Animals International cere infringement impotriva autoritatilor romane care au trimis 66.000 de oi in miezul verii in tari de la Golful Persic, cel mai fierbinte loc de pe Planeta, in ciuda avertismentului Comisiei Europene care a cerut ca vaporul sa nu paraseasca Romania.
Intr-o scrisoare recenta parvenita Animal International, ANSVSA sustine ca densitatea obisnuita a fost redusa cu 20% pe Al Suwaikh, vaporul reclamat. Dar dovezile prezentate deja de organizatie Comisiei Europene dezvaluie ca densitatea nu mai conteaza atunci cand stresul termic depaseste o anumita limita si ca sute de animale au clacat la destinatie. Investigatorii ONG-ului de protectia animalelor descrie ”mormanul de animale moarte” filmat la punctul de descarcare din Golf. Acestia au surprins si oi batute la debarcare cand temperatura depasea 40°C. Chiar daca destinatia initiala era Kuweit, vaporul a facut alte 4 opriri in Arabia Saudita, Dubai, Qatar si Oman.
Comisarul European Andriukaitis i-a cerut ministrului Petre Daea sa furnizeze rapoarte zilnice de calatorie. “Aceste rapoarte nu pot fi adevarate. Al Shuwaikh este o vechitura sub standardele internationale care de exemplu nu mai are voie sa ia animale din Australia incepand cu ianuarie pentru ca accesul la animale este anevoios si ventilatia proasta. Chiar daca ar pune o singura oaie pe etaj, aceasta va suferi de stres termic odata ce temperatura si umiditatea cresc pe vapor. Sistemele de ventilatie de pe vapoare nu sunt capable sa reduca temperatura si umiditatea sub temperature ambientala. De fapt pe vapor sunt mereu cu 2 pana la 6 grade mai cald decat afara. Puteau sa reduca densitatea si cu 50% si animalele tot erau expuse la conditii insuportabile de stres termic in lunile de vara de pe Marea Rosie si Golful Persic.”, a spus Gabriel Paun, Directorul UE al Animals International.
Potrivit MADR, acesta a fost primul transport. Peste un million de oi ar urma sa fie in total exportate in Golf anul acesta, pe langa alte cel putin 1 milion exportate spre Libia si Iordania. Aceste rute expun animalele la o combinatie de umiditate si caldura care pot duce la colaps, in multe cazuri oile se coc de vii in propria piele in structurile metalice ale vaporului.
“Avem dovezi si filmari cu scene ingrozitoare adunate de-a lungul intregii calatorii, fara a mentiona uciderea animalelor care s-a facut fara asomare. Animalele acestea provin de pe pajisti verzi din Carpati. Un contrast inimaginabil cu locurile din Golf pe care oile trebuie sa le indure.”, a adaugat Paun.
La capatul tunelului se arata in sfarsit o luminita. Este vorba de un proiect de lege inregistrat la Parlamentul Romaniei chiar inainte de vacanta. Proiectul prevede printre altele ca exporturile vor fi interzise pe timpul verii. ”Astazi am lansat petitia prin care toti Parlamentarii sunt rugati sa sustina aceasta lege de bun simt. Macar atat se poate face intr-o prima faza.”, a adaugat Paun.
LINK PETITIE: https://www.animalsinternational.org/take_action/eid-festival-2019/
Animals International a depus un raport complet de investigatii la Comisia Europeana si a cerut demararea procedurii de infringement impotriva autoritatilor romane.
Nu in ultimul rand, organizatia cere Guvernului Romaniei sa inlocuiasca exportul de animale vii cu cel de carne congelata pentru a curma suferinta inutila a animalelor si pentru a pastra valoarea economica adaugata in Romania. In acest sens, organizatia l-a contractat pe economistul Claudiu Cazacu care a realizat primul studiu economic prin care arata ca tara noastra ar putea crea pana la 5311 locuri de munca, valoarea adaugata bruta prin crearea acestor locuri de munca fiind estimata la 46,26 milioane euro anual. Calculele sunt realizate in cazul scenariului care presupune o incetare a tuturor livrarilor internationale (UE sau non-UE) pentru ovine si bovine in mod etapizat pe parcursul a 4 ani. Studiul integral este disponibil la cerere.
