Anul Veterinar 2011: UE intenţionează să combată crizele alimentare

       O serie de crize din ultimii 15-20 de ani, inclusiv encefalopatia spongiformă bovină, febra aftoasă şi contaminările cu dioxină au impulsionat Uniunea Europeană să revizuiască întregul sistem de siguranţă alimentară pentru a-l transforma în cel mai sigur din lume, în prezent.






Bazat pe răspuns rapid şi eficient, înseamnă că toate problemele pot fi abordate în stadiu incipient şi cu eficienţă.

Managementul crizei pe lanţul alimentar este subiectul din acest an al Conferinţei UE din cadrul Săptămânii Veterinare ce a avut loc la Bruxelles. Conferinţa a adus laolaltă reprezentanţi ai guvernelor, industriei alimentare şi asociaţiilor de veterinari din întreaga lume.

Veterinarii joacă adesea un rol pivotal în managementul crizelor pe lanţul alimentar şi Săptămâna Veterinară din acest an subliniază rolul acesta şi importanţa profesiei de veterinar în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor UE. Anul acesta, 2011 a fost de asemenea declarat Anul Mondial Veterinar, printre activităţie planificate numărându-se şi un concurs internaţional de fotografie.

John Dalli, comisarul UE pe politici de sănătate şi consumatori, care a premiat câştigătorii regionali ai consursului, a declarat: „Datorită lecţiilor pe care le-am învăţat având de-a face cu crize care au ameninţat siguranţa şi securitatea alimentară, Uniunea Europeană poate fi cu adevărat descrisă ca fiind regiunea cea mai bine pregătită din lume.
Desigur, nu putem elimina crizele viitoare. Cu toate acestea, cred că măsura importantă a succesului nostru nu trebuie să fie legată de numărul de crize controlate, ci de viteza, decizia şi eficienţa cu care acţionăm în astfel de situaţii.

 

 

Conferinţa Săptămânii Veterinare

Conferinţa a avut loc la Bruxelles pe 18 şi 19 mai. Peste 400 de reprezentanţi guvernamentali, ai industriei alimentare şi ai asociaţiilor de veterinari au participat. În prima zi, conferinţa s-a concentrat pe impactul politic, social şi economic al crizelor în lanţul alimentar şi rolul veterinarilor în managementul unor astfel de crize.

De asemenea, a examinat şi studii de caz specifice, precum răspunsul UE la epidemiile de gripa aviară din 2005 şi 2006, contaminarea cu dioxină a porcilor din Irlanda în 2008 şi criza cărnii din Germania, care s-a dovedit a fi nepotrivită consumului uman în 2006.

Acum, participanţii au discutat despre situaţia febrei aftoase din Marea Britanie, la 10 ani de la izbucnirea majoră a epidemiei în această ţară, diferite aspecte ale vaccinării animalelor pentru combaterea bolilor şi implicarea fermierilor în prevenirea şi gestiunea crizelor. Perspectiva unei a treia ţări, Canada, a fost de asemenea prezentată în sesiunea de discutii.

 

 

Săptămâna veterinară europeană aduce în centrul atenţiei identificarea şi trasabilitatea animalelor

Boala vacii nebune, febra aftoasă, gripa porcină şi gripa aviară: o succesiune de epidemii şi de ameninţări la adresa sănătăţii care i-a afectat grav pe agricultorii europeni în ultimii 20 de ani.

 

Având deseori efecte devastatoare, aceste crize au scos în evidenţă importanţa trasabilităţii, şi anume posibilitatea de a urmări produsele alimentare pe parcursul producţiei, prelucrării şi distribuirii, prin diverse mijloace: coduri de bare, paşapoarte pentru animale sau crotalii (marcaje metalice aplicate pe urechea animalelor).

Însă, mulţi consumatori nu sunt conştienţi de beneficiile acestor măsuri, iar industria alimentară consideră uneori că normele europene în materie de trasabilitate sunt o povară în plus.

