Pentru locurile de munca din agricultura in strainatate, romanii nu apeleaza la institutiile publice

Romanii nu apeleaza la institutiile publice pentru locurile de munca din agricultura in strainatateMinisterul Muncii are in vedere situatia semnalata in aceste zile de presa italiana si precizeaza ca monitorizeaza, dinainte de aparitia articolelor de presa, situatia romanilor care muncesc in Italia.

Astfel, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, informeaza, in mod curent, cetatenii romani, prin intermediul consilierilor EURES si al celor doua help desk-uri din Targu Jiu si din Iasi, dezvoltate prin proiectul 'SAFE' si dedicate Italiei, despre drepturile avute la locul de munca in Italia si pune la dispozitie datele de contact ale sindicatelor si institutiilor de asistenta italiene.

Numai ca, in general, cetatenii romani si-au gasit un loc de munca in Italia prin cunostinte, prin firmele private de mediere sau in mod direct de la angajator si nu apeleaza la institutiile publice. Astfel ca, in domeniul agricol, EURES nu a mediat in ultimii trei ani niciun loc de munca pentru Italia.

ANOFM promoveaza oferte de locuri de munca temporare in agricultura oferite de angajatori din Spania, Portugalia, Danemarca, cu care exista o buna colaborare, locurile de munca prin EURES fiind sigure, iar medierea gratuita.

Mai mult, ANOFM a diseminat, in urma colaborarii cu federatia sindicala a lucratorilor din agricultura 'FLAI' din cadrul confederatiei 'CGIL' din Italia, un ghid bilingv (romano — italian) realizat de sindicat, referitor la drepturile si formele de protectie a lucratorilor din agricultura.

Materialul, publicat si pe site, si pe pagina oficiala de Facebook a ANOFM, contine informatii utile cu privire la conditiile de munca si drepturile stabilite de legislatia italiana — http://www.anofm.ro/ghid-bilingv-rom%C3%A2no-italian-privind-drepturile-%C5%9Fi-protec%C5%A3ia-muncitorilor-angaja%C5%A3i-sezonieri-%C3%AEn-agric.

Si anul trecut, reprezentanti ai ANOFM si ai MMJS au participat la o dezbatere cu tema: 'Crearea unui sistem partenerial public — privat pentru reprezentarea lucratorilor romani din agricultura in Italia', organizata la Bucuresti de Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe, AGROSTAR, impreuna cu Blocul National Sindical (BNS), in care a fost analizata situatia delicata a cetatenilor romani care lucreaza in agricultura in Italia si posibilitatile de colaborare intre sistemul public si cel privat.

Si reprezentantii Inspectiei Muncii au facut, saptamana trecuta, o vizita de studiu in aceasta tara. Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat, alaturi de un consilier din aceeasi institutie au participat la un schimb de experienta si bune practici organizat de ministerul de resort, prin intermediul Inspectiei Muncii italiene.

Actiunea a avut ca scop consolidarea cooperarii si cunoasterea sistemului italian de inspectie a muncii, in special metodele de inspectie, evaluarea riscurilor, controlul preventiv in IMM-uri, respectarea conditiilor de munca ale lucratorilor temporari si cercetarea accidentelor de munca.

Impreuna cu inspectorii de munca italieni, s-au efectuat o serie de verificari la angajatorii din regiunea Lazio, ocazie cu care reprezentantii din Romania au constatat ca firmele controlate aveau aproximativ 50% angajati cetateni romani, iar situatiile intalnite nu aratau incalcari majore ale legii, per ansamblu. Totusi, omologii italieni, competenti sa ia masuri, au aplicat sanctiuni, in functie de situatia intalnita.

Insa, avand in vedere ca in Italia lucreaza, in total, aprox. 1,5 milioane de cetateni romani, IM din Romania propune continuarea acestei colaborari cu institutia de profil din Italia. In plus, propune extinderea controalelor comune, in special in zona de sud a Italiei, unde au fost reclamate situatii ingrijoratoare pentru lucratoarele din Romania, precum si semnarea unui acord prin care controalele comune sa aiba legitimitate teritoriala.

