Ziua Europei serbata cu produse traditionale romanesti si agricultura bio

europe day 2014In data de 9 si 11 mai 2014 sarbatorim impreuna Ziua Europei, prin intermediul unor evenimente dedicate informarii asupra diversitatii si unitatii Uniunii Europene, care vor aduce cetatenii romani mai aproape de traditiile, arta, muzica, dansul si gastronomia specifice statelor membre.

 

 

 

 


Anul 2014 este deosebit de important, dat fiind ca se implinesc 10 ani de la aderarea primului val de state membre (cea mai mare extindere din istoria Uniunii Europene), 10 ani de la incheierea negocierilor Romaniei cu UE, precum si anul in care cetatenii europeni vor putea sa-si aleaga reprezentantii in Parlamentul European.


Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) si Ministerul Afacerilor Externe (MAE) celebreaza Ziua Europei, in 9 mai 2014, alaturi de producatorii agricoli

Evenimentul are loc la sediul MADR, cu participarea membrilor Asociatiei BIO - Romania si ai Federatiei Nationale de Produse Traditionale prin organizarea expozitiei de produse traditionale si ecologice.

Ceremonia de deschidere va avea loc la ora 9.30 in prezenta domnului Daniel Constantin, Viceprim-ministru, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

O parada a costumelor populare din opt regiuni ale tarii noastre, realizata de elevii de la Cercul de Folclor "Dor si dor cu mine calator" al Liceului teoretic "DIMITRIE BOLINTINEANU", va pune in valoare bogatia culturala a tarii noastre.

Pe toata durata zilei de vineri, 9 mai 2014, curtea MADR se va transforma intr-un loc in care voia buna, mancarea sanatoasa si portul popular se vor armoniza in spiritul traditional romanesc.


ZIUA EUROPEI ESTE ZIUA TA

Pentru marcarea corespunzatoare a acestei aniversari, dar si a Zilei Europei, Centrul Infoeuropa in colaborare cu Directia Diplomatie Publica, Culturala si stiintifica si Directia Relatii Consulare din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, in parteneriat cu Centrul de Proiecte si Programe Educationale si Sportive pentru Copii si Tineret din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti, cu colaborarea Biroului de Informare al Parlamentului European in Romania, Ministerului Fondurilor Europene, Muzeului National al taranului Roman, Ambasadelor Statelor Membre ale Uniunii Europene, Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti si Biblioteca Centrala Universitara organizeaza o serie de evenimente publice cu aceasta ocazie.

Astfel, vineri, 9 mai 2014, intre orele 10.00 si 19.00, cetatenii romani vor avea ocazia sa se informeze asupra: produselor traditionale romanesti si agricultura bio, viitorului Romaniei in Uniunea Europeana, a statelor membre UE si alegerilor pentru Parlamentul European, in cadrul unor evenimente stradale si subterane (in statiile de Metrou).

Duminica, 11 mai 2014, intre orele 10.30 — 18.30, in Parcul Cismigiu, cetatenii romani sunt invitati la prima editie a evenimentului 'Piata Statelor Membre' in cadrul caruia vor putea sa descopere si sa se informeze asupra diversitatii pe care o aduce, fiecare stat membru in parte, la patrimoniul european.


Informatii suplimentare:

Anual, la data de 9 mai, se celebreaza Ziua Europei care, alaturi de steagul, imnul, deviza si moneda unica, face parte din simbolurile UE. Aceasta zi are o semnificatie deosebit de importanta in calendarul european, fiind primul pas catre crearea a ceea ce este astazi Uniunea Europeana.

Institutiile europene organizeaza evenimente publice ample, in vederea apropierii de cetatean si promovarii idealurilor europene. Unul dintre conceptele de evenimente, care se bucura de apreciere in randul publicului larg, il constituie 'Ziua portilor deschise', organizat de Comisie, Consiliul si Parlamentul European, dar si de statele membre.

Cu acest prilej, in capitalele si marile orase europene, primariile organizeaza evenimente similare, adresate publicului larg, la care sunt invitati sa participe si misiunile diplomatice din statele membre UE.

