Pomicultura: Recomandari practice in aplicarea tratamentelor fitosanitare

Recomandari tratamente pomiculturaInainte de aplicarea tratamentelor trebuie sa cunoastem si sa respectam unele aspecte importante:

 

 

 

 

 

 

 

    • Stabilirea corecta a cauzelor atacului (organismul daunator, intensitatea atacului, etc.) sau diagnoza, reprezinta elementul cel mai important in functie de care se va alege P.P.P. (produsul pentru protectia plantelor) adecvat.
    • Indiferent de natura tratamentelor fitosanitare (preventive sau curative) acestea se vor executa obligatoriu la momentul optim (Avertizarea), ce corespunde cu perioada de timp cu eficienta maxima asupra organismelor daunatoare si atingerea P.E.D. (pragul economic de daunare), notiune proprie combaterii integrate a daunatorilor care inglobeaza criteriul densitatii in direct cu faza fenologica si criteriul economic.
    • Trebuie sa cunoastem bine gama P.P.P. si valentele acestora: gradul de toxicitate, substanta activa, modul de actiune al acestora (de contact sau sistemic), durata eficienta de actiune, timpul de pauza, remanenta, pentru a putea combate eficient si economic organismele daunatoare.
    • Pentru a evita aparitia fenomenului de “rezistenta la fungicide” ce poate fi definit ca o adaptare a ciupercilor, stabila si transmisibila, ce duce la reducerea sensibilitatii normale la un toxic, se fac urmatoarele recomandari:
          • intr-un ciclu de vegetatie nu folositi acelasi produs (sistemic indeosebi) mai mult de 2-3 ori, alternand produsele cu substante active diferite;
          • fungicidele vor fi folosite numai pentru patogenii la care au fost omologate;
          • cand presiunea de infectie este mare se va folosi un fungicid complex ce consta din combinarea unui fungicid sistemic cu un fungicid de contact (cu reducerea concentratiei cu 30-50%), fungicide ce au in componenta substante active diferite care au un efect de soc asupra agentului patogen si datorita fenomenului de sinergism;
          • respectarea obligatorie a dozei sau concentratiei recomandate de producator, specifica fiecarui P.P.P.
    • La stabilirea momentului optim de recoltare se va respecta timpul de pauza care reprezinta numarul de zile care trebuie sa se scurga de la aplicarea ultimului tratament cu un P.P.P. pana la recoltarea fructelor in vederea consumului, fara pericol de intoxicare (situatie ce indica respectarea L.M.A. = limita maxima admisa exprimata prin continutul de reziduri toxice daunatoare consumatorilor).
    • Tratamentele din perioada de vegetatie se fac pe timp racoros, dimineata si seara (nu pe vreme caniculara si lumina puternica), cu vant de viteza redusa, la temperaturi de 20-22 °C. La temperaturi mai ridicate, eficacitatea tratamentelor scade simtitor deoarece pomul, in tendinta de a-si reduce pierderile de apa isi micsoreaza sau inchide total elementele de intercomunitare dintre planta si mediul exterior (lenticele, osteole stomatice existente in aparatul foliar) impiedicand patrunderea solutiei si anularea efectului de combatere. In plus, in conditii de temperaturi ridicate, unele P.P.P. pot produce fitotoxicitate (arsuri sau pete pe organele aeriene - frunze, flori, fructe). In perioada repausului vegetativ tratamentul se executa pe timp cald, cu temperaturi de peste +5°C.
    • In orice situatie, cand se aplica un tratamenr fitosanitar scoarta pomilor trebuie sa fie uscata.
    • Picaturile de solutie sa fie cat mai fine, sa acopere in intregime suprafata aparatului foliar, indeosebi in cazul insecticidelor si P.P.P. de contact.
    • Apa utilizata pentru prepararea solutiei de stropit trebuie sa aiba un Ph neutru spre acid, sa nu fie o “apa dura” cu multe saruri care pot reactiona cu substante active din P.P.P.-urile utilizate.
    • Se recomanda ca solutia preparata sa fie utilizata intr-un timp cat mai scurt (4-5 ore), orice intarziere diminuand calitatile si eficienta acesteia.
    • La prepararea solutiilor complexe, cand se combina 2 sau mai multe produse, pentru protectia plantelor este obligatoriu a se cunoaste si respecta compatibilitatea acestora inscrisa in unele cazuri pe ambalaje de catre producator. Daca nu cunoastem compatibilitatea unor amestecuri, pentru a evita fenomenele de fitotoxicitate, preparati solutia in cantitati mici, dar cu respectarea dozei sau concentratiei recomandate si stropiti cu ea plante de fasole sau salata care sunt foarte sensibile la P.P.P.. Daca dupa cateva ore se observa arsuri pe frunzele plantelor respective, NU aplicati in livada amestecul respectiv, substantele active componente fiind incompatibile. In acest caz trebuie sa va orientati la alegerea unui alt amestec de P.P.P. compatibile.
    • Sistemul de agitare (barbotare) trebuie sa fie in functiune in momentul punerii P.P.P. in rezervor si pe tot timpul stropitului.
    • Recomandam executarea fertilizarilor foliare dupa cum urmeaza:
          • 3-4 aplicari foliare la mar, prun, cais si piersic soiuri tardive;
          • 2-3 la cires, visin, piersic, cais soiuri timpurii;
          • 1-2 fertilizari foliare la capsun, zmeur, mur, agris, coacaz.
          • La toate speciile este indicata o fertilizare foliara de aprovizionare cu macro si indeosebi microelemente, dupa recoltarea fructelor. Potrivit la avantaje amintim cateva:
                • absorbtia in frunze se face foarte repede, 5-15 minute;
                • coeficientul de utilizare a macroelementelor (azot, fosfor, potasiu) aplicate foliar este de peste 90%, fata de 40-60% la azot, 10-20% la fosfor si 20-30% la potasiu, in cazul aplicarii la sol.
    • La executarea tratamentelor fitosanitare se vor respecta OBLIGATORIU toate masurile necesare pentru protectia familiilor de albine, a altor agenti polenizatori, a pestilor, a entomofaunei utile, conform legislatiei in vigoare.
    • Aprovizionarea cu P.P.P. se va face numai de la fitofarmacii autorizate cu personal atestat profesional.
    • Respectarea Normelor Tehnice de Securitatea Muncii, a normelor vizand Paza Securitatii Incendiilor si a masurilor de prim ajutor in intoxicatii cu pesticide.
    • Ar fi bine sa nu uitati cugetarea "cel mai scump tratament este cel care nu se face" completat cu crudul adevar "neefectuarea unui tratament la timp, anuleaza efectul celorlalte, anterioare".