În perioada 14-20 iunie, ţările UE vor organiza evenimente care să contribuie la o mai bună înţelegere a trasabilităţii, tema ediţiei de anul acesta a Săptămânii veterinare europene.

La Bruxelles, Săptămâna a început cu o conferinţă de două zile pe teme diverse, printre care s-au numărat marcarea electronică a ovinelor şi trasabilitatea în agricultura biologică şi în comerţul global.

 

Trasabilitatea ajută autorităţile să elimine riscurile pe care animalele bolnave sau alimentele contaminate le-ar putea reprezenta la adresa siguranţei alimentaresau a aprovizionării cu alimente. De asemenea, trasabilitatea garantează originea unor specialităţi regionale, precum şunca iberică sau carnea de vită irlandeză.

Începând cu 2002, UE le-a cerut tuturor întreprinderilor din industria alimentară şi a hranei pentru animale să ia măsurile necesare pentru a putea identifica rapid sursa şi destinaţia produselor lor. De asemenea, producătorii au obligaţia de a informa autorităţile cu privire la riscurile potenţiale şi de a retrage de pe piaţă produsele afectate.

"Astăzi ni se pare normal să ştim toată povestea unei bucăţi de carne de vită sau să cunoaştem traseul parcurs de o oaie sau de un produs de-a lungul lanţului alimentar", a spus comisarul pentru sănătate, John Dalli. "Însă, pentru a atinge acest nivel de protecţie a sănătăţii animalelor şi de siguranţă alimentară au fost necesare multe eforturi", a adăugat oficialul european.

Mai multe despre trasabilitate pe parcursul lanţului alimentar
click aici  (eng.)

 

Concursul foto

În cadrul Anului Veterinar Mondial 2011, Comisia Europeană a organizat un concurs internaţional de fotografie, lansat pe 21 ianuarie şi încheiat pe 31 martie. Tema concursului a fost „Veterinarii în viaţa ta de zi cu zi” şi peste 2.500 de participanţi din toată lumea s-au înscris.

Comisarul Dalli şi ministrul ungar al dezvoltării rurale, Sandor Fazekas, au înmânat premiile celor cinci câştigători regionali joi după-amiază, în cadrul conferinţei.

âştigătorii sunt: Konyhás István (Ungaria), Ariel Rivera Corvalán (Chile), Molly Feltner (Rwanda), Genoveva Kriechbaum (Emiratele Arabe Unite) şi Somenath Mukhopadhyay (India). Fiecare a primit ca premiu echipament foto în valoare de 1.000 de euro. Long Duong (SUA) a primit o menţiune specială pentru fotografia sa care a captat perfect abordarea UE „de la fermă la furculiţă”, care este parte integrală din asigurarea siguranţei şi încrederii consumatorior in UE.

 

 

Background

Săptămâna Veterinară este un eveniment care are loc în fiecare an din 2008. Comisia Europeană organizează evenimentul din acest an în paretneriat cu Federaţia Veterinarilor din Europa.

În afară de Conferinţă, Comisia a amplasat un stand pe esplanada de la Berlaymont Building, în Bruxelles. Standul prezintă rolul veterinarilor şi este în principal un instrument educaţional cu care sunt vizaţi copii cu vârste cuprinse între 6 şi 12 ani. El conţine ecrane interactive şi găzduieşte concursuri de desenat şi jocuri inovative despre rolul veterinarilor şi importanţa sănătăţii şi bunăstării animalelor. Evenimentele de celebrare a Săptămânii Veterinare nu au loc numai în Bruxelles, ci şi în întreaga Uniune.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor a declarat 2011 Anul Mondial Veterinar. În Europa există aproximativ 200.000 de medici veterinari, iar mulţi dintre ei contribuie direct la protecţia lanţului alimentar de la fermă la furculiţă, pentru mai bine de un miliard de consumatori.