Flyer Ziua Europei 2014 >>>


PROGRAM:

9 mai 2014 — Ziua Europei

Orele 9.00-10.30 — 'Produsele traditionale romanesti si agricultura bio, pentru viitorul Uniunii Europene!'
Locatie: sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Orele 10.00-16.00
Ziua portilor deschise la Centrul Infoeuropa — vizitarea expozitiei 'Drumul Romaniei spre UE'
Ziua Portilor deschise la BCU — vizitarea expozitiei 'Carol I—fondator al Bibliotecii Centrale Universitare'
Locatie: Calea Victoriei, nr 88, sector 1, Bucuresti

Orele 15.00-19.00 — Eveniment stradal: 'ACTIONEAZA. REACTIONEAZA. DECIDE'
Locatie: Calea Victoriei nr. 88, Bucuresti — Esplanada din fata Bibliotecii Centrale Universitare

Pentru a sarbatori Ziua Europei, in contextul apropiatelor alegeri pentru Parlamentul European, care vor avea loc in data de 25 mai in Romania, Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania impreuna cu Centrul Infoeuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe invita cetatenii romani sa participe in data de 9 mai, in intervalul 15:00 — 19:00, Calea Victoriei nr. 88, Bucuresti (Esplanada din fata Bibliotecii Centrale Universitare), la un eveniment public in cadrul caruia vor putea afla mai multe informatii despre Parlamentul European. Astfel, cetatenii romani sunt asteptati sa isi exprime, pentru prima data, in maniera artistica, ideile si asteptarile pe care le au de la viitoarea legislatura a Parlamentului European si de la reprezentantii lor in Parlamentul European, prin participarea la crearea unei expozitii stradale de mare anvergura.

Totodata, cei interesati sa participe sunt asteptati cu premii surpriza, pe care le pot primi prin participarea la actiunile desfasurate in cadrul evenimentului, in centrul caruia se va afla concursul 'E timpul pentru o Europa asa cum iti doresti!'. Participantii la acest concurs vor putea sa ia parte in mod direct la dezvoltarea celei mai mari expozitii de idei ilustrate grafic, care sa reflecte viziunea acestora cu privire la viitorul Uniunii Europene, spunandu-ne cum arata Europa in viziunea lor si care sunt asteptarile lor in raport cu 5 domenii principale: Locuri de munca; Bugetul UE; Calitatea vietii; Crestere economica; UE in lume.

Mai multi tineri artisti grafici vor ilustra plastic aceste idei si le vor include intr-o expozitie deschisa de arta stradala. Ilustratiile grafice vor fi ulterior fotografiate si publicate si pe pagina de Facebook a Biroului,

www.facebook.com/EPIO.Romania, unde vor putea fi votate (prin acordarea de like-uri) in perioada 10 — 16 mai 2014 de catre toti cei interesati sa sustina ideile participantilor la concurs. Astfel, primele 3 cele mai votate idei transpuse grafic vor aduce initiatorilor sai cate o vizita la Parlamentul European, in Bruxelles.

Vizitatorii se vor putea informa la cele doua standuri ale Centrului Infoeuropa si Biroului de Informare al Parlamentului European, vor putea completa quiz-uri si isi vor putea transmite ideile catre viitorii deputati romani in Parlamentul European prin intermediul unei urne de vot simbolice, care va fi transmisa viitoarei legislaturi a Parlamentului European.

Evenimentul este organizat de Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania impreuna cu Centrul Infoeuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, in parteneriat cu UNArte, cu sprijinul Centrului de proiecte si Programe educationale si sportive pentru copii si tineret din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti.

Orele 16.00 — 18.00 Eveniment 'EUROPE DAY IS YOUR DAY'
Locatie: Statia de metrou Piata Iancului — Standul ROMANIEI

Eveniment organizat de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, in colaborare cu Metrorex, oficiile diplomatice ale Statelor Membre la Bucuresti, Centrul Infoeuropa, Directia Diplomatie Publica Culturala si stiintifica si Directia Relatii Consulare din cadrul Ministerului Afacerilor Externe in colaborare cu Muzeul National al taranului Roman si Ministerul Fondurilor Europene.

