In 7 septembrie a.c., Fabrica de magiun de la Topoloveni (singurul producator triplu medaliat de Institutul de Gust si Calitate Bruxelles, detinator al singurului brand traditional romanesc protejat de UE) si-a deschis portile pentru stakeholderi si presa, pentru a marca 10 ani de la preluarea ei de catre compania SONIMPEX SERV COM.
In septembrie 2001, Fabrica de magiun de la Topoloveni era scoasa la vanzare in urma unui proces de lichidare judiciara. Activitatea ii era intrerupta de peste cinci ani, iar utilajele si intreaga cladire semanau cu un morman de fier vechi.
Acesta a fost punctul de pornire al odiseii contemporane a Magiunului de prune Topoloveni; cumparatorul de atunci, compania SONIMPEX SERV COM, dupa o munca de 10 ani depusa pentru retehnologizarea fabricii si construirea brandului, are acum mai multe motive de satisfactie: are in portofoliu singurul produs traditional romanesc a carui marca e protejata de Uniunea Europeana prin certificarea de Indicatie Geografica Protejata – Magiunul de prune Topoloveni, singurele produse alimentare romanesti premiate de Institutul International de Gust si Calitate de la Bruxelles ITQI (in 2010 – Magiunul de prune Topoloveni, iar in 2011 Magiunul si Dulceata de cirese negre Topoloveana fara zahar adaugat si fara conservanti) si este singurul producator roman de alimente functionale, care consumate zilnic contribuie la mentinerea starii optime de sanatate.
”Magiunul dulce-acrisor, sanatos si necesar pentru mintea iscoditoare a romanilor, ne-a chemat la Topoloveni ca sa il salvam si sa il declaram primul produs romanesc - ambasador al Romaniei decente, intelepte”, recunoaste retrospectiv doamna Bibiana Stanciulov, actionar unic si Director General al SONIMPEX SERV COM.
Pentru a marca bilantul celor 10 ani de eforturi creative si financiare, incununate de recunoasteri internationale unice pe piata romaneasca, compania si-a deschis in 7 septembrie a.c., incepand cu orele 11.00, portile pentru cei interesati sa vada cu propriii ochi CUM se transforma prunele in consistentul magiun, fructele in minunatiile de dulceturi 100% naturale, fara zahar adaugat si fara conservanti, legumele in jinduita zacusca - toate numai bune pentru cei ce-si pun in gand ca vor sa atinga suta de ani, si mai ales CE face atat de apetisante produsele de Topoloveni.
Tehnologia de fabricatie utilizata in prezent dateaza de la inceputul secolului trecut, din vremea lui Maximilian Popovici, acesta inlocuind in 1914 ulcica de lut pusa in cuptor, adica stravechea metoda de obtinere a magiunului romanesc, cu cazanele cu pereti dubli, bain-marie, pentru ca produsele obtinute sa nu fie fierte la foc direct, ci doar incalzite pana la 68 de grade Celsius, pentru evaporarea apei. Cu sfintenie se pastreaza si in prezent in Fabrica de la Topoloveni aceeasi metoda, retehnologizarea fabricii aducand imbunatatiri necesare pe partea de automatizare, control al productiei, securitate in munca, igiena si siguranta alimentara. Desi aceasta metoda traditionala prelungeste considerabil procesul de fabricatie si duce la prelucrarea unei cantitati mai mici de fructe / legume per unitate de timp, ea este pastrata in continuare pentru imensele beneficii in favoarea calitatilor nutritionale ale produselor rezultate, care – gratie procesarii partiale dar suficiente conservarii - pastreaza aproape intacte proprietatile naturale ale fructelor si legumelor proaspete.
Datorita procedeului traditional de preparare (la abur, in cazane cu pereti dubli, sub temperatura controlata de maxim 68 de grade Celsius), Magiunul de prune Topoloveni a fost certificat de catre Institutul de Cercetari Alimentare (ICA) drept aliment functional (care consumat in mod curent contribuie la mentinerea starii optime de sanatate), intrucat are un continut bogat in fibre alimentare (25,32%) şi substanţe naturale pectice (20,35%).
Domnul prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul ICA, recomanda Magiunul de prune Topoloveni ca pe un dulce sanatos, cu efecte benefice asupra sanatatii:
oaselor, fiind indicat copiilor, adolescentilor, femeilor pre– si postmenopauzale, barbatilor, batranilor, datorita continutului de bor (3,5mg/1000g) care previne aparitia osteoporozei, faciliteaza asimilarea calciului, magneziului si a vitaminei D, elemente foarte importante pentru sanatatea sistemului osos;
sistemului imunitar, prin cresterea rezistentei la infectiile virale si bacteriene;
sistemului nervos si muscular, datorita aportului natural ridicat de potasiu, magneziu, glucide naturale, antioxidanti;
are efect antistres, intareste mecanismele naturale de adaptare la stres si previne aparitia oboselii cronice;
stimuleaza procesele naturale de detoxifiere, previne imbatranirea precoce, are efect anti-aging oferind stralucire si tinerete tenului;este energizant general al organismului, prin furnizarea de combustibil gata de utilizat de catre creier, muschi, alte organe vitale;
previne aparitia diabetului de tip 2 (datorita indicelui glicemic scazut, 39/100 gr produs), a aterosclerozei, a bolilor cardio-vasculare, a bolilor vasculare cerebrale, a unor tipuri de cancer (in special a cancerului de colon), a bolilor Parkinson si Alzheimer.
Compania SONIMPEX SERV COM este singurul producator roman din domeniul prelucrarii si conservarii fructelor fara zahar adaugat si fara agenti de conservare. Pe langa Magiunul de prune Topoloveni, compania mai are in portofoliu si o gama de dulceturi fara zahar adaugat si fara conservanti (afine ecologice, cirese negre, visine, capsuni, gutui s.a.), dar si o zacusca de vinete si o pasta de tomate.
Magiunul de prune Topoloveni detine certificarea de Indicatie Geografica Protejata (IGP) la nivel european din 8 aprilie 2011, aceasta fiind prima distinctie de acest fel primita de un produs romanesc traditional.
Ca urmare a unui protocol semnat de companie cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Magiunului de prune Topoloveni a devenit un ”ambasador al bunului gust romanesc”, pe eticheta produsului fiind promovat timp de 1 an, incepand cu mai 2011, brandul turistic al Romaniei.
Doua dintre produsele SONIMPEX SERV COM au obtinut distinctia ”Superior Taste Award” din partea Institutului de Gust si Calitate de la Bruxelles (ITQI): Magiunul de Topoloveni a fost premiat in doi ani consecutiv (2010 si 2011), iar Dulceata de cirese negre Topoloveana fara zahar adaugat – inregistrata la OSIM in septembrie 2010 – a primit pentru prima data in 2011 aceasta distinctie.
Compania SONIMPEX SERV COM este furnizor al Casei Regale a Romaniei si detinatoare a certificatului de ”cod NATO de agent economic”.
Sursa: www.magiun-sonimpex.ro
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>