BASF realizeaza o crestere puternica a veniturilor pe intregul an 2021

BASF realizeaza o crestere puternica a veniturilor pe intregul an 2021Grupul BASF a realizat o crestere semnificativa a cifrei de afaceri si a veniturilor in anul de afaceri 2021. „A fost un an puternic si de succes pentru BASF”, a declarat presedintele Consiliului Directorilor, dr. Martin Brudermüller, care a prezentat Raportul BASF 2021 impreuna cu directorul financiar, dr. Hans-Ulrich Engel.


„Preturile de vanzare au crescut cu 25%, volumele cu 11%. Toate segmentele au inregistrat o crestere a preturilor si a volumului in 2021”, a spus Brudermüller in prezentarea Raportului BASF 2021. Cifra de afaceri a grupului BASF s-a ridicat la 78,6 miliarde de euro in 2021, cu 33% mai mult decat in anul precedent. Venitul inainte de dobanzi, impozite, depreciere si amortizare (EBITDA) excluzand cheltuielile exceptionale, in valoare de 11,3 miliarde de euro, din 2021, a fost mai mare cu 3,9 miliarde de euro, iar EBITDA in valoare de 11,4 miliarde de euro a depasit nivelul anului precedent cu 4,9 miliarde de euro.

La o valoare de 7,8 miliarde de euro, veniturile inainte de impozite si dobanzi (EBIT) excluzand cheltuielile exceptionale au fost mai mult decat duble fata de anul 2020. Aceasta a reprezentat o crestere de 67% in comparatie cu nivelul pre-pandemic din 2019. Evolutia pozitiva a veniturilor BASF a fost determinata, in principal, de segmentele Substante chimice si Materiale. Segmentele Tehnologii de acoperire si Solutii industriale au contribuit, de asemenea, considerabil la redresarea puternica.

Rentabilitatea capitalului angajat (ROCE) a fost de 13,5%, dupa 1,7% in anul precedent si semnificativ peste costul ratei capitalului, de 9%. Cresterea ROCE a rezultat, in principal, datorita veniturilor EBIT mai mari, de 7,7 miliarde de euro in 2021, cu mult peste nivelul anului anterior.

 

Costuri suplimentare datorate cresterii preturilor la energie in Europa

Operatiunile BASF legate de automobile au continuat sa fie afectate negativ de deficitul de semiconductori. In 2021 si in special in trimestrul al patrulea, preturile mai ridicate la materiile prime si costurile crescute ale energiei si logisticii au impovarat, de asemenea, evolutia veniturilor in toate segmentele. Pentru locatiile europene ale BASF, costurile suplimentare datorate cresterii continue a preturilor la gaze naturale, din 2021, s-au ridicat la aproximativ 1,5 miliarde de euro. Numai al patrulea trimestru din 2021 a reprezentat 0,8 miliarde de euro din aceasta suma.

Brudermüller a anuntat: „Vom implementa noi cresteri substantiale de pret in lunile urmatoare pentru a transfera mai departe costurile semnificativ mai mari si pentru a ne imbunatati marjele in operatiunile din aval”. Procedurile de stabilire a preturilor in aceste operatiuni duc la o intarziere in transferul costurilor.

 

Fluxurile de numerar ale Grupului BASF in intregul an 2021 si in al patrulea trimestru din 2021

Fluxurile de numerar din activitatile de exploatare in 2021 s-au ridicat la 7,2 miliarde de euro, comparativ cu 5,4 miliarde euro in anul precedent. Cresterea considerabila s-a datorat in primul rand imbunatatirii venitului net, care a ajuns la 5,5 miliarde euro. Fluxul de numerar disponibil a crescut la 3,7 miliarde euro in 2021, de la 2,3 miliarde euro in anul precedent.

In al patrulea trimestru din 2021, fluxurile de numerar din activitatile de exploatare au crescut cu 1,2 miliarde euro, pana la 3,3 miliarde euro. Fluxul de numerar disponibil a fost de 1,8 miliarde de euro, o crestere de 84% fata de trimestrul al patrulea din 2020.

