Pentru locurile de munca din agricultura in strainatate, romanii nu apeleaza la institutiile publice

Romanii nu apeleaza la institutiile publice pentru locurile de munca din agricultura in strainatateMinisterul Muncii are in vedere situatia semnalata in aceste zile de presa italiana si precizeaza ca monitorizeaza, dinainte de aparitia articolelor de presa, situatia romanilor care muncesc in Italia.

Astfel, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, informeaza, in mod curent, cetatenii romani, prin intermediul consilierilor EURES si al celor doua help desk-uri din Targu Jiu si din Iasi, dezvoltate prin proiectul 'SAFE' si dedicate Italiei, despre drepturile avute la locul de munca in Italia si pune la dispozitie datele de contact ale sindicatelor si institutiilor de asistenta italiene.

Numai ca, in general, cetatenii romani si-au gasit un loc de munca in Italia prin cunostinte, prin firmele private de mediere sau in mod direct de la angajator si nu apeleaza la institutiile publice. Astfel ca, in domeniul agricol, EURES nu a mediat in ultimii trei ani niciun loc de munca pentru Italia.

ANOFM promoveaza oferte de locuri de munca temporare in agricultura oferite de angajatori din Spania, Portugalia, Danemarca, cu care exista o buna colaborare, locurile de munca prin EURES fiind sigure, iar medierea gratuita.

Mai mult, ANOFM a diseminat, in urma colaborarii cu federatia sindicala a lucratorilor din agricultura 'FLAI' din cadrul confederatiei 'CGIL' din Italia, un ghid bilingv (romano — italian) realizat de sindicat, referitor la drepturile si formele de protectie a lucratorilor din agricultura.

Materialul, publicat si pe site, si pe pagina oficiala de Facebook a ANOFM, contine informatii utile cu privire la conditiile de munca si drepturile stabilite de legislatia italiana — http://www.anofm.ro/ghid-bilingv-rom%C3%A2no-italian-privind-drepturile-%C5%9Fi-protec%C5%A3ia-muncitorilor-angaja%C5%A3i-sezonieri-%C3%AEn-agric.

Si anul trecut, reprezentanti ai ANOFM si ai MMJS au participat la o dezbatere cu tema: 'Crearea unui sistem partenerial public — privat pentru reprezentarea lucratorilor romani din agricultura in Italia', organizata la Bucuresti de Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe, AGROSTAR, impreuna cu Blocul National Sindical (BNS), in care a fost analizata situatia delicata a cetatenilor romani care lucreaza in agricultura in Italia si posibilitatile de colaborare intre sistemul public si cel privat.

Si reprezentantii Inspectiei Muncii au facut, saptamana trecuta, o vizita de studiu in aceasta tara. Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat, alaturi de un consilier din aceeasi institutie au participat la un schimb de experienta si bune practici organizat de ministerul de resort, prin intermediul Inspectiei Muncii italiene.

Actiunea a avut ca scop consolidarea cooperarii si cunoasterea sistemului italian de inspectie a muncii, in special metodele de inspectie, evaluarea riscurilor, controlul preventiv in IMM-uri, respectarea conditiilor de munca ale lucratorilor temporari si cercetarea accidentelor de munca.

Impreuna cu inspectorii de munca italieni, s-au efectuat o serie de verificari la angajatorii din regiunea Lazio, ocazie cu care reprezentantii din Romania au constatat ca firmele controlate aveau aproximativ 50% angajati cetateni romani, iar situatiile intalnite nu aratau incalcari majore ale legii, per ansamblu. Totusi, omologii italieni, competenti sa ia masuri, au aplicat sanctiuni, in functie de situatia intalnita.

Insa, avand in vedere ca in Italia lucreaza, in total, aprox. 1,5 milioane de cetateni romani, IM din Romania propune continuarea acestei colaborari cu institutia de profil din Italia. In plus, propune extinderea controalelor comune, in special in zona de sud a Italiei, unde au fost reclamate situatii ingrijoratoare pentru lucratoarele din Romania, precum si semnarea unui acord prin care controalele comune sa aiba legitimitate teritoriala.

