
Webinarul, organizat si gazduit de europarlamentarul Carmen Avram, membra in Comisia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din Parlamentul European, poate fi urmarit integral aici:
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
25-03-2025 Targuri si expozitii
În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>