Ing. Caltun Florin

Unitatea Fitosanitara - D.A.J Vrancea



Noutati

Fungicidele FOLPET și CAPTAN cu acțiune multi-site au fost reomologate pentru 15 ani

22-08-2024 Fungicide

Fungicidele FOLPET și CAPTAN cu acțiune multi-site au fost reomologate pentru 15 ani

ADAMA Ltd., lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, a anunțat că Folpet și Captan, fungicidele sale cheie cu acțiune multi-site, sunt în continuare disponibile pentru fermierii europeni. Acest anunț urmează deciziei recente a Comitetului Permanent al Uniunii Europene (UE) pentru Plante, Animale, Alimente și Furaje (SCoPAFF) de a reînnoi aprobarea ambelor substanțe active pentru încă 15 ani. Mai multe>>

ADAMA: 10 ani de existență a brandului la nivel global și unul dintre cele mai diversificate portofolii de substanțe active din lume

26-06-2024 Protectia plantelor

ADAMA: 10 ani de existență a brandului la nivel global și unul dintre cele mai diversificate portofolii de substanțe active din lume

ADAMA Agricultural Solutions România și Grupul ADAMA, lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, aniversează 10 ani de existență a brandului ADAMA pe piață la nivel global. Cu această ocazie, compania își reafirmă angajamentul ferm de a livra inovație și valoare adăugată pentru fermierii din România și din întreaga lume, astfel încât aceștia să dezvolte afaceri mai sustenabile și mai profitabile. Mai multe>>

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Noile ambalaje ecologice ADAMA de un litru asigura o depozitare eficienta si sunt usor de folosit de catre fermieri

19-02-2024 Protectia plantelor

Noile ambalaje ecologice ADAMA de un litru asigura o depozitare eficienta si sunt usor de folosit de catre fermieri

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat astazi ca extinde utilizarea ambalajelor sale de un litru recent lansate, demonstrand angajamentul companiei pentru sustenabilitate. Ambalajele au fost dezvoltate pentru a reduce impactul asupra mediului, fiind usor de folosit de catre fermieri. Noul ambalaj de un litru al produselor ADAMA va fi introdus pe piata din Europa in primul trimestru al anului 2024. Mai multe>>