 

 

Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să accesaţi: 

http://ec.europa.eu/food 

http://www.vetsinyourdailylife.org

http://www.one-health.eu

 

 

Noutati

Clubul Fermierilor Români solicită autorităților abilitate o analiză a randamentului tehnic

10-04-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită autorităților abilitate o analiză a randamentului tehnic

Clubul Fermierilor Români solicită autorităților abilitate o analiză a randamentului tehnic, economic și social asupra fiecărui punct de lansare a rachetelor antigrindină. București, 08 aprilie 2025 – Schimbările climatice și riscurile crescute de calamitate pentru fermieri obligă la o abordare responsabilă în ceea ce privește asigurarea continuității și creșterea eficienței sistemului național antigrindină și de stimulare a precipitațiilor. Mai multe>>

APIA plătește 138,5 milioane lei pentru motorina aferentă trimestrului IV al anului 2024

09-04-2025 Plati APIA

APIA plătește 138,5 milioane lei pentru motorina aferentă trimestrului IV al anului 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură pentru perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2024 (trimestrul IV/2024), în conformitate cu prevederile HG nr. 1174/2014 și OMADR nr.1727/2015, cu modificările şi completările ulterioare. Mai multe>>

P0710, hibridul campion la irigat prin picurare

09-04-2025 Stiri agricole

P0710, hibridul campion la irigat prin picurare

În contextul schimbărilor climatice, a secetei și arșiței tot mai prezente, cultura porumbului devine tot mai solicitată. Există zone în care toată vara nu s-au înregistrat deloc precipitații, iar producții de peste 15 t/ha au putut fi obținute doar în condiții de irigat. Este și cazul societății Comcereal Vrancea, una dintre firmele ce alege hibrizi Pioneer în fiecare campanie agricolă, iar producția obținută cu hibridul P0710 a fost de 16.058 kg/ha. Mai multe>>

USAMV Cluj-Napoca la Agraria 2025

09-04-2025 Targuri si expozitii

USAMV Cluj-Napoca la Agraria 2025

USAMV Cluj-Napoca la Agraria 2025, ediție aniversară: standuri educaționale, consultanță, workshop-uri și demonstrații în domeniile agricole și zootehnice, festivitate de premiere și vânzare de vinuri din producția proprie.Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va fi prezentă și la ediția aniversară Agraria 2025, care marchează 30 de ani de la lansarea târgului, între 10-13 aprilie, la Jucu (jud. Cluj). Mai multe>>

APIA face precizări importante cu privire la activitatea desfășurată

07-04-2025 Plati APIA

APIA face precizări importante cu privire la activitatea desfășurată

În urma apariției în spațiul public a unor informații legate de buna funcţionare a Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și pentru informarea corectă a publicului larg, facem următoarele precizări: ► În cadrul Campaniei 2024, APIA a autorizat la plată un procent de 98% din fermierii declarați eligibili. Astfel, dintr-un total de 728.931 fermieri, în perioada 16 octombrie 2024 – 7 aprilie 2025, au fost autorizați la plată 718.395 beneficiari cu o suma totală (avans + plată f... Mai multe>>

Schimbare adresa sediu al Centrului APIA Municipiului Bucuresti

04-04-2025 APIA

Schimbare adresa sediu al Centrului APIA Municipiului Bucuresti

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 07.04.2025, activitatea Centrului APIA Municipiul București se va desfășura în noua locație situată în București, str. Anton Colorian, nr. 74, sector 4. Mai multe>>

Peste 804,4 milioane lei ajung în conturile beneficiarilor de ANT - Campania 2024

04-04-2025 Plati APIA

Peste 804,4 milioane lei ajung în conturile beneficiarilor de ANT - Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că astăzi,04.04.2025, a efectuat plăți pentru un număr de 509.556 beneficiari ai AjutoarelorNaționale Tranzitorii (ANT) - sectoarele vegetal și zootehnic, Campania 2024. Suma totală plătită este în valoare de 804.463.876,87 lei și se acordă de la bugetulde stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Mai multe>>

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>