Animals International
In urma aparitiei in spatiul public a unor informatii potrivit carora Romania incalca o serie de norme europene privind exportul de animale vii, MADR face urmatoarele precizari pentru corecta informare a opiniei publice:
Anterior realizarii transportului de ovine in Golful Persic, ANSVSA, autoritatea competenta pentru exportul animalelor, a transmis capitanului navei instructiuni tehnice privind transportul in siguranta al animalelor, cu respectarea regulamentelor europene in domeniu. In premiera, pentru exporturile de animale efectuate din Romania catre tari terte, sanatatea si bunastarea animalelor au fost monitorizate pe intreaga durata a calatoriei de catre un medic veterinar, care a asigurat si asistenta sanitara veterinara pentru animalele transportate.
Nava Al Shuwaikh, incarcata cu 66000 capete tineret ovin a plecat din portul Midia, judetul Constanta in data de 14 iulie 2019 si si-a incheiat calatoria in data de 6 august 2019, in portul Muscat din Oman. Durata calatoriei a fost de 23 de zile, perioada in care s-a inregistrat un procent de mortalitati de 0,5 % din totalul animalelor imbarcate, procent care se incadreaza in limita acceptata in astfel de situatii, de maximum 1,5 % mortalitate tehnologic admisa.
ANSVSA a primit raportari zilnice privind starea de sanatate a animalelor, semnate de medicul veterinar prezent la bord, precum si un raport final intocmit de capitanul navei. Animalele transportate pe puntile superioare nu s-au aflat sub actiunea directa a razelor solare, acestea fiind acoperite. Temperatura a fost monitorizata zilnic, in toate zonele unde au fost cazate animalele, rapoartele veterinare indicand faptul ca pe nicio punte nu a fost depasit pragul de 35 de grade Celsius. Din datele incluse in aceste raportari, precum si din fotografiile realizate pe durata calatoriei (atasate) a reiesit faptul ca nu au fost inregistrate probleme majore privind sanatatea si bunastarea animalelor. Nu au fost semnalate astfel de probleme nici la destinatie, unde s-a facut debarcarea animalelor. Toate informatiile de mai sus sunt bazate pe documente semnate si asumate de catre medicul veterinar care a insotit transportul si de capitanul navei.
De asemenea, pe toata durata transportului de ovine au fost respectate normele referitoare la regimul de temperatura, de furajare si la necesarul de apa al animalelor.
Romania este a treia tara din Uniunea Europeana in sectorul cresterii ovinelor. De asemenea, exportul reprezinta un element important pentru acest sector, la nivelul anului 2018 exportandu-se 48,5 mii tone carne de ovine. Interzicerea exportului catre tarile din zona Golfului Persic ar afecta grav interesele crescatorilor si exportatorilor de animale, avand implicatii sociale si economice greu de cuantificat.
M.A.D.R. - Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
Romania incalca decizia Curtii Europene de Justitie in privinta bunastarii animalelor in timpul transportului si rezolutia Parlamentului European. CEJ a decis ca obligatia Statelor Membre UE pentru asigurarea bunastarii animalelor nu se sfarseste la granitele UE, ci la destinatia finala care este ferma unde animalele sunt descarcate: https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2015-04/cp150043en.pdf
Decizia CEJ este dublata de rezolutia Parlamentului European din anul 2019 (limba romana): http://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-8-2019-0132_RO.html
Ori, atat MADR cat si ANSVSA au decis ca in urma avertismentelor repetate ale Comisiei Europene si ale Animals International sa trimita animalele din Romania la tortura planificata. ”Animalele au fost expuse la un stres termic insuportabil, drept pentru care sute au murit pe vapor si alte sute la sosirea la fermele de destinatie”, reclama Gabriel Paun, Directorul UE al Animals International.
