Animals International cere infringement impotriva autoritatilor romane care au trimis 66.000 de oi in miezul verii in tari de la Golful Persic, cel mai fierbinte loc de pe Planeta, in ciuda avertismentului Comisiei Europene care a cerut ca vaporul sa nu paraseasca Romania.
Intr-o scrisoare recenta parvenita Animal International, ANSVSA sustine ca densitatea obisnuita a fost redusa cu 20% pe Al Suwaikh, vaporul reclamat. Dar dovezile prezentate deja de organizatie Comisiei Europene dezvaluie ca densitatea nu mai conteaza atunci cand stresul termic depaseste o anumita limita si ca sute de animale au clacat la destinatie. Investigatorii ONG-ului de protectia animalelor descrie ”mormanul de animale moarte” filmat la punctul de descarcare din Golf. Acestia au surprins si oi batute la debarcare cand temperatura depasea 40°C. Chiar daca destinatia initiala era Kuweit, vaporul a facut alte 4 opriri in Arabia Saudita, Dubai, Qatar si Oman.
Comisarul European Andriukaitis i-a cerut ministrului Petre Daea sa furnizeze rapoarte zilnice de calatorie. “Aceste rapoarte nu pot fi adevarate. Al Shuwaikh este o vechitura sub standardele internationale care de exemplu nu mai are voie sa ia animale din Australia incepand cu ianuarie pentru ca accesul la animale este anevoios si ventilatia proasta. Chiar daca ar pune o singura oaie pe etaj, aceasta va suferi de stres termic odata ce temperatura si umiditatea cresc pe vapor. Sistemele de ventilatie de pe vapoare nu sunt capable sa reduca temperatura si umiditatea sub temperature ambientala. De fapt pe vapor sunt mereu cu 2 pana la 6 grade mai cald decat afara. Puteau sa reduca densitatea si cu 50% si animalele tot erau expuse la conditii insuportabile de stres termic in lunile de vara de pe Marea Rosie si Golful Persic.”, a spus Gabriel Paun, Directorul UE al Animals International.
Potrivit MADR, acesta a fost primul transport. Peste un million de oi ar urma sa fie in total exportate in Golf anul acesta, pe langa alte cel putin 1 milion exportate spre Libia si Iordania. Aceste rute expun animalele la o combinatie de umiditate si caldura care pot duce la colaps, in multe cazuri oile se coc de vii in propria piele in structurile metalice ale vaporului.
“Avem dovezi si filmari cu scene ingrozitoare adunate de-a lungul intregii calatorii, fara a mentiona uciderea animalelor care s-a facut fara asomare. Animalele acestea provin de pe pajisti verzi din Carpati. Un contrast inimaginabil cu locurile din Golf pe care oile trebuie sa le indure.”, a adaugat Paun.
La capatul tunelului se arata in sfarsit o luminita. Este vorba de un proiect de lege inregistrat la Parlamentul Romaniei chiar inainte de vacanta. Proiectul prevede printre altele ca exporturile vor fi interzise pe timpul verii. ”Astazi am lansat petitia prin care toti Parlamentarii sunt rugati sa sustina aceasta lege de bun simt. Macar atat se poate face intr-o prima faza.”, a adaugat Paun.
LINK PETITIE: https://www.animalsinternational.org/take_action/eid-festival-2019/
Animals International a depus un raport complet de investigatii la Comisia Europeana si a cerut demararea procedurii de infringement impotriva autoritatilor romane.
Nu in ultimul rand, organizatia cere Guvernului Romaniei sa inlocuiasca exportul de animale vii cu cel de carne congelata pentru a curma suferinta inutila a animalelor si pentru a pastra valoarea economica adaugata in Romania. In acest sens, organizatia l-a contractat pe economistul Claudiu Cazacu care a realizat primul studiu economic prin care arata ca tara noastra ar putea crea pana la 5311 locuri de munca, valoarea adaugata bruta prin crearea acestor locuri de munca fiind estimata la 46,26 milioane euro anual. Calculele sunt realizate in cazul scenariului care presupune o incetare a tuturor livrarilor internationale (UE sau non-UE) pentru ovine si bovine in mod etapizat pe parcursul a 4 ani. Studiul integral este disponibil la cerere.