Standul Romaniei va fi organizat de Centrul Infoeuropa impreuna cu Directia Diplomatie Publica Culturala si stiintifica si Directia Relatii Consulare din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, in colaborare cu Muzeul National al taranului Roman si Ministerul Fondurilor Europene. Acesta va cuprinde o expozitie de arta populara realizata de MTR si doua puncte de informare care vor contine materiale de interes general privind Uniunea Europeana, precum si materiale specifice MAE, de interes pentru cetatenii romani.

Duminica 11 mai 2014 — 'PIATA STATELOR MEMBRE' — Parcul Cismigiu
Orele 10.30 — 18.30

Eveniment realizat de Centrul Infoeuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe in parteneriat cu Centrul de Proiecte si Programe Educationale si Sportive pentru Copii si Tineret din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti, in colaborare cu Ministerul Fondurilor Europene si Muzeul National al taranului Roman si cu participarea Ambasadelor Statelor Membre UE, Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti si Biroul Parlamentului European in Romania.

Participa: Belgia, Bulgaria, Croatia, Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Biroul de Informare al Parlamentului European, Reprezentanta Comisiei Europene in Romania.

Statele membre vor prezenta cetatenilor romani informatiile necesare pentru ca acestia sa descopere diversitatea si, totodata, unitatea spatiului european prin arta, cultura, traditii, dar si gastronomie.

Standul Romaniei va fi organizat de Centrul Infoeuropa in colaborare cu Directia Diplomatie Publica Culturala si stiintifica si Directia Relatii Consulare din cadrul MAE, Centrul de Proiecte si Programe Educationale si Sportive pentru Copii si Tineret din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti, Muzeul National al taranului Roman si Ministerul Fondurilor Europene.

Program:
10.30 Deschidere pentru publicul larg

11.00 — 11.30 Deschiderea oficiala:
Intonarea imnului Romaniei
Intonarea imnului Uniunii Europene
Alocutiuni:
— Ministrul afacerilor externe, Titus Corlatean (tbc);
— Primarul General al Municipiului Bucuresti, Sorin Oprescu;
— Seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Filote
— Vizitarea standurilor

11.30 — 12.00 Moment artistic (Romania) — Muzica si dansuri traditionale din zonele Teleorman, Moldova si Oltenia 12.00 — 12.20 Moment artistic (Irlanda) — Dansuri traditionale — IRISH WAY

12.20 — 13.20 Moment artistic (Italia) — Dansuri traditionale, recital Antonio FURNARI impreuna cu ansamblul MANDI PANA

13.20 — 14.00 Moment artistic (Irlanda) — Muzica si dansuri traditionale ansamblul STEYsha si muzica live in interpretarea trupei THE SORTDE SESSION

14.00—15.00 Moment artistic (Grecia) — Muzica si dansuri traditionale Ansamblul KYMATA (Program din Creta) si APOLLON BAND & Ansamblul KYMATA (Program de taverna)

15.00 — 15.30 Moment artistic (Romania) — Muzica si dansuri traditionale din Muntenia, Moldova si Fagaras

15.30 — 16.30 Moment artistic (Grecia) — Muzica si dansuri traditionale Ansamblul ORFEAS (Program din partea de nord a Greciei) si APOLLON BAND & Ansamblul KYMATA (Program de taverna)

16.30 — 17.00 Moment artistic (Romania) — Muzica si dansuri traditionale din zonele Maramures si Dobrogea

17.00 — 18.00 Moment artistic (Grecia) — Muzica si dansuri traditionale Ansamblul KYMATA (Program din Creta) si APOLLON BAND & Ansamblul KYMATA (Program de taverna)

18.00 — 18.30 Moment artistic (Romania) — Muzica si dansuri traditionale din zonele Moldova si Dobrogea

 

Noutati

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>