Oile au fost transportate din porturile tarilor din Golf pana la destinatia finala cu camioane cu podea si pereti din fier, dar fara acoperis, ceea ce a amplificat temperatura resimtita de animale si a transformat camioanele in cuptoare, ceea ce probabil a cauzat moartea altor sute de animale. Astfel de camioane nu sunt conforme cu cerintele Regulamentului UE 1/2005.
Qatar, 3 august 2019 - Oi din Romania transportate cu vaporul Al Shuwaikh si descarcare in camioane neconforme. Foto: Animals International
Organizatia Animals International este ingrijorata ca nici ANSVSA, nici MADR nu isi asuma raspunderea pentru dezastrul ”Al Shuwaikh”. Vaporul a transportat potrivit celor doua autoritati 66.000 de oi din care potrivit unui interviu recent acordat de ministrul Daea, au murit 33 de oi, iar potrivit comunicatului ministerului pe care acesta il conduce ar fi murit 330 de oi pana la destinatia finala, Oman, valoare ”care se incadreaza in limita acceptata in astfel de situatii, mortalitate tehnologic admisa.” (potrivit comunicatului MADR). ”Ma indoiesc ferm ca pe vapor au murit maxim 330 de oi. Investigatorii care au cules date de pe vaporul Awassi Express, al aceleiasi firme de comert care a venit in Romania, au dovedit ca la bord au murit chiar si 2500 de oi pe ruta Australia – Golf, unde la plecare era iarna, iar in Golf vara. Dar in cazul Al Shuwaikh a fost vara din Romania pana in Golf, durata croazierei fiind similara pe ambele rute”.
MADR sustine in comunicatul de presa din 30 august 2019 ca ”a primit raportari zilnice privind starea de sanatate a animalelor, semnate de medicul veterinar prezent la bord, precum si un raport final intocmit de capitanul navei.”. Paun cere MADR sa publice rapoartele zilnice. ”Aceste rapoarte nu pot fi adevarate. Vaporul Al Shuwaikh este o vechitura cu standarde atat de proaste incat i-a fost interzis a mai exporta animale din Australia dupa sfarsitul acestui an, pentru ca accesul la animale este anevoios si ventilatia proasta. Mai mult, chiar daca minstrul Daea ar merge personal cu o singura oaie pe o punte, acestia ar suferi de stres termic odata ce temperatura si umiditatea cresc pe vapor si cel mai probabil ar muri”.
MADR sustine ca ”temperatura a fost monitorizata zilnic, in toate zonele unde au fost cazate animalele, rapoartele veterinare indicand faptul ca pe nicio punte nu a fost depasit pragul de 35 de grade Celsius.”
In realitate, sistemele de ventilatie de pe vapoare nu sunt capable sa reduca temperatura si umiditatea sub temperatura ambientala. De fapt, pe vapor este mereu cu 2 pana la 6 grade mai cald decat afara. Ori potrivit masuratorilor oficiale, temperaturile nu au scazut nici macar noaptea sub valorile maxime admise de Regulamentul UE 1/2005. Iata care au fost temperaturile oficale masurate la umbra in cele 5 opriri in Golful Persic unde au fost descarcate animalele din Romania:
Ruta vaporului Al Shuwaikh
Itinerarul vaporului Al Shuwaikh
Nu in ultimul rand, MADR admite ca ultima destinatie a oilor din Romania a fost Oman, tara pentru care Romania nu a emis certificat veterinar de sanatate: http://www.ansvsa.ro/industrie-si-afaceri/import-export/certificate-veterinare-de-sanatate-pentru-exportul-animalelor-vii-in-tarile-terte-uniunii-europene/
Avand in vedere reactia MADR, Animals International va depune o plangere oficiala la Comisia Europeana in cazul Al Shuwaikh.
Animals International
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>