Achim Irimescu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a primit, in 16 iunie 2016, vizita delegatiei Departamentului pentru Agricultura din Statele Unite ale Americii - USDA Washington, condusa de Michael Scuse, Secretar Adjunct, alaturi de care s-a aflat Ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Romania, Hans Klemm.
In deschiderea intalnirii, ministrul Achim Irimescu a prezentat o serie de date semnificative privind agricultura romaneasca, punctand apoi aspecte privind schimburile comerciale dintre cele doua state. Referindu-se la valoarea exporturilor de produse agroalimentare ale Romaniei catre SUA in anul 2015, ministrul Irimescu a afirmat ca aceasta a fost de 22,9 mil. euro, in timp ce importurile din SUA au atins nivelul de 75,9 mil. euro, inregistrandu-se un deficit de 53 mil. euro. Astfel, comparativ cu anul 2014, importurile din Statele Unite ale Americii s-au dublat (+105,9%), in timp ce exporturile catre aceasta destinatie au avansat cu doar 1,97%, determinand o crestere de 3,7 ori a deficitului comercial. In anul 2015, valoarea fluxurilor comerciale agroalimentare cu SUA a avut o pondere de 0,85% in cadrul comertului exterior agroalimentar total al Romaniei si de 3,1% raportat la schimburile cu tarile terte Uniunii Europene.
„As dori sa punctez un aspect foarte important, care poate marca in mod benefic colaborarea dintre tarile noastre: finalizarea procedurilor tehnice de agrementare a carnii si produselor din carne romanesti pe piata SUA, care implica de fapt restabilirea echivalentei sistemului de inspectie a carnii din Romania cu cel al FSIS, din SUA. Romania ar putea exporta pe aceasta piata carne de porc. Speram ca pe viitor, aspectele tehnice sa fie indeplinite si carnea noastra de porc sa ajunga pe mesele consumatorilor americani”, a subliniat ministrul Agriculturii, in discutiilor privind balanta comerciala intre cele doua state.
O alta tema abordata cu oficialii americani a fost cea referitoare la provocarile pe care le aduc schimbarile climatice asupra agriculturii, per ansamblu. In acest sens, ministrul Irimescu s-a aratat interesat de studiile cercetatorilor americani din domeniu, dorind sa identifice modalitati de transfer a acestor cunostinte catre fermierii romani.
In opinia sa, agricultura fara cercetare stiintifica nu are viitor: „Imi exprim speranta ca pe viitor proiectele comune deja demarate in domeniul cercetarii si invatamantului agricol sa reprezinte punctul de pornire a unei colaborari fructuoase pe toate domeniile agricole: protectia solului, agricultura ecologica, zootehnie, productia de seminte, irigatii, know-how-ul managementului fermei, acestea fiind doar o parte dintre domeniile potentiale de conlucrare”, a adaugat ministrul roman in cadrul discutiilor.
La randul lor, oficialii americani au afirmat ca relatiile comerciale cu Romania sunt importante si prin prisma Parteneriatul Transatlantic de Comert si Investitii (TTIP) intre UE si SUA, la relatiile economice si sociale, adaugandu-se si dimensiunea strategica de maxima importanta.
Totodata, membrii delegatiei USDA au afirmat ca in perspectiva schimbului de experienta romano-american, SUA cauta solutii pentru ca studentii romani sa mearga in Statele Unite ale Americii, rolul educatiei pentru viitorul agriculturii fiind unul covarsitor. In acest context, ministrul Irimescu s-a aratat interesat de identificarea unor posibilitati prin care, in viitor, absolventii de agronomie din Romania sa poata merge pe o perioada determinata in fermele din SUA, pentru a se pune la punct cu functionarea la nivel optim a managementului fermei si a intelege avantajele substantiale pe care le aduce un management adecvat in dezvoltarea unei afaceri, per ansamblu.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
Viceprim-ministrul Costin Borc a discutat ieri cu adjunctul secretarului american pentru agricultura, Michael Scuse, despre posibilitatile de atragere a investitorilor americani in Romania, dar si despre modalitatile de amplificare a colaborarii economice si tehnice in domeniul agricol.
Ministrul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, Costin Borc, a evidentiat interesul tarii noastre pentru accesul produselor agricole romanesti pe piata americana, dar si pentru cresterea investitiilor directe americane in agricultura romaneasca, in special in proiecte care sa vizeze realizarea de noi obiective economice generatoare de exporturi si prin crearea de societati mixte in domeniile productiei vegetale si animale, precum si in industria alimentara.
Costin Borc a subliniat necesitatea reducerii diferentelor economice dintre zonele rurale si cele urbane, crearea de locuri de munca pentru tinerii din mediul rural constituind o preocupare a executivului roman, care este interesat de sprijinul SUA prin investitii in agricultura romaneasca.
Autoritatile romane si-au manifestat interesul pentru amplificarea transferului de know-how si tehnologii in acest sector, cooperarea in domeniul cercetarii agricole, inclusiv managementul modern al fermei, dezvoltarea de parteneriate pentru achizitie si management de laboratoare specializate pentru studii privind sistemele de folosire a apei de irigatii.
Investitiile americane in agricultura locala constituie un subiect de interes reciproc, ridicat si cu ocazia vizitei recente in SUA a prim ministrului roman, Dacian Ciolos si a ministrului Agriculturii, Achim Irimescu.
Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri
O delegatie economica formata din reprezentanti ai administratiei guvernamentale pe probleme de agricultura din Statele Unite ale Americii, condusa de Ministrul Adjunct al Departamentului pentru Agricultura, Dl. Michael T. Scuse, a vizitat vineri 17 iunie, Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti.
Delegatia a fost insotita de Excelenta Sa, Ambasadorul SUA la Bucuresti, Dl. Hans Klemm. Au fost prezenti guvernatorii pe probleme de agricultura din Portland, Iowa, Delaware, Nord Dakota si Minessota.
Incepand cu orele 11.00, in Aula Magna „Petre S. Aurelian” din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti a avut loc o dezbatere la care au participat studenti, masteranzi, doctoranzi si cadre didactice din cadrul celor sapte facultati.
Dupa un cuvant de bun venit adresat oaspetilor de catre Rectorul universitatii, Prof. dr. Sorin Mihai Cimpeanu, Domnul Ministru adjunct Michael T. Scuse a prezentat cateva prioritati ale Departamentului pentru Agricultura din SUA si a subliniat deschiderea pentru initierea unor colaborari cu Romania in domeniul agriculturii si al industriei alimentare.
A urmat un dialog deschis intre studentii nostri si membrii delegatiei americane, principalele teme de discutie abordate fiind cele legate de situatia fermierilor americani, investitiile in sisteme de irigatii si alte proiecte de imbunatatiri funciare, existenta unor sisteme de creditare pentru tinerii fermieri, situatia acrodului de liber schimb intre UE si SUA, modalitatea de interventie a Departamentului in cercetarea din domeniul biotehnologiilor, precum si de tendintele actuale din domeniul agriculturii si industriei alimentare.
Din discutie a reiesit dorinta reciproca de a extinde cooperarea dintre USAMV din Bucuresti si universitati similare din SUA, de a initia stagii de practica pentru studentii romani in ferme americane, de a gasi subiecte comune de cercetare in domeniul irigatiilor, protectiei mediului, biotehnologiilor, apiculturii, agriculturii ecologice, horticulturii urbane si periurbane si altele.
La finalul discutiilor, inaltii oaspeti americani au primit din partea domnului Rector placheta jubiliara si au semnat in Cartea de Onoare a Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti.
USAMV Bucuresti
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>