Animals International
In urma aparitiei in spatiul public a unor informatii potrivit carora Romania incalca o serie de norme europene privind exportul de animale vii, MADR face urmatoarele precizari pentru corecta informare a opiniei publice:
Anterior realizarii transportului de ovine in Golful Persic, ANSVSA, autoritatea competenta pentru exportul animalelor, a transmis capitanului navei instructiuni tehnice privind transportul in siguranta al animalelor, cu respectarea regulamentelor europene in domeniu. In premiera, pentru exporturile de animale efectuate din Romania catre tari terte, sanatatea si bunastarea animalelor au fost monitorizate pe intreaga durata a calatoriei de catre un medic veterinar, care a asigurat si asistenta sanitara veterinara pentru animalele transportate.
Nava Al Shuwaikh, incarcata cu 66000 capete tineret ovin a plecat din portul Midia, judetul Constanta in data de 14 iulie 2019 si si-a incheiat calatoria in data de 6 august 2019, in portul Muscat din Oman. Durata calatoriei a fost de 23 de zile, perioada in care s-a inregistrat un procent de mortalitati de 0,5 % din totalul animalelor imbarcate, procent care se incadreaza in limita acceptata in astfel de situatii, de maximum 1,5 % mortalitate tehnologic admisa.
ANSVSA a primit raportari zilnice privind starea de sanatate a animalelor, semnate de medicul veterinar prezent la bord, precum si un raport final intocmit de capitanul navei. Animalele transportate pe puntile superioare nu s-au aflat sub actiunea directa a razelor solare, acestea fiind acoperite. Temperatura a fost monitorizata zilnic, in toate zonele unde au fost cazate animalele, rapoartele veterinare indicand faptul ca pe nicio punte nu a fost depasit pragul de 35 de grade Celsius. Din datele incluse in aceste raportari, precum si din fotografiile realizate pe durata calatoriei (atasate) a reiesit faptul ca nu au fost inregistrate probleme majore privind sanatatea si bunastarea animalelor. Nu au fost semnalate astfel de probleme nici la destinatie, unde s-a facut debarcarea animalelor. Toate informatiile de mai sus sunt bazate pe documente semnate si asumate de catre medicul veterinar care a insotit transportul si de capitanul navei.
De asemenea, pe toata durata transportului de ovine au fost respectate normele referitoare la regimul de temperatura, de furajare si la necesarul de apa al animalelor.
Romania este a treia tara din Uniunea Europeana in sectorul cresterii ovinelor. De asemenea, exportul reprezinta un element important pentru acest sector, la nivelul anului 2018 exportandu-se 48,5 mii tone carne de ovine. Interzicerea exportului catre tarile din zona Golfului Persic ar afecta grav interesele crescatorilor si exportatorilor de animale, avand implicatii sociale si economice greu de cuantificat.
M.A.D.R. - Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
Romania incalca decizia Curtii Europene de Justitie in privinta bunastarii animalelor in timpul transportului si rezolutia Parlamentului European. CEJ a decis ca obligatia Statelor Membre UE pentru asigurarea bunastarii animalelor nu se sfarseste la granitele UE, ci la destinatia finala care este ferma unde animalele sunt descarcate: https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2015-04/cp150043en.pdf
Decizia CEJ este dublata de rezolutia Parlamentului European din anul 2019 (limba romana): http://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-8-2019-0132_RO.html
Ori, atat MADR cat si ANSVSA au decis ca in urma avertismentelor repetate ale Comisiei Europene si ale Animals International sa trimita animalele din Romania la tortura planificata. ”Animalele au fost expuse la un stres termic insuportabil, drept pentru care sute au murit pe vapor si alte sute la sosirea la fermele de destinatie”, reclama Gabriel Paun, Directorul UE al Animals International.