In acelasi timp, din informatiile furnizate in cursul acestui an de reprezentantii FLAI Puglia, se contureaza urmatoarele fenomene, la nivelul acestei regiuni:

— din estimari, cu variatie in functie de perioada anului, in provincia Taranto se afla circa 4.000 de zilieri agricoli romani. Comunitati numeroase de muncitori sezonieri romani au fost identificate si in provinciile Bari si Foggia.

Conditiile si relatiile de munca, mai ales cele fara forme legale si cazurile de exploatare ale lucratorilor romani — cel mai frecvent cu complicitatea unor intermediari romani — se afla, in aceeasi masura, si pe agenda atasatului de munca al Ambasadei Romaniei din Italia.

Demersurile autoritatilor romane s-au concentrat pe stabilirea unui dialog cu institutiile italiene pentru sporirea controalelor si informarea comunitatii romanesti cu privire la drepturile avute si la riscurile muncii fara forme legale.

Actiunile au vizat cu precadere zonele agricole din regiunile Campania, Calabria, Sicilia, Puglia, Basilicata, zone cu un potential de risc ridicat in ceea ce priveste respectarea drepturilor lucratorilor in sectorul agricol, dar si Regiunile Abbruzzo si Lazio, considerate zone cu risc moderat.

De exemplu, pe parcursul anului 2015, au avut loc o serie de intalniri ale demnitarilor romani si ale reprezentantilor Ambasadei Romaniei cu oficialitatile italiene din Regiunile Campania (Eboli), Basilicata (Potenza, Policoro) si Calabria (Cariati Marina, Crotone, Catanzaro, Rosarno, Reggio Calabria si Cosenza).

De asemenea, au avut loc deplasari la Foggia, San Severo, Andria, Bari, Ginosa etc. si intalniri cu muncitorii romani si cu consilierii regionali pentru munca si imigratie de aici.

Tot in 2015, in mai multe orase din Peninsula a fost implementat de catre MMJS un amplu program de informare privind mobilitatea fortei de munca si procedurile de angajare legale in Italia, in cadrul unui proiect cu finantare europeana. Cu aceasta ocazie au fost instalate 4 infochioscuri in zonele unde comunitatea de romani inregistreaza un numar mare, precum Foggia, Reggio Calabria, Napoli si L'Aquila.

In acelasi an, autoritatile romane au vizitat Sicilia — localitatile Catania, Ragusa si Vittoria — unde au discutat cu liderii federatiei sindicale FLAI CGIL de la nivel national si local, precum si cu cetatenii romani colaboratori ai sindicatului.

Mai recent, in iunie 2016, a fost semnat un acord intre FLAI CGIL si Inca, CNSLR Fratia, Agro-Fratia si Agrostar, cele mai reprezentative sindicate din sectorul agricol din Romania, pentru a crea in tara de origine a lucratorilor puncte de informare cu privire la conditiile de munca, drepturi, contracte si sosirea in Italia, chiar in scopul asigurarii unei protectii mai eficiente a lucratorilor romani angajati in agricultura.

Si atasatul pe probleme de munca si sociale din cadrul Ambasadei Romaniei in Italia monitorizeaza permanent situatia in care se afla cetatenii romani aflati la lucru in diferite regiuni ale Italiei.

Acesta a participat alaturi de CNSLR Fratia si reprezentantul FSL Agro-Fratia, dar si de o delegatie a FLAI-CGIL la o serie de intalniri cu reprezentantii autoritatilor locale si ai comunitatii de romani din zona Campania — Salerno — Eboli — Battipaglia. CNSLR Fratia si FLAI-CGIL au incheiat un protocol de colaborare pentru ajutarea lucratorilor romani aflati la lucru in Italia, dar si celor care s-au intors in Romania dar au inca de recuperat sume de bani de la fostul angajator.

Chiar in perioada urmatoare, atasatul pe probleme de munca si sociale se va deplasa in zona Ginosa — Taranto pentru a identifica problemele punctuale cu care se confrunta angajatii romani si pentru a discuta despre imbunatatirea conditiilor de munca si de viata ale celor care locuiesc in aceasta zona a Italiei.

Biroul atasatului pe probleme de munca si sociale a inceput deja demersurile pentru stabilirea unor intalniri cu reprezentantii autoritatilor locale si ai comunitatilor de romani.

M.M.J.S.
Ministerul Muncii si Justitiei Sociale

     

 

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>