Achim Irimescu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a primit, in 16 iunie 2016, vizita delegatiei Departamentului pentru Agricultura din Statele Unite ale Americii - USDA Washington, condusa de Michael Scuse, Secretar Adjunct, alaturi de care s-a aflat Ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Romania, Hans Klemm.
In deschiderea intalnirii, ministrul Achim Irimescu a prezentat o serie de date semnificative privind agricultura romaneasca, punctand apoi aspecte privind schimburile comerciale dintre cele doua state. Referindu-se la valoarea exporturilor de produse agroalimentare ale Romaniei catre SUA in anul 2015, ministrul Irimescu a afirmat ca aceasta a fost de 22,9 mil. euro, in timp ce importurile din SUA au atins nivelul de 75,9 mil. euro, inregistrandu-se un deficit de 53 mil. euro. Astfel, comparativ cu anul 2014, importurile din Statele Unite ale Americii s-au dublat (+105,9%), in timp ce exporturile catre aceasta destinatie au avansat cu doar 1,97%, determinand o crestere de 3,7 ori a deficitului comercial. In anul 2015, valoarea fluxurilor comerciale agroalimentare cu SUA a avut o pondere de 0,85% in cadrul comertului exterior agroalimentar total al Romaniei si de 3,1% raportat la schimburile cu tarile terte Uniunii Europene.
„As dori sa punctez un aspect foarte important, care poate marca in mod benefic colaborarea dintre tarile noastre: finalizarea procedurilor tehnice de agrementare a carnii si produselor din carne romanesti pe piata SUA, care implica de fapt restabilirea echivalentei sistemului de inspectie a carnii din Romania cu cel al FSIS, din SUA. Romania ar putea exporta pe aceasta piata carne de porc. Speram ca pe viitor, aspectele tehnice sa fie indeplinite si carnea noastra de porc sa ajunga pe mesele consumatorilor americani”, a subliniat ministrul Agriculturii, in discutiilor privind balanta comerciala intre cele doua state.
O alta tema abordata cu oficialii americani a fost cea referitoare la provocarile pe care le aduc schimbarile climatice asupra agriculturii, per ansamblu. In acest sens, ministrul Irimescu s-a aratat interesat de studiile cercetatorilor americani din domeniu, dorind sa identifice modalitati de transfer a acestor cunostinte catre fermierii romani.
In opinia sa, agricultura fara cercetare stiintifica nu are viitor: „Imi exprim speranta ca pe viitor proiectele comune deja demarate in domeniul cercetarii si invatamantului agricol sa reprezinte punctul de pornire a unei colaborari fructuoase pe toate domeniile agricole: protectia solului, agricultura ecologica, zootehnie, productia de seminte, irigatii, know-how-ul managementului fermei, acestea fiind doar o parte dintre domeniile potentiale de conlucrare”, a adaugat ministrul roman in cadrul discutiilor.
La randul lor, oficialii americani au afirmat ca relatiile comerciale cu Romania sunt importante si prin prisma Parteneriatul Transatlantic de Comert si Investitii (TTIP) intre UE si SUA, la relatiile economice si sociale, adaugandu-se si dimensiunea strategica de maxima importanta.
Totodata, membrii delegatiei USDA au afirmat ca in perspectiva schimbului de experienta romano-american, SUA cauta solutii pentru ca studentii romani sa mearga in Statele Unite ale Americii, rolul educatiei pentru viitorul agriculturii fiind unul covarsitor. In acest context, ministrul Irimescu s-a aratat interesat de identificarea unor posibilitati prin care, in viitor, absolventii de agronomie din Romania sa poata merge pe o perioada determinata in fermele din SUA, pentru a se pune la punct cu functionarea la nivel optim a managementului fermei si a intelege avantajele substantiale pe care le aduce un management adecvat in dezvoltarea unei afaceri, per ansamblu.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
Viceprim-ministrul Costin Borc a discutat ieri cu adjunctul secretarului american pentru agricultura, Michael Scuse, despre posibilitatile de atragere a investitorilor americani in Romania, dar si despre modalitatile de amplificare a colaborarii economice si tehnice in domeniul agricol.
