Achim Irimescu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a primit, in 16 iunie 2016, vizita delegatiei Departamentului pentru Agricultura din Statele Unite ale Americii - USDA Washington, condusa de Michael Scuse, Secretar Adjunct, alaturi de care s-a aflat Ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Romania, Hans Klemm.
In deschiderea intalnirii, ministrul Achim Irimescu a prezentat o serie de date semnificative privind agricultura romaneasca, punctand apoi aspecte privind schimburile comerciale dintre cele doua state. Referindu-se la valoarea exporturilor de produse agroalimentare ale Romaniei catre SUA in anul 2015, ministrul Irimescu a afirmat ca aceasta a fost de 22,9 mil. euro, in timp ce importurile din SUA au atins nivelul de 75,9 mil. euro, inregistrandu-se un deficit de 53 mil. euro. Astfel, comparativ cu anul 2014, importurile din Statele Unite ale Americii s-au dublat (+105,9%), in timp ce exporturile catre aceasta destinatie au avansat cu doar 1,97%, determinand o crestere de 3,7 ori a deficitului comercial. In anul 2015, valoarea fluxurilor comerciale agroalimentare cu SUA a avut o pondere de 0,85% in cadrul comertului exterior agroalimentar total al Romaniei si de 3,1% raportat la schimburile cu tarile terte Uniunii Europene.
„As dori sa punctez un aspect foarte important, care poate marca in mod benefic colaborarea dintre tarile noastre: finalizarea procedurilor tehnice de agrementare a carnii si produselor din carne romanesti pe piata SUA, care implica de fapt restabilirea echivalentei sistemului de inspectie a carnii din Romania cu cel al FSIS, din SUA. Romania ar putea exporta pe aceasta piata carne de porc. Speram ca pe viitor, aspectele tehnice sa fie indeplinite si carnea noastra de porc sa ajunga pe mesele consumatorilor americani”, a subliniat ministrul Agriculturii, in discutiilor privind balanta comerciala intre cele doua state.
O alta tema abordata cu oficialii americani a fost cea referitoare la provocarile pe care le aduc schimbarile climatice asupra agriculturii, per ansamblu. In acest sens, ministrul Irimescu s-a aratat interesat de studiile cercetatorilor americani din domeniu, dorind sa identifice modalitati de transfer a acestor cunostinte catre fermierii romani.
In opinia sa, agricultura fara cercetare stiintifica nu are viitor: „Imi exprim speranta ca pe viitor proiectele comune deja demarate in domeniul cercetarii si invatamantului agricol sa reprezinte punctul de pornire a unei colaborari fructuoase pe toate domeniile agricole: protectia solului, agricultura ecologica, zootehnie, productia de seminte, irigatii, know-how-ul managementului fermei, acestea fiind doar o parte dintre domeniile potentiale de conlucrare”, a adaugat ministrul roman in cadrul discutiilor.
La randul lor, oficialii americani au afirmat ca relatiile comerciale cu Romania sunt importante si prin prisma Parteneriatul Transatlantic de Comert si Investitii (TTIP) intre UE si SUA, la relatiile economice si sociale, adaugandu-se si dimensiunea strategica de maxima importanta.
Totodata, membrii delegatiei USDA au afirmat ca in perspectiva schimbului de experienta romano-american, SUA cauta solutii pentru ca studentii romani sa mearga in Statele Unite ale Americii, rolul educatiei pentru viitorul agriculturii fiind unul covarsitor. In acest context, ministrul Irimescu s-a aratat interesat de identificarea unor posibilitati prin care, in viitor, absolventii de agronomie din Romania sa poata merge pe o perioada determinata in fermele din SUA, pentru a se pune la punct cu functionarea la nivel optim a managementului fermei si a intelege avantajele substantiale pe care le aduce un management adecvat in dezvoltarea unei afaceri, per ansamblu.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
Viceprim-ministrul Costin Borc a discutat ieri cu adjunctul secretarului american pentru agricultura, Michael Scuse, despre posibilitatile de atragere a investitorilor americani in Romania, dar si despre modalitatile de amplificare a colaborarii economice si tehnice in domeniul agricol.
Ministrul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, Costin Borc, a evidentiat interesul tarii noastre pentru accesul produselor agricole romanesti pe piata americana, dar si pentru cresterea investitiilor directe americane in agricultura romaneasca, in special in proiecte care sa vizeze realizarea de noi obiective economice generatoare de exporturi si prin crearea de societati mixte in domeniile productiei vegetale si animale, precum si in industria alimentara.
Costin Borc a subliniat necesitatea reducerii diferentelor economice dintre zonele rurale si cele urbane, crearea de locuri de munca pentru tinerii din mediul rural constituind o preocupare a executivului roman, care este interesat de sprijinul SUA prin investitii in agricultura romaneasca.
Autoritatile romane si-au manifestat interesul pentru amplificarea transferului de know-how si tehnologii in acest sector, cooperarea in domeniul cercetarii agricole, inclusiv managementul modern al fermei, dezvoltarea de parteneriate pentru achizitie si management de laboratoare specializate pentru studii privind sistemele de folosire a apei de irigatii.
Investitiile americane in agricultura locala constituie un subiect de interes reciproc, ridicat si cu ocazia vizitei recente in SUA a prim ministrului roman, Dacian Ciolos si a ministrului Agriculturii, Achim Irimescu.
Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri
O delegatie economica formata din reprezentanti ai administratiei guvernamentale pe probleme de agricultura din Statele Unite ale Americii, condusa de Ministrul Adjunct al Departamentului pentru Agricultura, Dl. Michael T. Scuse, a vizitat vineri 17 iunie, Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti.
Delegatia a fost insotita de Excelenta Sa, Ambasadorul SUA la Bucuresti, Dl. Hans Klemm. Au fost prezenti guvernatorii pe probleme de agricultura din Portland, Iowa, Delaware, Nord Dakota si Minessota.
Incepand cu orele 11.00, in Aula Magna „Petre S. Aurelian” din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti a avut loc o dezbatere la care au participat studenti, masteranzi, doctoranzi si cadre didactice din cadrul celor sapte facultati.
Dupa un cuvant de bun venit adresat oaspetilor de catre Rectorul universitatii, Prof. dr. Sorin Mihai Cimpeanu, Domnul Ministru adjunct Michael T. Scuse a prezentat cateva prioritati ale Departamentului pentru Agricultura din SUA si a subliniat deschiderea pentru initierea unor colaborari cu Romania in domeniul agriculturii si al industriei alimentare.A urmat un dialog deschis intre studentii nostri si membrii delegatiei americane, principalele teme de discutie abordate fiind cele legate de situatia fermierilor americani, investitiile in sisteme de irigatii si alte proiecte de imbunatatiri funciare, existenta unor sisteme de creditare pentru tinerii fermieri, situatia acrodului de liber schimb intre UE si SUA, modalitatea de interventie a Departamentului in cercetarea din domeniul biotehnologiilor, precum si de tendintele actuale din domeniul agriculturii si industriei alimentare.
Din discutie a reiesit dorinta reciproca de a extinde cooperarea dintre USAMV din Bucuresti si universitati similare din SUA, de a initia stagii de practica pentru studentii romani in ferme americane, de a gasi subiecte comune de cercetare in domeniul irigatiilor, protectiei mediului, biotehnologiilor, apiculturii, agriculturii ecologice, horticulturii urbane si periurbane si altele.
La finalul discutiilor, inaltii oaspeti americani au primit din partea domnului Rector placheta jubiliara si au semnat in Cartea de Onoare a Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti.
USAMV Bucuresti
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
25-03-2025 Targuri si expozitii
În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>