Descopera Dagonis® - fungicidul eficient pentru protectia a peste 20 de culturi

19-02-2024 Fungicide

Descopera Dagonis® - fungicidul eficient pentru protectia a peste 20 de culturi

Pentru fermierii care isi doresc protectie pentru o gama larga de culturi, BASF vine cu solutia perfecta: fungicidul polivalent Dagonis®. Este recomandat pentru peste 20 de culturi, precum marul, parul, morcovul, conopida sau capsunul. Multumita celor doua substante active din compozitie, fluxapiroxad, difenoconzol, fungicidul asigura un control de lunga durata impotriva bolilor. Mai multe>>

Promovarea utilizarii solutiilor de biocontrol in UE

05-10-2023 Protectia plantelor

Promovarea utilizarii solutiilor de biocontrol in UE

Acum, mai mult ca oricand, fermierii europeni au nevoie de o gama larga de instrumente pentru a-si proteja culturile de presiunea daunatorilor si a bolilor. Schimbarile climatice agraveaza si mai mult aceste probleme, intr-un moment in care trebuie sa producem mai durabil. Initiativele politice, cum ar fi Pactul Verde European al UE, au ambitia de a face agricultura mai durabila, de a reduce riscul utilizarii pesticidelor si de a promova alternative la pesticidele conventionale. Mai multe>>

O cultura profitabila incepe cu o samanta tratata cu Ympact®

15-09-2023 Tratament seminte

O cultura profitabila incepe cu o samanta tratata cu Ympact®

Fertilizantul de natura organica Ympact® este inspirat din cercetarile intreprinse in programele spatiale pentru a favoriza cresterea si dezvoltarea plantelor intr-un mediu ostil, iar acum este folosit la scara larga in peste 20 de tari din Uniunea Europeana. Acest fertilizant, unul de ultima generatie, ce poate fi utilizat pentru tratarea semintelor de cereale paioase si mazare, poate fi aplicat foarte usor impreuna cu tratamentul insectofungicid aplicat in mod uzual pe seminte, doza fiind de 0... Mai multe>>

EFSA da unda verde utilizarii glifosatului in agricultura, CE decide cand si cum va reinnoi autorizarea substantei

31-08-2023 Erbicide

EFSA da unda verde utilizarii glifosatului in agricultura, CE decide cand si cum va reinnoi autorizarea substantei

Cel mai amplu aviz stiintific din istoria Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a fost prezentat miercuri, 30 august, in Comisia pentru Agricultura din Parlamentul European. Dupa 3 ani de studii, 2400 de documente analizate, 90 de experti si 27 de autoritati nationale implicate, EFSA a intocmit un dosar de 180.000 de pagini, cu o concluzie favorabila utilizarii glifosatului, o substanta indelung contestata. Mai multe>>

Syngenta lanseaza platforma de comert online - magazin.syngenta.ro

10-07-2023 Protectia plantelor

Syngenta lanseaza platforma de comert online - magazin.syngenta.ro

Syngenta Romania lanseaza astazi platforma de comert online destinata achizitiei de produse si servicii Syngenta. Noul magazin online vine in intampinarea producatorilor agricoli mici, care vor avea posibilitatea sa acceseze prin mediul online produse si servicii oferite de catre Syngenta Romania. In prima etapa, producatorii agricoli vor putea achizitiona produse pentru protectia plantelor, iar ulterior, platforma va oferi acces catre achizitia semintelor si a serviciilor digitale. Mai multe>>

Ecovelex™ - biopesticidul care ii ajuta pe fermieri sa tina pasarile departe de culturi, in siguranta

19-06-2023 Tratament seminte

Ecovelex™ - biopesticidul care ii ajuta pe fermieri sa tina pasarile departe de culturi, in siguranta

Dezvoltat pe parcursul a trei ani de Corteva Agriscience si Eden, Ecovelex este un nou produs pe piata de tratare a semintelor si are scopul de a inlocui substantele chimice conventionale, interzise in UE si in Regatul Unit. Acest produs a fost creat pentru a contracara daunele produse de pasari - o cauza majora a pierderilor inregistrate in cazul culturilor de porumb si a altor culturi. Acest produs are la baza substante chimice derivate din plante si este formulat cu ajutorul sistemului de mic... Mai multe>>