Ministrul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, Costin Borc, a evidentiat interesul tarii noastre pentru accesul produselor agricole romanesti pe piata americana, dar si pentru cresterea investitiilor directe americane in agricultura romaneasca, in special in proiecte care sa vizeze realizarea de noi obiective economice generatoare de exporturi si prin crearea de societati mixte in domeniile productiei vegetale si animale, precum si in industria alimentara.
Costin Borc a subliniat necesitatea reducerii diferentelor economice dintre zonele rurale si cele urbane, crearea de locuri de munca pentru tinerii din mediul rural constituind o preocupare a executivului roman, care este interesat de sprijinul SUA prin investitii in agricultura romaneasca.
Autoritatile romane si-au manifestat interesul pentru amplificarea transferului de know-how si tehnologii in acest sector, cooperarea in domeniul cercetarii agricole, inclusiv managementul modern al fermei, dezvoltarea de parteneriate pentru achizitie si management de laboratoare specializate pentru studii privind sistemele de folosire a apei de irigatii.
Investitiile americane in agricultura locala constituie un subiect de interes reciproc, ridicat si cu ocazia vizitei recente in SUA a prim ministrului roman, Dacian Ciolos si a ministrului Agriculturii, Achim Irimescu.
Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri
O delegatie economica formata din reprezentanti ai administratiei guvernamentale pe probleme de agricultura din Statele Unite ale Americii, condusa de Ministrul Adjunct al Departamentului pentru Agricultura, Dl. Michael T. Scuse, a vizitat vineri 17 iunie, Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti.
Delegatia a fost insotita de Excelenta Sa, Ambasadorul SUA la Bucuresti, Dl. Hans Klemm. Au fost prezenti guvernatorii pe probleme de agricultura din Portland, Iowa, Delaware, Nord Dakota si Minessota.
Incepand cu orele 11.00, in Aula Magna „Petre S. Aurelian” din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti a avut loc o dezbatere la care au participat studenti, masteranzi, doctoranzi si cadre didactice din cadrul celor sapte facultati.
Dupa un cuvant de bun venit adresat oaspetilor de catre Rectorul universitatii, Prof. dr. Sorin Mihai Cimpeanu, Domnul Ministru adjunct Michael T. Scuse a prezentat cateva prioritati ale Departamentului pentru Agricultura din SUA si a subliniat deschiderea pentru initierea unor colaborari cu Romania in domeniul agriculturii si al industriei alimentare.A urmat un dialog deschis intre studentii nostri si membrii delegatiei americane, principalele teme de discutie abordate fiind cele legate de situatia fermierilor americani, investitiile in sisteme de irigatii si alte proiecte de imbunatatiri funciare, existenta unor sisteme de creditare pentru tinerii fermieri, situatia acrodului de liber schimb intre UE si SUA, modalitatea de interventie a Departamentului in cercetarea din domeniul biotehnologiilor, precum si de tendintele actuale din domeniul agriculturii si industriei alimentare.
Din discutie a reiesit dorinta reciproca de a extinde cooperarea dintre USAMV din Bucuresti si universitati similare din SUA, de a initia stagii de practica pentru studentii romani in ferme americane, de a gasi subiecte comune de cercetare in domeniul irigatiilor, protectiei mediului, biotehnologiilor, apiculturii, agriculturii ecologice, horticulturii urbane si periurbane si altele.
La finalul discutiilor, inaltii oaspeti americani au primit din partea domnului Rector placheta jubiliara si au semnat in Cartea de Onoare a Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti.
USAMV Bucuresti
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>
23-06-2025 Stiri agricole
București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>
21-06-2025 Stiri agricole
20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>
20-06-2025 Marketing agroalimentar
Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>
19-06-2025 Siguranta alimentara
Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>
19-06-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>
18-06-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>