Simplificarea suplimentara a normelor din sectorul agricol al UE prin regulamentul Omnibus

Simplificarea suplimentara a normelor din sectorul agricol al UE prin regulamentul OmnibusLa 16 octombrie 2017, statele membre reprezentate in cadrul Comitetului special pentru agricultura au aprobat acordul privind asa-numitul regulament Omnibus. Regulamentul Omnibus modifica regulamentul financiar care reglementeaza executia bugetului UE, precum si 15 acte legislative sectoriale, inclusiv din domeniul agriculturii.

Presedintia ajunsese la un acord provizoriu cu Parlamentul European privind regulamentul Omnibus la 12 octombrie.

Normele convenite vor simplifica politica agricola comuna (PAC) printr-o serie de imbunatatiri tehnice la cele patru regulamente PAC: platile directe, dezvoltarea rurala, organizarea comuna a pietelor si reglementarea orizontala:

 

Plati directe

    • fermier activ: distinctia dintre fermierii activi si cei inactivi devine optionala, permitand astfel statelor membre in care aceasta a dus la o sarcina administrativa excesiva sa renunte la utilizarea ei.
    • pasuni permanente: se modifica normele actuale in asa fel incat sa li se ofere statelor membre mai multa flexibilitate in punerea in aplicare a cerintei.
    • reducerea platilor: acordul confirma posibilitatea ca statele membre sa isi reexamineze anual deciziile privind reducerea platilor directe.
    • ecologizare: suprafetele cultivate cu soiuri de plante precum iarba elefantului (miscanthus) si planta cupa (silphium perfoliatum), precum si terenurile lasate parloaga pentru plante melifere vor fi, de asemenea, considerate zone de interes ecologic.
    • tinerii fermieri: platile pentru tinerii fermieri vor fi acordate pentru o perioada de cinci ani incepand de la data depunerii cererii, cu conditia ca cererea sa fie depusa in termen de cinci ani de la infiintarea fermei. In plus, statele membre pot majora platile pentru tinerii fermieri in cadrul primului pilon pana la 50 % in limitele plafoanelor existente.
    • sprijinul cuplat facultativ: statele membre vor putea sa isi revizuiasca decizia anual.

 

Organizarea comuna a pietelor

    • repartizarea valorii: posibilitatea de a negocia in mod colectiv clauzele din contracte privind repartizarea valorii va fi extinsa si la alte sectoare decat zaharul si va avea un caracter facultativ.
    • organizatie de producatori (OP): institutiile au decis sa mentina situatia actuala in ceea ce priveste recunoasterea voluntara a OP-urilor, cerinta ca activitatea economica a acestora sa fie reala, precum si derogarea prevazuta pentru sectorul laptelui. Propunerea de a adauga o noua categorie de organizatii („organizatii de negociere”) nu a fost retinuta.
    • OP-uri si norme privind concurenta: unele prerogative ale OP-urilor, cum ar fi planificarea productiei, optimizarea costurilor de productie, introducerea pe piata si negocierea contractelor pentru furnizarea de produse agricole in numele membrilor, deja existente in sectoare precum uleiul de masline, carnea de vita si culturile arabile, vor fi extinse la toate sectoarele in vederea imbunatatirii pozitiei fermierilor in cadrul lantului de aprovizionare. Avand in vedere aceasta extindere, s-a decis, de asemenea, ca la articolul privind organizatiile de producatori sa se adauge unele garantii pentru a asigura faptul ca nu este exclusa concurenta.
    • programe operationale pentru fructe si legume, vinuri si contingente de import: normele convenite prevad o simplificare, precum si imbunatatiri tehnice in aceste domenii.
    • gestionarea crizelor: propunerea privind un sistem facultativ de reducere a productiei in perioade de criza nu a fost retinuta, dezbaterea pe aceasta tema fiind astfel amanata pana la viitoarea revizuire a PAC de dupa 2020.

 

Dezvoltare rurala

    • instrumentul de stabilizare a veniturilor: in timp ce sprijinul legat de instrumentul general de stabilizare a veniturilor va continua sa poata fi accesat atunci cand venitul unui fermier scade cu mai mult de 30 % din venitul sau anual mediu, pragul pentru noul instrument sectorial va fi de 20 %. In mod similar, sprijinul pentru contracte de asigurare care acopera, printre altele, pierderile cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile va deveni disponibil daca este distrusa peste 20 % din productia medie anuala a fermierului.
    • instrumente financiare: au fost facute mai multe modificari la normele care trebuie respectate de instrumentele financiare, in scopul de a promova utilizarea acestora si de a le armoniza cu alte fonduri structurale si de investitii ale UE.

 

 

Reglementarea orizontala

    • rezerva pentru situatii de criza: desi nu a fost facuta nicio modificare la normele actuale, Comisia s-a angajat printr-o declaratie sa revizuiasca modul de functionare a rezervei in contextul pregatirilor pentru urmatorul cadru financiar multianual, cu scopul de a permite o interventie eficienta si in timp util in momentele de criza pe piata.
    • regula 50/50: propunerea de a elimina asa-numita „regula 50/50” nu a fost retinuta. Statele membre si bugetul UE vor continua sa suporte in mod egal consecintele financiare ale sumelor pierdute ca urmare a unor nereguli si nerecuperate intr-un termen rezonabil.
    • disciplina financiara: procedura existenta, prin care se asigura faptul ca cheltuielile efectuate in temeiul dispozitiilor PAC nu depasesc limitele stabilite in bugetul UE, a fost simplificata si va fi gestionata exclusiv de catre Comisie.

Consiliul Uniunii Europene

 

Noutati

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>

Agro & Auto Expo

25-03-2025 Targuri si expozitii

Agro & Auto Expo

În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>