BASF crestere venituri 2021 a

 

Evolutia cifrei de afaceri si a veniturilor Grupului BASF in al patrulea trimestru din 2021

Cifra de afaceri a Grupului BASF, in al patrulea trimestru din 2021, a crescut cu 24% fata de trimestrul anterior, ajungand la 19,8 miliarde de euro. „In ciuda comparatiei cu trimestrul puternic al anului precedent, BASF a reusit, in trimestrul al patrulea din 2021, sa creasca volumele in toate segmentele, cu exceptia celui de Materiale”, a declarat directorul financiar Engel.

EBITDA excluzand cheltuielile exceptionale a crescut cu aproximativ 100 de milioane de euro, pana la 2,2 miliarde euro. EBITDA s-a ridicat la 2,3 miliarde euro, comparativ cu 2 miliarde euro in trimestrul al patrulea din 2020.

EBIT excluzand cheltuielile exceptionale a fost de 1,2 miliarde de euro, comparativ cu 1,1 miliarde de euro in al patrulea trimestru din 2020. EBIT a fost de 1,2 miliarde de euro in trimestrul al patrulea din 2021, comparativ cu 932 de milioane de euro in trimestrul al patrulea din 2020.

 

Valoare propusa a dividendelor de 3,40 euro per actiune

In cadrul Adunarii Anuale a Actionarilor BASF din acest an, Consiliul Directorilor si Consiliul de Supraveghere vor propune plata unei valori a dividendelor de 3,40 euro per actiune, reprezentand o crestere de 10 centi. In total, BASF va plati 3,1 miliarde de euro pe baza numarului de actiuni la sfarsitul anului. „Prin propunerea noastra de dividende, actiunea BASF ofera un randament atractiv al dividendelor de 5,5% raportat la pretul de inchidere per actiune, de la finalul anului 2021”, a spus Brudermüller.

 

Atingerea obiectivelor non-financiare

BASF isi propune sa-si reduca emisiile absolute de CO2 cu 25% pana in 2030, comparativ cu valoarea de referinta din 2018. In 2021, emisiile de CO2 s-au ridicat la 20,2 milioane de tone metrice – o scadere fata de cele 20,8 milioane de tone metrice emise in 2020. „Aceasta scadere este remarcabila, avand in vedere cresterea puternica a volumelor”, a spus Brudermüller.

Mult mai devreme decat era planificat, BASF si-a atins obiectivul propus pentru anul 2025 de a ajunge la vanzari in valoare de 22 de miliarde de euro pentru produsele care aduc o contributie substantiala la sustenabilitate in lantul valoric. Vanzarile acestor produse Accelerator s-au ridicat la 24,1 miliarde euro in 2021. „Prin urmare, vom ajusta aceasta tinta de directie a portofoliului in cursul anului 2022”, a spus Brudermüller.

 

Investitii in proiecte de crestere

Cheltuielile de capital planificate de BASF, in valoare de 25,6 miliarde euro, intre 2022 si 2026, sunt cu 2,7 miliarde euro mai mari decat in perioada anterioara de planificare, 2021-2025. „Motivele principale sunt reprezentate de cele doua proiecte majore de crestere: noua locatie Verbund din Zhanjiang si activitatile privind materialele pentru baterii”, a spus Hans-Ulrich Engel. „Aceste doua proiecte sunt esentiale pentru a stimula cresterea viitoare a BASF”, a adaugat el.

Investitiile in afacerile existente ale BASF raman stabile la un nivel mediu de 2,6 miliarde de euro pe an. Engel a anuntat ca BASF va fi foarte disciplinata in ceea ce priveste investitiile necesare pentru a mentine si a dezvolta profitabil aceste afaceri. „Acest lucru ne va permite sa finantam proiectele de crestere cu o medie de aproximativ 2,6 miliarde de euro pe an. Cheltuiala de capital (Capex) pentru proiectele noastre de crestere va atinge varful in 2024”, a spus Engel. Pentru 2022, BASF planuieste cheltuieli de capital totale in valoare de 4,6 miliarde euro, comparativ cu 3,4 miliarde euro in 2021. Bugetul anual pentru activitatile de cercetare si dezvoltare se ridica la aproximativ 2,1 miliarde de euro.

BASF crestere venituri 2021 b

 

Previziunile Grupului BASF pentru anul 2022

BASF crestere venituri 2021  Martin Brudermueller„Am avut un inceput de an foarte puternic, cu cifrele din ianuarie 2022 peste valoarea celor din aceeasi luna a anului precedent”, a spus Martin Brudermüller.

