Anul Veterinar 2011: UE intenţionează să combată crizele alimentare

       O serie de crize din ultimii 15-20 de ani, inclusiv encefalopatia spongiformă bovină, febra aftoasă şi contaminările cu dioxină au impulsionat Uniunea Europeană să revizuiască întregul sistem de siguranţă alimentară pentru a-l transforma în cel mai sigur din lume, în prezent.






Bazat pe răspuns rapid şi eficient, înseamnă că toate problemele pot fi abordate în stadiu incipient şi cu eficienţă.

Managementul crizei pe lanţul alimentar este subiectul din acest an al Conferinţei UE din cadrul Săptămânii Veterinare ce a avut loc la Bruxelles. Conferinţa a adus laolaltă reprezentanţi ai guvernelor, industriei alimentare şi asociaţiilor de veterinari din întreaga lume.

Veterinarii joacă adesea un rol pivotal în managementul crizelor pe lanţul alimentar şi Săptămâna Veterinară din acest an subliniază rolul acesta şi importanţa profesiei de veterinar în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor UE. Anul acesta, 2011 a fost de asemenea declarat Anul Mondial Veterinar, printre activităţie planificate numărându-se şi un concurs internaţional de fotografie.

John Dalli, comisarul UE pe politici de sănătate şi consumatori, care a premiat câştigătorii regionali ai consursului, a declarat: „Datorită lecţiilor pe care le-am învăţat având de-a face cu crize care au ameninţat siguranţa şi securitatea alimentară, Uniunea Europeană poate fi cu adevărat descrisă ca fiind regiunea cea mai bine pregătită din lume.
Desigur, nu putem elimina crizele viitoare. Cu toate acestea, cred că măsura importantă a succesului nostru nu trebuie să fie legată de numărul de crize controlate, ci de viteza, decizia şi eficienţa cu care acţionăm în astfel de situaţii.

 

 

Conferinţa Săptămânii Veterinare

Conferinţa a avut loc la Bruxelles pe 18 şi 19 mai. Peste 400 de reprezentanţi guvernamentali, ai industriei alimentare şi ai asociaţiilor de veterinari au participat. În prima zi, conferinţa s-a concentrat pe impactul politic, social şi economic al crizelor în lanţul alimentar şi rolul veterinarilor în managementul unor astfel de crize.

De asemenea, a examinat şi studii de caz specifice, precum răspunsul UE la epidemiile de gripa aviară din 2005 şi 2006, contaminarea cu dioxină a porcilor din Irlanda în 2008 şi criza cărnii din Germania, care s-a dovedit a fi nepotrivită consumului uman în 2006.

Acum, participanţii au discutat despre situaţia febrei aftoase din Marea Britanie, la 10 ani de la izbucnirea majoră a epidemiei în această ţară, diferite aspecte ale vaccinării animalelor pentru combaterea bolilor şi implicarea fermierilor în prevenirea şi gestiunea crizelor. Perspectiva unei a treia ţări, Canada, a fost de asemenea prezentată în sesiunea de discutii.

 

 

Săptămâna veterinară europeană aduce în centrul atenţiei identificarea şi trasabilitatea animalelor

Boala vacii nebune, febra aftoasă, gripa porcină şi gripa aviară: o succesiune de epidemii şi de ameninţări la adresa sănătăţii care i-a afectat grav pe agricultorii europeni în ultimii 20 de ani.

 

Având deseori efecte devastatoare, aceste crize au scos în evidenţă importanţa trasabilităţii, şi anume posibilitatea de a urmări produsele alimentare pe parcursul producţiei, prelucrării şi distribuirii, prin diverse mijloace: coduri de bare, paşapoarte pentru animale sau crotalii (marcaje metalice aplicate pe urechea animalelor).

Însă, mulţi consumatori nu sunt conştienţi de beneficiile acestor măsuri, iar industria alimentară consideră uneori că normele europene în materie de trasabilitate sunt o povară în plus.