In acelasi timp, din informatiile furnizate in cursul acestui an de reprezentantii FLAI Puglia, se contureaza urmatoarele fenomene, la nivelul acestei regiuni:

— din estimari, cu variatie in functie de perioada anului, in provincia Taranto se afla circa 4.000 de zilieri agricoli romani. Comunitati numeroase de muncitori sezonieri romani au fost identificate si in provinciile Bari si Foggia.

Conditiile si relatiile de munca, mai ales cele fara forme legale si cazurile de exploatare ale lucratorilor romani — cel mai frecvent cu complicitatea unor intermediari romani — se afla, in aceeasi masura, si pe agenda atasatului de munca al Ambasadei Romaniei din Italia.

Demersurile autoritatilor romane s-au concentrat pe stabilirea unui dialog cu institutiile italiene pentru sporirea controalelor si informarea comunitatii romanesti cu privire la drepturile avute si la riscurile muncii fara forme legale.

Actiunile au vizat cu precadere zonele agricole din regiunile Campania, Calabria, Sicilia, Puglia, Basilicata, zone cu un potential de risc ridicat in ceea ce priveste respectarea drepturilor lucratorilor in sectorul agricol, dar si Regiunile Abbruzzo si Lazio, considerate zone cu risc moderat.

De exemplu, pe parcursul anului 2015, au avut loc o serie de intalniri ale demnitarilor romani si ale reprezentantilor Ambasadei Romaniei cu oficialitatile italiene din Regiunile Campania (Eboli), Basilicata (Potenza, Policoro) si Calabria (Cariati Marina, Crotone, Catanzaro, Rosarno, Reggio Calabria si Cosenza).

De asemenea, au avut loc deplasari la Foggia, San Severo, Andria, Bari, Ginosa etc. si intalniri cu muncitorii romani si cu consilierii regionali pentru munca si imigratie de aici.

Tot in 2015, in mai multe orase din Peninsula a fost implementat de catre MMJS un amplu program de informare privind mobilitatea fortei de munca si procedurile de angajare legale in Italia, in cadrul unui proiect cu finantare europeana. Cu aceasta ocazie au fost instalate 4 infochioscuri in zonele unde comunitatea de romani inregistreaza un numar mare, precum Foggia, Reggio Calabria, Napoli si L'Aquila.

In acelasi an, autoritatile romane au vizitat Sicilia — localitatile Catania, Ragusa si Vittoria — unde au discutat cu liderii federatiei sindicale FLAI CGIL de la nivel national si local, precum si cu cetatenii romani colaboratori ai sindicatului.

Mai recent, in iunie 2016, a fost semnat un acord intre FLAI CGIL si Inca, CNSLR Fratia, Agro-Fratia si Agrostar, cele mai reprezentative sindicate din sectorul agricol din Romania, pentru a crea in tara de origine a lucratorilor puncte de informare cu privire la conditiile de munca, drepturi, contracte si sosirea in Italia, chiar in scopul asigurarii unei protectii mai eficiente a lucratorilor romani angajati in agricultura.

Si atasatul pe probleme de munca si sociale din cadrul Ambasadei Romaniei in Italia monitorizeaza permanent situatia in care se afla cetatenii romani aflati la lucru in diferite regiuni ale Italiei.

Acesta a participat alaturi de CNSLR Fratia si reprezentantul FSL Agro-Fratia, dar si de o delegatie a FLAI-CGIL la o serie de intalniri cu reprezentantii autoritatilor locale si ai comunitatii de romani din zona Campania — Salerno — Eboli — Battipaglia. CNSLR Fratia si FLAI-CGIL au incheiat un protocol de colaborare pentru ajutarea lucratorilor romani aflati la lucru in Italia, dar si celor care s-au intors in Romania dar au inca de recuperat sume de bani de la fostul angajator.

Chiar in perioada urmatoare, atasatul pe probleme de munca si sociale se va deplasa in zona Ginosa — Taranto pentru a identifica problemele punctuale cu care se confrunta angajatii romani si pentru a discuta despre imbunatatirea conditiilor de munca si de viata ale celor care locuiesc in aceasta zona a Italiei.

Biroul atasatului pe probleme de munca si sociale a inceput deja demersurile pentru stabilirea unor intalniri cu reprezentantii autoritatilor locale si ai comunitatilor de romani.

M.M.J.S.
Ministerul Muncii si Justitiei Sociale

     

 

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>