BASF se asteapta ca cresterea economica globala de 3,8% sa fie mai moderata in 2022, ca urmare a redresarii foarte puternice din 2021. „Deoarece restantele la onorarea comenzilor din industrie sunt mari, ne asteptam ca productia industriala globala sa creasca cu 3,8% si productia chimica cu 3,5%”, spune Brudermüller. BASF anticipeaza un pret mediu al petrolului de 75 de dolari per baril (Brent) si un curs de schimb valutar de 1,15 dolari per euro.

Pe baza acestor ipoteze, BASF estimeaza o cifra de afaceri intre 74 si 77 de miliarde de euro pentru 2022. Compania se asteapta ca venitul din operatiuni (EBIT) - excluzand cheltuielile exceptionale - al Grupului BASF sa fie intre 6,6 miliarde de euro si 7,2 miliarde de euro. ROCE ar trebui sa fie intre 11,4% si 12,6%. Se estimeaza ca emisiile de CO2 se vor situa intre 19,6 si 20,6 milioane de tone in 2022.

Intervalele de prognoza ale BASF iau in considerare incertitudinea care rezulta in special din efectele intreruperilor lantului de aprovizionare, evolutia ulterioara a pandemiei de coronavirus si evolutia preturilor la energie.

 

Despre BASF

La BASF, cream chimie pentru un viitor durabil. Combinam succesul economic cu protectia mediului si responsabilitatea sociala. Peste 110.000 de angajati din Grupul BASF contribuie la succesul clientilor nostri in aproape toate sectoarele si aproape in fiecare tara din lume. Portofoliul nostru este organizat in sase segmente: produse chimice, materiale, solutii industriale, tehnologii de suprafata, nutritie si ingrijire si solutii agricole. BASF a generat vanzari de 78,6 miliarde de euro in 2021. Actiunile BASF sunt tranzactionate la bursa din Frankfurt (BAS) si sub forma de certificat de depozit american (BASFY) din SUA. Informatii suplimentare la www.basf.com

  

Noutati

Fungicidele FOLPET și CAPTAN cu acțiune multi-site au fost reomologate pentru 15 ani

22-08-2024 Fungicide

Fungicidele FOLPET și CAPTAN cu acțiune multi-site au fost reomologate pentru 15 ani

ADAMA Ltd., lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, a anunțat că Folpet și Captan, fungicidele sale cheie cu acțiune multi-site, sunt în continuare disponibile pentru fermierii europeni. Acest anunț urmează deciziei recente a Comitetului Permanent al Uniunii Europene (UE) pentru Plante, Animale, Alimente și Furaje (SCoPAFF) de a reînnoi aprobarea ambelor substanțe active pentru încă 15 ani. Mai multe>>

ADAMA: 10 ani de existență a brandului la nivel global și unul dintre cele mai diversificate portofolii de substanțe active din lume

26-06-2024 Protectia plantelor

ADAMA: 10 ani de existență a brandului la nivel global și unul dintre cele mai diversificate portofolii de substanțe active din lume

ADAMA Agricultural Solutions România și Grupul ADAMA, lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, aniversează 10 ani de existență a brandului ADAMA pe piață la nivel global. Cu această ocazie, compania își reafirmă angajamentul ferm de a livra inovație și valoare adăugată pentru fermierii din România și din întreaga lume, astfel încât aceștia să dezvolte afaceri mai sustenabile și mai profitabile. Mai multe>>

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Noile ambalaje ecologice ADAMA de un litru asigura o depozitare eficienta si sunt usor de folosit de catre fermieri

19-02-2024 Protectia plantelor

Noile ambalaje ecologice ADAMA de un litru asigura o depozitare eficienta si sunt usor de folosit de catre fermieri

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat astazi ca extinde utilizarea ambalajelor sale de un litru recent lansate, demonstrand angajamentul companiei pentru sustenabilitate. Ambalajele au fost dezvoltate pentru a reduce impactul asupra mediului, fiind usor de folosit de catre fermieri. Noul ambalaj de un litru al produselor ADAMA va fi introdus pe piata din Europa in primul trimestru al anului 2024. Mai multe>>