În perioada 14-20 iunie, ţările UE vor organiza evenimente care să contribuie la o mai bună înţelegere a trasabilităţii, tema ediţiei de anul acesta a Săptămânii veterinare europene.

La Bruxelles, Săptămâna a început cu o conferinţă de două zile pe teme diverse, printre care s-au numărat marcarea electronică a ovinelor şi trasabilitatea în agricultura biologică şi în comerţul global.

 

Trasabilitatea ajută autorităţile să elimine riscurile pe care animalele bolnave sau alimentele contaminate le-ar putea reprezenta la adresa siguranţei alimentaresau a aprovizionării cu alimente. De asemenea, trasabilitatea garantează originea unor specialităţi regionale, precum şunca iberică sau carnea de vită irlandeză.

Începând cu 2002, UE le-a cerut tuturor întreprinderilor din industria alimentară şi a hranei pentru animale să ia măsurile necesare pentru a putea identifica rapid sursa şi destinaţia produselor lor. De asemenea, producătorii au obligaţia de a informa autorităţile cu privire la riscurile potenţiale şi de a retrage de pe piaţă produsele afectate.

"Astăzi ni se pare normal să ştim toată povestea unei bucăţi de carne de vită sau să cunoaştem traseul parcurs de o oaie sau de un produs de-a lungul lanţului alimentar", a spus comisarul pentru sănătate, John Dalli. "Însă, pentru a atinge acest nivel de protecţie a sănătăţii animalelor şi de siguranţă alimentară au fost necesare multe eforturi", a adăugat oficialul european.

Mai multe despre trasabilitate pe parcursul lanţului alimentar
click aici  (eng.)

 

Concursul foto

În cadrul Anului Veterinar Mondial 2011, Comisia Europeană a organizat un concurs internaţional de fotografie, lansat pe 21 ianuarie şi încheiat pe 31 martie. Tema concursului a fost „Veterinarii în viaţa ta de zi cu zi” şi peste 2.500 de participanţi din toată lumea s-au înscris.

Comisarul Dalli şi ministrul ungar al dezvoltării rurale, Sandor Fazekas, au înmânat premiile celor cinci câştigători regionali joi după-amiază, în cadrul conferinţei.

âştigătorii sunt: Konyhás István (Ungaria), Ariel Rivera Corvalán (Chile), Molly Feltner (Rwanda), Genoveva Kriechbaum (Emiratele Arabe Unite) şi Somenath Mukhopadhyay (India). Fiecare a primit ca premiu echipament foto în valoare de 1.000 de euro. Long Duong (SUA) a primit o menţiune specială pentru fotografia sa care a captat perfect abordarea UE „de la fermă la furculiţă”, care este parte integrală din asigurarea siguranţei şi încrederii consumatorior in UE.

 

 

Background

Săptămâna Veterinară este un eveniment care are loc în fiecare an din 2008. Comisia Europeană organizează evenimentul din acest an în paretneriat cu Federaţia Veterinarilor din Europa.

În afară de Conferinţă, Comisia a amplasat un stand pe esplanada de la Berlaymont Building, în Bruxelles. Standul prezintă rolul veterinarilor şi este în principal un instrument educaţional cu care sunt vizaţi copii cu vârste cuprinse între 6 şi 12 ani. El conţine ecrane interactive şi găzduieşte concursuri de desenat şi jocuri inovative despre rolul veterinarilor şi importanţa sănătăţii şi bunăstării animalelor. Evenimentele de celebrare a Săptămânii Veterinare nu au loc numai în Bruxelles, ci şi în întreaga Uniune.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor a declarat 2011 Anul Mondial Veterinar. În Europa există aproximativ 200.000 de medici veterinari, iar mulţi dintre ei contribuie direct la protecţia lanţului alimentar de la fermă la furculiţă, pentru mai bine de un miliard de consumatori.

 

 

Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să accesaţi: 

http://ec.europa.eu/food 

http://www.vetsinyourdailylife.org

http://www.one-health.eu

 

 

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>