Criza preturilor laptelui: dezbatere privind masurile de salvare a producatorilor de lactate

Criza preturilor laptelui - solutii pentru producatorii de lactatePe fondul colapsului pretului laptelui in UE si a lipsei de semne de imbunatatire, deputatii au dezbatut joi, cu Comisarul Phil Hogan, masurile pentru a elimina presiunea asupra producatorilor de lactate si pentru a le stabiliza veniturile. Printre factorii blamati pentru criza sunt blocarea de catre Rusia a importurilor din UE, sfarsitul cotelor de lapte in 2015 si scaderea cererii globale.


Deputatii au intrebat Consiliul de ce in unele state UE se aplica atat de greu instrumentele care intaresc puterea de negociere a producatorilor de lactate, cum ar fi posibilitatea pentru ei de a se asocia in organizatii de producatori si de a negocia impreuna contracte de negociere.

In cadrul dezbaterii, comisarul pentru agricultura, Phil Hogan a raspuns la o serie de intrebari adresate de membrii Parlamentului European privind masurile pentru a atenua criza din sectorul produselor lactate:

"Situatia din sectorul produselor lactate in aproape fiecare stat membru este acuta. Cele mai recente informatii disponibile de la Observatorul european al pietei laptelui (Milk Market Observatory - MMO) arata ca pretul mediu la lapte in UE, in aprilie a fost de 27,62 c / kg, ceea ce reprezinta o scadere de 11,5 la suta din aceeasi perioada a anului trecut.

Experti de la Milk Market Observatory au ajuns la concluzia ca fundamentele pietei nu s-au schimbat cu adevarat si ca o imbunatatire in ecuatia ofertei-cererii ramane necesara.

In pofida angajamentului meu de a identifica noi piete si unele cifre incurajatoare privind exportul, totusi oportunitatile pentru cresterea cererii sunt limitate. In consecinta, o mai mare atentie trebuie sa vina pe partea ofertei. Astazi, ma voi concentra asupra unora dintre masurile specifice care acorda un sprijin important sectorului laptelui si produselor lactate si fara de care situatia actuala ar fi considerabil mai grea.

Anul trecut, ajutorul privind depozitarea privata si sprijinul de interventie publica a acoperit 2,8 milioane de tone de produse, intr-un moment in care productia a UE a crescut cu 3,5 milioane de tone.

In acest moment avem implementate in mod eficient toate instrumentele disponibile din cadrul Politicii Agricole Comune - PAC, inclusiv activarea articolului 222 al OCP, o masura care nu a fost utilizata niciodata anterior. Aceasta masura face parte dintr-un raspuns cuprinzator si amplu si poate juca un rol important, nu in ultimul rand avand in vedere ca acopera aproape 85 la suta din productia de lapte a UE.

Aceasta masura incurajeaza actiunea pentru a echilibra balanta comerciala in sectorul produselor lactate, in care organizatiile de producatori, organizatiile interprofesionale si cooperativele au libertatea sa-si planifice in comun productia de lapte pana la mijlocul lunii octombrie. Aceasta perioada initiala poate fi prelungita cu inca sase luni, la mijlocul lunii aprilie 2017. Acesta este un instrument voluntar si utilizarea acestuia depinde, in ultima instanta de producatori si acum este cu adevarat in mainile fermierilor producatori de lapte care pot, daca doresc, sa isi uneasca fortele si impreuna sa decida sa reduca productia.

Din pachetul de ajutoare de 420 de milioane €, mai mult de 66 la suta (sau aproape 280 de milioane €) a fost indreptat spre sectorul laptelui. Bazat pe cele mai recente informatii, doar 56 la suta din acesti bani au fost cheltuiti. Rata cheltuielilor este posibil sa se fi accelerat in ultimele saptamani si reamintim cu aceasta ocazie ca fermierii au doar pana la sfarsitul lunii viitoare timp pentru a cheltui toti banii furnizati.

Informatii transparente si corecte privind pretul si alte date aferente sunt esentiale pentru planurile de viitor ale fermierilor producatori de lapte, asigurand in acest mod ca deciziile sunt luate pe baza unor informatii exacte. Observatorul European al Pietei Laptelui (Milk Market Observatory - MMO) ofera un portal unic, unde sunt disponibile informatii si date complete privind piata laptelui si al produselor lactate. Rolul MMO este acela de a furniza astfel de date si nu substituie actiunile institutiilor.

In concluzie, permiteti-mi sa recunoasc inca o data profunzimea crizei care exista astazi in sectorul produselor lactate in Europa. Desi aceasta criza nu este in mod exclusiv specifica statelor UE si nici nu sunt efectele sale limitate doar la Europa, producatorii trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru cresterea continua a productiei care, avand in vedere conditiile actuale ale pietei, nu este pur si simplu durabila.

Astept cu nerabdare sa ascult si sa raspund la contributiile dumneavoastra si sa continui dialogul cu dumneavoastra, ca reprezentantii alesi ai fermierilor europeni" a incheiat comisarul pentru agricultura, Phil Hogan. 

 


  

Informatii suplimentare: In dezbaterea din 12 aprilie, deputatii au cerut solutii rapide pentru producatorii de lactate si reforme structurale pentru rezistenta la socurile pietei si pentru asigurarea unor venituri corecte.

Parlamentul a cerut in iulie 2015 crearea unor mecanisme de protectie a producatorilor de lactate fata de abuzurile de pe piata de desfacere si a insistat pe rolul Observatorului pietei de lapte, care ar trebui intarit pentru a permite sa avertizeze timpuriu asupra crizelor si sa recomande actiuni.

Parlamentul European

  

Noutati

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>

Agro & Auto Expo

25-03-2025 Targuri si expozitii

Agro & Auto Expo

În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>