Descopera Dagonis® - fungicidul eficient pentru protectia a peste 20 de culturi

19-02-2024 Fungicide

Descopera Dagonis® - fungicidul eficient pentru protectia a peste 20 de culturi

Pentru fermierii care isi doresc protectie pentru o gama larga de culturi, BASF vine cu solutia perfecta: fungicidul polivalent Dagonis®. Este recomandat pentru peste 20 de culturi, precum marul, parul, morcovul, conopida sau capsunul. Multumita celor doua substante active din compozitie, fluxapiroxad, difenoconzol, fungicidul asigura un control de lunga durata impotriva bolilor. Mai multe>>

Promovarea utilizarii solutiilor de biocontrol in UE

05-10-2023 Protectia plantelor

Promovarea utilizarii solutiilor de biocontrol in UE

Acum, mai mult ca oricand, fermierii europeni au nevoie de o gama larga de instrumente pentru a-si proteja culturile de presiunea daunatorilor si a bolilor. Schimbarile climatice agraveaza si mai mult aceste probleme, intr-un moment in care trebuie sa producem mai durabil. Initiativele politice, cum ar fi Pactul Verde European al UE, au ambitia de a face agricultura mai durabila, de a reduce riscul utilizarii pesticidelor si de a promova alternative la pesticidele conventionale. Mai multe>>

O cultura profitabila incepe cu o samanta tratata cu Ympact®

15-09-2023 Tratament seminte

O cultura profitabila incepe cu o samanta tratata cu Ympact®

Fertilizantul de natura organica Ympact® este inspirat din cercetarile intreprinse in programele spatiale pentru a favoriza cresterea si dezvoltarea plantelor intr-un mediu ostil, iar acum este folosit la scara larga in peste 20 de tari din Uniunea Europeana. Acest fertilizant, unul de ultima generatie, ce poate fi utilizat pentru tratarea semintelor de cereale paioase si mazare, poate fi aplicat foarte usor impreuna cu tratamentul insectofungicid aplicat in mod uzual pe seminte, doza fiind de 0... Mai multe>>

EFSA da unda verde utilizarii glifosatului in agricultura, CE decide cand si cum va reinnoi autorizarea substantei

31-08-2023 Erbicide

EFSA da unda verde utilizarii glifosatului in agricultura, CE decide cand si cum va reinnoi autorizarea substantei

Cel mai amplu aviz stiintific din istoria Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a fost prezentat miercuri, 30 august, in Comisia pentru Agricultura din Parlamentul European. Dupa 3 ani de studii, 2400 de documente analizate, 90 de experti si 27 de autoritati nationale implicate, EFSA a intocmit un dosar de 180.000 de pagini, cu o concluzie favorabila utilizarii glifosatului, o substanta indelung contestata. Mai multe>>

Syngenta lanseaza platforma de comert online - magazin.syngenta.ro

10-07-2023 Protectia plantelor

Syngenta lanseaza platforma de comert online - magazin.syngenta.ro

Syngenta Romania lanseaza astazi platforma de comert online destinata achizitiei de produse si servicii Syngenta. Noul magazin online vine in intampinarea producatorilor agricoli mici, care vor avea posibilitatea sa acceseze prin mediul online produse si servicii oferite de catre Syngenta Romania. In prima etapa, producatorii agricoli vor putea achizitiona produse pentru protectia plantelor, iar ulterior, platforma va oferi acces catre achizitia semintelor si a serviciilor digitale. Mai multe>>

Ecovelex™ - biopesticidul care ii ajuta pe fermieri sa tina pasarile departe de culturi, in siguranta

19-06-2023 Tratament seminte

Ecovelex™ - biopesticidul care ii ajuta pe fermieri sa tina pasarile departe de culturi, in siguranta

Dezvoltat pe parcursul a trei ani de Corteva Agriscience si Eden, Ecovelex este un nou produs pe piata de tratare a semintelor si are scopul de a inlocui substantele chimice conventionale, interzise in UE si in Regatul Unit. Acest produs a fost creat pentru a contracara daunele produse de pasari - o cauza majora a pierderilor inregistrate in cazul culturilor de porumb si a altor culturi. Acest produs are la baza substante chimice derivate din plante si este formulat cu ajutorul sistemului de mic... Mai multe>>