Oile au fost transportate din porturile tarilor din Golf pana la destinatia finala cu camioane cu podea si pereti din fier, dar fara acoperis, ceea ce a amplificat temperatura resimtita de animale si a transformat camioanele in cuptoare, ceea ce probabil a cauzat moartea altor sute de animale. Astfel de camioane nu sunt conforme cu cerintele Regulamentului UE 1/2005.
Qatar, 3 august 2019 - Oi din Romania transportate cu vaporul Al Shuwaikh si descarcare in camioane neconforme. Foto: Animals International
Organizatia Animals International este ingrijorata ca nici ANSVSA, nici MADR nu isi asuma raspunderea pentru dezastrul ”Al Shuwaikh”. Vaporul a transportat potrivit celor doua autoritati 66.000 de oi din care potrivit unui interviu recent acordat de ministrul Daea, au murit 33 de oi, iar potrivit comunicatului ministerului pe care acesta il conduce ar fi murit 330 de oi pana la destinatia finala, Oman, valoare ”care se incadreaza in limita acceptata in astfel de situatii, mortalitate tehnologic admisa.” (potrivit comunicatului MADR). ”Ma indoiesc ferm ca pe vapor au murit maxim 330 de oi. Investigatorii care au cules date de pe vaporul Awassi Express, al aceleiasi firme de comert care a venit in Romania, au dovedit ca la bord au murit chiar si 2500 de oi pe ruta Australia – Golf, unde la plecare era iarna, iar in Golf vara. Dar in cazul Al Shuwaikh a fost vara din Romania pana in Golf, durata croazierei fiind similara pe ambele rute”.
MADR sustine in comunicatul de presa din 30 august 2019 ca ”a primit raportari zilnice privind starea de sanatate a animalelor, semnate de medicul veterinar prezent la bord, precum si un raport final intocmit de capitanul navei.”. Paun cere MADR sa publice rapoartele zilnice. ”Aceste rapoarte nu pot fi adevarate. Vaporul Al Shuwaikh este o vechitura cu standarde atat de proaste incat i-a fost interzis a mai exporta animale din Australia dupa sfarsitul acestui an, pentru ca accesul la animale este anevoios si ventilatia proasta. Mai mult, chiar daca minstrul Daea ar merge personal cu o singura oaie pe o punte, acestia ar suferi de stres termic odata ce temperatura si umiditatea cresc pe vapor si cel mai probabil ar muri”.
MADR sustine ca ”temperatura a fost monitorizata zilnic, in toate zonele unde au fost cazate animalele, rapoartele veterinare indicand faptul ca pe nicio punte nu a fost depasit pragul de 35 de grade Celsius.”
In realitate, sistemele de ventilatie de pe vapoare nu sunt capable sa reduca temperatura si umiditatea sub temperatura ambientala. De fapt, pe vapor este mereu cu 2 pana la 6 grade mai cald decat afara. Ori potrivit masuratorilor oficiale, temperaturile nu au scazut nici macar noaptea sub valorile maxime admise de Regulamentul UE 1/2005. Iata care au fost temperaturile oficale masurate la umbra in cele 5 opriri in Golful Persic unde au fost descarcate animalele din Romania:
Ruta vaporului Al Shuwaikh
Itinerarul vaporului Al Shuwaikh
Nu in ultimul rand, MADR admite ca ultima destinatie a oilor din Romania a fost Oman, tara pentru care Romania nu a emis certificat veterinar de sanatate: http://www.ansvsa.ro/industrie-si-afaceri/import-export/certificate-veterinare-de-sanatate-pentru-exportul-animalelor-vii-in-tarile-terte-uniunii-europene/
Avand in vedere reactia MADR, Animals International va depune o plangere oficiala la Comisia Europeana in cazul Al Shuwaikh.
Animals International
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>